Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Za nas koji znamo mogucnosti zvuci glupo, ali za strance je ovo idealan paket (SuperTourist jeste, Tourist nije - sve sto nije automatizovano za do 10 dana nije za strance :))

Recimo smaranje sa aktivacijom brojeva u FR, pa dopune, pa kupovina net dodatka... ma daj bre! Ovo ubacis u telefon i radi :)

Dobro, ljudima je bitno da imaju dosta neta, a ovde ga ima 10GB i 30 minuta ka inostranstvu. I ta ograničena brzina je sasvim OK, naročito kad si negde u inostranstvu na 2-3 nedelje. Bitno je da za relativno male pare imaš dosta upotrebljivog neta (za dalje je tu Viber, WA, Skype, SIP...) :)

Poslednja izmena:
primetio sam da je na mojoj vip baznoj stanici stavljena jos jedna visoka i siroka antena,ali signala jos uvek nema. izgleda da nema bazne stanice.

Dobro, ljudima je bitno da imaju dosta neta, a ovde ga ima 10GB i 30 minuta ka inostranstvu. I ta ograničena brzina je sasvim OK, naročito kad si negde u inostranstvu na 2-3 nedelje. Bitno je da za relativno male pare imaš dosta upotrebljivog neta (za dalje je tu Viber, WA, Skype, SIP...) :)

Nemam iskustva sa super turist sim karticom. Što se tiče turist sim kartice, ona jeste upotrebljiva jer za 600 din nudi 3x po 24h FLAT 4G/3G neta, ali i sa tom brzinom 20/10 je sasvim upotrebljiv. Nego me to iritira što u meniju na *100# piše po MAX brzini u MREŽI DO 105/35 Mbps. Ja razumem to DO, ali da NIGDE u BG-u pa čak ni na Slaviji gde je 4G+ sa TOM karticom NE mogu da izvučem više od 20 Mbps, neko me očigledno j u zdrav mozak.

Ako imate prijatelje koji vam dolaze u goste, savetujte im da se odmah po kupovini turist sim kartice obrate ratelu zbog limitirane brzine 4G interneta, i udruženju za zaštitu potrošača zbog obmane korisnika :D
Vecina turista ce pomisliti kako je ovaj prepaid bolji od njihovog 4Ga kuci, jer u dosta zemalja te brzine na koje je Tourist SIM ogranicen (a koje skoro uvek dobija sada, zbog manje zagusene 4G mreze) su super. T-Com jos ima aktivne neke stare pakete gde je brzina ogranicena ispod 20/4, i to pakete od po 50e (nisu vise u ponudi, ali jos uvek su aktivni kod nekih korisnika)

Ne opravdavam MTS sto je ogranicio Tourist SIM, vec samo kazem kako to izgleda strancima.

Od danas nove 4G ćelije na 800MHz u Pirotu, pretpostavljam da sada radi LTE-A, nemam telefon sa takvim mogućnostima da proverim. Primetio sam da mi telefon stoji na LTE mreži na stolu, pa upalih Network Signal Guru i vidim ovo:

Screenshot_20170409-140754.png

Inače na 1800MHz se jedino mts probija okej do moje lokacije. Idalje Telenor ima najbolju jačinu LTE signala na 800MHz, ali sam se oduševio što ovde na stolu imam 10Mbps upload na Vipu (800MHz ćelija).

Znaci pocelo je sa Pirotom. Nadam se da ce i Sicevacka klisura uskoro. Pa da i ja dozivim tu super brzu mrezu,sto bi reko Turk.

Od danas nove 4G ćelije na 800MHz u Pirotu, pretpostavljam da sada radi LTE-A, nemam telefon sa takvim mogućnostima da proverim. Primetio sam da mi telefon stoji na LTE mreži na stolu, pa upalih Network Signal Guru i vidim ovo:

Pogledajte prilog 226535

Inače na 1800MHz se jedino mts probija okej do moje lokacije. Idalje Telenor ima najbolju jačinu LTE signala na 800MHz, ali sam se oduševio što ovde na stolu imam 10Mbps upload na Vipu (800MHz ćelija).
На скриншоту су доста слаби сигнали... Можда вам је ипак Вип пустио 4Г 800 горе на брду (Црни врх беше?), а није 4Г+?! Само претпостављам пошто знам распоред БС у Пироту и то да Вип на 800 поставља изван градова, али није наравно искључено и да је 4Г+, из града.
А 4Г+ ћеш открити и без одговарајућег телефона, ако пратиш да ли са једне БС (један исти eNodeB број) некад показује 1800, а некад (углавном на већој удаљености) 800 фреквенцију.
То сам видео неки дан на Златибору на једној БС Теленора (и Рател управо објавио дозволу ту за 800 фреквенцију, придодату давно постављеној 1800).
А кад тел. хвата 800 са 4Г+ БС, онда можда нису 4Г+ брзине, треба проверити...
А одакле (приближно) долази та нова БС 800 можеш видети на мапи апликације Нетмонитор (управо редизајнираној и мало унапређеној).
Иначе у току је велико ширење 4Г покривености сва три оператера! (Или барем понајвеће до сада) Теленор је по први пут почео да покрива села (на 800) и то „горе" од Випа, скоро без икаквог реда... У последњим објавама дозвола Ратела за Теленор 800 (у којима до сада, скоро да и нису постојале грешке, зачудо, за Рател...) има десетак места које још ни Вип није покрио, углавном у Војводини. А ако није нека грешка, онда и у месту Угао на Пештеру, које је можда међу пет најзабаченијих крајева у Србији. У околини Лазаревца су већ постављене свих 5 БС које су на том списку.
Мтс поставио две БС у Бајиној Башти, једну у Љубовији, још по пар у Ваљеву и Ужицу, још једну у Лазаревцу...
Вип стандардно од прошлог лета (изузев двомесечне зимске паузе) доста поставља и мало је остало БС без 4Г на читавој територији Београда. Напокон покрили и Осечину, где на целој територији општине до сада нигде није постојао ни 3Г. А што је најзанимљивије, интензивно су почели да постављају и 3Г (у непокривеним местима и крајевима), па ће вероватно и то ове или почетком следеће године завршити, у целој Србији.

Poslednja izmena:
Imam informaciju iz Vipa da će Crni Vrh kod Pirota biti sa 800MHz LTE-om kod Vipa (1800 neće postaviti na toj lokaciji).

Obzirom da me GSM pokriva sa te lokacije ok, vrlo je teško da je u pitanju Crni Vrh.

6630m dobijam na osnovu timing advance-a ovde kod mene. Google Earth kaže 6610m do Crnog Vrha.

Juče sam bio do zdravstvenog centra koji je isto malo dalje od centra, prema selu Gnjilan, tamo mi je timing advance bio 99, odnosno 7722m, a google earth kaže da je 7616m. Moguće da jeste Crni Vrh, ali onda je to loše. Meni je Telenor LTE 800 iz grada dosta jači od Vip LTE800. Vip 3G skoro uopšte i nemam, telefon prelazi sa LTE-a na EDGE i nazad, na 3G ne prelazi ovde.

Telenor ima BS na 800MHz samo u gradu. Njihov signal je baš jači (+10dB) u odnosu na Vip sa Crnog Vrha, iako Crni Vrh sa stola vidim kroz prozor. Izgleda da nikakvu sreću nemam, izgleda da Vip i mts imaju totalno loše azimute za moju lokaciju. Jedino Telenor GSM/WCDMA900 pokrivaju (sa inste lokacije) mene okej. mts GSM se raspada potpuno, ispada mi telefon iz mreže, prekidaju se pozivi. 3G na 2100 sa Crnog Vrha prolazi nekako, ali jedina stvar koja "vadi situaciju" je mts WCDMA 900 sa stanica iz grada.

Vip ima ~5dB jači GSM od mts-a, ne pucaju mi razgovori, ali zbog velikog broja razgovora sa AMR-WB kodekom na GSM mreži Vipa, EDGE jedva izvlači 20kbps. Dakle, ni jedan jedini operater ovde ne valja. Nadao sam se Vip LTE 800 signalu kao ozebo suncu, pa da pređem na ovaj super sim postpaid. Da mi data radi preko LTE mreže jer 3G ni u tragovima nemam, a pozivi do uvođenja VoLTE-a kroz GSM. Telenor je preskup i prespor. WCDMA 900 radi od 1 do 3, ujutru rano oko 5-7Mbps, Vip LTE radi u zavisnosti od lokacije do 30Mbps, a Telenor sada na LTE 800 ide do 12Mbps - iako je signal jači za 10dB. Kući imam wifi, ali odem u komšiluk i pozdravim se sa internetom ako se ne nakačim na wifi.

Kao da živim bogu iza nogu a ne na 4km od centra grada.

Evo Telenor signala:
Screenshot_20170410-135442.png

4G u poslednjem kvartalu 2016.
Vip 1012 baznih stanica, Telenor 833.
Vip sa tih 200 stanica više (~20%) ima 3.5x veću pokrivenost teritorije i blizu 50% veću pokrivenost stanovništva.
Po tome izgleda kao da Telenor bazne stanice postavlja znatno gušće.

Screenshot_2017-04-10-14-30-19-521_com.google.android.apps.docs.pngScreenshot_2017-04-10-14-30-40-112_com.google.android.apps.docs.pngScreenshot_2017-04-10-14-30-58-358_com.google.android.apps.docs.png

Poslednja izmena:
Ne, vec gledaju samo signal do -110dBm, a LTE moze i mnogo nize od toga da radi. Samo onih -113dBm, koliko se i vidi ponekad (3G limit, nevezano za pricu) moze pokriti mozda duplo vise?
Pretpostavljam.

Ne verujem da su pokrili 1.5x manje teritorije od MTSa.

Poslednja izmena:
Jeste malo čudno.
Ako se brojevi podele, ispada da za 1% teritorije Telenor ima ~83 BS, Vip 29 BS, Mts 31 BS
Kod 3G je malo bliže; Telenor 40 BS za 1% pokrivenosti, Vip 23 BS, Mts 26 BS.

Konacno i ja docekah Vip LTE. Na pola puta izmedju Nisa i Pirota,blizu Sicevacke klisure,selo Ostrovica. Prvo sam primetio nekih 115dBm i spore brzine. Malim podesavanjem moje,na brzinu sklepane spoljasne 3D korner antene,dobijam jako stabilnih 105dBm-a i fine brzine. Jedino sad je problem sto mi ne daju da predjem sa obicnog postpaid neta na kucni net. Moram cekati istek ugovora,tako da nista od kucnog neta za mene. :)

yuyuu.JPG
6206719406.png

Dobre brzine, bolje nego većina što ima u Beogradu :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Slazem se. Jedino sto mi ne daju prelazak na kucni net. U postpejdu,48GB kostaju 1.700 dinara. I to sa popustom nekim.

Postovani Slobodane,

Pustili smo 4G na Crnom Vrhu i signal jeste znanto poboljsan. Medjutim, Vi se nalazite na samoj granici 4G pokrivanja pa se signal u unutrasnjosti objekta prebacuje na 2G.

Zaista se trudimo da korisnicima ponudimo najbolje 4G iskustvo, ali u narednom periodu nismo u mogucnosti da dodatno pokrijemo tu oblast najvise iz razloga sto procedure za pokretanje izgradnje novih baznih stanica jako dugo traju.

Svakako Vas imamo u vidu cim se steknu svi uslovi na novu fazu izgradnje 4G mreze.

Hvala jos jednom na povratnoj infomaciji

Srdacno,

Dejan

Znači, ostadoh ja na GSM/EDGE, bar su iskreni.

Pisao sam na FB, al Dejan Turk (profil).

A evo i mape.. bas je "rupicasto" iako sam u sredini 4G LTE pokrivenosti ove bazne stanice, ali su sektor antene okrenute tako da ja nisam u odgovarajucem pravcu:

Zakljucujem da antene vise okrenute ka istoku i zapadu, a ne ka meni, ja sam tacno na sredini...

vip4glte.png

Primetio sam da je vip dosta poboljšao upload. Radio sam juče speed test na više lokacija u grafu i uvek je bio veći od 45 Mbps. U temi 4G rezultati sam postavio rezultat od 50 Mbps što sam prvi put uspeo da dobijem za upload.

Vidis ja bas htedoh da kazem da su pokvarili upload.
Down je odlican ali ul ne prelazi 7-8 recimo iako dl ide 120 bez problema.
Bas cu ss da postavim od jutros u temi.

Imam isti problem ali kada sam unutra tj u stanu i to na 3 lokacije. Upload mi ne prelazi 8-9 Mbps. Međutim napolju mi juče i u nedelju uvek ide preko 40 Mbps i to u delovima grada gde je download bio 20 Mbps.

I ja sam na samoj granici pokrivenosti,cak nisam ni zvanicno pokriven. Ako samo malo pomerim antenu za pola metra,signal nestane. Ali sve je to napolju,unitra ni traga ni glasa od 4g.

Kakva je pokrivenost 4 g mrezom deonicom celog novog autoputa Ljig-Preljina moze i 3g stanje????

Poslednja izmena:
Kakva je pokrivenost 4 g mrezom deonicom celog novog autoputa Ljig-Preljina moze i 3g stanje????
Пре две недеље Теленор и Мтс нису имали 4Г сигнала. Вип је имао слабији сигнал на 30-50% пута, на почетку, на крају и поред Милановца, али баш сад је Рател објавио да га покривају, са 3 БС.

Poslednja izmena:

Telenor je pokrio ibarsku sa 3G, pored gradova ima i 4G.
Novi autoput upravo pokrivaju. Koliko sam primetio, uglavnom je 3G, a 4G ima tek na par mesta. Postoji i nekoliko rupa gde nema ni 3G ni 4G signala, ali to je kilometar dva i pojavi se ponovo. Tuneli pre 2 nedelje nisu bili pokriveni da li su sada nem znam. Za VIP i MTS ne znam situaciju.

Poslednja izmena:
Koliko mb pojede merenje brzine?
Na prepaidu sam, imao sam oko 15mb I nije zavrsilo merenje.

Jacina signala je odlicna -51dbm.

Sent from my m2 using Tapatalk

Zavisi od signala ali je uglavnom preko 50mb ,bliže 100

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno