Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moram priznati da sam prijatno iznenadjen gore pomenutom Mideom (12HRFN1-QRD0GW MISSION). Nikad ih nisam smatrao za neke dobre proizvodjače (ne znam ni sam zašto). Razmišljao sam o upotrebi klime i došao do nekog zaključka da bi mi Fujitsu LM bio overkill. Ispravite me ako grešim.

Situacija kod mene je sledeća.
- Stan je u novoj gradnji sa energetskim pasošem B(C) kategorije. Svi fasadni zidovi obloženi stiroporom d=14cm, stolarija u skladu sa pasošem.
- Ne planiram da se grejem na klimu, samo dogrevanje. Hladjenje leti se podrazumeva.
- Klima bi se nalazila u dnevnoj sobi (20m2, ceo stan je 50m2) i bila bi okrenuta ka hodniku koji vodi ka sobama. Priložena je osnova stana dole.

Ako imate još neki predlog pišite.

Unapred hvala

Pogledajte prilog 229755

E koje su to muke.
Svratio sam danas do "kao ozbiljnih" prodavaca i servisera u Krnjaci i saznao da su npr Mitsubishi klime top, LG ispod pa onda ostale.
A najgore sto sam prosle nedelje bio kod "oozbiljnog majstora" sa Karaburme koji mi se kune u Gree klime. Da e zaboravim i prodavca u Win Winu koji kaze da nista nema bez LG klime.
Jedno je sigurno, u mom slucaju treba bataliti ove zlo skupe klime jer je dogrevanje sekundarno. Sad sam opet promenio strategiju i resio da gadjam inverter primarno za hladjenje ali da bude u A class brendu a to su koliko sam do sada zakljucio Mitsubishi, Fujitsu ili LG.
E a onda sam citao postove i smorio se kada nexteen objasnjava kako je neka 9ka jaca od druge 12ce.
Zakljucak... ne znam sta mi je ciniti :D

Moram priznati da sam prijatno iznenadjen gore pomenutom Mideom (12HRFN1-QRD0GW MISSION). Nikad ih nisam smatrao za neke dobre proizvodjače (ne znam ni sam zašto). Razmišljao sam o upotrebi klime i došao do nekog zaključka da bi mi Fujitsu LM bio overkill. Ispravite me ako grešim.

Situacija kod mene je sledeća.
- Stan je u novoj gradnji sa energetskim pasošem B(C) kategorije. Svi fasadni zidovi obloženi stiroporom d=14cm, stolarija u skladu sa pasošem.
- Ne planiram da se grejem na klimu, samo dogrevanje. Hladjenje leti se podrazumeva.
- Klima bi se nalazila u dnevnoj sobi (20m2, ceo stan je 50m2) i bila bi okrenuta ka hodniku koji vodi ka sobama. Priložena je osnova stana dole.

Ako imate još neki predlog pišite.

Unapred hvala

Pogledajte prilog 229755

Prilicno jaka izolacija primecujem ja imam nesto slicno a grejem se na jedan do 2-stapa grejalice soba oko 20 kvadrata,sa klimom nebi moglo da se sedi unutra

Društvo ako može pomoć u izboru klime bio bih zahvalan za savet. Živim u delu grada sa pristojnom mikroklimom i dosta zelenina pa predhodnih godina i nisam razmišljao previše o klima uređaju jer bi se koristio možda 3 dana u sezoni. Međutim usled ženinog zdravstvenog stanja smatram da bi ipak bilo pametno postaviti je pa sada treba odabrati odgovarajući model.

U pitanju je stan u kući sa dosta spoljnih zidova, prizemlje, postoji i sprat iznad mene na betonskoj ploči. Kuća je zidana od svabske cigle na kant, tj. zidovi izuzetno tanki cca. 15cm cigla + malter sa jedne i druge strane, osim na stubovima gde je duplo deblje. Preko cigle je postavljena demit fadsada tj. stiropor debljine 8cm na celoj kući kao i PVC stolarija, primarno mi je održavanje temperature u dnevnoj i spavaćoj sobi, kao i kuhinji pošto je to sredina koju najviše koristimo, ukupna površina tog dela je nešto ispod 35m2 što se vidi na slici.
Dnevna soba je okrenuta ka istoku tako da se i ne greje toliko dok je spavaća osunčana dobar deo popodneva pa je tu već toplije, uz napomenu da živim ispod košutnjaka pa sunce nešto ranije zalazi tj. ima barem sat do 2 manje prženja u kasne popodnevne sate.

Klima bi se koristila primarno za hlađenje, mada ukoliko postoji neki model koji se može koristiti za grejanje u prelaznom periodu da ne moram da ložim kotao u aprilu/novembru a ne moram da izdvojim 500e više, to bi svakako bio veliki plus.

PS klimu sam zamislio na mestu obojenom crvenom bojom, tu cak imam izvucenu i uticnicu.

Poslednja izmena:
E koje su to muke.
Svratio sam danas do "kao ozbiljnih" prodavaca i servisera u Krnjaci i saznao da su npr Mitsubishi klime top, LG ispod pa onda ostale.
:D

Ja bih dodao samo - Mitsubishi + svi japanci top, zatim Lg klasa ispod, pa svi ostali ...

@Nexteen Kupio bih novu klimu (možda već sutra), max što mogu da izdvojim za istu je 60000 din., bez montaže. Dvoumim se između Midea Mission 12-ice (~50000) i Fujitsu ASYG12LLCC (~60000). Fujitsu LMA model je super, ali mi se ne uklapa u budžet. Inače, nova klima bi zamenila Housel 12-icu, staru tačno 15 godina.
Za koji od ova dva navedena modela bi se ti odlučio?

Sent from Nexus 5X

@Nexteen Kupio bih novu klimu (možda već sutra), max što mogu da izdvojim za istu je 60000 din., bez montaže. Dvoumim se između Midea Mission 12-ice (~50000) i Fujitsu ASYG12LLCC (~60000). Fujitsu LMA model je super, ali mi se ne uklapa u budžet. Inače, nova klima bi zamenila Housel 12-icu, staru tačno 15 godina.
Za koji od ova dva navedena modela bi se ti odlučio?

Sent from Nexus 5X
Nećeš pogrešiti koju god od te dve da uzmeš, tu je koliko para toliko i muzike. Ja bih lično probao da se nategnem do LM. ASHG 12LMCA je 68.000

Poslednja izmena:
Nisam ni video drugu. Pa deluje OK, nije inverter, znači obična klima.

Nisam ni video drugu. Pa deluje OK, nije inverter, znači obična klima.

Obe su klasicne za hladjenja. Nexteen mi je dao neke odlicne savete,ali dok ih ne sprovedem, ne isplati mi se inverter. Zato sad samo gledam neku da mi ohladi 20ak kvm, da je pouzdana i da ima nocni rezim. Gree koji sam stavio mi je delovao ok za to.

Radi tiho a odrzava temperaturu koju mu zadas. Kada su vani tropske temperature, npr. 40, a nocu tek oko 33-4, kod mene unutra tesko moze da se spava. E sad, da ne bih hladio tokom noci regularno, da se ne prehladimo, nocnim rezimom mogu da stavim npr 26-7 i da mi lagano radi, bez da smeta i budi.

Alex

Da ta Midea Mission bi kod tebe radila posao , sad samo stoji ona tvoja opaska da nisu neki renome , bar ne sa inverterima , no ima nekoliko likova koji kazu da je klima skroz OK . Kako ti imas dobru izolaciju , i treba ti za hladjenje i dogrevanje , ona je i vise nego dobra za tako nesto .. Moze se naci i za 51k , bar sam je ja svojevremeno nalazio , sto je OK cena ..

wolfbgd

Evo ti par primera pa uporedi 9 vs 12-ku , sta koja daje na kojim temp .. Ovo je jos izrazenije kad uporedis Fujitsu sa nekom drugom markom , pogotovo sa kinezima.. I kod japanaca su klime podeljene u dva tabora , oni koji su opredeljeni sa sto veci COP i SCOP ( Daikin , Toshiba ) , i oni koji ti daju najvise toplote kad ti je to najvise potrebno , pa makar i malo oborili ustedu ( Fujitsu , Mitsubishi ) .. Ta usteda je mizerna pa sve zavisi za sta vam je potrebna klima , a ja sam izabrao Fujitsu jer zelim da dobijem sto vecu snagu , a ta mizerna usteda mi je nebitna , bar meni ..

Fujitsu ASYG 12LM

Pdesignh kW 3,50
SCOP 4,00
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1225kw
Modulacija ( 0.9 - 5.3 ) kw
na -7c daje 3,10kw sa COP 2,43
na -15c daje 2.60kw sa COP 1.91
na +7 daje 4,00 kw sa COP 3.92

------------------------------------

Fujitsu ASYG 09LT

Pdesignh kW 3.00
SCOP 4,60
Klasa A++
Sezonska potrosnja 1217
Modulacija ( 0.9 - 6.5 ) kw
na -10c daje 3.00kw sa COP 2,96
na -20c daje 2.38kw sa COP 2.01
na +7 daje 3.20 kw sa COP 4,85

-----------------------------------

Twi$teR

Ako je samo za hladjenje i dogrevanje onda ti je dovoljna i Midea .. Sto bi rekao jozza , trebalo bi da su tu negde , ipak je to ulazni model Fujitsua . A ako je grejanje primarno , onda moras dati malo vise podataka ..

handys

Pored tog Gree modela mozes razmisliti i o Vox vsa7 09be - 26.990 din , i to samo zato sto daju 5g garancije , sto nije losa stvar .. Po kvalitetu bolji je Gree , ali 5g je 5g , sve ima svoje .. Sta god da uzmes od te dve ohladice ti tih 20m2 , pa i vise od toga ..

Gree Sleep Mode Pogledajte prilog 229836

Posto ne mogu da nadjem fujitsu na rate a mitsubishi moze da se nabavi,sta mi preporucujete od tog brenda i da li uopste moze da pridje po kvalitetu blizu fujitsua?
Ili da probam sa Daikinom?
Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Zaboravi Mitsubishi u Srbiji , preskup je :(
Ni Daikin nije puno bolji , ulazni model je jos kako tako pristupacan , ali nije to bog zna koji kvalitet , doduse tako je kod svih ulaznih modela japanaca , ne ocekuj cuda , iako su svi zadovoljni ..
Ne znam za sta ti treba klima , sta si uopste i hteo da uzmes :p

Prvenstveno za grejanje nekih 30-35 m2...
Ona midea mision je postavljena da greje dve sobe a ova druga klima bi grejala hodnik sa kupatilom i dnevni boravak

Za tu m2 i bar 5cm spoljne izolacije je preporucljiv 12LM , svi ostali su slabiji od njega , ne znam sta bih ti drugo preporucio a da ima iole normalnu cenu . Evo ti pandani tom LM-u od Mitse i Daikina pa uporedi .. Daikin ti nikako ne odgovara , slab je , a Mitsubishi basnoslovno skup kod nas , tacnije oba su preskupa .

Fujitsu ASYG 12LM - 68.000 din

Pdesignh kW 3,50
SCOP 4,00
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1225kw
Modulacija ( 0.9 - 5.3 ) kw
na -7c daje 3,10kw sa COP 2,43
na -15c daje 2.60kw sa COP 1.91
na +7 daje 4,00 kw sa COP 3.92

------------------------------------

Daikin RX35K / FTX35K - 113.000 din

Pdesignh kW 2.80
SCOP 4,64
Klasa A++
Sezonska potrosnja 845kw
Modulacija ( 1.3 - 4.8 ) kw
na -7c daje 2.48kw sa COP 2,68
na -15c daje 1.65kw sa COP 1.91
na +7 daje 4,00 kw sa COP 4.02

------------------------------

Mitsubishi MUZ-SF35VE - 103.000 din

Pdesignh kW 2.90
SCOP 4.40
Klasa A+
Sezonska potrosnja 923kw
Modulacija ( 1.3 - 4.6 ) kw
na -10c daje 2.90kw sa COP 2.80
na -15c daje 2.20kw sa COP 2.30
na +7C daje 4.00kw sa COP 3.88
-----------------------------------------------

Na kraju krajeva ja bih uzeo jos jednu Mideu ako vec ne mozes kupiti Fujitsu , razlog je jednostavan , ostali su preskupi .. Kakvu izolaciju imas ?

Debeli zidovi od naboja 70 cm,izolacijastiropor 5 cm,plafon gips ploca pa iznad toga tavanica sa trskom...

Nema na cemu , to nije upuststvo za bas taj model ali verujm da je isto i na tom koji ti zelis uzeti ..

ćimo

Mislim trebala bi to da odradi i Midea , jedino sto smo mi svi jos uvek skepticni oko Midea sto se tice dugovecnosti ali to ne mora nista da znaci , mozes produzivati garanciju jednogodisnjim servisom do 5g , ja bih to u najmanju ruku odradio ..

Nema na cemu , to nije upuststvo za bas taj model ali verujm da je isto i na tom koji ti zelis uzeti ..

ćimo

Mislim trebala bi to da odradi i Midea , jedino sto smo mi svi jos uvek skepticni oko Midea sto se tice dugovecnosti ali to ne mora nista da znaci , mozes produzivati garanciju jednogodisnjim servisom do 5g , ja bih to u najmanju ruku odradio ..

Evo ako nesto znaci, ja imam jednu matoru mideu za hladjenje i dogrevanje, i radi bez problema vec 8-9 godina, a cak kad mi je otislo grejanje jedne zime je 10ak dana radila sasvim pristojan posao dok je vani vejalo.

Ćimo, ako staviš klimu u dnevni boravak, u kupatilu ipak obezbedi neku grejalicu. Tako je i kod mene. Nije hladno u kupatilu, ali ne bih se tuširao ni kupao decu bez male kaloriferske grejalice sa termostatom. Ako staviš klimu u hodnik, može biti da se brzo ugasi (jer u malom hodniku brzo postigne temp, pa ostatak ostane neugrejan. Ja sam kod mene to rešio tako što sam u hodnik stavio TA peć, a vrata od kupatila držim otvorena. Grejalicu palim samo kad se kupam.

Prve serije kineskih invertera su imale bubice, sad to radi OK.

Jeste,bila bi jer ne mogu da stavim klimu u dnevni boravak jer je spoljni zid na medji kod komsije

Pa nije bas pametno stavljati klimu u kuhinju , smanjices joj kapacitet , kad god budes kuvao ona ce misliti da je dostigla zadatu temp i smanjice grejanje ..

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno