Šta je novo?

Fotografije - 2017

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
hvala trudimo se , kao sto rece Pikaso "Good Artists Copy; Great Artists Steal" pratimo najbolje trudimo se da kopiramo koliko je moguce

Iskreno, da se kojim slucajem bavim tim poslo, konkretno fotkanje svadbi veselja itd, iskopirao bi sve dobre kadrove koje je vec neko napravio, pa fotke na tablet i obilazak potencijlnih mesta za terenski radi. I ako se zalazem za potpuno drugaciji pristup u amaterskom bavljenju fotografijom, kada je posao u pitanju bitna je sto veca efikasnost u svakom smislu, a na ovom svetu je sve vec izmisljeno tako da sigurno ne bi dodatno izmisljao vrucu vodu 😛

Poslednja izmena:
Upravo a i "klijenti" u ovoj zemlji bas i ne kapiraju kako se dolazi do 20ak odlicnih fotki , vrhunske da i ne pominjem...upravo je brzina x kolicina solidnih fotki u najgorim mogucim svetlosnim uslovim presudna za dati posao

@metalpirat
Pa navedi iduci put o cemu se radi, koja je namena itd. Ovako moze da se stekne pogresan utisak da je to neki tvoj bolji prosek...
Ove dve sto si postavi... Prva ako je bila vise nije fotografija, znaci neka foto manipulaciju... Kod drugge malo mi se ovi plakati u pozadini ne uklapaju i detalj desne ivice kadra gde se vidi jasna horiznotala koja nije paralelna sa ivicom kadra uz secnuti plakat, inace fotka mi je skroz dobra... Mislim da je ovo Bec ?

Prva slika je bila za neki konkurs, trebala je da bude kao naslovna strana ali u zadnji trenutak su je promenili. Jeste obrada, ali samo je zatamnjena pozadina. Na drugoj, meni ti posteri ne smetaju. Nisam ljubitelj ravnih fotografija na kojim je sve savrseno. Volim kada moze iz fotografije da se procita, da prikaze neku pricu.

Imas dobre fotografije, i drago mi je da dobijam kritike i ucim sta da popravim, sta da ostavim. Zato smo ovde da se druzimo, ucimo i usavrsavamo.

Kazi mi sta ti koristis od opreme? Ja imam sigmu 24-70 2.8 i shvatio da je ovo zadnje od sigme sto sam pazario. Imao sam i pre sigmu, cuo sam da su im samo art verzije jako kvalitetne.

Prosle nedelje ispao mi je canon 50mm 1.4 ziv sam se pojeo ne fokusira vise kako treba. Nadam se da ce ga popraviti.

Jos da si digao kameru malo gore, pa da uhvatis i reku, malo d&b sa ovim belim kamenjem dole i da horizont ne cepa fotku na pola, bila bi savrsena...

@pozarevcanin
I ova je odlicna...
Svetlo rasporedjeno bas kako treba, dobra kontrola svetla, a u doba dana kada je nastala boje prosto ne mogu da budu lose. Na predhodnoj smo imali dominaciju a kod ove kompozicijom kadar preovladjuje harmonija koja se ogleda u uvodnim linijama kadra zakljucno sa linijom horizonta. Kadar je odlicno izbalansiran tako da samim tim ni najmanje nije bitno gde linija horiznota sece kadar, kao ni bilo koje drugo pravilo vezano za kompoziciju kadra Cak bi ovde podizanjem kamere horiznot seko model u predelu vrata sto bi zarad postovanja pravila trecine bio potpuno pogresan potez, cak mislim da bi se potpuno poremetio balans kadar kada bi horizont bio bilo gde iznad njenog struka. Sto se tice obrade, ovo je jedna od situacija gde je trebalo da se ide opcijom clarity u minus po ovom kamenom zidu i podu kako bi se smanjila naglasenost/kontrast elemenata u prvom planu, a sve to zarad ocuvanja harmonije, stalozenosti i mira kojim kadar odise... Iz istog razloga smetaju i ovi camci u vodi sa leve strane, primecujem i nevesto kloniranj sa leve strane.
Sve u svemu kao sto rekoh fotka je odlicna 🙂

Prva slika je bila za neki konkurs, trebala je da bude kao naslovna strana ali u zadnji trenutak su je promenili. Jeste obrada, ali samo je zatamnjena pozadina. Na drugoj, meni ti posteri ne smetaju. Nisam ljubitelj ravnih fotografija na kojim je sve savrseno. Volim kada moze iz fotografije da se procita, da prikaze neku pricu.
Lepo je to, to za pricu, ali najcesce se ne desava, razlog je prost, mlaka prica je isto kao da je nema, a ako fotografija nema dobru kompozciju, zanimljiv sadrzaj, a sve to da je zaokruzeno i dobrom obradom, to je onda u nedostatku price najobicniji snap. Znam mnogo njih koji se bave ulicnom, dokumetarnom fotografijom, tu je akcenat na prici i snaznim kadrovima, a ako ne zakiva to je onda corav poso 😛 Naratvni kontekst fotografije se ogleda pre svega u sadrzaju, i naziv fotografije igra vaznu ulogu... Recimo prosijak na ulici u krupnom kadru, to je najcesce bezveze fotka, a takvih ima najvise na fotografijama amatera koji ne kapiraju da prosijak sam po sebi ne cini tu ulicnu fotografiju dobrom, vec kontekst u kome se on nalazi, najcesce mora da postoji jos neki element u kadru, a povezanost tih elemenata stvara pricu i cvrst kadar. Mene taj tip fotografije ne zanima, bas zato sto znam da mlaka prica ne vredi nista, a nesto bas i nisam raspolozen da jurim po ulici ljude i situacije kako bi jednom u 20 dana naleteo na tu jednu pravu 😛

Jes da me ne zanima al umem da ih vidim, ili osmislim, sto naravno ne propusatam posto u sustini najvise cenim ulicnu, dokumentarnu fotografiju...
https://www.flickr.com/photos/131752913@N03/30977697674/in/dateposted/
https://www.flickr.com/photos/131752913@N03/31488678132/in/dateposted/
https://www.flickr.com/photos/131752913@N03/31714722795/in/dateposted/
...a ovo je jedna koji sam osmislio
https://www.flickr.com/photos/131752913@N03/29943847874/in/dateposted/

Imas dobre fotografije, i drago mi je da dobijam kritike i ucim sta da popravim, sta da ostavim. Zato smo ovde da se druzimo, ucimo i usavrsavamo.
Hvala kolega... Pamtno, razlozno rasmiljanje, kritike i pohvale deo su kometara vezanog za fotografiju, ako se pristojno napise uz uvazavanje nema razloga pogresno da se dozivi, sto je cesta pojava na forumima... Vecina ne kapira koliko je korisno da negde na neki nacin izlazu to sto rade, a forumi su idealno mesto za tako nesto... Ima tu mnog gluposti, ali pametan covek uvek moze da pronadje nesto pametno za sebe u kometrima i diskusijama na postavljene fotografije.

Kazi mi sta ti koristis od opreme? Ja imam sigmu 24-70 2.8 i shvatio da je ovo zadnje od sigme sto sam pazario. Imao sam i pre sigmu, cuo sam da su im samo art verzije jako kvalitetne.
Prosle nedelje ispao mi je canon 50mm 1.4 ziv sam se pojeo ne fokusira vise kako treba. Nadam se da ce ga popraviti.
I ako imam od Canona najbolju opremo, smatram da je oprema na zadnjem mestu faktora koji uticu na kreiranje dobre fotografiju... Cisto da znas da je meni ovo samo hobi, a fotografijom se bavim nesto duze od 2god, do pre 2god nista na tu temu, a pre nekih 18god prestao sam da se bavim slikarstvom, medjutim kroz fotografiju uspeo sam da ozivim talenat za vizulenu umetnost i da se podsetim svege sto sam nekada znao, radio, a pre svega da vratim osecaj za to sto sam nekada radio u slikarstvu i prenesem na to sto sada radim u fotograiji 🙂

Canon 5D Mark IV
Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM
Canon EF 35 f1.4L II
Canon EF 85 f1.2L II
Canon EF100-400mm f/4.5-5.6L IS II
Canon EF100mm f/2.8L Macro IS

MeFOTO GlobeTrotter black aluminum A2350Q2K
Cullmann heads MAGNESIT MB6.3
+B&W ND filteri

A sad nesto konkretno 😛
Fotak je zaista nastala nakon letnje oluje, kao sto je navedeno u nazivu, spajanjem dve fotografije sa ekposzicijom od 70sec... To spajanje nije ispalo bas najbolje po pitanju distorzije, LR nikako da ih spoji da to izgleda prirodno, otuda i Legoland u nazivu, nesto me sve ovo ovako asociralo na lego kockice, u skladu sa tim je i obrad 😛

Legoland after storm... 🙂 by Nenad Ristic, on Flickr

6jg7z5.jpg

1z4xzia.jpg

@MR.BIG
Odlicno je ovo, obe fotke druge po redu... Vidis kako moze da bude i komercijalno, i idejno razradjeno drugacije od tvojih klasicnih fotki iz teretane a ipak da se prikaze ono sto je bitno, mislim na ovo devojce sa ovim belim platnom 😉
Kod ovog delije po pitanju kompozicuje sve je na svom mestu, sem jednog detalja, ovi zuto narandzasti naslanjaci previse privlace paznju na sebe, to je jedan detalj koji se lako uocava i o kome nije tresko da se povede racuna u obradi, a veoma je cesta pojava na tvojim fotkama.

@drdekzar
To nista edit nemoj da praktikujes. Fotke nastale u uslovom ambijentalnog svetla mora da prodju makar osnovnu kolor korekciju i korekciju svetla. Nemoj da se vodis glupom pricom koju mnogi furaju "trudim se da nista ne menjam" prosto zato sto je digitalna fotografija tako zamisljen zbog nacina na koji nastaje, senzora, da mora makar u osnovnim crtama nesto da se koriguje. Oni profili koje podesavas na kameri upravo to rade na JPG fajlovima, to je automatizovana obrada, dobra samo u uslovima idealno dobrog svetla.
Deca su uvek iskrena i to je ono sto vredi na ovoj fotografiji. Ove sine u pozadini i kadriranje sa ocima po sred kadra nikako nije dobro, pre svega estetski, ovo ostro svetlo nije lose uklopljeno a nevalja sto je spalilo pola fotke... Uz bolje odmerenu ekspoziciju, bolje kadriranje i adekvatnu obradu ovo je mogla da bude bas dobra fotka, ali nastavi da radis na tome i bice bolje 🙂

Poslednja izmena:
Au, tek sad dobijam utisak koliko znači obrada kvalitetna!

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Znaci poprilicno, ali ova fotka je spoj mnogo vise stvari od obrade 🙂

Sent from my iPhone using Tapatalk

^
Hvala kolege 🙂
Odgovor na kometare i neko moje razmisljanje na temu obrade prebacen tamo gde treba https://forum.benchmark.rs/showthre...ja-nedoumice&p=5101734&viewfull=1#post5101734

Znaci poprilicno, ali ova fotka je spoj mnogo vise stvari od obrade 🙂
Dao si mi slagvort da napisem nesto sto sam zapazio fotajuci ovih 200 portreta koliko sam do sada napravio za ove dve godine 😛
Naravno da je fotografija mnogo vise od obrade, mada nekada je dovoljno da fotografija bude samo lepa ako nema inspracije i elementa za nesto vise... Besmisleno je biti iskljuciv i insistirati na necemu po svaku cenu, kao sto je EMOCIJA/PORUKA. Naravno daj to bitno i najbitnije, narativni kontekst, ali ako nije dovoljno snazan fotka je bezveze, a kada se previse i iskljucivo na tome insistira onda se autor malo pogubi 😛 i svuda vidi neku naraciju pa pocne da pravi gomilu besmislenih fotografija. Cesta boljka ulicnih fotografa.
Nego sta sam hteo da kazem 😀 Postoji momenat u fotkanju dece koji traje pare sekundi i koji treba uhvatiti. To je trenutak izmedju prvog zamsiljenog pogleda u kameru i kada se njihova paznja okrece ka necemu sto su videli ili pocne da im se mota po glavi, to je terenutak kada je ekspresija 100% autenticna, jedan izraz koji oslikava karakter te osobe deteta... Tako je i sa odraslima samo sto taj trenutak malo duze traje, dovljno je par snimaka da model zaboravi da namesta izraz lica jer misli da je tako najelepsi, a ne kapira da kamera belezi to grcenje lica i stegnutost, kada to prodje to je to, pa kako god taj neko izgledao, manje ili vise ekspresivno. Moja draga je ekstremno los model po pitanju ekspresije, a ove dve godine su bile spartansko izostravanje svih cula ne bili zabelzio sto prirodniji izraz lica 😛 tako da je sa ovom decicom sve bilo pesma i bez greske po tom pitanju 🙂

Poslednja izmena:
@MR.BIG, fotkaš li nešto nekad za svoju dušu? 🙂
Pitam, jer ti ovo radiš zaista odlično, svetlo, kadar, sve na mestu, ali nekako... nemaju mnogo duše ovakve fotke. Okači neku "nekomercijalnu" ako imaš, verujem da je bolja od ovih 🙂

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Luka. ....ehhh, kad jednog dana prestane jurnjava za novcima i hranjenjem i skolovanjem familije mozda i odmorim i fotkam za svoju dusu 🙂

ali evo jedna umetnicka od juce 😉 ...ambijentalno svetlo .....

2u7woao.jpg

^ Nice 🙂

Milos, za svoju dusu slika macke, ponekad imaju dve, a ponekad cetiri noge. 🙂

^ probao ....imam negde ...nije mi se dopalo bas ....mozda gresim ...

evo jos jedna od juce .... ovo je bilo zabavno praviti ...

677b49.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno