Šta je novo?

[A1] Kucni net

Moguce je onda da jos neki korisnik ima kucni net. Sto se potrosnje tice, evo ja od 01.03 pa do sada potrosio samo 35 GB. A normalno koristim sve.
I da ih prikace 10, nije bazna stanica toliko slaba da i u spicu ne moze 10*40Mbps da isporuci, kamoli u sred noci i sl.
Pre ce biti da mu nesto ometa signal. Mozda cak i nije povezan na tu baznu stanicu, nego neku blizu, iako bi mu mozda ova bila bolja.

I da ih prikace 10, nije bazna stanica toliko slaba da i u spicu ne moze 10*40Mbps da isporuci, kamoli u sred noci i sl.
Pre ce biti da mu nesto ometa signal. Mozda cak i nije povezan na tu baznu stanicu, nego neku blizu, iako bi mu mozda ova bila bolja.

Ne bih rekao da ima prepreku, posto je fizicki i opticki na 250 metara od antene koja emituje 4G na 1800 MHz.
Da hvata 4G na 800 MHz, onda bi i razumeo da mu ne ide preko 40 Mb/s. A i koliko sam ja decka razumeo, napisao je da je do pre dve nedelje brzina bila mnogo veca.

Poslednja izmena:
Mozda je smanjen ukupan bandwidth stanice, smanjen raspon koji se koristi.
Jer ako nocu ne uspeva 40Mbps da izvuce (ili koliko je vec limit za njegovu KN tarifu), manje su sanse da je stvarno opterecenje korisnicima.

Mozda ometaju nesto pa su morali da koriste drugi opseg, ili im nesto novo ometa opseg (a ne znaju ili ne mogu nista po tom pitanju), ili je mozda BS delimicno van rada.

Ne bi samovoljno :)

Ili su prosto tu došli blizu nekog predviđenog maksimuma opterećenja, pa trenutno ne može više.

Poslednja izmena:
Nocu mu isto radi ispod limita - zato nije realno da je limit po pitanju broja korisnika, vec neka greska.

Samo da javim da sam postao vlasnik još jednog Kućni net 3 paketa i ZTE rutera.

Izgleda da su posle nestašice ovog rutera nabavljene nove količine i sad normalno može da se nađe u Vip radnjama

Ovo ferca sve u šesnaest :D

"Prikazane brzine prenosa podataka važe samo za prvih 100 GB, nakon toga brzina preuzimanja podataka iznosi do 2Mb/s. Tarifiranje saobraćaja vrši se zaokruživanjem na 1 KB. Kućni Net tarife mogu da se aktiviraju samo uz ugovornu obavezu od 24 meseca. Naknada za aktivaciju broja se ne naplaćuje"

Kad ukinu droljavo ograničenje rado ću vibrirati na 4G.

To nećeš dočekati, tehnologija koja se koristi i broj korisnika koji je koristi zahtevaju ograničenje.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Informacija > Statistika.
P.s. Evo danas ceo dan ide oko 44 - 46 Mbps, šta mu bi ? Nisam ni kompjuter gasio a kamoli pomerao nešto.

Kad ukinu droljavo ograničenje rado ću vibrirati na 4G.
To nećeš dočekati, tehnologija koja se koristi i broj korisnika koji je koristi zahtevaju ograničenje.
Ako im je broj korisnika (obicnih, ne KN) porastao kako mi se cini da jeste, ne verujem da ce i povecavati, kamoli ukloniti.
Ali ako nisu presli 2.5 miliona do sada, ima sanse da povecaju do 500GB.

Informacija > Statistika.
P.s. Evo danas ceo dan ide oko 44 - 46 Mbps, šta mu bi ? Nisam ni kompjuter gasio a kamoli pomerao nešto.
Kazem ti, mozda je prosto nesto bilo sa stanicom :) Cim u sred noci ti je lose radilo, mala je sansa da je nesto drugo.

Mozda cak i nisi bio na nju prikacen (ti je vidis i znas da je tamo, a ona ne radi, ili jos radi samo jedan sektor, koji tebi ne odgovara...), nego na drugu najblizu, a to bi znao jedva uz one LTE Discovery i Network Monitor appove.

Ako im je broj korisnika (obicnih, ne KN) porastao kako mi se cini da jeste, ne verujem da ce i povecavati, kamoli ukloniti.

Kazem ti, mozda je prosto nesto bilo sa stanicom :) Cim u sred noci ti je lose radilo, mala je sansa da je nesto drugo.

Mozda cak i nisi bio na nju prikacen (ti je vidis i znas da je tamo, a ona ne radi, ili jos radi samo jedan sektor, koji tebi ne odgovara...), nego na drugu najblizu, a to bi znao jedva uz one LTE Discovery i Network Monitor appove.

Ovakve su brojke bile u julu 2016 sto se tice broja korisnika:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_mobile_network_operators_of_Europe#Serbia

Poslednja izmena:

A šta je sa LTE Advanced tehnologijom sad kada su odradili 4G mrežu na teritoriji cele Srbije mislim da je pravo vreme da se to implementira u gusto naseljenim mestima

Takođe i korišćenje 1800Mhz frekvencije koja omogućava velike brzine na određenom prostoru površine.

Ukupan kapacitet mreže bih morao biti barem 10 do 15 puta veći na metru kvadratnom nego što je gustina naseljenosti.

A u mikro prostorima izuzetno velike gustine naseljenosti ( kvart od nekoliko solitera) bih morali ići i sa implementacijom malih mikro baznih stanica male snage ali velike propusne moći.

Samo tako će GSM tehnologija zadržati stabilan rast i kvalitetnu i fleksibilnu mrežu kakva se od nje očekuje da bude u svakom trenutku

Što je najvažnije time će se izgubiti i sve "rupe" signala koje su ranije bile problem.

Poslednja izmena:
A šta je sa LTE Advanced tehnologijom sad kada su odradili 4G mrežu na teritoriji cele Srbije mislim da je pravo vreme da se to implementira u gusto naseljenim mestima

Takođe i korišćenje 1800Mhz frekvencije koja omogućava velike brzine na određenom prostoru površine.

Ukupan kapacitet mreže bih morao biti barem 10 do 15 puta veći na metru kvadratnom nego što je gustina naseljenosti.

A u mikro prostorima izuzetno velike gustine naseljenosti ( kvart od nekoliko solitera) bih morali ići i sa implementacijom malih mikro baznih stanica male snage ali velike propusne moći.

Samo tako će GSM tehnologija zadržati stabilan rast i kvalitetnu i fleksibilnu mrežu kakva se od nje očekuje da bude u svakom trenutku

Što je najvažnije time će se izgubiti i sve "rupe" signala koje su ranije bile problem.

Što se tiče LTE-A tehnologije, jedini je VIP u Srbiji jak. Vip kada koristi kombinaciju 800 MHz (75 Mb/s) i 1800 MHz (150 Mb/s) ide u teoriji do 225 Mb/s.
Što se tiče pokrivenosti LTE-A tehnologije, za sada je to Beograd i još po neki grad. Vip generalno ima najbolju 4G pokrivenost u Srbiji, ali gde god ima 4G to je - ili 800 MHz ili 1800 MHz. Retko gde bude i jedno i drugo.

Telenor i mts su po ovom pitanju iza vipa, jer njima LTE-A za sada još uvek nije bitan.

Što se tiče LTE-A tehnologije, jedini je VIP u Srbiji jak. Vip kada koristi kombinaciju 800 MHz (75 Mb/s) i 1800 MHz (150 Mb/s) ide u teoriji do 225 Mb/s.
Što se tiče pokrivenosti LTE-A tehnologije, za sada je to Beograd i još po neki grad. Vip generalno ima najbolju 4G pokrivenost u Srbiji, ali gde god ima 4G to je - ili 800 MHz ili 1800 MHz. Retko gde bude i jedno i drugo.

Telenor i mts su po ovom pitanju iza vipa, jer njima LTE-A za sada još uvek nije bitan.

Nije čak ni ceo Beograd pokriven LTE-A tehnologijom.

Podatak o maksimalnoj teoretskoj brzini je potpuno nebitan(osim za novine i tv reklame) važan je samo onaj o maksimalno ostvarenoj brzini, a ja lično na VIP-u nisam video više od 95Mbps

Važno je i to koliko neka bazna stanica u svakom trenutku može da prihvati maksimalan broj korisnika čak i važniji podatak nego onaj o brzini interneta prema svakom korisniku

Nije čak ni ceo Beograd pokriven LTE-A tehnologijom.

Podatak o maksimalnoj teoretskoj brzini je potpuno nebitan(osim za novine i tv reklame) važan je samo onaj o maksimalno ostvarenoj brzini, a ja lično na VIP-u nisam video više od 95Mbps

Važno je i to koliko neka bazna stanica u svakom trenutku može da prihvati maksimalan broj korisnika čak i važniji podatak nego onaj o brzini interneta prema svakom korisniku

Ja sam u Beogrdu u Vodovodskoj ulici (kod vodovoda) izmerio oko 120 Mb/s pri cemu antena ima LTE-A (800 i 1800 MHz)

Ja sam u Beogrdu u Vodovodskoj ulici (kod vodovoda) izmerio oko 120 Mb/s pri cemu antena ima LTE-A (800 i 1800 MHz)

Sto se tice broja korisnika tj. kapaciteta, bez problema moze da prihvati do 500 korisnika, pri cemu ce se naravo brzina onda adaptirati prema opterecenosti.

Lako se kod VIPa probija 100Mbps, ali realno, osim za download ISO fajlova, za sada nije primenjiv - samo je odlican indikator koliko mreza ima veliki kapacitet za korisnike, a ne optimalno koriscenje za operatera, kao kod Telenora, pa u gluvo doba noci radi kao slab 3G sa boljim pingom :)

Da li je neko uspeo da otvori stranu rutera "sms uređaja" tj listu smsova? Kod mene beskonačno vrti onaj plavi krug - Čekanje.

Da li daju Kucni net, ako ti se kuca nalazi na "zutom" podrucju, tj. "4G pokrivenost izvan objekta"?

ja sam uzeo tako skoro i da nema na mapi a 4g piči unutra

Послато са SM-J500F уз помоћ Тапатока

Vrh Dno