Šta je novo?

Upgrade na Ryzen 1600

rev

Čuven
Učlanjen(a)
03.01.2003
Poena
620
Drugari, razmišljam da se upgradeujem na Ryzen platformu. Trenutno furam 2500k @ 4.5ghz sa Raijintek Themisom, Asus P8P67 i 16gb ddr3 rama. U kombinaciji sa GTX 1060 3gb, više nego dovoljno za moje potrebe. Međutim, pošto su cene ovih komponenata i dalje prilično visoke, mislim da bi mi bio pravi trenutak da ih prodam i pređem na Ryzen. Išao bih na 1600, ali imam nedoumice u pogledu ploče i memorije.

Uzeo bih ploču koja omogućava OC procesora i memorija, neku povoljniju varijantu i nekako mi se GIGABYTE GA-AB350M-Gaming 3 čini kao solidan izbor. Čak mi se i estetski dopada, uklapa mi se sa grafičkom :D
Interesuje me koji bih oc realno mogao da očekujem sa njom? Da li neko ima drugih predloga u sličnom cenovnom rangu (~do 100e). Takođe me intersuje situacija sa memorijom. Vidim da Ryzen voli brži ram, ali su cene stvarno visoke a 16gb rama mi je neophodno, pa me interesuje koliko je dobra solucija uzeti recimo 16gb Crucial 2133mhz za ~85e pa ga dići na 2666mhz? Video sam da to ljudi rade sa B350 pločama, ne znam da li može konkretno sa ovom?

Pa ako neko ima odgovore na ova pitanja ili neke dodatne sugestije, unapred sam zahvalan :)

OK je to sto ti hoces (novo je novo, plus garancija). Bili bi "tu negde" kada taj 1600 stavis na 3.7-3.8 Ghz (mozda moze i vise ali tu nema garancije, tome sluzi 1600X).

Memorija, eh, to takodje zavisi a Ryzen bas voli brzu memoriju (2933, 3200).

Naravno, mislim na igre, u svemu ostalom taj 1600 je daleko brzi od Sandya, pa i OC...

Plojka Asus Prime B350 Plus.

Ima tema-Samsung B die za Ryzen, Caridze otvorio, prelistaj i uzmi neku od tih memorija.
Koju god da uzmes radice na deklarisanoj brzini, sredjeno je to sa AGESA 1.0.0.6, a valjda su svi proizvodjaci do sada izbacili update za bios koji sadrzi..

U gamingu neces dobiti mnogo prelaskom sa 4.5GHz 2500K na Ryzen. Neces dobiti nista po svoj prilici.

Kad sam ja to pisao hteli ste da me vešate :p

Samo sto si ti tome prilazio iz ugla "nista ovo ne valja" a mi prilazimo "brz kao Intel u igrama, u svemu ostalom brzi duplo". A onda ide ono sitnicarenje "ne moze 250 FPSa u XYZ igri, moze samo 190" i sl :)

Ryzen voli brzi ram, ali u kombinaciji sa jacom grafom, govorimo o samom high endu, gtx 1080 i 1080 ti.Nista brze od 2667mhz ti ne treba, a i sa njim sa tom grafom neces videti veci fps u igrama u odnosu na najsporiji 2133mhz. To sto si gledao testove, svi su po vecim yt kanalima furali 1080ti ili titana, pa stvaraju zabunu. Isto kao kad, po izgovorom elmininacije gpu bottlecka, procesore tipa i5 i r5 upare sa gorepomenutim grafama....Ostaje pitanje cene, ako usteda nije neka furaj brzi ram.
Sto se ploce tice, sve je manje-vise receno u predjasnjim postovima, ja bih u opticaj dodao i MSI b350 tomahawk.

Opet ako je gaming najvazniji, ja tu nista ne bih dirao, komotno do izlaska sledece generacije konzola. Govorim o procesoru.

Poslednja izmena:
A da vas pitam ovako, jel bi bio zločin upariti tog Ryzena sa Crucialom na 2133mhz? Memorija se bar lako da promeniti kasnije. Po onome što sam video, sa 1600 na 3.8ghz ili više bih već sad trebao da vidim nešto bolje performanse u igrama nego sa nasviranim 2500k. Ne nešto značajno bolje, ali definitivno ne ni lošije.
Vidim da ovaj Asus Prime B350 Plus ima za 13000din sa domaćom garancijom, Ryzen 1600 je 195e na KP sa kulerom i (mislim) domaćom garancijom, a 16gb Cruciala bez garancije se da iskopati za 10000. To je nekih 385e sve ukupno, plus mi Wraith apsolutno ne treba jer imam i Themisa i Cors H55, pa u krajnjem slučaju i LC-CC-95, pa mogu i 15-20e na njega izvući. Tako već dolazim vrlo blizu cifre od 100e doplate (računam ~250 za moju sa kulerom) što mi deluje korektno za noviju future proof platformu u punoj garanciji, koja će uostalom imati i bolji resale value u budućnosti. Sa 2666mhz memorijom to ide bliže 200, pa me psihološki obeshrabruje. Mislim nije toliko problem u parama, nego što onda kreće dilema da li za te pare onda ići na i5 7600K i Z270 sa 2133mhz ramom, pa to klokovati i tako u nedogled...

Najobicniji crucial (najverovatnije i kingston: kod I.N. obican kvr 2133 8gb stap se vrteo na 3066MHz sa agesa 1.0.0.6, primerak sa hynix m-die) 8gb 2133/2400 trebao bi raditi na 2666 uz cl16, ali malo da oko toga se igras u bios. Ako ti nesto znaci i zelis da ustedis maksimalno - eto.

Poslednja izmena:
Kingston HyperX Fury 2x8GB 2133MHz C14 kit (HX421C14FBK2/16, Hynix) kod mene radi bez problema na 2800MHz CL14 npr. Doticni kit sam i kupio u nameri da ga OC i nisam se razocarao :)

Sa Agesa 1.0.0.6 izbor RAMa na Ryzenu vise ne predstavlja toliki problem, tako da ako je budzet ogranicen a vican si OCu kupi bilo sta pa se igraj, 2666 C16 bi bukvalno svaka memorija trebala da izvuce :)

Prilozi

• Untitled1.png
    Untitled1.png
    17.9 KB · Pregleda: 85
  • Untitled2.png
    Untitled2.png
    15.8 KB · Pregleda: 85
Poslednja izmena:
rev Crucial 2133MHz radi na 2800 MHz cl16, 1,2v.

Pa quad core procesori su proslost nema tu sta sad intel ili bilo ko da radi :)

7600k postize vece klokove i ima brza jezgra (za nijansu) od 2500k, ali je ipak quad core.

Generalno Sandy je oko 30% sporiji od Skaylake i Kaby procesora na istom taktu, dok je u igrama razlika manja.
Jednostavno, od izlaska SB procesora intel nije imao razloga da izbacuje brze procesore, pa se sada malo (zen)znuo:)

Lol, 30% sporiji.
15% u vrh glave.

Ajd da se prosvercujem na ovu temu. Hteo sam da prepakujem komp na mini itx al nazalost za moj vremesni 2500k nemoguce je naci miniITX plocu. Koliko su ovi AMD pogodni za ugradnju u kompresovano kuciste i ima li kvalitetnih miniITX ploca za njih.

Da li je makar malo korak unapred Ryzen 1600 u odnosu na 2500k. Graficka koju imam je nvidia 1060.

Ako ne onda verovatno neki svezi I5

Za te egzotike mislim da moras Intel. Citao sam da su najavili miniITX ploce za Ryzena, ali nece to biti bas nesto masovno dostupno - to ni za Intel nije slucaj, ali ih ima. Ryzen je veliki korak unapred, ne toliko u igrama koliko u svemu drugom.

Ajd da se prosvercujem na ovu temu. Hteo sam da prepakujem komp na mini itx al nazalost za moj vremesni 2500k nemoguce je naci miniITX plocu. Koliko su ovi AMD pogodni za ugradnju u kompresovano kuciste i ima li kvalitetnih miniITX ploca za njih.

Da li je makar malo korak unapred Ryzen 1600 u odnosu na 2500k. Graficka koju imam je nvidia 1060.

Ako ne onda verovatno neki svezi I5

Evo jedan test koji je odrađen prilično račno asusov realbenča, 3dmark i cinebenč.
Pa vidi ako ti treba neki sveži i5.
cinebench.jpg
3dmark.jpg
realbenč.jpg

Vrh Dno