Martin Mystere
Čuven
- Učlanjen(a)
- 04.02.2007
- Poena
- 935
Dobro ipak nije isto za nas koji smo pročitali knjige pre početka emitovanja serije i onima koji su prvo pogledali seriju pa su tek onda uzeli da čitaju knjige.Serija je u top 3 serije, knjige sumnjam da su i u top 3k. Zato mi ih je mrsko čitati iako sam ih kupio i počeo čitati.
Što se tiče epske fantastike tu je sve diskutabilno jer je svaki svet priča za sebe bez obzira što je Tolkin postavio neki standard pa sad svi u svetu EF očekuju patuljke, vilenjake i slično. A u tom žanru debeli je i više nego dobro odradio posao sa velikim svetom, mnoštvom likova i naročito uvođenjem situacije da se dobro ne nagrađuje uvek, čak naprotiv a da dobri ljudi često znaju da ostanu bez glave što je daleko bliže stvarnosti a što ranije nije bila česta situacija jer je i smrt nekog "pozitivca" uglavnom bila herojska, kao neka velika žrtva koja donosi samo dobro. U knjigama je Martin izrazio svojih 50 nijansi sive jer niko od likova nije izrazito beo ili crn kao što su to bili kod drugih pisaca u okviru žanra...
Ista stvar je i po pitanju drugih proizvoda kad je EF u pitanju, recimo igara gde je po meni BG svet najpribližniji onom što ja lično smatram pravim EF svetom, što ne znači da su mi igre u drugom setingu, sa drugačijim svetom lošije. Tipičan primer je TW koji je fenomenalan a potpuno je drugačiji...
Ono što je otežavajuće za GoT je što generalno nije bilo mnogo serija iz domena EF pa je sa te strane teško i pokušati porediti je, da ne pričamo što nije bilo serije ovako grandiozne produkciie i sa finansijskim sredstvima koja često izgleda spektakularnije od blokbastera A produkcije, snimljenih da zgrnu milijarde...
Poslednja izmena: