Šta je novo?

Terminal emulatori

7euffel

Slavan
Učlanjen(a)
06.08.2012
Poena
240

Da malo pričamo o emulatorima, koji koristite, šta vam se sviđa, šta vas muči i slično...

Ja trenutno koristim RXVT Unicode i baš mi se dopada. Postaviću config fajl čim stignem.

Da ne zna neko u cemu je problem kod URXVT terminala kada koristim kombinaciju Vim + Airline? Dakle podesio sam isti font i na Konsole terminalu i na URXVT, Xresources sam valjda dobro podesio i sve radi sem ovih sitnih kvadratica koje nikako nece da se normalno prikazu kod RXVT terminala (desna slika)? Jutros sam digao Manjaro i rekoh da podesim sve to i podesio sam dosta toga, ali jednostavno ovo nece sta god da uradim.

Powerline font u vimrc tek ne smijem da ukljucim jer se u desnom tek tad pocne sve raspadati.

XOjLMUD.png

Vjerujem da je enkodiranje u pitanju...

Poslednja izmena od urednika:
Da ne zna neko u cemu je problem kod URXVT terminala kada koristim kombinaciju Vim + Airline? Dakle podesio sam isti font i na Konsole terminalu i na URXVT, Xresources sam valjda dobro podesio i sve radi sem ovih sitnih kvadratica koje nikako nece da se normalno prikazu kod RXVT terminala (desna slika)? Jutros sam digao Manjaro i rekoh da podesim sve to i podesio sam dosta toga, ali jednostavno ovo nece sta god da uradim.

Malo sam razgovarao sa autorom i taj metod o kome sam ti bio pričao je sada deprecated i novi metod je u igri.
Taj stari metod je radio ali je bilo tu i tamo nekih problema, oslanjao se na LD_PRELOAD i konekciju na socket.
Ovaj novi metod mu je mnogo bolji i jednostavniji, čak nema potrebe više ni za URxvt.letterSpace: -1 :)
Kod mene radi sve iz prve, imao sam dve ikonice samo koje su bile prikazane do pola tj. isečene su bile na pola, fora sa ovom metodom je da ako se to desi trebaš samo da dodaš "space" nakon ikonice tamo gde je definisana ili gde je definišeš.
Ne znam da li te ovo uopšte više zanima, kako god bilo evo ti taj novi metod ovde u AURu :
https://aur.archlinux.org/packages/rxvt-unicode-cvs-patched-wideglyphs/

Malo sam razgovarao sa autorom i taj metod o kome sam ti bio pričao je sada deprecated i novi metod je u igri.
Taj stari metod je radio ali je bilo tu i tamo nekih problema, oslanjao se na LD_PRELOAD i konekciju na socket.
Ovaj novi metod mu je mnogo bolji i jednostavniji, čak nema potrebe više ni za URxvt.letterSpace: -1 :)
Kod mene radi sve iz prve, imao sam dve ikonice samo koje su bile prikazane do pola tj. isečene su bile na pola, fora sa ovom metodom je da ako se to desi trebaš samo da dodaš "space" nakon ikonice tamo gde je definisana ili gde je definišeš.
Ne znam da li te ovo uopšte više zanima, kako god bilo evo ti taj novi metod ovde u AURu :
https://aur.archlinux.org/packages/rxvt-unicode-cvs-patched-wideglyphs/

Juče sam gledao opet o ovome, tj. nisam bio nešto zainteresovan jer nemam taj problem više, ali naišao sam na nešto dok sam čitao arch wiki i čak su i tamo spomenuli taj problem. Dobro je da znam da su i oni svjesni propusta.

Ima čak i još patched verzija na auru koje takođe rješavaju ovo i još par paketa, neki su mi riješili problem, neki ne. Pogledaću i ovaj paket.

Nevjerovatno da sličan problem imam i kad koristim UXterm ili Xterm samo što tu sve radi uredno dok koristim sitan font, čim postavim veće glifovi nestanu. Na svim ostalim mjestima mi radi ok. Sa tim sam se igrao pola sata, ali s obzirom da sutra imam ispit mi ne pomaže da se previše zamaram odmah sad, bar do sutra.

Razmišaljam da koristim Termite na i3wm, a na KDE-u može proći bilo šta jer tu ionako više budem zbog nekih drugih stvari, a manje zbog posla sa terminalom.

Poslednja izmena:
Nevjerovatno, dobro je što je opšte poznat znači da će se riješiti.

Inače stvarno je dobar emulator, nije da patim od "lajtvejt sindroma", ali volim kad je nešto sitno i da se konfigurisati.

Još me zeza scroll, a ne znam kako to da riješim tipa ako otvorim nešto u vimu i sačuvam fajl sa ":qw" kad me vrati u terminal i kad skrolam unazad vidim cio vim sačuvan u scrollback buffer.

Poslednja izmena:
Stvar je u tome da većina ljudi i ne vidi taj problem jer i ne koristi powerline fontove.
Ako i kojim slučajem koriste onda imaju neki drugi terminal gde taj problem ne postoji.

Hmm, zanimljiv problem imaš sa scrollom, ja ga iz nekog razloga nemam, možda imaš nešto u konfigu što ga uzrokuje, nisam siguran šta bi drugo moglo da bude.
Evo ga moj konfig :
Kod:
! special
*.foreground:   #ffffff
*.background:   #000000
*.cursorColor:  #ffffff

! black
*.color0:       #2e3436
*.color8:       #555753

! red
*.color1:       #a31604
*.color9:       #c60001

! green
*.color2:       #447241
*.color10:      #27a343

! yellow
*.color3:       #c1951a
*.color11:      #d5a30e

! blue
*.color4:       #425387
*.color12:      #4a5a8d

! magenta
*.color5:       #965d98
*.color13:      #893c8c

! cyan
*.color6:       #06989a
*.color14:      #12bccb

! white
*.color7:       #d3d7cf
*.color15:      #eeeeec

URxvt*scrollBar:         false
URxvt*scrollBar_right:   false

URxvt*transparent:       false

URxvt*depth: 32
URxvt.background: [85]#2f1e2e

!URxvt.font: xft:UbuntuMono Nerd Font:style=Regular:pixelsize=14
!URxvt.font: xft:SourceCodePro+Powerline+Awesome Regular:pixelsize=14
URxvt.font: xft:Knack Nerd Font:style=Regular:pixelsize=14
URxvt.boldFont: xft:Knack Nerd Font:style=Bold:pixelsize=14
!URxvt.font: xft:InconsolataForPowerline Nerd Font:style=Medium:pixelsize=17
!URxvt.letterSpace: -2

*antialias:  true
*autohint:   true

URxvt.perl-ext-common: default,matcher
URxvt.url-launcher: /usr/bin/xdg-open
URxvt.matcher.button: 1

URxvt.cursorBlink: 1
URxvt.cursorUnderline: 1
URxvt.urgentOnBell:  true

URxvt.internalBorder: 0
URxvt.externalBorder: 0

Edit : a možda je i do vim-a, jel' ti se to dešava samo sa vim-om ili si primetio sa još nekim programom ?

evo ga i moj .vimrc kad sam već tu :
Kod:
syntax on

colorscheme desert

set number

set laststatus=2

let g:airline_powerline_fonts = 1

if !exists('g:airline_symbols')
let g:airline_symbols = {}
endif

let g:airline_symbols.linenr = 'Ξ'
" Airline White Space Handling:
 let g:airline_symbols.whitespace = ''

Poslednja izmena:
Ovako to izgleda, i koliko sam primijetio samo je problem sa vimom.

L2TtPba.png

Podesavanja su nam slicna sto se ovoga tice sem sto ja imam par dodatnih stvari za scrollback, ali i kad iskljucim to isto se desava.

Bilo bi dobro da se napravi tema posebno za terminal emulatore i prebace ovi postovi tamo.

Rijesio sam, a posto ne mogu da izmijenim prethodni post napisacu u novom.

Problem je takodje bio dok citam nesto koristeci less odnosno kada skrolam unazad u pageru vidjecu i output samog terminala odnosno "glavnog ekrana" i komande koje sam pokretao. Slicna stvar se desava i kod vim-a jer urxvt po defaultu ne koristi "secondary screen". To podesavanje je default kod vecine ostalih emulatora, sto ovdje nije slucaj i dve linije u config fajlu to rijesi.

Kod:
URxvt.secondaryScreen: 1
URxvt.secondaryScroll: 0

Ne znam kako sam to previdio i izostavio, zaista cudno jer sam citao Arch Wiki i to mi se nije cinilo zanimljvim, a rijesilo je problem.

https://wiki.archlinux.org/index.php/Rxvt-unicode#Scrollback_buffer_in_secondary_screen

Super, jedino sad mene čudi zašto ja i bez toga nemam taj problem, ali nema veze :D

Edit: Zapravo provalio tek sad da recimo imam sličan problem ali u samom vim-u kada skrolujem sa mišem, onda vidim buffer iz terminala pa skrolujem i njega, ludilo :d
Ali reših to sa ovom linijom u .vimrc
Kod:
set mouse=n

Obično skrolujem sa PGUP i PGDOWN pa to nisam primetio jer se dešava samo ako mišem radim scroll.
Ali da izadjem iz vim-a sa :wq i vidim delove vim-a u terminalu se nije dogadjalo.
Dobro si našao rešenje pa ako se desi znam šta mi je činiti :)

Poslednja izmena:
Odlično, ovo je prvi put da ga palim, a da mi sve radi kako treba. :D

Moj nije komplikovan bog zna sta, najvise sam se smarao oko boja, a koje mi opet nisu po volji:

Kod:
URxvt.font: xft:DejaVu Sans Mono for Powerline:size=11
!URxvt.letterSpace: -1
URxvt.boldFont: 
URxvt.scrollBar: false

URxvt.secondaryScreen: 1
URxvt.secondaryScroll: 0 

!Tabs 
URxvt.perl-ext-common: ...,tabbed,...
URxvt.tabbed.tabbar-fg: 5  
URxvt.tabbed.tabbar-bg: 6 
URxvt.tabbed.tab-fg: 4 
URxvt.tabbed.tab-bg: 3 

URxvt*cursorBlink: false 
URxvt*foreground: 7 
URxvt*background: 4 
URxvt*internalBorder: 0 

!Grey 
URxvt*color0: #333333 
URxvt*color4: #111111
URxvt*color5: #DDDDDD
URxvt*color6: #222222

!Green (brighter)
URxvt*color2: #32F48D 
URxvt*color10: #3BF987 
URxvt*color13: #ACF441 

!Turquoise (brighter)
URxvt*color3: #00CF9D

!Sky blue 
URxvt*color7: #B1E6FF
URxvt*color9: #008AFF

!Yellow 
URxvt*color14: #D0F432 

!Red 
URxvt*color12: #FF3030 

!Pink
URxvt*color11: #821B95 
URxvt*color15: #D21B95 

!Orange 
URxvt*color1: #FFA62D 
URxvt*color8: #B4602D

Poslednja izmena:
Boje su najveći smor na bilo kom emulatoru, ovaj sajt je zato čudo :)
http://terminal.sexy/

Više ni ne znam koju schemu sam ja odabrao odande, ali odlična stvar je Export -> Xresources ;)

Boje su najveći smor na bilo kom emulatoru, ovaj sajt je zato čudo :)
http://terminal.sexy/

Više ni ne znam koju schemu sam ja odabrao odande, ali odlična stvar je Export -> Xresources ;)

Uh super, ja sam ih rucno dodavao. :smash:

EDIT ~ Sad sam uzeo jednu i isprepravljao je i za 5 minuta sam dobio bolju nego sto sam sam birao boje pola dana.

Poslednja izmena:
Sajt je odličan, bio bi žešći pain bez njega.

urxvt FTW !
best shit evah lol

Baš, haha. :d

Još da navučemo raje da se igramo, ovako je dovoljna jedna binarna pozicija da prebroji sve korisnike na forumu. :type:

Nazad
Vrh Dno