Šta je novo?

SBB završava sa analognim TV signalom

NShappy

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.05.2004
Poena
955
Moja oprema  
Mobilni telefon
Huawei P30
Ako već ima tema, briš'te ovo.

U NS je u toku "konačna digitalizacija", gde SBB svim korisnicima daje ili osnovni D3 mini receiver, ili CI modul + kartica (u zavisnosti kakav TV imamo), te će kada to podeli svim korisnicima, ugasiti analogni signal u mreži. Korisnicima koji su na osnovnom paketu, biće otključani osnovni kanali, a ko plaća jače pakete, naravno, radiće svi plaćeni kanali. I svi će biti digitalni (naravno to ne znači da su svi HD, i da je slika vr' vrhova, da ne brkamo lončiće).

Dobra stvar je što je SBB rešio da dozvoli max 3 televizora po korisniku, tako da možete dobiti do tri D3 receivera, ili 3 kartice, čak kao najjeftiniji korisnik. Do sada su bili jako škrti ako nam treba više od jednog TV-a. Kod mojih matoraca, dobili su jedan set CI + kartica, i jedan D3 mini za stari CRT. Radi.

Ja sam pored D3 HD recivera koji imam od ranije, dobio karticu za drugi TV, i radi mi ceo paket kanala koji imam i na HD receiveru. Sada ću vrv. tražiti i da mi taj njhov buđavi D3 HD receiver zamene karticom, pa da se rešim jednog daljinca i užasnog UI-ja na njemu.

"Loša" stvar jeste što će divlji priključci i ilegalci na mreži, moći konačno da smanje gledanje televizije i rade nešto korisnije u životu. :p

Ovo je ovako u NS, ali očekujem uskoro sličnu akciju u celoj esbebe mreži.

Nešto nisam primetio da se sve ovo spominje na forumu, pa reko' da pokrenem temu.
Ima tu i tamo napomena u raznim temama, pa evo da se ovde grupišu hvalospevi/grdnje/hvaljenje/sumnja/gunđanje... :p
Bla.bla.bla...

Poslednja izmena:
U bg još ništa ? Nadam se da će što pre ubiti analogni signal ionako pola kanala ni nemam

Pa, skontao sam da je ovo pozamašan posao za SBB. Ogroman broj korisnika, najveći procenat, jeste na osnovnom analognom paketu. Potrebno je sve njih kontaktirati (dave telefonom), obići ih, povezati i pustiti u pogon D3 mini receiver ili karticu. Potrajaće da sve završe. Već sada su probili rok jer je odziv pogotovo starijih korisnika loš. Ne kontaju šta im nude, a po default-u odbijaju te "besplatne" ponude, pa dok se dogovore, prođu nedelje. Ko zna koliko će potrajati da završe celu Srbiju.

SBB ovu akciju zove "besplatna digitalizacija", bar im tako piše na bilbordima po gradu.

Na SBB sajtu, naravno, informacije su beskorisne.

Poslednja izmena:
Zvali su me da mi uvale risiver. Rekoh Tv odavno ne gledam uopste. Zabava 20-tog veka. Tako da sam rekao da me isključe pre isteka ugovora. Malo im je para pa sad bi da ulove i one sto gledaju na crno. Sorošov monopol.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ilegalaca će biti,samo ovoga puta će tu slast da dele podjednako kako ilegalac tako i davalac svog D3 boksa iz treće sobe koje nema.
Uzgred,izvan NS-a se ništa ne dešava.

Poslednja izmena:
Bilo je to pre NS u nekom delu Beograda, valda Galenika

Jeste Galenika je u pitanju, mada kao njihov korisnik vise od 10 godina sa brojnim zamerkama ovog puta ako daju 3 uredjaja po kuci da bi ugasili analogiju ne bih imao sta da zamerim.

Jasno da ce tako odbiti bespravne korisnike.

Daju do tri uredjaja ali dva su d3 mini i na njima ne radi pogledaj propusteno 72 sata unazad.Iskljucena je ta mogucnost.I dobija se jedan glavni na kome sve sljaka.Bar je takav slucaj kod mene.

Daju do tri uredjaja ali dva su d3 mini i na njima ne radi pogledaj propusteno 72 sata unazad.Iskljucena je ta mogucnost.I dobija se jedan glavni na kome sve sljaka.Bar je takav slucaj kod mene.

Imali bi ozbiljan problem ako bi prevlik broj korisnika pustio 72 sata unazad u isto vreme. Serveri i mreža bi se mogli zagušiti. Zato to dozvoljavaju samo jedan po korisniku.

Imali bi ozbiljan problem ako bi prevlik broj korisnika pustio 72 sata unazad u isto vreme. Serveri i mreža bi se mogli zagušiti. Zato to dozvoljavaju samo jedan po korisniku.

Zapravo dva, a ogranicenje je ruter, posto su dva porta rezervisana za 72h, a ostala 2 za net. Pozz.

Postavio sam već pitanje i na drugom mestu, ali i ovde to može biti tema:

Taj risiver D3mini koji dele po Novom Sadu - koji Android (apk) remote control program bi bi dobar za D3mini, i kako to podesiti u programu? Dal' je neko to već namestio?

Pitanje: kako pomoću CI modula (i kartice) gledati SBB digitalnu televiziju na nekoj digitalnoj TV kartici na računaru i da li DScaler podržava digitalne TV kartice?

Moze da se gleda SBB digitala preko PC-a ali ti treba dvb-c kartica za pc sa dodatkom CI slota u koji bi stavio D3Cam i gledao zasticene kanale uostalom i sam tako gledam.

Mislim da DSCaler podrzava samo anlalogne tv kartice ali nisam bas potpuno siguran u svakom slucaju ima boljih softvera u tu svrhu.

Ja vec dva dana nemam analognu televiziju, izgleda su je ugasili (bar za moj deo grada). Mada sestra na grbavici ima, i tetka na z stanici.

Poslednja izmena:
Telep u kom si ti kraju? [emoji3][emoji3][emoji3][emoji3]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Moze da se gleda SBB digitala preko PC-a ali ti treba dvb-c kartica za pc sa dodatkom CI slota u koji bi stavio D3Cam i gledao zasticene kanale uostalom i sam tako gledam.

Mislim da DSCaler podrzava samo anlalogne tv kartice ali nisam bas potpuno siguran u svakom slucaju ima boljih softvera u tu svrhu.

Možeš li da predložiš neku DVB karticu (INTEX... ili nešto drugo) koja može da se nabavi kod nas? Koji softver koristiš?

Poslednja izmena:
Ne znam za tu Intex ona valjda ne moze jer nema CI slot, tesko se nalaze kod nas nisu bas ceste, jedino po oglasima.

Ja imam Technisat CableStar HD2+CI i ona sigurno radi sa sbb-ovim Cam-om ima i drugih ali ne bih da preporucujem pa da posle ne saradjuje sa Cam-om (zavisi od drivera itd) uz napomenu da takve kartice nisu bas jeftine, ako nadjes ispod 50€ dobro si prosao, mozda moze i neka USB.

Softver DVBViewer.

Poslednja izmena:
Da li to znači da se ne plaća dodatni D3 uređaj ?

Sent from my HUAWEI MT7-L09 using Tapatalk

U NS, sada u procesu digitalizacije, ne. Do 3 TV-a možeš da imaš u osnovnom paketu. Dakle, tri receivera ili kartice ukupno.

Šta će biti kasnije, videćemo. SBB je poznat po tome da zna da navuče korisnike, a onda ih kasnije nešto prevesla za "još više para".

Još dva pitanja za jaffara:
a) kakav je kvalitet slike sa CableStar HD2 na 1920x1080 monitoru sa HDMI ulazom u odnosu na standardni D3 risiver koji daje SBB?
b) da li CableStar HD2 može da se koristi za gledanje nekih digitalnih SBB kanala i bez CAM modula u CI slotu (ovo pitam zbog probe CableStar kartice bez CAM modula)?

a) Kvalitet sbb-ovih hd kanala nije neki, barem meni zato sto imam satelitsku. Bitrate kod njih recimo na sport klubu hd je nekih 7-7,5 megabita dok kod nekih satelitskih koji su 1280*720 ide i preko 12 megabita i lepsa je slika. Monitor sa hdmi ulazom nemam, uglavnom gledam preko mreze na drugim mestima a njihov D3 box nikad nisam uzimao pa ne mogu da napravim neku komparaciju.
Ukoliko te zanima kako izgleda mogu da pustim rec pa da ti uploadujem, da pogledas i sam.

b) Kao sto smo vec rekli u nekoj od tema, SBB nema fta ili nekodiranih kanala tako da nije moguce gledanje bez Cam-a, kod nekih drugih provajdera napr. Posta Net da, ali kod SBB-a to nije slucaj, samo domaci radio kanali su fta ili nekodirani.

Podešavanje TechniSat Cablestar... koji su parametri u donjem dijalog panelu za SBB digitalni TV?

Clip_2.jpg

Pre svega, zahvaljujem se Dušanu (prodavcu kartice TechniSat Cablestar) na kolegijalnoj pomoći... Parametri za SBB su:
Clip.jpg

Sad još ostaje da mi SBB pošalje CAM modul... :)

Poslednja izmena:
Ako hoces da ti radi Cam moraces da istaliras Azurewave Mantis drivere jer sa Technisatovim nece da radi CI.

Frekvencije lako provalis imas u DVBVieweru TransEdit i pustis Blind Scan i on ti skenira ceo opseg i izvuce sve gde ima nekog signala.

Poslednja izmena:
Da li je bitna verzija drajvera (mogu i stariji ili moraju neki noviji) i koju verziju DVBViewera koristiš?

Verzija drivera 1.1.2.700, sa originalnim technisatovim kao sto sam rekao ne vidi CI, nije problem kod mene vise njih se javilo sa istim slucajem.

DVBViewer jedina narodna koja dobro radi je 5.3.2.0 + Recording Service 1.30.1 (kao sto sam rekao najvise gledam preko Kodija na drugim mestima kroz mrezu ,moze i telefon, tablet, smart TV, sta god ali kad stignes do toga javi se posto mora da se prepravlja i rec servisu da bi radilo kroz mrezu ukoliko ti uopste bude potrebno).

Treba dosta da se sve namesti, ako hoces novije verzije kupovina softwera jedino resenje.

Untitled.jpg

Ovo plava obelezena treba da ti bude kad istaliras normalan driver, nemoj da gledas ovu drugu to je satelitska kartica.

Kad se upegla sve u Kodiju izgleda ovako

Untitled1.jpg

Untitled2.jpg

Poslednja izmena:
Probao DVBviewer 5.3.2 i to je OK, iako nema podršku za fabrički daljinski.
Problem je drajver Azurewave Mantis v1.1.2.700: moguća je instalacija samo kao "klik na *.inf + install", posle čega se ništa ne promeni u opisu drajvera u device manageru...

Edit: uspela instalacija drajvera... sad još da CAM dozvoli sliku... ;)

Poslednja izmena:
Vrh Dno