Šta je novo?

Industrija igara

G@W

Mozes li da podelis sa nama koji su to naslovi, u recimo proteklih 10 godina, koji su na tebe ostavili najbolji utisak i koje smatras da su igre (ne "igrice" kako ih ti nazivas)?

Ne moraju to da budu revolucionarni naslovi/igre, vec igre koje su prokleto dobro obavile posao u svojim zanrovima, doradile vec postojecu formulu i pruzila igracima izvanredno iskustvo.

Nebitno o kojoj se platformi radi...

I opet taj nonsense o pirateriji?

Imate hrpu igara koje su bile zasticene mjesecima, a neke su i dalje, pa im je prodaja bila prosjek.

Istina.
Samo ne obracati previse paznje na lavine hejta koje prosipa po forumu, skoro nijedan njegov post ovde (a i u filmovima ili bilo gde) maltene ne moze da prodje na drugaciji nacin od -

Thread o temi A

- G@W: A je njesra, kao sto je njesra C, a D bi bio manje njesra da je F bio uradjen kako treba
- ostali: Industrija ide u pravcu G, nekad je bilo tako i tako
- G@W: H je primer kako je bilo 2002, od tada do danas samo r*tardi uzivaju u D
- strimlajn, CoD, Halo, SJW politika, kikstarter rulz, whatever
- starac: Skyrim je bio krsh, kako ocekivati da A bude bolji:D

Ovog puta je otislo i do holodeka:)

U vezi TEME, kad vidim trend igara EA (I Bioware-a u paketu) i lepo poredjam ME serijal po kvalitetu i uporedim recimo sa onim sto rade CDPR i NaughtyDog, stvari postaju savrseno jasne. Lepo se vidi nedostatak zelje da se izbaci BOLJA igra u svakom pogledu, vec iskljucivo biznis plan, aka moneygrab.
Art direkcija skroz zakazala, zavrsni polish ne postoji...ne interesuje me napucavanje ako je u story driven igri sve ostalo otislo u k:)

Znam ja da se osjecas prozvanim!

Ko ti je kriv sto si kupio DA:I :D

I opet taj nonsense o pirateriji?

Imate hrpu igara koje su bile zasticene mjesecima, a neke su i dalje, pa im je prodaja bila prosjek.

I opet daleko bolja nego što bi bila bez piraterije. Samo sa ovog foruma desetak ljudi koji inače ne kupuju SP igre su recimo kupili Rise of Tomb Raider jer nisu želeli da čekaju pirata. Za divno čudo i serbian-fm forum je još uvek poprilično aktivan, nije baš kao u vreme kada bi FM bio narodno dostupan, ali jeste :)

Poslednja izmena:
I opet daleko bolja nego što bi bila bez piraterije. Samo sa ovog foruma desetak ljudi koji inače ne kupuju SP igre su recimo kupili Rise of Tomb Raider jer nisu želeli da čekaju pirata. Za divno čudo i serbian-fm forum je još uvek poprilično aktivan, nije baš kao u vreme kada bi FM bio narodno dostupan, ali jeste :)

Nemas nikakav dokaz za to.

Druga stvar, svaki nastavak se bolje proda. U slucaj W3 ta razlika je ogromna, i ta igra nije zasticena.

^^ da, ali pre-order na Serbian-fm je poprilicno povoljan bio, posebno za Srbiju +moglo je da se plati iz 2 rate...

Pratio sam par puta i razmisljao svojevremeno (pre koju godinu) preko njih da uzmem FM jer u EU pre-order kosta ~40e. Dobro je sto nisam jer je tada krenuo drastican pad i reciklaza FM-a.

Ne znam kako je u Srbiji ali u AT-u mozes sada i u bilo kojoj prodavnici da kupis vaucer za Steam recimo, tako da je pristup kupovini igara sada jos laksi (bez da moraju da se cimaju oko kartice ili drugog oblika placanja kada nelete rasprodaje).

Dostupnost u velikoj meri igra ulogu pri kupovini originala.

Iskreno da sam u Srbiji imao mogucnost da nabavljam pre 15-20 godina igre u digitalnom obliku preko servisa ne bih cimao sa piratima. Niti je tada moglo da se nabavi original boxed edition neke igre za smesan novac posle nekog vremena (dve-tri godine) -kao recimo sada boxed ME Trilogy kosta 10-12e...
+hiperprodukcija, tada se svake godine znalo - izaci ce jedna/dve/tri igre koje ce da obeleze godinu i samo se to i igralo (godinama)...
Vrednost/kvalitet "AAA naslova" tada i sada je smesan, a da ne pricamo koliko su dugo tada ti naslovi drzali cenu a koliko sada.
(opet taj famozni) Witcher 3 je prosle godine pao na 25e za GOTY edition a znamo koliko je bio kada se pojavio sa sve cenom za season pass.
Dok se na primer secam da je jedan ortak uzimao po 20ak komada D2 i SC Gold edition u Madjarskoj 2001 za sebe i nas (zbog serijskih za online) jer su bili smesno jeftini u poredjenju sa cenom u Srbiji tada...

Poslednja izmena:
To sto kostaju po 10-12e (a ranije je bilo po 1-2e po disku - mislim na pirate) i jeste "umanjilo" pirateriju, ali sve su sanse da ti koji kupuju te stare igre su vec odigrali "narodnjak", a nisu platil svaki od nastavka po 50e + DLC. Zato i kazem, piraterija je danas 10x laksa ali i kupovina originala takodje. Pomenut je Tomb Raider, koji je mogao da se kupi kao RU region, dakle nije kostao 50-60e, tako da to i nije neki primer.

Da ali ne vidim poentu da se neko cima sa piratom, ako moze da kupi vaucer za Steam u prodavnici (za 20/50e) i kupi par naslova tokom rasprodaje, skine i odigra kao gospodin covek...

A tu je takodje i stvar "kulture" drustva. Kod nas je piraterija "ukorenjena" bila zbog socijalnih razloga...
Onaj ko ima recimo PS4 u EU (primer klinci od strica i ujaka, sto sam primetio recimo) ne zale da puknu punu cenu za AAA naslov prvog dana kada se pojavi jer znaju da ce da ga igraju i prelaze po nekoliko puta u narednih par meseci.
A ne recimo kao ja ili drugi neki "PC gamer" koji u biblioteci ima broj naslova cija cifra prelazi trocifren broj a ni trecinu ne stignem da odigram. Samo ta cinjenica mi recimo obesmisljava igre po punoj ceni na "day one release" jer mi je backlog ogroman...

Poslednja izmena:
Dobro je, shvatio si da imas backlog. Sledeci korak je da shvatis da nemas backlog.

^ Trebace ti veca kasika... :)

[YOUTUBE]A6TmTv6deTI[/YOUTUBE]

12:00 pa dalje je posebno zanimljivo.

Da ali ne vidim poentu da se neko cima sa piratom, ako moze da kupi vaucer za Steam u prodavnici (za 20/50e) i kupi par naslova tokom rasprodaje, skine i odigra kao gospodin covek...

Mozda za tebe 20e nije puno, ali ako prosecnom Srbinu kazes da si dao 20e za video igru, ima da misli da si lud. Ja kad sam bio mladji otprilike sam igrao oko 10 igara u toku godine, sto znaci oko 200e godisnje samo na igre, pa da sam trebao da ih kupujem verovatno nijednu nikada ne bih odigrao :D

Verovatno da da, ali gledajuci to iz perspektive da mozda kupis jednom u par meseci i da je boxed edition nesto sto ces zadrzati kao uspomenu onda i nije toliko puno...

But then again, secam se da sam se u Srbiji svojevremeno za pirata Baldur's Gate I i II cesao poprilicno... :)

Ali veci je paradoks kupovati masinu onda od 800+ eura i igrati pirate?

(i ode ova tema definitivno u 3 lepe)

Žvaćemo ovu temu već n-ti put.

Prosečan Srbin takođe potroši 2 evra za kutija cigareta dnevno, 5-10evra za piće u kafiću svakih par dana, 50evra za izlazak svakih par nedelja(u proseku, neko manje izlazi neko više).

To je 60+75+10~150 evra mesečno.

^
Ja sam presao na elektroniku,tako da me "cigarete" izadju 2000 RSD mesecno,zato i imam za originale:D

Žvaćemo ovu temu već n-ti put.

Prosečan Srbin takođe potroši 2 evra za kutija cigareta dnevno, 5-10evra za piće u kafiću svakih par dana, 50evra za izlazak svakih par nedelja(u proseku, neko manje izlazi neko više).

To je 60+75+10~150 evra mesečno.
Pa nista od toga ne moze besplatno, igre mogu. Najbolje da se narod zatvori u kuce i blene u svoj originalni softver, lol.

Jedva cekam da razbiju ovu igru pa da citam hvalospeve :)

Koji kupus od teme... jel se bar pojavio na poslednjih par strana neko ko zaista igra ovo i moze da baci neki normalan komentar?

Igra je sve ono sto ti volis. Open World, RPG elementi, razvodnjen tok, krafting. Uzivaces.

Ali veci je paradoks kupovati masinu onda od 800+ eura i igrati pirate?

Masina od 800 evra se kupuje da se vidi kako je dobra grafika i opali po koji test. Ipak smo da na Benchmark forumu.

Poslednja izmena:
G@W brate, uninstalirao si volju za bilo čim svima, od gaminga, pa do svih oblasti života :D.

Daj umesto toga neke dobre stvari, šta odigrati sa tvog skrivenog menija? :)

Ja sam ovde naucio da sa masinom od 800e ne moze dobro da se igra. Pa toliko kosta samo 1080-Ti, bez locked 60 nista od igranja.

Stojim uz sve ono sto je Gow napisao. Lik ubada svakim postom u centar centra.

Sent from ass

G@W brate, uninstalirao si volju za bilo čim svima, od gaminga, pa do svih oblasti života :D.

Daj umesto toga neke dobre stvari, šta odigrati sa tvog skrivenog menija? :)

Novu Zeldu, za par nedelja kada je srede za emulator da radi kako treba. Isto je sakupljacica kao i sve ostalo ali ima neki sarm, nema retardiranih faca i gung-ho dijaloga. Plus ima fiziku, buckas se u vodi ona reaguje, opalis strelu i ona leti po zakonima fizike a ne nestane u oblacima, zapalis travu i pazi ona se stvarno zapali, mozes da letis, da premeces stvari tamo vamo. Muzika vrh, grafika fina, svet carobno uradjen. Klasa iznad u odnosu na ovu pomiju od igre. Mozes i da kupis igru ako je tvoja religija striktno protiv svih vidova piraterije, narezes ROM i igras.

Osim toga imas Horizon za PS4. Svi kazu da je super, pa ti im veruj na rec i probaj. Imas i Nier, to je klasicna Platinum igra, solidan gejmplej malo budjava grafika. Ja nesto nisam lud za tim gejmplejom jer sam igrao bolje ali je svakako iznad tripl ej standarda. Tu je ona PS4 ekskluziva sto kopira Dark Souls. Na kraju tu je i Dark Souls 3 koja je konacno dobila sve DLC. Izasla je Civilizacija ako to volis, a imas i Total Warhammer ako je to nesto sto vise volis. Hitmen novi je zavrsen, sve epizode su tu. Nije neko cudo ali je Hitmen kao i do sada, sasvim dobra igra. Deus Ex MD uopste nije losa igra nego su je napljuvali zbog loseg kraja i pokusaja da naplate deo kampanje kroz mikrotransakcije. Od starijih imamo i Long War mod za XCOM2.

Sve te igre su bolje od Andromede ali nisu dobile ni priblizan medijski prostor, osim Zelde i Horizona koje su ipak eksluzivne igre. Da se razumemo, nijedna od pomenutih igara ne ispunjava moje kriterijume ali su dovoljno dobre da se covek zabavi.

Za neko ozbiljnije igranje cekam Mount&Blade 2 da vidim jesu li unapredili kampanju da vise lici na RPG a manje na genericke misije (ako to urade svaka cast posto je kampanja potpuno nelinearna) i da li cu moci da vodim vojsku od 500 vojnika sve u punom 3D-u (ne kao u Total War nego real time bitke). Kao i Star Citizen Alpha 3.0 kada izadje, ako izadje i ako bude ono sto je najavljeno a to je sve ono sto Andromeda nije. Kada se to desi dacu svakom zainteresovanom starom forumasu da proba igru ako ne bude bio dostupan ograniceni free play. Jer to su igre od kojih ocekujem ozbiljne pomake.

Novu Zeldu, za par nedelja kada je srede za emulator da radi kako treba. Isto je sakupljacica kao i sve ostalo ali ima neki sarm, nema retardiranih faca i gung-ho dijaloga. Plus ima fiziku, buckas se u vodi ona reaguje, opalis strelu i ona leti po zakonima fizike a ne nestane u oblacima, zapalis travu i pazi ona se stvarno zapali, mozes da letis, da premeces stvari tamo vamo. Muzika vrh, grafika fina, svet carobno uradjen. Klasa iznad u odnosu na ovu pomiju od igre. Mozes i da kupis igru ako je tvoja religija striktno protiv svih vidova piraterije, narezes ROM i igras.

Kad ti rekoh pre par nedelja da je nova Zelda dobra, ti me napljuva :p

Ali dobro, kvalitet uvek ispliva, a mediokritet (DA:I, ME:A) se brzo zaboravi.

Poslednja izmena:
Jeste dobra ali nije 10/10 i Best Game Ever Made i slicne nebuloze koje pisu kojekakva web glasila. Da bi igra danas bila objektivno 95/100 mora bar pola od stvari sa mog spiska da implementira a to ce malo teze da se desi u ovim uslovima. Pritom su mnoge 95/100 igre nezasluzeno ocenjene tako, jel znaju oni uopste sta ta ocena znaci? Pa to je skoro savrsena igra ili igra koja rusi postavljene standarde i podize gejming na novi nivo.

Na primer, "slobodna" komunikacija sa AI NPC-ova nije moguca na konzoli bez glasovnih komandi a to je nekima uvrnuto i boje se za privatnost (opravdano). Kinect je zbog toga pukao, iako je doneo nove mogucnosti koje bi se na kraju prelile u stvarno next gen iskustvo ako bi se neki dev iscimao. Na PC mozes da kucas preko tastature, ne treba ti glas. Zasto je to u stvari bitno? Pa samo zamislite koliko bi jedna ovakva igra bila bolja kada bi umesto retardiranog preseta dizajniranog tako da se svidi Homeru Simpsonu svako mogao da napise/govori sta hoce sto bi dalje bilo tumaceno od strane AI sistema. Samo to bi bila igra u igri i pola problema sa konverzacijama bi bilo rukom odneseno (druga polovina se tice dijaloga koje izgovara NPC i kvaliteta kvestova).

Zasto to nemamo u igrama? Komplikovano? Pa jeste malo. Ali sta je u stvari problem? To sto vecina potencijalnih igraca nije u stanju da napise/izgovori recenicu koja ce pogoditi trazeni kontekst tokom dijaloga. Nije samo engleski problem za one sto im nije maternji, mnogi kojima je maternji to nisu u stanju. Iako bi ucinilo igre mnogo interaktivnijim i boljim iskustvom, pogotovo one koje se oslanjaju na snaznu pricu i mnogo dijaloga.

Umesto toga ovde imamo onu Bethesda umotvorinu. Ponudjen izbor tokom dijaloga a kad nesto odaberes lik kaze nesto drugo, slicno ali ipak ne ono sto je ponudjeno. Tako da se desava da ono sto si izabrao zvuci mnogo gore od onoga sto si zeleo i osetis se kao idijot dok tvoj avatar izgovara neke gluposti. A tek kada mu NPC odgovori u istom maniru pa te bude blam onoga sto slusas, ako u medjuvremenu nisi oguglao na glupavu konverzaciju kojom nas bombarduju sa svih strana.

Edit: Nekad su preseti bili: a) agresivan, b) ulizivacki, c) nezainteresovan, d) glup, e) duhoviti f) aktiviraj skil
Sada su preseti: a) agresivan i glup, b) nezainteresovan i glup, c) duhovit i glup, d) let's fight

Poslednja izmena:
Koliko je tesko da se otvori nova tema sa recimo naslovom "sta je mislim o igrama/zivotu/ljudima/igracima oko sebe i trenutnom stanju gejming industrije" i sve to tamo napise ili eventualno ovo strpa? Ovo je bas postala teska svastara, tj. kad bolje razmislim ne samo ova tema nego skoro svaka koja eventualno moze da privuce paznju a nema sta pametno da se napise o konkretnoj igri ili ne daj boze bace licna iskustva i onda udri po temi jer ce neko morati da me primeti...

Malo moderacije stvarno nije na odmet.

Za mene do sada igra godine i druga najbolja ps4 igra.

Nioh je i moj GOTY 2017. Dok ne izadje Super Mario Oddysey :)

Za neko ozbiljnije igranje cekam Mount&Blade 2 da vidim jesu li unapredili kampanju da vise lici na RPG a manje na genericke misije (ako to urade svaka cast posto je kampanja potpuno nelinearna)
neeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :p to dvoje ne ide jedno s drugim. ne možeš napraviti slobodnu i nelinearnu open world (u pravom smislu te reči) igru, a pritom pokušavati da ispričaš unapred zamišljenu priču. to bi zapravo proizvelo da je tvoj uticaj na dešavanja u "priči" a samim tim i u igri nikakav.
a i siguran sam da neće. ta gospoda su fokusirana na gameplay mehaniku a ne na storytelling :)

Ne slazem se za moderaciju, ovi offtopici su najbolji deo foruma. :)
...a i posle će da nalepe moderatorima da se zapravo obračunavaju sa neistomišljenicima. fakat, kad je tema "slobodnija" može da se pročita mnogo više i o igri i o žanru i o ličnim stavovima pojedinaca u odnosu na situaciju i temu.

i bolje se upoznamo. skapiramo ko šta misli, ko šta voli i čiji ukus je približniji našem.

Nazad
Vrh Dno