Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
zdjilas

Ja sam otvoren za sve predloge , pa aj ti nama reci , sta ti predlazes , koja klima je za manje para a bolja od Fujitsua , to potkrepis nekim dokazima i ja menjam odmah misljenje . Ako pak nemas neku pametnu informaciju , onda tebe i ostale molim da ne prozivaju druge zarad eto , vec skupite neke konkretne informacije koje ce pomoci ljudima da odaberu jeftiniji a bolji brend ili uredjaj od Fujitsua . Jel korektno s moje strane :)

vetrojebac

Tebi ako se ne svidja ova tema i nasa preporuka za ono sto ima najbolji odnos cena = kvalitet u Srbiji , ti brale slobodno mozes i na Makedonski forum , tamo cujem forsiraju Gree ..

Meni ugradili mideu sa vakumiranjem tek kada sam insistirao ali cevi nisu hteli zasebno da izoluju, kazu to se radi samo za ove koje se koriste i za grejanje. Ovlasceni servis za midee iz Bgd-a. Antivibracione srafove za spoljnu jedinicu stavili ali isto tek na insistiranje. Sve u svemu ok radi, ali za primarnu klimu u domu nekako mi se cini da je bolje dodati za najjeftiniji inverter...

Poslednja izmena:
Duke, legendarni "Željezara" je imao tri naloga, sa različitim dijalektima. Čak je i kritikovao samog sebe sa drugog identiteta. Meni ovaj liči na Sonex-a, iliti Driverxl-a. Nadam se da grešim.

Samo znam da wind i tripio nisu ista osoba: 2 razlicite drzave + se tripio samobanovao slajuci meni PM sa namerom da ga banuju (indirektno naveo u poruci)

Tripio je trenutno u banji i na drugom forumu. ;)

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Ako moze neko da objasni modulacija invertera (ne kako radi, vec oni brojke)
Buni me modulacija sa potrosnja ☺

Sent from my SM-A310F using Tapatalk

Duke, legendarni "Željezara" je imao tri naloga, sa različitim dijalektima. Čak je i kritikovao samog sebe sa drugog identiteta. Meni ovaj liči na Sonex-a, iliti Driverxl-a. Nadam se da grešim.

....gresis sinko, kao i obicno vrlo gresis i da si samo malo vispreniji kao sto nisi, to bi vec odavno shvatio.Previse znacaja ti i ovde slicni tebi ( osim Djalfa od koga se mozete uciti ponasanju na forumu ) pridajete sebi ako mislite da je za vas takve kakvi ste potrebno vise nickova.Smesno.Inace je vetrojeb potpuno ispravno napisao ono sto svi jasno vide osim vas nekoliko.Zato, vrati se temi i pusti mene, nisam ja tema.

Poslednja izmena:
Ne pridajem ja sebi značaja ni malo, već se trudim da pomognem ljudima iako od toga nemam ništa. Znam koliko je meni trebalo vremena i živaca da izaberem klimu za grejanje. Pa podaci, tablice, lokacija za montažu. I sada sve to nesebično delim sa drugima, i u tome ne vidim ništa loše. Kad tu tvoju klimu koja ti i dalje stoji u kutiji staviš u pogon, slobodan si da komentarišeš kako greje. Ja se više od 10 godina dogrevam, a 5 godina grejem klimama različitih proizvođača, i smatram da imam šta da kažem na tu temu. Nikoga ne nagovaram ni na šta, samo iznosim činjenice, i argumentovane podatke. Koliko dugo se ti greješ klima uređajem?

Poslednja izmena:
Ako moze neko da objasni modulacija invertera (ne kako radi, vec oni brojke)
Buni me modulacija sa potrosnja ☺

Inverter ima mogućnost uređaja da menja snagu kojom će da greje. Inverter klima u idealnim uslovima nikada ne postiže zadatu temperaturu, već se asimptotski približava zadatoj vrednosti, i uporedo smanjuje temperaturu na izduvu, kao i količinu zagrejanog vazduha koju izduvava. Na to se odnosi termin Modulacija. E sad, jedna 12-ca može da greje u opsegu od 900W do 6.5kW, i da pri tome troši od 200W pa do 2kW. Ovo se postiže modulacijom naponskog signala ka kompresoru, pa se tako upravlja brojem obrtaja kompresora. Zašto je modulacija i njen opseg bitan? Pa ukoliko je minimalna snaga kojom neki uređaj može da greje prevelika za dati prostor, uređaj će se često paliti i gasiti, i time potrošiti nešto više struje nego da je radio u kontinuitetu, a i moguće su i oscilacije u temperaturi prostorije. Na primer kao kada bi se stavila 24-ka u 12kvm. Zato je bitan podatak kod klima uređaja Pdesign, i označava projektovanu snagu uređaja na -7C ili -10C. To je "prava mera" po kojoj treba upariti uređaj sa prostorijom.

jozza

Sta mislis kako bi bili q.....i da imaju bar jedan validan i pisan podatak a da moze da se meri sa nekim od japanaca , uff njbsmo ako se to desi :D

Mozda je najbolje ne ulaziti u rasprave s njima , trebalo bi da idemo tom logikom da su ljudi dovoljno pismeni da izvuku zakljucak iz nasih komentara i pisanih dokaza o tome sta pricamo , ako im to nije dovoljno nek si slobodno uzmu sta god zele jer na kraju krajeva njihov je novac i oni znaju za sta zele dati pare .. Ja eto nemam nista protiv da se neko pokusa grejati sa nekim manje poznatim i kvalitetnijim brendom , ne zbog mene , vec stvarno ima ljudi koji jedva skupe pare i za tu Mideu recimo , a ko zna , mozda im ipak odradi posao . Znaci nisam iskljuciv ali ako treba da dam svoj obraz i preporuku to ce biti japanac ..

Inverter ima mogućnost uređaja da menja snagu kojom će da greje. Inverter klima u idealnim uslovima nikada ne postiže zadatu temperaturu, već se asimptotski približava zadatoj vrednosti, i uporedo smanjuje temperaturu na izduvu, kao i količinu zagrejanog vazduha koju izduvava. Na to se odnosi termin Modulacija. E sad, jedna 12-ca može da greje u opsegu od 900W do 6.5kW, i da pri tome troši od 200W pa do 2kW. Ovo se postiže modulacijom naponskog signala ka kompresoru, pa se tako upravlja brojem obrtaja kompresora. Zašto je modulacija i njen opseg bitan? Pa ukoliko je minimalna snaga kojom neki uređaj može da greje prevelika za dati prostor, uređaj će se često paliti i gasiti, i time potrošiti nešto više struje nego da je radio u kontinuitetu, a i moguće su i oscilacije u temperaturi prostorije. Na primer kao kada bi se stavila 24-ka u 12kvm. Zato je bitan podatak kod klima uređaja Pdesign, i označava projektovanu snagu uređaja na -7C ili -10C. To je "prava mera" po kojoj treba upariti uređaj sa prostorijom.
Jasno, nego kad greje sa 6.5 kw?
U specifikacije kad gledam Japance negde ima koliko trose a negde nema.
Nazivna snaga je upravo modulacija?
Isporucena energija i potrosena energija nisu prikazani svuda☺
To me bunilo po malo.

jozza

Sta mislis kako bi bili q.....i da imaju bar jedan validan i pisan podatak a da moze da se meri sa nekim od japanaca , uff njbsmo ako se to desi :D

Postovani Nexeten, mozda ti ne zelis da vidis sta vi ovde sve radite , ali je vecini ovde vec odavno vrlo jasno da ste vas nekoliko osim Djalfa, jedna udruzena ekipa koja je na nekoliko foruma i koja, sada vec mirne savesti to mogu reci, vrlo drsko namece ljudima neko kao svoje znanje iako ste svi vi ovde vrlo pricuecni iz oblasti za koju se deklarisete da ste kao veliki strucnjaci.Uostalom to ti je jasno onomad stavio do znanja covek koga si prvo napravio budalom a potom kada je taj profesionalac okacio slike cime se bavi i pokazao koliko zna, zacutao si kao da nista bilo nije.Toliko o tvom obrazu.
To mozda i ne bi bio problem da vi tako udruzeni ne predstavljate ovde ali i na jos foruma, rekao bih vrlo jak i opasan klan koji apriori ne dozvoljava nikakvo drugo misljenje za bilo koju drugu klimu osim za klime proizvodjaca fujitsu -general.Kada vam nesto ne odgovara kod drugih onda je merodavno vase iskustvo, a kada u tome nemate uporista onda se drzite tahnickih karakteristika a kada ni to nije dobro onda sledi hvatanje za eurovent.Ne treba biti previse pametan da bi se to videlo na puno prethodnih stranica.Vec postoji mnogo razloga za postojanje osnovane sumnje da nekolicina vas koristi i zloupotrebljava ovaj forum u cilju preprodaje Fujitsu klima uredjaja za svoj ili tudj racun u cilju sticanja "neke" dobiti a ja cu dodati protivpravne imovinske koristi kaznjive po zakonu, a sve pod plastom dobrih namera.Imas razradjen sistem prodaje na nekoliko foruma tipa imam drugara koji prodaje i servisira iste , a potom sav dalji posao ide preko p.p.-a mada u stvari zargonski receno valjate klime ljudima koji se ne razumeju bas puno u ovu materiju, naravno da ih pre svega ti ovde vrlo "strucno" izubedjujes svojom "cascu i obrazom" skrivenim iza nicka naravno.Mozda mi ovde ne vidimo te licne p.p. poruke ali nadlezni organi iz odelenja za recimo ovde "te neke poslove" ce vrlo brzo i jasno to sve videti kao na dlanu.Nisi glup da to ne mozes da shvatis.Naravno da taj tvoj "drug" profitira, proda a potom i servisira te iste klime koje je ugradio i forumski posao cveta.Primedbe i sugestije ostaju u "kuci" jer greske ako ih ima takodje ostaju u "kuci o trosku kuce".Zalosno je sto vi to u svojoj zaslepljenosti ne vidite pa se ovde time jos i hvalisete.Jednom recju, nekolicina vas ovde sebe smatra Bogovima.Neverovatno???
Niste Bogovi.
Ovaj forum svakako ti najvise na taj nacin zloupotrebljavas sve pod plastom dobrocinstava i cinjenja usluga narodu kome treba klima jer ste jedino vi kao takvi Bogovi najstrucniji i najpametniji???Iskreeno se nadam da ti kao neko ko je preprodavac klima tvoga druga i saucesnik u tom poslu jer navodis kupce na taj posao, da se trudite da ljudima izdajete legalne i validne fiskalne racune za sve na takav nacin prodate klime, obzirom da si dosta njih uputio na takvu vrstu trgovine.Jasno ti je da o tome samo ovde ima i previse dokaza jer si ih sam ostavio i postavio.Ako vec zloupotrebljavas ovaj forum nemoj onda i zakon ali o tome necu ja , ima ko se time bavi.Ja prvo nisam mogao da verujem da ti to radis ali se ti na sva usta hvalises takvim svojim "poduhvatima" pod plastom dobrocinstava, tako da je to vec sada razrdjen biznis.Zato ste vas nekolicina oholi prema svakom drugacijem misljenju.Naravno, time sto radite neka se bave nadlezni organi kada za to dodje vreme, ja samo ne zelim da sve nas koji ne mislimo kao taj vas klan, ne ponizavate i ne dovodite nas u situaciju da ovu naizgled sitnicu resavmo na neki drugi verovatno tezi nacin.
Trazite od admina ( rekao bih da je korektan covek jednako kao i Djalf koji je jednak sinonim za korektnost na forumima ) sebi posebnu stranicu za fujitsu klime i dozvolite drugim ljudima ne meni ja ovde nisam bitan niti moja "klima u kutiji", da o razlicitim vrstama povoljnijih klima od fujitsu klima, ovde raspravljaju ili iznesu svoj da kazem strucni ili laicki stav.Nemojte nam vise samo vas nekoliko mpomagati, to je najiskrenija molba bio ja ovde ili ne.Ko je zainteresovan za fujitsu znace gde da vas nadje, ovde ili na nekom drugom mestu sasvim je svejedno.Neka svako za svoj novac izabere klimu kakvu zeli ili klimu koju moze da plati shodno svojim novcima, ali nemojte ljude bezobrazno vise ponizavati ako ne zele da kupe fujitsu.Hvala.

P.S. Ne sumnjam da ces ustvrditi odmah da je sve ovo laz ali ne budi lenj pa prelistaj svoje poruke na ovom i jos nekoliko foruma gde na kraju ide obaveznii deo: "imas srece sto si iz tog grada ili moj drugar je profi i taj ako nema posal ide i u druge gradove ali je kao stalno prebukiran, ili imam drugara koji slucajno ima jos jednu ili dve takve klime, saljem ti na p.p." i biznis cveta.Pametnom dovoljno.

Znaci nisam iskljuciv ali ako treba da dam svoj obraz i preporuku to ce biti japanac ..

Mislim da je to svima vec jasno i nema potrebe vise naglasavati.
Treba pustiti i ostale da kazu nesto i ne mora se uvek kontrirati ako nije po necijem misljenju/uverenju...

Ako mislite da neko troluje/spamuje,NE kontrirati postom,prijavljujte te ce administracija resavati...

Ovako mogu biti ne namerno obrisani korisni postovi,nije lako pregledati strane i strane vasih prepucavanja i filtrirati sta je dobro a sta ne a iskreno ni ne zelim,zasto da tracim/o svoje vreme kada vi ne zelite cistu i normalnu temu...

Jasno, nego kad greje sa 6.5 kw?

Kada radi na 100%

Svi ovi podaci su relevantni za 7℃ spoljne temperature. Kako pada temp, opada i kapacitet. Pod "modulacijom" ovde podrazumevamo sposobnost izmene snage. Tako da je "opseg modulacije" ustvari opseg snage. Ne zamaraj se potrošnjom, bitno je da je uređaj snagom i jačinom duvanja primeren prostoriji, a potrošnju generalno opisuje SCOP, tj sezonski koeficijent korisnog dejstva.

Fujitsu ASYG 12LT

Pdesignh kW 4.00

SCOP 4,60

Klasa A++

Sezonska potrosnja 1217

Modulacija ( 0.9 - 6.5 ) kw

na -10c daje 4.00kw sa COP 2,52

na -20c daje 3,63kw sa COP 1.84

na +7 daje 4,00 kw sa COP 4,40

Kad daje 6.5 kw?
Kad je toplije od +7°C ili kad treba da dostize zadana temperatura?

Fujitsu ASYG 12LT

Pdesignh kW 4.00

SCOP 4,60

Klasa A++

Sezonska potrosnja 1217

Modulacija ( 0.9 - 6.5 ) kw

na -10c daje 4.00kw sa COP 2,52

na -20c daje 3,63kw sa COP 1.84

na +7 daje 4,00 kw sa COP 4,40

Kad daje 6.5 kw?
Kad je toplije od +7°C ili kad treba da dostize zadana temperatura?

6,5 kw daje onda kada ti ne treba.
Na vanjskoj temp +7 kad se klima zaleti do kraja tad moze upumpat 6,5 kw u prostor odnosno kad potegne 2000w struje.
To ti ne treba jer na +7 imas malo toplotnih gubitaka pa ce ti klima trosit 300-500 w struje.

Na 7℃ kad pritisneš dugmence POWERFUL na daljinskom. Kad je toplije od 7℃ valjda može da isporuči i više, ali tad to nikome ne treba.

Vetrojebu, na +7℃ razlika do sobnih 20℃ je 13K. A razlika za spoljnih -15℃ je 35K. Odavde se vidi da je odnos 2.7, pa ako je klimu tako dimenzionisao na tih -15℃ će mu davati svih 4kW energije, a na +7℃ 4/2.7=1.48kW, što uz COP=4.4 daje potrošnju od 336W. U stvarnosti, potreba za energijom nije linearna u zavisnosti od spoljne temperature, jer u kući imamo i druge dobitke i gubitke (kuvanje, provetravanje, razni aparati, itd) ali je dovoljno blizu. Od svega je najvažniji podatak Pdesign pa se to uporedi sa projektovanim gubicima prostora na -7 ili -10℃, u zavisnosti za koju temp je Pdesign iskazan. I onda SCOP, koji označava koliko puta ćemo manje uložiti energije u odnosu na dobijenu energiju. Kod prostog elektro grejač ovaj odnos je skoro 1 (Norveški radijator, CINI grejači, kaloriferske grejalice, itd).

Opet niste mi odgovorile pitanje☺
Aj mozda @Nexteen ce da to objasni najednostavnije [emoji123]

Opet niste mi odgovorile pitanje☺
Aj mozda @Nexteen ce da to objasni najednostavnije [emoji123]

Pogledajte prilog 233179
Ovo ti je tabela sa maksimalnom snagom u zavisnosti od unutrašnje i spoljašnje temperature. Vidi se da može da izbacci i 7.82kW (ali ti tada tolika snaga ne treba). Mislim da tih 6.5kW daje samo ako pritisneš Powerful dugme na dajincu. Ako samo stavviš da greje, mislim da neće ići preko 5kW, a to je sve određeno softverom. Inače, baš taj LT greje agresivnije od npr Toshibe Suzumi ili Mitsubishi VE. Već Mica VEHZ ima drugačije podešen softver, pa i ona greje ko blesava. Da se ne lažemo, sve one imaju snage na pretek, ali se ne zaleću da dostignu temperaturu tako žustro. To je iz razloga dve različite filozofije, jedna je maksimalna ušteda, druga je maksimalno grejanje bez obzira na potrošnju.
PS: Ako se klima koristi za grejanje, preporuka je da se ne gasi u grejnom periodu, jer na održavanju temperature najmanje i troši. Ukoliko se zidovi mnogo rashlade, može ona duvati vruć vazduh, ali je sveukupan kvalitet boravka u toj prostoriji loš. Eventualno smanjiti temperaturu za par stepeni, ali nikako dozvoliti da se zidovi ohlade. Ništa gore od hladdnog i masivnog zida u sobi. I još da dodam da je ta maksimalna snaga manje-više nebitan podatak. Isti kompresor u dve različite aplikacije daje različite rezultate. Najvažniji je podatak Pdesign, pa se uporedi sa onim što piše u projektu kuće ili stana. Jedino obratiti pažnju da je Pdesign izražen za -7 ili -10C, a projektanti izražavaju potrebn u energiju za grejanje na -18C ili -15C. Mada, realno, za Beograd i okolinu prosečna zimska temperatura je + par stepeni.

Poslednja izmena:
Vetrojebu, na +7℃ razlika do sobnih 20℃ je 13K. A razlika za spoljnih -15℃ je 35K. Odavde se vidi da je odnos 2.7, pa ako je klimu tako dimenzionisao na tih -15℃ će mu davati svih 4kW energije, a na +7℃ 4/2.7=1.48kW, što uz COP=4.4 daje potrošnju od 336W. U stvarnosti, potreba za energijom nije linearna u zavisnosti od spoljne temperature, jer u kući imamo i druge dobitke i gubitke (kuvanje, provetravanje, razni aparati, itd) ali je dovoljno blizu. Od svega je najvažniji podatak Pdesign pa se to uporedi sa projektovanim gubicima prostora na -7 ili -10℃, u zavisnosti za koju temp je Pdesign iskazan. I onda SCOP, koji označava koliko puta ćemo manje uložiti energije u odnosu na dobijenu energiju. Kod prostog elektro grejač ovaj odnos je skoro 1 (Norveški radijator, CINI grejači, kaloriferske grejalice, itd).

Cemu komplikacije ?
Fujitsu ne krije podatke o kapacitetima.

Pogledajte prilog 233178

Stojkovski je pitao kad daje 6,5 kw.
Fujitsu dao tabelu na +7 vani i +20 unutra lt 12 kad potegne 2000w struje on daje 6,5 kw toplote.Kratko i jasno.
Kakvi su to racuni i odnosi ????

Cemu komplikacije ?
Fujitsu ne krije podatke o kapacitetima.

Pogledajte prilog 233178

Stojkovski je pitao kad daje 6,5 kw.
Fujitsu dao tabelu na +7 vani i +20 unutra lt 12 kad potegne 2000w struje on daje 6,5 kw toplote.Kratko i jasno.
Kakvi su to racuni i odnosi ????

Vidim da se zalepio za maks snagu, a taj podatak ga može dovesti u zabludu, naročito kod modela koji dosta gube na snazi sa padom temperature. Računica je maksimalno uprošćena, ali sam je izneo da objasnim principe, i pokažem kako to izgleda. Lt neće potegnuti 2kW nikad, ukoliko se daljinskim na to ne natera. Meni radi sa EKO modom, tj ograničen je na 70% snage od kad je kupljen. Ni tih 1400W ne viđam. Upalim na jesen, ugasim na proleće. Gasim na kratko radi pranja filtera, i to je to. Stoji zakucano na 23C.

Cudi me zasto je veci IP pri veca unutrasnja temperatura☺

Cudi me zasto je veci IP pri veca unutrasnja temperatura☺

Veća je razlika u temperaturi spolja i unutra, pa je veća i potrošnja. Ili prsto rečeno, majna je razlika između temp izmenjivača i vazduha, pa je prenos energije manje efikasan.

Poslednja izmena:
Ambijentalna i zadana. Pod uslovom da je energija koju klima predaje jednaka gubicima prostora koji se greje, tj temperatura se održava.

Lt neće potegnuti 2kW nikad, ukoliko se daljinskim na to ne natera. Meni radi sa EKO modom, tj ograničen je na 70% snage od kad je kupljen. Ni tih 1400W ne viđam. Upalim na jesen, ugasim na proleće. Gasim na kratko radi pranja filtera, i to je to. Stoji zakucano na 23C.

Ti stalno pricas o svojoj situaciji,kod tebe trosi 400-500w,nikad ni do 1400w.
Tvoja situacija je kod tebe,kod njeg je druga kuca druga situacija.

Meni jos nije jasno zasto si ti kupio 12 lt ,a klima ti ne ide preko 500w.
Zasto nisi kupio 07 le on savrseno radi na potrosnji 500w.
Cak i 07 le moze da potegne 1600w struje.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno