Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Otkud ti to da je Ratel pravio mape?

Sent from my SM-N920I using Tapatalk

Ako pričamo o mapi sa Ratelovog sajta, i one koje sada Vip svuda prikazuje, to je Ratel napravio sopstvenim softwarom, operateri imaju svoje mape i nisu se mesali u pravljenje Ratelove

Sent from my iPhone using Tapatalk

Вип покрио и део Малог Зворника. А рекло би се и село Злодол између Бајине Баште и Кадињаче.

Poslednja izmena:
Mts se polako budi. Konačno je i Topčiderski park pokriven 4G signalom. Od Nisove pumpe u Topčideru pa sve do hipodroma nije bilo 4G signala koji je dolazio tek sa sajma.

Evo nesto interesantno,imam zte mf730m (3g) i mf831 (4g) usb modem za net i oba koristim na istoj (telenor) 3g mrezi. mf831 (4g modem) ima dosta nizi ping ka svim serverima,u proseku recimo nekih 5-6ms nize. tako da sa istim tim 3g signalom koji je od 72-76dBm,sa prvim modemom uvek imam preko 30ms ping (30-35ms),a sa drugim modemom uvek je ispod 30ms,u retkim slucajevima ume biti 23-24ms,a uglavnom oko 26-28ms. Eto sta radi novija tehnologija,iako je ista 3g mreza. :)

Теленор од БГ до Копаоника интернет добар сигнал (довољан за Дизер) цео пут без прекида осим у делу од усаска у НП па неких 10 минута узбрдо... Иначе у последњих 6 месеци много су ретка места где Дизер не може да 'повуче' ... Мени је то меродавно за квалитет мобилног интернета а не 150 Mbps у центру градова...

Ako mobilni net radi dobro, Deezer i internet radio ne treba nigde, nikada da prekinu. Oni bufferuju uvek, tkao da prekidi pokazuju veci problem.

Ako se deezer sluša na high quality i dosta "premotavaju" pesme, zaglaviće ako nije dobar net. Takođe, pokazaće upozorenje ukoliko je lošija konekcija.

Poslednja izmena:
Premotavanje - da.

Ako se deezer sluša na high quality i dosta "premotavaju" pesme, zaglaviće ako nije dobar net. Takođe, pokazaće upozorenje ukoliko je lošija konekcija.

Zavisi. Deezer ima smart cache tako da ce ti skinuti pesmu koju slusas a kasnije je vuci iz memorije telefona...

Наравно да се баферује... али само текућа песма... што значи да повлачи на свака 3 мин.. и мање ако раније промениш песму...а диџеј сувозач није пустио исту песму два пута осим на том делу где није могао да учита наредну... на високом квалитету за 4.5 сата појео је око 1300 MB...

Пре годину дана чим се зађе ван насељеног места није могао да повуче нову песму.. тако да је ово последње ширење 3Г мреже значајно...

Мало смо тестирали у проширеном друштву... Наравно у реалном раду...
Иначе шири центар Копа покривен са LTE, такође и врхови Караман и Гобеља... Теленор губи сигнал на дну Гвоздца... За сад ту је једина рупа... Телеком ту има бољи сигнал 2Г... Сурф и уплоад са и око стазе боље ради на Теленору, МТС баш има застоје иако има сигнала.... За ВИП не знам, нико од 12 људи нема ВИП... највише их има МТС (8 од тога 3 са ВИП позивним бројем, 2 са Теленор)...
Углавном су људи прешли јер МТС даје редовно 50%, а Теленор баш мораш да исцимаш за тај попуст (што ово двоје није ни знало да може и нису веровали кад сам показао да може... По мом мишљењу велика грешка је што Теленор то не рекламира.. овима при преношењу броја нудили 'само' 30%)

zasto su ovi novi zte modemi toliko djubre,ne kontam...toliko problema mozete imati s njima,da vam se zgadi zivot bukvalno. kakav zte,kakva kina...oni su jos 50 godina zaostali za samsungom i ostalim pravim proizvodjacima!

U Nišu Telenor ubacio neku baznu stanicu na 1800 MHz. Nisam bio kući 5-6 dana, i juče dođem vidim na telefonu stoji 4G+. Drugo, klinac ima Meizu M2N koji ne podržava 800MHz frekvenciju i nigde u celom Nišu nije mogao da se poveže na 4G, sad može. Da ne kažem svaka čast za Telenor jer ovo su trebali odavno da urade, ali dobro, bolje ikad...

NXT-L09

@novakno1
Ja imam vip (od pre oko 6 meseci) i na Kopu mi 4g radi odlično. Iskreno, nisam isprobavao na svakom delu staze pa ne mogu da kažem kako je na dnu gvozca (na 6sedu sam doduše probao wifi ali se nisam setio da vidim probam mobilne podatke). Na vrhu malog Karamana (dakle vrh gvozca) 4g radi (probao live Webcam sa infokopa), u centru radi kao i u centru BG. Na jarmu takođe (tamo sam probao nekoliko puta gledajući d3go). To je što se sećam da sam baš obratio pažnju.

Bio srpski Davos, pa Vipovci postavili 4G. :)
Mislim da svi sad imamju 4G na Kopaoniku.

VIP, od autobuske u Nisu do BAS-a svugde je imao 4G (fon mi je bio ukljucen, celo vreme sa gledao nesto za citanje/forum,i video da je bio stalno 4G). OSIM jedno 15-20km od BG rampe. Ne znam da li tu im ne radi trenutno, ili sta je u pitanju, cini mi se da je bio barem 30km od rampe 4G ranije. Nisam mogao da proverim, jer mi je telefon podesen an 4G/3G (bez 2G), vracanje na 4G pa na 4G/3G smara.

Do nekih 20km od niske rampe je bio band 3, 20MHz BW, skoro ceo autoput band 20, 5MHz width. Oko autokomande i posle rampe je bio band 3, ali 15MHz BW. Nisam siguran sta to znaci nama, ali rekao ibh da je ukupan kapacitet tih stanica manji :)

Manje impresivno je sto je pocev od niske rampe pa nadalje bilo 20-35Mbps DL, i do 20Mbps UP. Manje nego ranije sto sam dobijao po autoputu, iako jeste "u hodu".
Kod Starog Hrasta mislim da nisam merio ali je bio band 3.

Evo juče sam opet testirao brzinu na turist sim kartici nakon par meseci, i opet ću ih prijaviti ratelu. Prave me ludim da nema ograničenja, a jasno se vidi da speed test krene sa 70-80 Mbps i onda se spusti na 20. Evo i rezultata sa par lokacija. Sajam Screenshot_20170324-142203.jpg
Železnička stanica Screenshot_20170324-142810.jpg
Slavija 4G+ Screenshot_20170324-144509.jpg
I Slavija uveče 4G+ Screenshot_20170324-225732.jpg

Jel ima taj tourist sim jos za kupiti i koliko izadje na mesecnom nivou?

Ima, nova kartica je 600 din i uključuje neograničen net 72 sata. Tipa ako se pokrene konekcija danas u 18h važi sutra do 18h, a ako se opet pokrene u 18h aktivirano je novih 24 sata. Promocija na 24 sata košta 250 dinara i uključuje neograničen 4G net po MAX brzini u mreži što nije tačno. Evo i linka

https://www.mts.rs/privatni/mobilna/pripejd/touristsim

A jesi probao download neki preko kompa/tether? Ili na fonu nekako da izmeris recimo a nVidia sajta?

Stavio sam u vipov zte ruter, signal -70 dBm i ide download sa nVidia sajta okruglo 2MB/s tako da brzina i jeste tu negde oko 20-25 Mbps. E sada upload je u glavnom 5 Mbps probao sam da uploadujem na onedrive kao i na dropbox. Varira od 3 Mbps do 7 Mbps. Imam utisak da ta kartica ima neki limit na 20/10 otprilike i da ima jako nizak prioritet saobraćaja. Oni su toga svesni tj neko iz telekoma, samo naravno neće da priznaju. Lakše im je bilo da mi tačno 6 puta zamene sim karticu i da nekako iskuliraju ratel nego da to reše. Znam da brzina nije zagarantovana, ali pri kupovini promocije piše DO 105/35 Mbps što znači da mogu i tu brzinu da izvučem u teoriji. Ali ta kartica tj serija turist sim ima sistemski limit. Ne baca mi se 1800 din da proverim kakva je situacija sa super turist sim karticom.

A probao si nesto tipa usred noci isto?
Pazi, ja verujem u potpunosti da ima limit - ali iskreno mislim da niko od njih nije svestan toga ;) (tj. videli su oni u poslovnici kada si probao, ali oni se nista ne pitaju - oni tehnicari verovatno su neki drugi limit postavili a slucajno su i ove kartice obuhvacene - pretpostavljam limit kao KT)

Ako imas vremena, isteraj do kraja :) Ja licno ne vidim neku veliku korist od takve kartice (jer je preskupa kao flat net mesecni, cak i da dobijas 100/35 stalno :))

Probao sam i to u centru grada u 3h ujutru i ista je brzina. 1.9 do 2 MB/s i to je to. Uložicu opet prigovor ratelu. Šteta što mts nema nekoga kao što vip ima Dejana Turka pa da njemu lično pišem na mejl. Ali pošto je telekom državna firma boli ih uvo da to reše. Telenor je lepo napisao da ima limit na onom paketu prenesi kredit čini mi se od 1 Mbps i to je ok. Ali je zanimljivo da su prvih 5 sim kartica radile sa max 10/5 Mbps, a posle prigovora RATEL-u i šeste zamene sim kartice brzina je skočila na 20/10 u realnoj upotrebi. Speed test pokaže više jer krene sa 60 do 80 Mbps download i spusti ga na kraju na 20.

Pa dobra je ta ponuda za strance ovde, za internet na telefonu.

Nazad
Vrh Dno