Šta je novo?

Poslednje odgledane serije

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Serija je u top 3 serije, knjige sumnjam da su i u top 3k. Zato mi ih je mrsko čitati iako sam ih kupio i počeo čitati.
Dobro ipak nije isto za nas koji smo pročitali knjige pre početka emitovanja serije i onima koji su prvo pogledali seriju pa su tek onda uzeli da čitaju knjige.

Što se tiče epske fantastike tu je sve diskutabilno jer je svaki svet priča za sebe bez obzira što je Tolkin postavio neki standard pa sad svi u svetu EF očekuju patuljke, vilenjake i slično. A u tom žanru debeli je i više nego dobro odradio posao sa velikim svetom, mnoštvom likova i naročito uvođenjem situacije da se dobro ne nagrađuje uvek, čak naprotiv a da dobri ljudi često znaju da ostanu bez glave što je daleko bliže stvarnosti a što ranije nije bila česta situacija jer je i smrt nekog "pozitivca" uglavnom bila herojska, kao neka velika žrtva koja donosi samo dobro. U knjigama je Martin izrazio svojih 50 nijansi sive jer niko od likova nije izrazito beo ili crn kao što su to bili kod drugih pisaca u okviru žanra...

Ista stvar je i po pitanju drugih proizvoda kad je EF u pitanju, recimo igara gde je po meni BG svet najpribližniji onom što ja lično smatram pravim EF svetom, što ne znači da su mi igre u drugom setingu, sa drugačijim svetom lošije. Tipičan primer je TW koji je fenomenalan a potpuno je drugačiji...

Ono što je otežavajuće za GoT je što generalno nije bilo mnogo serija iz domena EF pa je sa te strane teško i pokušati porediti je, da ne pričamo što nije bilo serije ovako grandiozne produkciie i sa finansijskim sredstvima koja često izgleda spektakularnije od blokbastera A produkcije, snimljenih da zgrnu milijarde...

Poslednja izmena:
pa kad je prehajpovano :)
nema veze, zavrsicu je da ne ispadnem glup u drustvu :)
Podsetio si me na mog kuma koji u životu nije odgledao nijednu seriju jer je u tom fazonu da su sve serije ala Kasandra/Ljovisna i ne privlače ga a nije im nikad ni dao šansu .Inače filmofil je i gleda samo fimove. Kada se priča u društvu o GoT-u, Marvelovim ostvarenjima ili drugim serijama on se oseća neprijatno.Ne mogu da razumem takav stav.

Sent from my D6603 using Tapatalk

Kažu da je Martin sa scenaristima još u startu dogovorio kraj serije, baš zato što nije završio knjige, pa da ne bude, što bi rek'o Kum, da ga policajac slučajno ubije, ili se slučajno obesi u samici, ili ga udari munja iz vedrog neba, da onda serija (ne) može da se završi.
E sad, vrlo je verovatno da će Matrin namerno napisati drugačiji kraj (i verovatno zanimljiviji), manje/više da bi se knjige prodavale, ali za još veću slavu.

Što se tiče epske fantastike tu je sve diskutabilno jer je svaki svet priča za sebe bez obzira što je Tolkin postavio neki standard pa sad svi u svetu EF očekuju patuljke, vilenjake i slično. A u tom žanru debeli je i više nego dobro odradio posao sa velikim svetom, mnoštvom likova i naročito uvođenjem situacije da se dobro ne nagrađuje uvek, čak naprotiv a da dobri ljudi često znaju da ostanu bez glave što je daleko bliže stvarnosti a što ranije nije bila česta situacija jer je i smrt nekog "pozitivca" uglavnom bila herojska, kao neka velika žrtva koja donosi samo dobro. U knjigama je Martin izrazio svojih 50 nijansi sive jer niko od likova nije izrazito beo ili crn kao što su to bili kod drugih pisaca u okviru žanra...

Ovde se potpuno slažemo. Za razliku od mnogih Tolkin klonova, Martin je pravo osveženje u epskoj fantastici, pre svega, zato što je potpuno suprotan Tolkinu. Tolkin je negde optimista, ovaj je krajnji pesimista, recimo. :)
Ipak,
zato se ponekad razočaram, kada odrade neko ubistvo, poput onoga kad Melisandra rodi demona koji smakne onog gej princa. Baš zato i čitamo Martina, jer je uvek imao lukava smaknuća, a ovo mi je baš bilo bezveze. E sad, ne znam da li ima toga u knjizi, čitao sam samo prvi deo i to još poodavno pre serije, mislim da je to u drugom delu. Svakako, u seriji mi je to zasmetalo.

zato se ponekad razočaram, kada odrade neko ubistvo, poput onoga kad Melisandra rodi demona koji smakne onog gej princa. Baš zato i čitamo Martina, jer je uvek imao lukava smaknuća, a ovo mi je baš bilo bezveze. E sad, ne znam da li ima toga u knjizi, čitao sam samo prvi deo i to još poodavno pre serije, mislim da je to u drugom delu. Svakako, u seriji mi je to zasmetalo.

Ima toga i u knjizi i IMO to je idealan način da se pored uskrsnuća pokaže još neka od praktičnih moći crvenog boga preneta na svoje sveštenike, a Boga mi i samih sveštenika koja opet ide zajedno sa njihovom posvećenošću i verom u crvenog boga (svetla). Pored toga ima nešto i u tome da je senka proizvod svetla jer da nema svetla ne bi bilo ni senke pa je tako ovde senka i bukvalno predstavljena kao dete svetla...

I za ongoing sezonu se već par zadnjih epizoda pitam "kud ide ovaj voz"! Nije ni čudo što su je otkazali...
Otvorili su bar 2-3 zanimljive priče, i oko patuljka i klonova, pobune androida, invazije... sve to je ostalo nedorečeno. Meni je ova sezona bila najbolja.

Iskreno me i ne cudi za Dark Matter. Gledam trenutno True Blood i vec u drugoj sezoni se vidi da oni mesaju po 20 paralelnih prica i ideja... ali oni imaju HBO iza sebe, i opet su WTF po meni... DM je low-budget ipak, a pokusavaju da provlace jos vise prica.... come on! Mind fakrs :) Brate, neka se odluce za jednu/dve price, ali ne da postoje maltene kao odvojene price u istom univerzumu, aman :) GoT jedva uspeva da drzi koncentraciju, a ne neki low-end shajt :)
Previse je to stvari za 10ak epizoda po sezoni, i da se toliko ispreplicu, a pogotovu za letnje serije, koje trebaju biti opustencija.

True Blood BTW:
Vekodlaci su u stvari samo shifteri koji se jedino u vukove menjaju, ne mogu ni da pridju vampirima, imamo vile, duhove, mirijade (iz grcke mitologije) i onda se jos pominju biblije i Bog kad pocetak svemira? Na cemu je bila ona baba kada je pisala ovu knjigu ***.
Osim prilicno malo scena seksa, to "meh" seksa, ovo ne vredi nicemu! Ali bas NICEMU
Bottom line, za one koji ne zele da citaju spoiler, zaobici.

Sa druge strane, Midnight Texas mi deluje intrigantno za sada, mada nije to ko zna koja produkcija. Sto je najgore, garant ce je otkazati kao i Dark Matter taman pre nego se shvati sta je glavna prica!

Poslednja izmena:
Invaziju i klonove su lepo povezali. Isto su mogli i sa androdima, samo za to treba bar još sezona dve... Imaju mnogo jeftinog bezveznog materijala, pogotovo u prve dve sezone, kojim popunjuju epizode, a ovo zanimljivo slabo i samo da zagolica maštu.

Koliko sam video dobar deo onih koji su čitali knjige se čupaju za kosu i proklinju D&D-a uzduž i popreko.
Btw zašto mi uvek brišeš postove kad sam stavljao spoilere?

Sent from mTalk

U vezi brisanja - nemam pojma o čemu pričaš, sad sam pogledao u poslednjih 7 dana nisam ništa brisao. Ja pretim (i banujem) ;), nisam jedini koji briše.

U vezi knjiga i serije - tih koji očekuju da serija 100% prati knjige mi je uvek nekako žao, ja i u GoT i u LOTR volim te razlike, osećam da sam više dobi.

LOTR volim te razlike, osećam da sam više dobi.

Problem LOTR filmova nije u tome što striktno ne prati zbivanja u knjizi (lično pozdravljam izbacivanje Toma Bombandila (koji je i u knjizi više bio kao da je iz Hobita, a ne mnogo zrelijeg i mračnijeg LOTR-a).
Problem je onaj B reditelj Petar, koji je ispatetisao svaki dijalog. Neumesno dranje "Nooooo.... Gandaaaalf....", glumci, koji osim fizičkog izgleda uopšte karakterno nisu kao u knjizi. Glavni primer je Gandalf.
U knjizi je prek, zaeban igrač, retoričar koji u jednoj rečenici stavi sagovornika na njegovo mesto. U filmu smo dobili nekog umornog dekicu. Ništa od skrivenog plamena Anura. Preplašeno jare. Aragorn takođe.
Jedino su mi Bilbo i Boromir super, i možda još poneko. Eh da... čemu unižavanje patuljka onim fart forama?

Vizuelno je film remek delo. Ali tu nije zaslužan Pera, nego Weta. Čak mislim da je film najpozitivnije momente imao u scenama gde Pera nije bio mnogo uključen, poput onog prologa sa Sauronom u prvom delu (moj omiljeni deo). Čim je dobio više uloge u režiranju, film je znatno opao, sve do trećeg dela, kada 20 minuta gledamo srećne Hobite koji skaču po krevetu u slow motion-u.

Izasao narcos 3 sezona,po meni slabija nego prve dve ali je opet zadrzala smek i atmosferu kao pre.Nekako deluje zbrzano i Pena ne moze sam da iznese seriju...

Koliko sam video dobar deo onih koji su čitali knjige se čupaju za kosu i proklinju D&D-a uzduž i popreko.
Btw zašto mi uvek brišeš postove kad sam stavljao spoilere?

Sent from mTalk

Zavisi.. kad se pogleda prva sezona i uporedi sa knjigom, vidi se da je radjeno po tom predlosku i da je to to. Nebitno dal je isto knjizi, bitno je razmisljanje i kompleksnost desavanja. Ne mogu sada da objasnim, jer nisi citao knjige, ali nesto sto su D&D radili tokom drugih sezona se potpuno kosi sa Martinovom logikom i uopste celim serijalom knjiga. Npr.
onaj neverovatno glup Stanisov napad na znatno mocnijeg neprijatelja i njegova smrt su meni i dalje sinonim za glupost. On je jedan od najboljih zapovednika Vesterosa i dobar takticar, a tako nesto glupo da uradi, nema sanse i to te jako iznervira. Da ne krenem sa Dornom, koliko je oskrnavljena i koliko su likova "zaboravili" da ubace u seriji, a izuzetni su. Traljavo, a toliko potencijala.

A LOTR je po meni izuzetan i film, izmenjen malo u odnosu na knjige, ali cesto na pravim mestima.

Ovaj TP iz epizode u epizodu sve gori i gori....nisam mislio da ću to reći za neko Lynchovo ostvarenje ali eto i to se desilo.

What? Twin Peaks je kulminacija celokupnog Lynchovog rada, izmešao je sve svoje radove u trećoj sezoni. Odlična priča, simbolika, mrak, kao i karakteristični Lynch dijalozi i humor.

Zavisi.. kad se pogleda prva sezona i uporedi sa knjigom, vidi se da je radjeno po tom predlosku i da je to to. Nebitno dal je isto knjizi, bitno je razmisljanje i kompleksnost desavanja. Ne mogu sada da objasnim, jer nisi citao knjige, ali nesto sto su D&D radili tokom drugih sezona se potpuno kosi sa Martinovom logikom i uopste celim serijalom knjiga. Npr.
onaj neverovatno glup Stanisov napad na znatno mocnijeg neprijatelja i njegova smrt su meni i dalje sinonim za glupost. On je jedan od najboljih zapovednika Vesterosa i dobar takticar, a tako nesto glupo da uradi, nema sanse i to te jako iznervira. Da ne krenem sa Dornom, koliko je oskrnavljena i koliko su likova "zaboravili" da ubace u seriji, a izuzetni su. Traljavo, a toliko potencijala.
.
Ama upoznat sam dobrim delom šta se dešava u knjigama, pratim Prestona Džejkobsa i on je sve manje-više objasnio. Tuga i beda šta napraviše od serije.

Sent from mTalk

Ama upoznat sam dobrim delom šta se dešava u knjigama, pratim Prestona Džejkobsa i on je sve manje-više objasnio. Tuga i beda šta napraviše od serije.

Sent from mTalk
U pravu je za dosta toga, ima neke dobre fore kad sa sprda, ali realno I se*e neviđeno. Traži neke takve gluposti koje mi ne bi u životu pale na pamet.
Sreća pa na seriju ne gledam kao on ili takvi ljudi inače ne bi mogao ni da je gledam.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Odgledao pre par dana u dahu "The Pacific" (ne volim da gledam svako veče po jednu epizodu, već krenem uveče pa dok ne odgledam sve epizode:p). Nije na nivou kao "Braća po oružju", daleko je to slabije ali vredi pogledati.

Hoće li možda taj Preston da obradi i druge knjige, tako da niko više ne mora da se zahebava i čita glupe knjige pošto je koliko vidim on dovoljan da u potpunosti i ekstremno kvalitetno interpretira apsolutno čitav sadržaj knjiga?

Hoće li možda taj Preston da obradi i druge knjige, tako da niko više ne mora da se zahebava i čita glupe knjige pošto je koliko vidim on dovoljan da u potpunosti i ekstremno kvalitetno interpretira apsolutno čitav sadržaj knjiga?
Pitaj ga.
Btw zašto misliš da jo on "dovoljan da u potpunosti i ekstremno kvalitetno interpretira apsolutno čitav sadržaj knjiga" do te mere da one čak i ne treba ili ne moraju da se čitaju?

Sent from mTalk

Zato što si ti isključivo na osnovu trućanja jednog lika uspeo da doneseš zaključak "tuga jedna šta uradiše od serije", a moje skromno mišljenje je da ednostavno dok ne pročitaš knjige ne možeš da izvršiš takvo poređenje i da to sa sigurnošću da kažeš pa makar se oslonio i na mišljenje takvog ultra-mega-giga cara kakav je taj Preston.

Svaka njemu čast na svemu što pokušava da dočara ali moje mišljenje o knjizi, seriji, filmu ili bilo čemu drugom i poređenje istih je samo moje i ne može da se bazira na tome šta na netu napiše neki random lik i da još to uzmem zdravo za gotovo da bih mogao da donesem kao zaključak tipa "tuga jedna šta uradiše od serije (od onako dobrih knjiga koje btw nisam čitao)..."

Ako je ovo kulminacija onda mi ga je više nego žao.

Beyond Genius Lies Insanity
Očigledno drugačije gledamo TP, meni je The Return odličan, prešišao je očekivanja.

Vredi pročitati i The Secret History of Twin Peaks. The Return je više nastavak na Fire Walk With Me i gore pomenutu knjigu.

Zato što si ti isključivo na osnovu trućanja jednog lika uspeo da doneseš zaključak "tuga jedna šta uradiše od serije", a moje skromno mišljenje je da ednostavno dok ne pročitaš knjige ne možeš da izvršiš takvo poređenje i da to sa sigurnošću da kažeš pa makar se oslonio i na mišljenje takvog ultra-mega-giga cara kakav je taj Preston.

Svaka njemu čast na svemu što pokušava da dočara ali moje mišljenje o knjizi, seriji, filmu ili bilo čemu drugom i poređenje istih je samo moje i ne može da se bazira na tome šta na netu napiše neki random lik i da još to uzmem zdravo za gotovo da bih mogao da donesem kao zaključak tipa "tuga jedna šta uradiše od serije (od onako dobrih knjiga koje btw nisam čitao)..."
Pogrešno razmišljaš, baš zahvaljujući njegovim analizama rešio sam da pročitam sve knjige kad debeli završi serijal.
Random lik? Dobrodošao na internet, svi smo mi ovde random i jedino što nas izdvaja je snaga argumenata koje iznosimo. Ako ja u seriji primetim rupe u narativu koje se vide sa satelita a Preston posle objasni šta se u stvari dešava knjigama gde je stvar kudikamo kompleksnija naravno da ću da kažem da su knjige bolje i da su seriju ubogaljili. Meni nije trebao Preston da mi kaže koliko serija ne valja to sam mogao da vidim i sam.

Sent from mTalk

Il ima da je neko uradio harcoded engleske titlove za Narcos s3?

Pogrešno razmišljaš, baš zahvaljujući njegovim analizama rešio sam da pročitam sve knjige kad debeli završi serijal.
Random lik? Dobrodošao na internet, svi smo mi ovde random i jedino što nas izdvaja je snaga argumenata koje iznosimo. Ako ja u seriji primetim rupe u narativu koje se vide sa satelita a Preston posle objasni šta se u stvari dešava knjigama gde je stvar kudikamo kompleksnija naravno da ću da kažem da su knjige bolje i da su seriju ubogaljili. Meni nije trebao Preston da mi kaže koliko serija ne valja to sam mogao da vidim i sam.

Sent from mTalk

I sta sad hoces, nama da je zamrznes? Sci-fi serija, nije to IRL serijal. Ima propusta kao i sve u zivotu, a uzgred je samo tv serija.

Mogao si da vidiš koliko serija ne valja? Bravo. I ja bih rekao da nema gore, naročito u poređenju sa knjigama... Wait, ali ja bih ovo drugo i mogao da kažem jer sam čitao knjige i mogu da donesem direktan i konktetan zaključak a ne da baziram zaključak na nečijem tuđem mišljenju.

Ja bih pre rekao da nisi mogao da dođeš na forum da izneseš svoje lično mišljenje bez da dobiješ potvrdu od Prestona da je to baš tako, s obzirom da ti postovi o seriji vrve od "Preston ovo, Preston ono... "?

Ali ako veruješ da to što Preston kaže ima istu težinu kao kada oblikuješ sopstveno mišljenje na osnovu pročitanog, good for you...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno