Šta je novo?

7 ili 10?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Z1000

Slavan
Učlanjen(a)
25.11.2007
Poena
319
Koristim 7icu vec sedam godina, nije nista updateovano od tada, nije sistem reinstaliran ni jednom i sve funkcionise perfektno. Sprema se laptop za zamenu, medjutim vidim da se sve forsira u pravcu 10ke i da neki hardwer cak nije ni podrzan vise od strane 7ice:wall:

Sedmica je jednostavna, brza i ima odlican interfejs, ja tu nista ne bi menjao. Zanimaju me osnovne prednosti 10ke i da li moze da se koristi kao i XP/7, bez onih ''tablet'' widgeta na desktopu. I za slucaj da budem primoran na 10ku, kakav je to problem sa automatskim apdejtom, narusavanjem privatnosti i slicno? Jel apdejt obavezan samo kod legalne verzije ili i ona crna radi sta hoce?

Vec vidim raspravku na 20 strana :D

Ukratko:

I jedan i drugi su isti za prosecnog korisnika, s tim sto Win 7 nema podrsku za DX12, ali to nije mnogo relevantno s obzirom da je laptop(verovatno sa integrusom/nvidia kartom kojima DX12 malo znaci).

Od prosle godine kako sam poceo da koristim O&O ShutUp10 nisam video update na 10ki, skines program i pogasis vecinu MS gluposti koje ti nisu potrebne i ne razmisljas.

Win 10 nema tablet vidzete, to je Win 8. Ima normalan desktop.
Ako si navikao na 7 i nemas problema sa njim, ostani na 7.

Poslednja izmena:
Nije racunar za igranje tako da mi dx12 ne igra ulogu, 99% bi se koristio za surf/photo edit. Znaci ok je sedmica? Kako je kod ovih 2u1 racunara? Ni to mi ne treba kao koncept, nego se ispostavilo da imaju ubedljivo najbolje ekrane u klasi ispod 1000e. Recimo acer r15 (fhd, ips, 300+ nits osvetljenje), ali ne znam gubim li nesto od touch funkcija sa sedmicom, pogotovo ne azuriranom?

Da li i kod 7 ima problema sa tim 'spijuniranjem', kako to iskontrolisati?

8 nisam probao, ako ima taj 'tablet' interfejs, to ne dolazi u obzir :D

Ni na jednom novom lap topu neces moci da instaliras sedmicu. Sad imas uefi only bios koji ti nikad nece dozvoliti da instaliras win7.
Tako da je tvoja nedoumica resena.

Pa da, toga sam se plasio. 10ka ako je interfejs klasican, folderi, desktop itd nije problem, cak bi prijala promena, nego mi se uopste ne svidja kompletna prica oko privatnosti.

Pa nema ništa lično u toj (ne)privatnosti. Može i 7mica na UEFI, imam je ja, problem su drajveri specijalno za novije laptopove, o tabletima da pričamo. Nije tačno ni da je 8mica išta bolja on 10ke, duboko unutra si isti.

Ja preferiram 10ku jer nikad nisam imao potrebe da instaliram dodatne drajvere, osim za graficku, sve sam podigne.

Za graficku obicno nadje neke malo starije. Instalirao na raznim racunarima, laptopovima, uvek je sve pronasao sam.
Doduse, ima posla da se pogase spyware gluposti :D

Preferiram win milenium jako siguran, ne kradu nikakve podatke sto je jako bitno.
Vi ste momci propali. :)

Sent from my A0001 using Tapatalk

Windows 10 oko privatnosti idi u settings i pravicy pogasi sve to i ne treba ti nista vise

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

Win10 na HDD-u radi poprilično loše, ako taj lap nema SSD i ne bi ga nešto preporučivao. Telemetrija ne može u potpunosti da se isključi. Sama telemetrija i ne bi smetala da ne smara toliko hard. Sistem često bude neupotrebljiv. Sam Win10 i dalje ima česte sitne, ali dosadne probleme i na mašinama na kojima radi ,,kako treba".

Kod roditelja je bio 10 na racunaru i nakon pola godine start meni je doslovno prestao da radi, tray ikonice pocele da se gube, plavi ekran i slicne gluposti. Prije toga je sedmica radila bez problema, a sad koriste Xubuntu koji sije i jedan i drugi.

Tako da, moj glas ide za 7. :p

kod mojih je bila 10-ka neko vreme koja je radila ali se vukla na mehanickom hardu kao pokvarena. nakon ubacivanja ssd-a i vracanja 7-ce postalo je milina samo za gledati :)
ne verujem da bih mogao da ih nateram na neki linux a ni ja ga ne koristim kao primarni sistem.

Ја сам скоро прешао на десетку, после ја мислим 11 година коришћења седмице и презадовољан сам.
Никаквих ситних ни крупних багова нема.
Што се изгледа тиче, већ је написано, ни близу оних глупости које је имала осмица.

Daj mu vremena.

Ја сам скоро прешао на десетку, после ја мислим 11 година коришћења седмице и презадовољан сам.
Никаквих ситних ни крупних багова нема.
Што се изгледа тиче, већ је написано, ни близу оних глупости које је имала осмица.

Odvadi malo, sedmica je izasla tek 2009.

Sto se prilagodjavanja tice, sa W7 na W10 naviknes se za 10 dana u potpunosti. Radi savrseno normalno i sa HDD, besmislica je da radi samo sa SSD.
Rekao bih da nema nekih preterano velikih razloga za prelazak, ali nema ni nekih razloga insistirati na ostanku na starijoj platformi, treba ipak ici u korak s vremenom.

Odvadi malo, sedmica je izasla tek 2009.

.
Лол, користим од првог средње, а то је било управо 2009-е, како сам ја добио 11 година, немам појма, изгледа да ми је време за спавање вечерас [emoji2]

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Radi savrseno normalno i sa HDD, besmislica je da radi samo sa SSD.

Pogotovo kad krene Compatibility Telemetry proceses da turira disk sa 100% zauzeća. Nisam ni rekao da radi samo sa SSD.om, već da radi loše sa HDD-om.

Besmislica je da radi savršeno normalno, radi poprilično bedno.

Od prvog dana je koristim samo sa HDD-om, nakon pocetnog drljanja nakon instalacije, kasnije nema nikakvih problema.

Pogotovo kad krene Compatibility Telemetry proceses da turira disk sa 100% zauzeća. Nisam ni rekao da radi samo sa SSD.om, već da radi loše sa HDD-om.

Besmislica je da radi savršeno normalno, radi poprilično bedno.
Gde nađe taj "Compatibility Telemetry process" ???

Koristim 7icu vec sedam godina, nije nista updateovano od tada, nije sistem reinstaliran ni jednom i sve funkcionise perfektno. Sprema se laptop za zamenu, medjutim vidim da se sve forsira u pravcu 10ke i da neki hardwer cak nije ni podrzan vise od strane 7ice:wall:

Sedmica je jednostavna, brza i ima odlican interfejs, ja tu nista ne bi menjao. Zanimaju me osnovne prednosti 10ke i da li moze da se koristi kao i XP/7, bez onih ''tablet'' widgeta na desktopu. I za slucaj da budem primoran na 10ku, kakav je to problem sa automatskim apdejtom, narusavanjem privatnosti i slicno? Jel apdejt obavezan samo kod legalne verzije ili i ona crna radi sta hoce?

W10 u odnosu na W7, napredniji je, brzi, trebalo bi da bude stabilniji i da manje pravi probleme, medjutim kada su laptopovi u pitanju, W10 pokazuje razlicite simptome, tj. ne mogu da kazem da na svakom leti i sve radi savrseno. Jednostavno, obavezan je SSD, pa probaj, instaliraj prvo 10-ku, vidi kako ide, mislim da ces biti zadovoljan. Trenutni build je 1703, obavezno instaliraj njega, napravi butabilni flash pomocu Rufusa.

Sto se tice tih widgeta, to ne postoji na 10, a ostalo sve pogasi, to te pita na kraju instalacije, sve ugasi, nece da smara za update, niti ces da saljes nesto Microsoft-u, moja preporuka da instaliras Stardock Start10(izlecen) i vozi.

@toxicm

Telemetrija kad se pogasi u O&O SU10(mora dva puta da se gasi, jer se posle prvog ukljuci opet sama..) ne baguje hard.

To koci 10ku, a 7cu koci update service, oduzme sav ram i cpu na slabijim masinama, zabode i mora manualno da se ugasi.

Шта ли радите са тим пенџерима, имам на хардовима и 7 и 10, повремено их пробам и апдејтујем и нисам приметио неки проблем. Понекад чак и одрадим нешто мало дуже (још увек користим пар windows програма па повремено стартујем неки од њих) и никад ни дрљање ни успоравање ни слични проблеми. Јесте да мултитаскинг није савршен или ме линух размазио па избегавам да пробам нешто док тај програм мало више оптерећује систем али остало ради нормално. Седмица има проблем по инсталацији док не довуче све апдејте (избегавам набуџене верзије) али ионако испланирам да тог дана само то и ради.

Ma gasio sam 100x i preko O&O SU10 i preko Group Policy Editor-a i preko Registry Editor-a, samo smanji učestalost paljenja Microsoft Compatibility Telemetry procesa. U stvari, najviše je pomoglo gašenje Microsoft Compatibility Appraiser-a iz Task Scheduler-a, ali se i dalje povremeno upali.

Inače, proces se ni ne primećuje na SSD-u, bar nisam nikada naleteo na njega, ali kada je Win10 na HDD-u, pogotovo na lap-top-ovima se primeti itekako. Na bržim hardovima često zauzme i preko 50% rada diska, na ovim sporijim (mahom na lap-top-ovima) bude i 100% zauzeća. Praktično ti komp bude neupotrebljiv po pola sata dok ne završi šta već radi. Možeš da ga ugasiš ručno, ali se opet sam upali.

Koliko sam gledao, u pitanju je prikupljane informacija o navikama i interesovanjima korisnika zbog usmerenih reklama. Sad, zašto toliko optereti hard već ne znam.

Sam Win10 deluje brže od Win7 u radu, ali ovo je meni prečesto pravilo probleme. Imam 6 kompa u kući bez SSD-a, različitih konfiguracija, i na svakom se javljao ovaj problem, a uvek instaliram poslednju verziju skinutu sa MS-a.

MS Defender i ta kompletna zaštitna platforma na Win10 se često slično ponaša.

Pritom, i dalje se javljaju problemi sa dozvolama i vlasništvom fajlova i foldera. O retardiranom update-u već nema šta da se priča. Par puta sam bio primoran da stisnem reset dugme jer sistem počne da brljavi i ništa drugo ne pomaže. Nije ovo još zadovoljavajuće stabilno, bar po mojim kriterijumima. Jeste, većina problema se reši reinstalacijom, ali bem ga u sistem koji posle svakog malo ozbiljnijeg update-a počne da brljavi.

W10 u odnosu na W7, napredniji je, brzi, trebalo bi da bude stabilniji i da manje pravi probleme,
Napredniji nije, to je obican marketinski hype; brzi nije, dokazano +-2-3% u svemu; stabilniji - posle dve godine na trzistu, ovo je postalo sprdnja, nikad toliko problema sa jednim operativnim sistemom ikada, a koliko problema pravi, pa net je prepun horor prica, i sam sam se uverio u mnoge od njih.
Sta bi trebalo a sta jeste, dve su razlicite stvari. Konzumeristicka premisa kako je novo bolje od starog, jer eto kao logika to pdrzava, na primeru w10 ne funkcionise. Nazalost jednog dana cemo svi biti primorani da predjemo na ovo djubre jer nece biti drajvera i podrske...

Nije ni Sedmica perfektna, ali je mnogo stabilnija i pouzdanija. Veštački nas primoravaju da koristimo nešto što, i posle par godina (sa onolikim alfa/beta testerima), i dalje ne radi dobro.

@Censored
Na kompu i lapu koji samo ja koristim je softver skoro 100% legalan. Tu i tamo prođe neka piratska igra, ali sve ostalo je legalno, pogotovo alat sa kojim radim. I na ostalim kompovima mi je softver skoro u potpunosti legalan. Naravno, neću baš 10 Windows-a i Offica da kupim, MS-u je od mene dosta.

Poslednja izmena:
Niko nije ni rekao da je sedmica perfetktna, takav os ne postoji, ali u odnosu na desetku, to je pesma.

A 7mica je kao perfektna ??

Meni licno, to je perfektan OS, mada sam ja jedan od ljudi koji vole XP i dalje. Isto kao sto mi se najvise svidja Gnome 2xx okruzenje na Linuxu. Mnogi vole KDE, i ostale, pa njih povezujem sa ljubiteljima W10 okruzenja :). Dobri stari Gnome2 je za mene jedno jedino okruzenje koje prija mojim ocima.

@Marti, da se razumemo, meni vise odgovara 7, ali da se ne lazemo, W10 je brzi, ta jedna stavka ga cini naprednijim. A, postoji zaista puno stavki po pitanju napretka, nego stvar je u tome, sto "mi", kao korisnici i napredni korisnici ne koristimo pola od tih stavki. Kada je stigao, to je bilo katastrofa i za mene i za sve ljude koji su doziveli te probleme i ostalo.. Ja sam lepo sacekao da se stabilizuje i sada je sve drugacije po tom pitanju, manje problema, lepse radi, Start10, koji je meni otkrice veka za taj OS itd.
"Trebalo bi" je zato sto znam da ne radi sjajno na svakom laptopu, mislim, i to moze da se desi, sta je tu je. Ali, kada radi, radi vrlo lepo i stabilno. Normalno, ni Windows7 nije perfektan, ali po mom iskustvu stvari teku malo bolje, ali pak, ova zadnja recenica "moracemo" se vec pretvorila u "mora", kada je u pitanju novi HW.

Napredniji nije, to je obican marketinski hype; brzi nije, dokazano +-2-3% u svemu; stabilniji - posle dve godine na trzistu, ovo je postalo sprdnja, nikad toliko problema sa jednim operativnim sistemom ikada, a koliko problema pravi, pa net je prepun horor prica, i sam sam se uverio u mnoge od njih.
Sta bi trebalo a sta jeste, dve su razlicite stvari. Konzumeristicka premisa kako je novo bolje od starog, jer eto kao logika to pdrzava, na primeru w10 ne funkcionise. Nazalost jednog dana cemo svi biti primorani da predjemo na ovo djubre jer nece biti drajvera i podrske...

Kojih horor priča? I 8.1 je bio bolji od sedmice, jedino je bilo potrebno instalirati start meni, zbog glupog izbora u dizajnu.
Drugo, desteka uopšte nije hype, jer je i Windows 8, 8.1 doneo mnoge stvari u odnosu na sedmicu. I sve četiri verzije Win 10 imaju ispod haube dosta toga, i kad se kaže da je sigurniji, bukvalno jeste sigurniji. Dodali su boga oca u odnosu na sedmicu, što je i očekivati za osam godina. Jer je to mnogo vremena u softveru.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno