Šta je novo?

AMD Ryzen 7

Sad nešto gledam cene, pa pre bih kupio R7 1700 i Crosshair VI Hero i odvrnuo ga koliko god može, nego 1700X/1800X sa nekom jeftinijom pločom.

Taj kompletić izađe malo više od 1800X bez ploče, a mogu da se izvuku gotovo iste performanse.

Poenta overkloka i jeste dobijanje free performansi. Zbog toga volim i voleću OC. :)

Izjave koje nisu potkovane dokazima. Hyper 212+ je uzet kao primerak single tower hladnjaka, a na vama je slobodna volja da koristi koliko god hocete jako hladjenje. Single tower moze da ohladi kaby lake na 1,35V lagano, bez da se oznoji i bez reci "problem" u gaming, render i AIDA64 scenariju. Za prime 95 i Linx izivljavanje je potreban delid na svakom Intelu posle Sandy ako se ide na napone vece od 1,25V.

Tako je to, svaki ciga svoga konja hvali. Ako je 212 dovoljan za sva ta scenarija, onda pola foruma treba da baci vodena i gvoždjurije od Noctua i pređe na 212icu. Neko od novih članova će da se polakomi i uzme neki bzvz kuler za neki ozbiljan cpu.

Nemoj da me shvatiš pogrešno, ali 72C za haswela je MNOGO, zapravo to je TCASE temp. I ne kažem ja,nego intel ;)

http://ark.intel.com/products/75048/Intel-Core-i5-4670K-Processor-6M-Cache-up-to-3_80-GHz

Dakle, max temp za tvoj cpu koju heatspreder može da podnese je 72C po intel specifikaciji. Ja sam 4690K sa mnooogoo boljim TIM-om od 4670K i sa Phateksom vozio na 70C pod više časnovnim Linxom , dok u igrama nije prelazilo 62C. Ti debelo uništavaš taj cpu sa tim kulerom. Mislim može to i malo preko 80 za bench, ali brate mili, sve preko 65C je previše, pogotovu za igre.

212 je prevaziđen cooler od 2015 (a tek sad u 2017.) i nikada neće moći hladiti high end ocovan cpu na normalnoj temp. Verujem da će tek omanuti sa ocovanim ryzenom.

A ako je tebi tih tvojih 72C ok, onda nemamo šta da pričamo.

Opet kažem, nema ljutnje, ali nemoj da opravdavaš nešto, što ne stoji, gde drugi ljudi mogu da pročitaju i pomisle da je činjenica, a u stvari nije.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Tako je. Šteta što neko nije uporedio 7700k sa Duronom. Mislim da bi trebalo downklokovati 7700k na 700Mhz, isključiti tri jezgra, i videti kako se drži protiv njega. :trust:
Da su u testu umesto 7700K napisali 7700, onda bi sve imalo više smisla :)

Revizija ce se zvati zen+ ili zen2. Nema AMD para za "promene u letu".

1800X
Zen2 = 2800X

Pre toga ce se 00 promeniti za revizije Zen 1 arhitekture.

@Villy
Kasa svoj cpu drzi pod custom loop-om, ne pod igrackicama za mase. Tako da ne drzi svoj CPU na 72C. Ono je bilo za benchmark test. 72C nije uopste previse za consumer Intel-a. Sad sto niko ne voli da mu radi na toliko, to ok, ali 72C nece unistiti cpu ni na duze staze.
S druge strane, razlika za te lepljene Intel procesore je cesto veoma mala izmedju single tower i dual tower resenja. Ako zapadne primerak sa losim prenosom toplote usled udaljenosti IHS-a, nece ti nijedan kuler pomoci puno.

Poslednja izmena:
S druge strane, razlika za te lepljene Intel procesore je cesto veoma mala izmedju single tower i dual tower resenja. Ako zapadne primerak sa losim prenosom toplote usled udaljenosti IHS-a, nece ti nijedan kuler pomoci puno.

Kući imam gomilu SS koje kažu drugačije. Ako nekome zapadne loš primerak, onda i nema ništa od oc-a. Dual tower uvek daje bolje perf od single tower coolera. Nema tu neke filozifije, čista fizika.

Ljudi su degradirali haswella jer su ih terali na 80C. Zabodu plavi ekran posle nekog vremena i onda stock i to ti je.

Uostalom, to uopšte nije problem. Problem je što neko savetuje kupovinu 212 hladnjaka za ocovanje high end procseora i priča bajke.

EDIT: Našao sam samo temu na sekiri, ali tamo nema poređenja,ima samo phanteksa.

Titan Fenrir EVO, koju je bolji od 212ice, je davao 40C u idleu i 87 u linx loadu, posle 5 krugova.

Phanteks 29C idle, 70 load. Toliko o toj priči.

Poslednja izmena:
Pretece me kolega :D
Sa druge strane, ljudi drze godina te iste Haswell na 90C za svaki dan u igrama i drugim scenarijima, jer kombinacija Intel palacinka i njihova silikonska magija, i opet rade jos duzi niz godina pre zamene jer prelaze na nesto bolje ili brze, a ne zato jer je uginuo ili degradirao. Ja sam naveo da je slobodna volja korisnika da upotrebljava jace i bolje hladjenje, a drugo je sta je dovoljno za tu situaciju. Takodje slazem se sa kolegom Erikom, bez delida, razlike ce biti male.

Na mom 4670K sam testirao razne opcije za hladjenje posle delida, od Intel palacinke, Hyper 212+, Silverarrow IB-E Extreme, Phobya UC-2LT vodeni blok u custom loopu i sada XSPC Raystorm, i zakljucio bi covek da je sve preko Hyper 212 bacanje para, jer je razlika izmedju Hyper 212+ i ovog Raystorma jedva 8C u gaming ( 62C vs 55C), a razlika u ceni nesrazmerna ( 360mm+240mm i D5 pumpa), a da sa tom razlikom u temp ne dobijam nista jer CPU vec radi na 1,39V. Da bude jos grdje, ventilator se vrteo na 800rpm na Hyper 212+.

To sto tamo pise da je 72C kao max za svakodnevni rad, okaci macku o rep, na X99 platformi mozda, ali na 1150, 1151 procesorima je to svakodnevnica i to bez po muke.

Smorili smo ljude

Inače, cela ova tema je nastavak one iz trendova i novih tehnologija. Nema poente, jer niko nema cpu,osim Neše, koji se isto smorio

Poslednja izmena:
Dual tower uvek daje bolje perf od single tower coolera. Nema tu neke filozifije, čista fizika.

Ljudi su degradirali haswella jer su ih terali na 80C.

Veoma netacno. Imas single tower coolere koji hlade isto/bolje nego dual toweri. Taj haswell je verovatno degradirao zbog prevelike kolicine struje, a ne temperature.

Na mom 4670K sam testirao razne opcije za hladjenje posle delida, od Intel palacinke, Hyper 212+, Silverarrow IB-E Extreme, Phobya UC-2LT vodeni blok u custom loopu i sada XSPC Raystorm, i zakljucio bi covek da je sve preko Hyper 212 bacanje para, jer je razlika izmedju Hyper 212+ i ovog Raystorma jedva 8C u gaming ( 62C vs 55C), a razlika u ceni nesrazmerna ( 360mm+240mm i D5 pumpa), a da sa tom razlikom u temp ne dobijam nista jer CPU vec radi na 1,39V.

Nisi investirao u hlađenje samo zbog tog procesora, a plus hladiš i grafičku. Biće itekako upotrebljivo i kada dođe vreme za upgrade mašine. Ja to vidim kao dugoročnu investiciju. Radijatore, D5 pumpu, CPU block ćeš koristiti i za 5+ godina. Kod custom vodenog jedino neisplativo je kupovati FC block za grafičku koji služi samo dok je ta karta kod tebe, ali zbog entuzijazma sam spreman i na tu žrtvu.

Veoma netacno. Imas single tower coolere koji hlade isto/bolje nego dual toweri.

NH-U14S

Veoma netacno. Imas single tower coolere koji hlade isto/bolje nego dual toweri. Taj haswell je verovatno degradirao zbog prevelike kolicine struje, a ne temperature.

Naravno da imaš, ali 212 i ta klasa ne spadaju u isti cenovni rang, već it kuleri koštaju kao D15ica i ovi gore pomenuti.

Elem, cela tema palla na niske grane. Treba je prespojiti sa onom prethodom il pobrisati. 50 strana za 9 dana a nigde ni jednog testa...smor

EDIT: NH-U14S kođta 75E a 212 35e. O tome se radi urpavo. Ne može se preporučiti kuler od 35e da hladi 5GHz kaby/sky lake ili ryzen.

Poslednja izmena:
Niko nije prporucio vec izneo cinjenice da je radio recenziju stim ....

Upravo tako druže!

Inače, promaklo je svima da je Microsoft pre dva dana na Twitteru rekao da je već počeo sa radom na optimizaciji Windows 10 Shedulera za Ryzen.

Verovatno će za najkasnije mesec ili dva taj patch biti objavljen i tada OBAVEZNO treba ponoviti sve testove.

Gesendet von meinem GT-I9295 mit Tapatalk
Ovako je MS na Twitteru pre tri dana potvrdio da je prepoznao i poceo sa radom [emoji1] [emoji1] [emoji1] [emoji1] [emoji1] [emoji1] [emoji1] [emoji1]
59d6c856d0dd1a9b4f249ce9a2be4970.jpg

E moj Kosta...

Послато са Nokia 3410 уз помоћ Тапатока

Na Oc forumu ima tema samo sa Ryzen testovima, mozda bi mod mogao da prepravi prvi post u nasoj temi na slican nacin.

Ma važi, 212+ je dovoljan za sve, a sve preko je "bacanje para" i služi samo za benchovanje.

Glupost neviđenja. 212 je fin kuler za zamenu za box i umeren oc. Nije za 5GHz, niti su 70C ok temp za gaming. Kad počne leto, nikne gomila tema na forumu "što se pregrejava", "je l' ovo normalno" itd...

Ima tema na sekiri iz 2014 pa ko hoće neka traži i gleda.

Ma važi, 212+ je dovoljan za sve, a sve preko je "bacanje para" i služi samo za benchovanje.

Glupost neviđenja. 212 je fin kuler za zamenu za box i umeren oc. Nije za 5GHz, niti su 70C ok temp za gaming. Kad počne leto, nikne gomila tema na forumu "što se pregrejava", "je l' ovo normalno" itd...

Evo da potvrdim Vilijevo pisanje sa linkom, pa vidi dokle moze sa 212.
Ja se nisam odlucio da oc moj 3770k sa 612, a neki sa 212 ocekuju sampionske rezultate.
http://www.overclock.net/t/1625258/i7-7700k-overclock

Bez delida na haskiju ne bi ni 1.28v ohladio kako treba cm212 a kamoli nesto jače...
Mn sa Tisisom na 1.28v ide na 65c max u prime95 blendi...

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Videcete vi kad mi stigne Kelvin pa pripalim masinu [emoji1] [emoji14] [emoji1]

Jel citas sta ja pisem leba ti?

Covek uradio stim kulerom ono sto je rekao i napisao a daleko od toga da je to extra culer,da jeste ja ne bi bio na castomu

Jel citas sta ja pisem leba ti?

Covek uradio stim kulerom ono sto je rekao i napisao a daleko od toga da je to extra culer,da jeste ja ne bi bio na castomu

Gde je recenzija? Ona slika, na to misliš? :)

EDIT:"leba mi" trudim se, ali me malo 3puješ sa tim "prporučio" (2x si napisao, mislio sam da je "poručio") i "stim" i "culer" i "castomima" .

I to nisu činjenice. Imao sam oba kulera i još mnogo više od ta dva i sve testove imam i ovde i na "drugom" forumu, tako da...

Pa kad nećeš da ga secneš. :p

NH-U14S @800-900 rpm na delu, ovako bi hladio i delidovan 7700K na 5GHz u Prime95: https://forum.benchmark.rs/showthread.php?303100-3770K-Thermalright-SilverArrow-Extreme&p=4029889&viewfull=1#post4029889

LOL 5Giga 2014 :) Ja sam se mučio, jer tada nisam, a ne smem ni još :d da kasapim

Poslednja izmena:
Jel moze neko nasim recima da pojasni termin "delidovan" i malo da pojasni sta se istim dobija :)

Jel moze neko nasim recima da pojasni termin "delidovan" i malo da pojasni sta se istim dobija :)

Na ryzenu se ne dobija vrv ništa, jer imaju dosta bolji heatspreder (metalni poklopac na cpu sa pastom između čipa i metala), nego intel.

Na intelu, kad se taj "poklopac" skine i zameni se (očajna) pasta sa nekom boljom, nakon vraćanja "poklopca" padnu temperature.

Imaš na YT gomilu linkova... Mene je još uvek strah da sam sečem heatspreader, pa sam naručio alat za tu namenu.

Ta pasta toliko skupa da intel stedi na istoj? Vrv ne mogu da se ugrade u cenu jadni...

To ti je najveci poklon od intela. Oni toliko cene svoje kupce, da im daju mogucnost da sami uz malo truda i rizika sj**u cpu za 350e pokusavajuci da mu spuste temp. :D Ta akcija je pocela sa ivy bridge i traje i dan danas.
P.S. Hvalospevi intelu na razlicitim forumima i spiskovi mrtvih cpu se redovno dopunjavaju.

To ti je najveci poklon od intela. Oni toliko cene svoje kupce, da im daju mogucnost da sami uz malo truda i rizika sj**u cpu za 350e pokusavajuci da mu spuste temp. :D Ta akcija je pocela sa ivy bridge i traje i dan danas.
P.S. Hvalospevi intelu na razlicitim forumima i spiskovi mrtvih cpu se redovno dopunjavaju.
Na Tapatalku nema odgovarajucih smajlija pa cu samo reci hehehehehehehehe

Vrh Dno