Od danas nove 4G ćelije na 800MHz u Pirotu, pretpostavljam da sada radi LTE-A, nemam telefon sa takvim mogućnostima da proverim. Primetio sam da mi telefon stoji na LTE mreži na stolu, pa upalih Network Signal Guru i vidim ovo:
Pogledajte prilog 226535
Inače na 1800MHz se jedino mts probija okej do moje lokacije. Idalje Telenor ima najbolju jačinu LTE signala na 800MHz, ali sam se oduševio što ovde na stolu imam 10Mbps upload na Vipu (800MHz ćelija).
На скриншоту су доста слаби сигнали... Можда вам је ипак Вип пустио 4Г 800 горе на брду (Црни врх беше?), а није 4Г+?! Само претпостављам пошто знам распоред БС у Пироту и то да Вип на 800 поставља изван градова, али није наравно искључено и да је 4Г+, из града.
А 4Г+ ћеш открити и без одговарајућег телефона, ако пратиш да ли са једне БС (један исти eNodeB број) некад показује 1800, а некад (углавном на већој удаљености) 800 фреквенцију.
То сам видео неки дан на Златибору на једној БС Теленора (и Рател управо објавио дозволу ту за 800 фреквенцију, придодату давно постављеној 1800).
А кад тел. хвата 800 са 4Г+ БС, онда можда нису 4Г+ брзине, треба проверити...
А одакле (приближно) долази та нова БС 800 можеш видети на мапи апликације Нетмонитор (управо редизајнираној и мало унапређеној).
Иначе у току је велико ширење 4Г покривености сва три оператера! (Или барем понајвеће до сада) Теленор је по први пут почео да покрива села (на 800) и то „горе" од Випа, скоро без икаквог реда... У последњим објавама дозвола Ратела за Теленор 800 (у којима до сада, скоро да и нису постојале грешке, зачудо, за Рател...) има десетак места које још ни Вип није покрио, углавном у Војводини. А ако није нека грешка, онда и у месту Угао на Пештеру, које је можда међу пет најзабаченијих крајева у Србији. У околини Лазаревца су већ постављене свих 5 БС које су на том списку.
Мтс поставио две БС у Бајиној Башти, једну у Љубовији, још по пар у Ваљеву и Ужицу, још једну у Лазаревцу...
Вип стандардно од прошлог лета (изузев двомесечне зимске паузе) доста поставља и мало је остало БС без 4Г на читавој територији Београда. Напокон покрили и Осечину, где на целој територији општине до сада нигде није постојао ни 3Г. А што је најзанимљивије, интензивно су почели да постављају и 3Г (у непокривеним местима и крајевима), па ће вероватно и то ове или почетком следеће године завршити, у целој Србији.