Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Zdravo svima. Potrebna mi je pomoc, necu duziti, da ne idem previse u offtopic jer nije striktno vezano za 4G. Imam problem sa modemom ZTE MF831, to je uredjaj koji podrzava 4G. Postoji li neki nacin da se firmware koji se nalazi u memoriji modema nekako resetuje na fabricka podesavanja? Modem na sebi nema reset dugme, niti u podesavanjima to moze da se uradi. To mi je potrebno jer je iz nekog cudnog razloga, prestao da ucitava listu sms poruka sacuvanih u memoriji uredjaja. Hvala! :)

Jesi siguran da nema reset dugme?
Nisam još video modem da nema reset dugme..

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Koliko sam isproveravao, nema. A u pitanju je USB modem, ne ruter. Ruteri ga naravno imaju.

Jel ne mozes da kucas adresu 192.xxxxxx ili preko aplikacije za tvog operatera? Ja sam to cackao na vipovom usb u preko one Vodafon aplikacije. Ne mogu da se setim tacno.

Preko IP adrese se podesava modem, jer radi kao Remote NDIS uredjaj. Probao sam ga staviti u dummy modem mode (ukljucivanjem diagnostic porta), pa preko Join air-a da pristupim porukama. Ali on vidi poruke samo sa sim kartice, ne iz memorije uredjaja.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Skoro da su izjednačili 4g i 3g pokrivenost (Telenor, njihove mape)

4-3.jpg

Џаба што слично изгледају, кад фали још 20-30% БС на којима нису поставили 4Г; плус што је нешто лошије покривање сваке 4Г БС у односу на 3Г 900 (2Г да не говоримо).

Poslednja izmena:
Cujem kuloarsku pricu za VIP da pusta jacinu signala preko dozvoljenih granica na pojedinim baznim stanicama.

Ne bi me cudilo da je ovo tacno za sve operatere i praksa u Srbiji.

Steta sto kod nas ne postoji nezavisna kontrola koja se AKTIVNO bavi ovakvim stvarima i lupa operatere po usima sa ozbiljnim usima.

P.S. Posle se hvalimo kako imamo jedan od najboljih 4G u Evropi u odnosu na broj baznih stanica :D

Postoji naravno kontrolno merni centar se bavi tim stvarima. Merenje snage signala, frekvencije, odstupanja frekvencije, i još brdo stvari, tj kontrola RF spektra.

Za MTS bih rekao da pustaju ISPOD POTREBNE granice, a ne toliko iznad dozvoljene :)

Tako je znaci Telenor dobio sa postojecim BS 6x vecu pokrivenost, a?:) A onda sa +600 novih 4G BS dobio - NI 5%? To su tvrdnje Telenora, nisu RATELa.

Postoji naravno kontrolno merni centar se bavi tim stvarima. Merenje snage signala, frekvencije, odstupanja frekvencije, i još brdo stvari, tj kontrola RF spektra.

Mozes li malo opsirnije o tome kako funkcionise cela stvar? Po kom sistemu se vrsi kontrola, koliko cesto, da li se ceslja po svim gradovima u Srbiji...

Теленор само преноси Рателово, исто као и Вип, чисто из рекламних разлога хватајући се за Рателов као ауторитет, да се похвале нечим бомбастичним....
А Рател још неозбиљнији од њих (кад је нпр. пре неки месец објавио то да је Теленор претекао Вип по покривености у целини); тј. свако од њих има повремено неки испад ;)
А нема доброг 4Г покривања ни са једне БС, само што ви „ушушкани" са доста БС по градовима то не видите ;)

Poslednja izmena:
Ево код мене, Теленор БС 800 удаљена 900 метара, оптичку видљивост имам на 8 метара од куће, иначе заклања само неколико кућа (сектори неповољно окренути, лево-десно у односу на правац) и сигнал је обично -105 до -115, брзина „чаробних" 6/2.
Док код мојих (за сада само) Вип 800, удаљена 1700 метара, заклања брег висине 15-20 метара, испред куће сигнал -115-130, у кући у 80% случејева не успева да пронађе ништа. А на истом месту, са истог стуба, Теленор 3Г 900 (можда само 10-15 степени повољније окренут сектор), разговори раде без проблема, нет у једном делу куће без проблема, у другом са повременим застојима.

Poslednja izmena:
Мада су те 4Г брзине и добре у односу на 3Г 900 где ми је брзина 1,5/1 ;) при сигналу -97 (2Г око -93).

Poslednja izmena:
Али мени је то све добро у целини (уз adsl 10/1), јер (тренутно) нисам неки захтеван корисник. Само је забрињавајуће то све лошије покривање нових (бољих, бржих) технологија од 2Г - 3Г - 4Г... А наши оператери већ 2-3 године не постављају нове БС по руралним пределима (изван главних саобраћајница)...
И никако није добро нпр. људима који живе у Ставама код Ваљева или Сибници код Сопота (која и нису тако забачена села), а где део села нема ни 2Г! А о брдско-планинским пределима са оштрим врховима, којих имамо на претек, да не говоримо; или читави крајеви (без БС) по Хомољу, Кучају, Голији, око Трговишта...

Poslednja izmena:
Mozes li malo opsirnije o tome kako funkcionise cela stvar? Po kom sistemu se vrsi kontrola, koliko cesto, da li se ceslja po svim gradovima u Srbiji...
Ne znam baš koliko često i gde se vrši kontrola, ali vrši se. Prilično su rigorozni po tom pitanju, RF spektar je ograničen resurs, pa sve mora biti u propisanim granicama.
Pored snage, mere i odstupanja radne od dodeljene frekvencije, polarizaciju, modulaciju, interferencije itd.

U Bgu imaš kontrolno merni centar u Dobanovcima npr. Pored merenja koje vrše odatle, imaju vozila(kombi) koja se kreću po gradu i osmatraju stanje RF spektra. Takođe postoje i fiksne male stanice po nekim teško pristupačnim predelima koje osmatraju stanje i komuniciraju sa KMC-om.

Sve u svemu, nema tu mesta za neke prevare.

Za MTS bih rekao da pustaju ISPOD POTREBNE granice, a ne toliko iznad dozvoljene :)

Ja bih to rekao da Vip radi, mogli bi da pojacaju da mi u BG-bar ne baca u 2017 na 3G ili jos cesce i gore na E.

U Tln nista sem 4G i 4G+ nisam video u BG u 2017 recimo, da se zadrzimo na ovoj godini, mada ni prosle ni H+ samo 4G.

Za sve ovo imam i dokaze kacio sam ih i pisao o tome gde se na Vipu moze naici na E a jedna od tih lokacija je i centar Zemuna sto je strasno u 2017, pa ako im je losija oprema(a jeste od Tln)pa bar nek pojacaju signal, ja se ne bunim, naprotiv, voleo bih da to urade jer bih onda otkacio Tln jer nekako vise mi Vip odgovara, al sta da radim kad nije dobar u netu.

Sent from Tapatalk

Теленор само преноси Рателово, исто као и Вип, чисто из рекламних разлога хватајући се за Рателов као ауторитет, да се похвале нечим бомбастичним....
Ovo nije tacno, vec RATEL prenosi ono sto operateri kazu. To cak i stoji u izvestaju i saopstenju RATELa :)

@night, da li to mere samo frekvencije ili i JACINU?

Poslednja izmena:
To je bukvalno prva rečenica u reportu, da ratel nije odgovoran za te podatke nego samo prenose šta im operateri pošalju. Ali ko da se zamara sa otvaranjem i čitanjem dokumenta od 5 strana :)

Ovo nije tacno, vec RATEL prenosi ono sto operateri kazu. To cak i stoji u izvestaju i saopstenju RATELa :)
Не него то није тачно, самим тим што није тачно то што је Рател пар пута објавио! Јер ваљда би техничке службе оператера знале сигирно колико БС имају, а и друге ствари, а не тако непрецизне. Затим јасно је из неких мапа, табела и бројки БС које су Теленор и Вип поставили да су Рателови, застарели и чак смешни...
Односно, неке ствари сигурно узму од оператера, али ове о којима причам не, него обратно; и то раде маркетинг а не техничке службе...

Poslednja izmena:
@milanpavke
Hajde majke ti idi na ratelov sajt, skini taj poslednji izveštaj o pokrivenosti i pročitaj prvu rečenicu na drugoj strani...

Kako da ga posle te izjave neko shvati ozbiljno....

Cujem kuloarsku pricu za VIP da pusta jacinu signala preko dozvoljenih granica na pojedinim baznim stanicama.

Ne bi me cudilo da je ovo tacno za sve operatere i praksa u Srbiji.

Steta sto kod nas ne postoji nezavisna kontrola koja se AKTIVNO bavi ovakvim stvarima i lupa operatere po usima sa ozbiljnim usima.

P.S. Posle se hvalimo kako imamo jedan od najboljih 4G u Evropi u odnosu na broj baznih stanica :D

To su gluposti! To ne moze da vazi za dvosmerne komunikacije.
Nema logike pojacavati signal bazne stanice. Time tvoj telefon registruje da je signal jaci i smanjuje svoju snagu sto rezultuje time da tvoj telefon ne dobacuje do bazne stanice jer je smanjio snagu misleci da mu je bazna stanica blize nego sto jeste.

Poslednja izmena:
MTS 4G:
Put Užice - Čačak - Ljig (autoputem) - Beograd u potpunosti pokriven 4G signalom, i to bez problema download prelazi 30mbps, mjereno na preko 15 lokacija (van gradova).

Da li je MTS najzad pokrio BG-Nis? Pre ~mesec dana kada sam isao, mislim da nigde nisam video 4G na autoputu (MTS).

@night, da li to mere samo frekvencije ili i JACINU?
Da, da. Sve apsolutno.
Čak i specifikacije predajnika, prijemnika, antena itd.
Sve to mora da bude u nekim granicama, što je zadatak KMC-a.

Q4/16: 833 BS, 9.95% teritorije, 53.78% stanovnistva
Q1/17: 949 BS, 59.85% teritorije, 90.27% stanovnistva
Q2/17: 1549 BS, 65.29% teritorije, 92.76% stanovnistva
+116 BS, 6x vise teritorije i skoro duplo vise stanovnika, a +600 BS, 5.5% teritorije i +2.5% stanovnika :)

Ovo su brojke "jednog operatera", predate RATELu, dakle RATEL ih samo prenosi, NE PROVERAVA.

RATEL inace nema resurse da moze ovako nesto da proveri. Nemaju ni operateri cak, oni rade extrapolacije kako im cefne izgleda.

A nigde izvinjenje sto si tvrdio da je to RATEL rekao, a ne Telenor?:)

Nije sala, ovo je vec ocigledno namestanje brojki.

Q4/16: 833 BS, 9.95% teritorije, 53.78% stanovnistva
Q1/17: 949 BS, 59.85% teritorije, 90.27% stanovnistva
Q2/17: 1549 BS, 65.29% teritorije, 92.76% stanovnistva
+116 BS, 6x vise teritorije i skoro duplo vise stanovnika, a +600 BS, 5.5% teritorije i +2.5% stanovnika :)

Ovo su brojke "jednog operatera", predate RATELu, dakle RATEL ih samo prenosi, NE PROVERAVA.

RATEL inace nema resurse da moze ovako nesto da proveri. Nemaju ni operateri cak, oni rade extrapolacije kako im cefne izgleda.

Da budem iskren, meni ove cifre ne izgledaju neobicno. Evo kako:

Q4/16: 833 BS, 9.95% teritorije, 53.78% stanovnistva - pokriveni veliki gradovi sa velikom gustinom stanovnistva
Q1/17: 949 BS, 59.85% teritorije, 90.27% stanovnistva - pokriveni manji gradovi/mesta i putevi sa 800MHz - veliko pokrivanje teritorije i stanovnistva
Q2/17: 1549 BS, 65.29% teritorije, 92.76% stanovnistva - dodatno pokrivanje/poboljsavanje i povezivanje ranije pokrivene teritorije - uglavnom veliki gradovi i podrucja oko njih

Pozdrav

Nazad
Vrh Dno