Šta je novo?

Telekom Srbija - Thepiratebay.org je dobio country level zabranu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovde večito kolaju priče kako je "narod" bezgrešan i uvek u pravu u borbi protiv siledžija. :D

Excalibure, pored toga što u Berlinu tvoj hipotetički frontend developer može da uštedi 500€, isti taj čovek ne može da pristupi velikom broju Youtube kanala koji su selektovani i filtrirani na osnovu nepogodnosti sadržaja po nekoliko uvrnutih kriterijuma. Takođe, kad skine nelegalni sadržaj uredno mu stiže uplatnica na iznos 2000€ na kućnu adresu. Vodeći se tom logikom, pretpostavljam da smatraš da je u redu da obzirom da možemo da uštedimo 5.000din mesečno (cifra je samo primer) dobijamo kazne po skinutom torentu u iznosu od 20.000din? I kao šlag na sve to recimo da na Youtube ne možeš da otvoriš kanale nezavisnih autora ili stanica koje su antiestablišment?

Saglasan sam sa Ilion-om 100%, ni jedan piratski sajt ne bi trebalo da bude u top 10 posećenosti na teritoriji bilo koje zemlje iz više razloga, pa makar provajderi morali da ga blokiraju za tehnički nepismeno stanovništvo.

Na kraju, čini mi se da mnogo romantizujete net-neutralnost. Zlatno doba "slobode" interneta ubrzano prolazi jer korporacije i politika lagano (po mom mišljenju ubrzano) uzimaju i taj medij pod svoje. To možete zapaziti po tome što sve češće koristite VPN, proxy, TOR i slične usluge da biste pristupili ranije dostupnim web servisima. :)

Jeste, a svi sedimo i posmatramo prećutno. Čovek 21. veka.

ja nemam problem sa time, i podrzavam. ako moj rad niko ne ceni, i ako na radim za smesan novac i radim posao koji niko u srbiji ne vrednuje, ne mora da znaci da i ja prema drugima treba da se postavim kao moja drzava prema meni...

Che, o cemu pricas ti ?;)

Šta te konkretno interesuje za pojašnjenje? Preleteo sam preko 3-4 teme u poruci.

Ovde večito kolaju priče kako je "narod" bezgrešan i uvek u pravu u borbi protiv siledžija. :D

Excalibure, pored toga što u Berlinu tvoj hipotetički frontend developer može da uštedi 500€, isti taj čovek ne može da pristupi velikom broju Youtube kanala koji su selektovani i filtrirani na osnovu nepogodnosti sadržaja po nekoliko uvrnutih kriterijuma. Takođe, kad skine nelegalni sadržaj uredno mu stiže uplatnica na iznos 2000€ na kućnu adresu. Vodeći se tom logikom, pretpostavljam da smatraš da je u redu da obzirom da možemo da uštedimo 5.000din mesečno (cifra je samo primer) dobijamo kazne po skinutom torentu u iznosu od 20.000din? I kao šlag na sve to recimo da na Youtube ne možeš da otvoriš kanale nezavisnih autora ili stanica koje su antiestablišment?

Saglasan sam sa Ilion-om 100%, ni jedan piratski sajt ne bi trebalo da bude u top 10 posećenosti na teritoriji bilo koje zemlje iz više razloga, pa makar provajderi morali da ga blokiraju za tehnički nepismeno stanovništvo.

Na kraju, čini mi se da mnogo romantizujete net-neutralnost. Zlatno doba "slobode" interneta ubrzano prolazi jer korporacije i politika lagano (po mom mišljenju ubrzano) uzimaju i taj medij pod svoje. To možete zapaziti po tome što sve češće koristite VPN, proxy, TOR i slične usluge da biste pristupili ranije dostupnim web servisima. :)
Ustedi ti 5000 dinara na platu od 20000 ili cak 30000 dinara za "zabavu". Logika kad se ukljuci malo mozak. Taj u Shvabiji moze da placa "zabavu" bez problema, cak i da uzmem u obzir, sto kazes, regional lock. Ili da kupi bilo sta preko neta. Da li to bio disk ili bilo sta trece. Bez ikakvih peripetija oko carine, kradje, namestanja i drugih stvari. Ti nisi ni svestan sta ovde ljudi rade. Primera radi, jednom coveku sudjenje traje 12 godina, iako ima sa svoje strane gomilu neoborivih dokaza, dok druga strana je na "majke mi". Sudija ne moze da procita cifru koja se meri u 8 nula. Ne moze da shvati da neko moze toliko da zaradjuje. I da, pre sadasnjeg posla, radio sam u drzavnij sluzbi, sudu i ne bi poverovao sta se sve tamo radi. Elem, da se vratim na "zabavu". Ovde je "zabava" preskup sport. Ne skup, nego preskup.
Ti ne shvatas da nam je drzava u rasulu. Pocevs od samog drzavnog sistema, preko plata, unistene domace industrije i mnogih drugih stvari. A unistenje domace industrije je upravo ubistvo drzavne ekonomije. Jer strana kompanija ovde posluje, plati porez na firmu, poreze i dazbine na plate, plate, amortizaciju sredstava, jos neke sitnice koje ovde sluze za poslovanje, a sav visak novca prebaci na racun maticne firme po ugovoru.
Da li ti uopste imas pojma, da svi normalni ljudi pricaju drugima "deco bezite odavde, jer ovde nema spasa". Znaci, bukvalno bilo ko. A oni koji su pobegli odavde, ne zele vise ikakve veze da imaju sa Srbijom. Jedine dodirne tacke su kada dodju da posete svoje i to je to.
I ovo nije samo stvar Nemacke, nego stvar bilo koje drzave koja je uredjena i koja tebe postuje i tvoje buduce potomke, ako radis i donosis toj drzavi svojim radom.
Ja se slazem da piraterija generalno ne bi smela da postoji, ali ne slazem se dok si rob u svojoj drzavi, za saku kikirikija.

Ukljuci mozak.

Sent from my PLK-L01 using Tapatalk

Sve si u pravu druze. Problem je u tome sto je Nemacka centar kapitalizma, Bugari i Rumuni su periferija, a mi smo periferija perifije, sto bi se reklo ekonomskim recnikom. I tesko da tu moze nesto mnogo da se uradi. Jedino ako digitalizacijom pametni pojedinci udruzenim snagama probaju kroz ICT sektor da podignu GDP Srbije i poguraju bolje zakone i progres, mada opet vladavinu prava ce tesko... Kad nemas nezavisno sudstvo (a ne mozes da ga imas jer se ono gradi vekovima, a ne da na svakih 30-40 godina menjas drzavni poredak i granice), onda ti dzabe sve.

Trebalo bi da neko nazove Telekom (nisam adsl korisnik, ali mi je tema zanimljiva), i pita kako su i zbog cega zabranili pristup odredjenom sajtu. Po kom osnovu i po cijem nalogu? Treba im pretiti tuzbama, ako je tako kako nam se cini na prvu.

https://proxybay.one/

Radi bez problema, jedino nije moguća opcija browse torrent, nego je potrebno ukucati u pretragu npr. "Twin Peaks", i onda sve uobičajeno.Meni na Telekomu odlično radi thepiratebay.red, dalje nisam ni pokušavao.

Стигао је и одговор од ЦФ-а у вези проблема који постоји:

CF Answer.png

Постоје само две опције, блокада од стране ТБП-а (преоптерећеност сервера) или ова друга опција да су провајдери блокирали приступ. Пролази ПИНГ без проблема ка ЦФ серверима, значи није ни sox.rs проблем.

Poslednja izmena:
mts tvrdi da nije blokirao pristup Pirate Bay-u.

Znači, sam TPB je u pitanju.

Crva nije ni bilo. :d

I šta je na kraju...pojeo vuk magarca :d

Svi stručnjaci i insajderi nikom ponikoše.

Ova priča je vrlo poučna u smislu kako je lako ložiti narod :D

Korupciju državnog aparata pominješ u kontekstu opravdanja za korumpiranost pojedinca. Jedina stvar zbog koje sam kucao prethodnu i ovu poruku: vrednost tuđeg rada i svoju vrednost ne možeš naučiti besplatnim konzumiranjem proizvoda koji koštaju po 60€ (primeri AAA igrica) ili više hiljada evra (softverski paketi). Pored toga kompulsivno ponašanje prema nelegalnom korišćenju softverskih proizvoda mi je interesantna tema, što ti dodatno potpiruješ stavom da je neophodno konzumirati zabavni sadržaj za koji se nema novca. Logika ti je "siromašan sam i zato umesto da radim na tome da ne budem siromašan nalazim opravdanje da se davim u nepotrebnom i skupom eskapizmu, što me čini moralnim pobednikom jer bi svi proizvodi koje poželim trebalo da mi budu dostupni odmah i sada"? I posle ja da uključim mozak? Ljudi koji normalno žive u Srbiji i čitaju naše poruke se smeju, siguran sam, ali mi ne smeta da se uključim u ovaj cringe-fest jer smatram da imam zdrav rezon.

Korupciju državnog aparata pominješ u kontekstu opravdanja za korumpiranost pojedinca. Jedina stvar zbog koje sam kucao prethodnu i ovu poruku: vrednost tuđeg rada i svoju vrednost ne možeš naučiti besplatnim konzumiranjem proizvoda koji koštaju po 60€ (primeri AAA igrica) ili više hiljada evra (softverski paketi). Pored toga kompulsivno ponašanje prema nelegalnom korišćenju softverskih proizvoda mi je interesantna tema, što ti dodatno potpiruješ stavom da je neophodno konzumirati zabavni sadržaj za koji se nema novca. Logika ti je "siromašan sam i zato umesto da radim na tome da ne budem siromašan nalazim opravdanje da se davim u nepotrebnom i skupom eskapizmu, što me čini moralnim pobednikom jer bi svi proizvodi koje poželim trebalo da mi budu dostupni odmah i sada"? I posle ja da uključim mozak? Ljudi koji normalno žive u Srbiji i čitaju naše poruke se smeju, siguran sam, ali mi ne smeta da se uključim u ovaj cringe-fest jer smatram da imam zdrav rezon.

Ja se slažem da treba ceniti tuđ rad i jeste zanimljivo to oko softvera kako ljudi to ne shvataju kao krađu..valjda zato što je neopipljivo :)

Ali sa druge strane leži problem u cenama koje su iste kao i u tim zapadnim zemljama, dok je prosečna plata i životni standard različit...

https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Berlin

https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Belgrade

https://www.numbeo.com/cost-of-livi...city2=Belgrade&tracking=getDispatchComparison

You would need around 1,635.16€ (200,375.46Дин) in Belgrade to maintain the same standard of life that you can have with 3,200.00€ in Berlin (assuming you rent in both cities).

Kako je bilo do TBP-a, kad sam ga ja koristio dva dana bez problema? (.org)

Ja se slažem da treba ceniti tuđ rad i jeste zanimljivo to oko softvera kako ljudi to ne shvataju kao krađu..valjda zato što je neopipljivo :)

Ni ne treba da shvate kao krađu, jer to nije krađa nego kršenje autorskih prava.

Ali bez obzira na sve, da i shvati prirodu prekršaja koji čini, da ga neko edukuje u tom pravcu, da li stvarno mislite da bi ga bolelo du*e, da kad dođe kući u 5 popodne posle rada u Juri gde ga tretiraju kao nešto između životinje i potrošne robe i gde je uspeo za smenu da napabirči nešto više od hiljadarke za dnevnicu, da li krši zakon kad skine crtane filmove za decu ili sebi neko holivudsko đubre? Pa ljudi kasne mesece i mesece rata za struju od koje im zavisi civilizovan život, a brinuće se za neku neplaćenu kaznu za skinut film.

Da li je kršenje autorskih prava i neplaćanje struje nesumnjivo kršenje zakona - jeste, ali objasni ti njemu zašto on mora da plati struju kad je ne plaća Azotara, ne plaća RTB Bor? I onda još neko proda taj Bor, otpiše dugove kupcu, i prebaci otplatu stotinu miliona dinara dugova za struju na leđa njemu kroz povećanje poreza. Ko je tu ******?

Vole sad da potenciraju kako nismo više u komunizmu i da se plata sad zarađuje, tako je, nije dužan da ti obezbedi platu, ali je dužan da obezbedi funkcionisanje sistema, poštovanje zakona, prava radnika, a ne da te izreklamira kao najjeftiniju radnu snagu u Evropi i onda te baci nekom neorobovlasniku kome da 10k evra i žmuri na to što ovaj krši svaku odredbu ZOR-a koja mu ne odgovara (a ionako mu je prilagođen zakon na štetu radnika). Pri tome burazerski i robinski razdeli monopole u državi.

I onda kao zabrani stoci TPB. To je ključni problem, od kog treba krenuti.

U svakom slučaju mislim da bi bolje bilo svakom tom mučeniku da da 1k dinara i učlani se u biblioteku (ako rade uopšte biblioteke van BG-a), čita nešto pametno pa možda shvati gde je ključ problema, da proba da promeni nešto. Ali s obzirom koliko je dugo i kakvim intenzitetom zaglupljivan i kakva neman on sistema mu je protivnik, ne bih se uzdao u njegove intelektualne kapacitete.

Ali prezentovati ove elitističke stavove o ukidanju torent sajtova u zemlji koja se raspada, u kojoj sama država ne poštuje zakone (3. godinu za redom se u skupštini ne raspravlja o izveštaju zaštitnika građana iako je to zakonska obaveza koju je propisala ista ta skupština), je nadrealno i smešno.

Po zakonu hoće da ti uzmu na lepe oči 40% od svakog freelance priliva iz inostranstva i onda se pitaju zašto niko ne prijavljuje priliv poreskoj, pa ne znam, možda iz istog razloga što skidaju i filmove sa TPB-a, zato što ne veruju u kapacitet pravne države.

Mi nismo došli na taj nivo da o intelektualnoj svojini pričamo iz istog ugla kao jedna Francuska ili Nemačka, kad nam svako 8. dete živi ispod apsolutne granice siromaštva zbog arogancije onih koji vode ovaj sistem.

@Ryo

Super sad mi napiši nešto što nisam znao :) Ne ozbiljno, sve je to tačno, ali kao što vidiš nikakav pomak po tom pitanju, a i kako kad je % takvih koji su svesni tih stvari mali..

@Ryo

Super sad mi napiši nešto što nisam znao :) Ne ozbiljno, sve je to tačno, ali kao što vidiš nikakav pomak po tom pitanju, a i kako kad je % takvih koji su svesni tih stvari mali..

Nisam pisao odgovor konkretno na tvoj post, samo prva rečenica se odnosi na njega, ostatak generalno na temu.

Ja iskreno ne vidim kakav uopšte pomak može da se napravi sa ovom sirotinjom bedom.

Koren problema je sistemski i dok država sama ne bude krenula da poštuje svoje zakone kao što ih poštuje pomenuta Nemačka, nisam siguran da je opravdano povlačiti bilo kakve paralele između života tamo i ovde, što obuhvata i konzumiranje zabavnih sadržaja itd.

Ali me zanima baš šta će se utvrditi do kraja i da li su i ISP-ovi stvarno krenuli da "rade u fantomkama" bez naloga suda ili agencija (po zakonu o telekomunikacijama bi za ovo trebala biti nadležna RATEL) ili je sve ovo samo velika ispala.

Ne vidim nikakvu povezanost sa tvojom pricom che i pricom ostalih o legalnosti sa topicom.
A sad ona Isusovska pa se zamislite.
Nek se javi taj sto nikad u zivotu nije probao piratsku verziju bilo kakvog programa, os-a i sl.
Misli o tome pre nego sto zines.

Poslednja izmena:
Ako ja skidam besplate stvari sa torenta npr odredjene dokumentarce,programe kako neko moze isme da mi zakine to pravo

Ako ja skidam besplate stvari sa torenta npr odredjene dokumentarce,programe kako neko moze isme da mi zakine to pravo
Da li bi više voleo da ti pošalju račun/kaznu kada ne skidaš samo besplatne stvari?

Ne shvatate da se ovaj bolesni sistem praktično slaže sa svima vama, i da je iz istog razloga blokirao TPB, jer se slaže sa vama.

Hleba i igara. Samo što je hleba sve manje, a što se tiče igara ,njihova sreća pa se mogu "besplatno" skinuti.

Blokadom se deklarativno slažu sa nekom "višom silom", a u suštini ništa ne menjaju. Sistem ostaje korumpiran i bolestan. Plate sve niže, perspektiva sve gora. I tako, dok ne ostanu samo bubrezi na prodaju. Kako smo već jedan od centara medicinskog turizma, ostalo je još i tu uslugu da uvedu. Očas posla eto novog unosnog posla za lokalne patriJote, takozvane opasne momke. [emoji6]

Poslednja izmena:
Kako je bilo do TBP-a, kad sam ga ja koristio dva dana bez problema? (.org)
Mogao si da skines torrente, nije bio onaj stalni CloudFlare message? I ja sam mislio da radi ova dva dana, ali u stvari samo nisam video CF msg, pa je izgledalo da radi. Ali nista nije moglo da se nadje/skida.

Mogao si da skines torrente, nije bio onaj stalni CloudFlare message? I ja sam mislio da radi ova dva dana, ali u stvari samo nisam video CF msg, pa je izgledalo da radi. Ali nista nije moglo da se nadje/skida.

Ništa, sve normalno radilo. Kažem jer ja ne živim u Srbiji.

KcQ5aYl.png

Ovakav je svo vrijeme dok pišemo ovih par dana.

Bez problema sam preuzimao (naravno sve legalan[SUP]1[/SUP] sadržaj da me ne bi napali dežurni advokati).

[SUP]1[/SUP] hehe

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno