Šta je novo?

AMD Ryzen 7

Pa gde je 7700k bio bolji izbor od X99 procesora(ako se novac ne gleda), bice bolji izbor i od Ryzen-a.

@Villy_da_man jel u tim navedenim stvarima bolji 7700k od X99 proceva?

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Ryzen overkclockovan, Intel downclockovan - dobar ti test.

Neće skalirati (mnogo) više, takav je proces. Pričalo se o tome. I da, u tom slučaju je fail, ALI SAMO ZA KLOKERE

Ali vidi, imaš situaciju da ljudi nisu klokeri ali imaju klokovane procesore, na šta mislim ? Ja recimo nisam kloker ali 6700K držim na 4.5Ghz. I to sam postigao sa nekoliko klikova, evo šta mi nudi bios:

17238308_10202915902376254_1997620454_n.jpg

Dakle, uz minimalno znanja i truda dobio sam brži procesor. Zato je overclock potencijal bitan i ljudima koji ne znaju da klokuju ili ne bi da se upuštaju u to.

Pošto vidim da NIKO nije reagovao, ajde da ponovo okačim ovaj link.

http://wccftech.com/amd-ryzen-4-core-benchmarks-intel-core-i7-7700k/

Za gledanje !!!
Nisam razumeo svrhu testa. Zeli da pokaze rezultate procesora koji ne postoji tako sto ce softverski obogaljiti postojeci. Pri cemu je isti poredio sa I7 kojem je spustio takt na 4.0 GHz da bi ih poredio po taktu, bez obzira sto niko nece kupiti I7 i tako koristiti a pri tome je OC-ovao Ryzen na 4.0 na svim jezgrima sto takodje R5 nece biti fabricka postavka. Elem idemo dalje, na osnovu poredjenja postojeceg i nepostojeceg procesora pri cemu je ponavljam spustio fabricki takt na Intelu a overklokovao Ryzen dobio je zakljucak: "85% of the 7700K’s performance at ~60%" a zaboravio da su performanse 7700k na vecini ploca, bez oc 4.5GHz na svim jezgrima. Dobar je komentar dole koji kaze: "We already have ~85 percent of 7700k performance for 60 percent of the cost and it's called a 7600K."
Ovakvi clanci samo nanose stetu AMD, a mozda bi ih trebalo kaciti u delu o vestima posto R5 nije jos izasao (mada se formalno radi o 1800x testu sa 4 jezgra)

Ryzen overkclockovan, Intel downclockovan - dobar ti test.

Ali vidi, imaš situaciju da ljudi nisu klokeri ali imaju klokovane procesore, na šta mislim ? Ja recimo nisam kloker ali 6700K držim na 4.5Ghz. I to sam postigao sa nekoliko klikova, evo šta mi nudi bios:

Pogledajte prilog 224416

Dakle, uz minimalno znanja i truda dobio sam brži procesor. Zato je overclock potencijal bitan i ljudima koji ne znaju da klokuju ili ne bi da se upuštaju u to.

Da, naravno da je bitno, e sad to ne treba svakome, pogotovo ne nekom ko se ne razume u kompjutere.

Što se prtvog dela tovg posta tiče, da, test je doabr i jedino tako je FER raditi test. Staviti i jedan i drugi na identični klok, u ovom slučaju 4 GHz, i tada se tek može dobiti sasvim realna slika performansi.

Sve drugo je nefer testiranje.

@DAS

Naježim se od te opcije u BIOS-u. :D

Staviti i jedan i drugi na identični klok, u ovom slučaju 4 GHz, i tada se tek može dobiti sasvim realna slika performansi.

Haha :D

A zašto ne oba na 4.5GHz? A ne može Ryzen...pa onda daj da ovom spustimo clock ispod stock, pošteno...

Jedino fer i realno je da se oba testiraju na stock ili da se oba očepe koliko god mogu, ali ti to ne razumeš. :)

Poslednja izmena:
jedino tako je FER raditi test. Staviti i jedan i drugi na identični klok, u ovom slučaju 4 GHz, i tada se tek može dobiti sasvim realna slika performansi.

Takvi testovi su ispravni za poredjenje performansi procesora na istom taktu ali ako tako testiras onda ne mozes da poredis cenu i performanse, jer u realnom radu koristis performanse koje procesor pruza za pare koje si dao.
Nemoj mesati babe i zabe.

Nisam razumeo svrhu testa. Zeli da pokaze rezultate procesora koji ne postoji tako sto ce softverski obogaljiti postojeci. Pri cemu je isti poredio sa I7 kojem je spustio takt na 4.0 GHz da bi ih poredio po taktu, bez obzira sto niko nece kupiti I7 i tako koristiti a pri tome je OC-ovao Ryzen na 4.0 na svim jezgrima sto takodje R5 nece biti fabricka postavka. Elem idemo dalje, na osnovu poredjenja postojeceg i nepostojeceg procesora pri cemu je ponavljam spustio fabricki takt na Intelu a overklokovao Ryzen dobio je zakljucak: "85% of the 7700K’s performance at ~60%" a zaboravio da su performanse 7700k na vecini ploca, bez oc 4.5GHz na svim jezgrima. Dobar je komentar dole koji kaze: "We already have ~85 percent of 7700k performance for 60 percent of the cost and it's called a 7600K."
Ovakvi clanci samo nanose stetu AMD, a mozda bi ih trebalo kaciti u delu o vestima posto R5 nije jos izasao (mada se formalno radi o 1800x testu sa 4 jezgra)

Čekaj, zar ti ne vidiš tabele, da je u podosta slučajeva nepostojeći 4-core Ryzen malo brži od 7700K ? Čemu onda ovakav komentar kada ne pije baš vodu...

Komentare dole izostavi, koncentriši se na glavni tekst, komentar je napisao neko ko NEMA POJMA o životu, tj Intel fanbojovac je u pitanju.

Polgledaj prvo sve tabele !!! Dakle, ja sam prijanto iznenađen sa ovom simulacijom 4-core procesora.

edit: ok, malko sam preterao, nije u većini situacija Ryzen simulani 4-core brži, ali u nekim jeste, a kad zaostaje zaostaje vrlo malo.

Poslednja izmena:
Pa dobro, test koji je Kosta postavio nije realno stanje jer je Intel downklokovan, ali mislim da sluzi da bi grubo pokazao klok per klok performanse 4/8 Ryzena i 4/8 Kaby Lake procesora, nista vise.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Takođe, još uvek nije jasno da li će budući 4-core Ryzen biti sečen od 8-core procesora, ili će biti zaseban silikon, a samim time se i manje grejati i biće moguće ostvariti dosta više frekfencije rada, nego da je u pitanju samo obogaljeni 8-core kome su isključena 4 jezgra.

Jel neko mozda primetio test gde su koristili 2 graficke karte kad su testirali igre?

Mislim da još uvek nije to rađeno, ali bilo bi interesantno to videti, jer AMD X370 čipset podržava i Nvidia SLI, takođe.

"Amazingly the Ryzen quad core managed to outpace the 7700K in a few notable cases. Including the multi-threaded Cinebench R15 test as well as 3DMark Fire Strike and Fire Strike Ultra physics tests. In terms of gaming performance, the biggest lead the 7700K was in Far Cry Primal and it only amounted to approximately 10%."
Razumes li ti Kosta da je I7 radio na 12% nizem taktu a simulirani R5 je overklokovan na svim jezgrima na 4.0? Dolazi li to do tvojih ganglija? A zakljucak na kraju "85% of the 7700K’s performance at ~60%" kao da ce neko koristiti i7 na 4.0. Zato test nema smisla.
Ono sto mi je jasno je da se kod tebe, nazalost, ne radi o fanbojizmu, jer si delio isto odusevljenje ranijim generacijama Intel procesora na isti nacin i uvek imao svoj metod interpretacije koji je uglavnom bio inkopatibilan sa nacinom razmisljanja onih koji su o temi nesto znali.

Poslednja izmena:
"Amazingly the Ryzen quad core managed to outpace the 7700K in a few notable cases. Including the multi-threaded Cinebench R15 test as well as 3DMark Fire Strike and Fire Strike Ultra physics tests. In terms of gaming performance, the biggest lead the 7700K was in Far Cry Primal and it only amounted to approximately 10%."
Razumes li ti Kosta da je I7 radio na 12% nizem taktu a simulirani R5 je overklokovan na svim jezgrima na 4.0? Dolazi li to do tvojih ganglija? A zakljucak na kraju "85% of the 7700K’s performance at ~60%" kao da ce neko koristiti i7 na 4.0. Zato test nema smisla.
Ono sto mi je jasno je da se kod tebe, nazalost, ne radi o fanbojizmu, jer si delio isto odusevljenje ranijim generacijama Intel procesora na isti nacin.

Pa šta ima da se tu razume, ovo je sasvim realan test i to je to ! Šta više očekuješ da kažem, kako baba jede trnje ?

Svaki test se mora raditi što je moguće da bude realniji, svejedno da li se mora overklokovati ili spuštati frekfencija da bi se to postiglo. Ostajem pri onome što sam rekao !!!

Poslednja izmena:
Vi pricajte sta hocete, ali cinjenica je da je single tower hladnjak dovoljan ( citaj max 70c u igrama) za hladjenje 1,35-1,4V na 7600K, mozda i 7700K ali ocekujte 10C vecu temperaturu. To je bez delida. Niko nece vrteti prime 95 ili Linx na tome citav dan da vidi koliko moze da ga usija. I sto bi davao brdo novca na hladjenje kada, kada ovo moze da zavrsi posao. U tom rasponu napona, 7600K i 7700K ce ostvariti 4,8-5Ghz zavisno od primerka i kvaliteta lepljenog IHS-a.
U ostalom sto bi ja pricao ovako, kada imam i dokaz. Temperatura 7600K u AIDA64 na 1,35V hladjen sa Hyper 212+ na tricavih 1500rpm. Ne govorim da idete da kupite sada Hyper 212 ( +, EVO, X) to nikako jer ima boljih opcija za manje novca ( i testirano sa tim jer sam imao taj hladnjak pri ruci). Vec sam hteo da kazem da hladnjak tog ranga moze da ohladi CPU, ilit single tower hladnjak. Ako hoces da ga cedis vise i odvrces napon, naravno da ces uzeti nesto jace, govorim za average Joe korisnika.
HWMonitor 5Ghz.jpg

Ali da ne tupimo dalje o Kaby Lake oc u Ryzen temi.

Zaista je AMD napravio vraški dobar posao za Ryzen-om, i može biti još puno bolje, kad se srede BIOS-i i kada izađe Windows 10 patch za njega.

Takođe, iako AMD ništa još nije rekao, verovatno će izaći još makar jedna revizija jezgra tamo negde na jesen, koja će imati primetno bolje overklok mogućnosti, nadam se da će se tada moći klokovati na 4.5 ili 4.6 GHz .

Što se prtvog dela tovg posta tiče, da, test je doabr i jedino tako je FER raditi test. Staviti i jedan i drugi na identični klok, u ovom slučaju 4 GHz, i tada se tek može dobiti sasvim realna slika performansi.

Tako je. Šteta što neko nije uporedio 7700k sa Duronom. Mislim da bi trebalo downklokovati 7700k na 700Mhz, isključiti tri jezgra, i videti kako se drži protiv njega. :trust:

Tako je. Šteta što neko nije uporedio 7700k sa Duronom. Mislim da bi trebalo downklokovati 7700k na 700Mhz, isključiti tri jezgra, i videti kako se drži protiv njega. :trust:
+1

Послато са Nokia 3410 уз помоћ Тапатока

Zaista je AMD napravio vraški dobar posao za Ryzen-om, i može biti još puno bolje, kad se srede BIOS-i i kada izađe Windows 10 patch za njega.

Takođe, iako AMD ništa još nije rekao, verovatno će izaći još makar jedna revizija jezgra tamo negde na jesen, koja će imati primetno bolje overklok mogućnosti, nadam se da će se tada moći klokovati na 4.5 ili 4.6 GHz .
https://youtu.be/V0pN1PpfIag

Nisam hater, ali 212 je odavno prevaziđen hladnjak. Meni je 6600k na 5GHz se prilično grejao pod Phanteksom zbog lošeg heatspredera i tim-a. Za 7700K na 5GHz ti je optimum mrcina od D15ice/Phanteksa/Arrow itd ako hoćeš lepo da ga opteretiš i hladiš da ne provrišti za godinu dana. Ko uzme 212icu i 6600k (ili ne daj Bože 6700 ili više) neće se leba najesti od ocovanja... Barem ne više od 4.3-4.4 u zavisnosti od primerka hs-a i tim-a. Kakav crni 212...

EDIT: Preteče me Matija :D

Taj 212 i reč "ozbiljan" i "oc" treba da stoje u istoj rečenici, samo ako posle reči "ozbiljan" stoji reč "problem"...

EDIT2: Pogledajte dimenzije... Taj 212 nema šta da traži ocovanju R7x/i5K/i7k ni pod tačkom razno. Izhajpovana igračkica

Svaka čast ostalim CM rešenjima za hladjenje...

Izjave koje nisu potkovane dokazima. Hyper 212+ je uzet kao primerak single tower hladnjaka, a na vama je slobodna volja da koristi koliko god hocete jako hladjenje. Single tower moze da ohladi kaby lake na 1,35V lagano, bez da se oznoji i bez reci "problem" u gaming, render i AIDA64 scenariju. Za prime 95 i Linx izivljavanje je potreban delid na svakom Intelu posle Sandy ako se ide na napone vece od 1,25V.

mnogo smešno, kao da si neki klinac pa pokušavaš da sve izvučeš kroz zezanje, ali ne može to tako kod mene ! Niti će moći !
Sto se ljutis, klip je validan komentar na sadrzaj i kvalitet tvog posta.

Revizija ce se zvati zen+ ili zen2. Nema AMD para za "promene u letu".

Revizija ce se zvati zen+ ili zen2. Nema AMD para za "promene u letu".

Videćemo, vrlo puno vremena je do marta iduće godine, kad se, izgleda, sprema naslednik u vidu Zen 2 arhitekture. Prosto mi je nelogično da verujem da se neće makar jedna revizija pojaviti, tamo negde početkom ili sredine jeseni...

Moram da priznam da mi je Ryzen CPU malo lošiji samo zbog koste :D

@DAS

Naježim se od te opcije u BIOS-u. :D

Znam da nije idealna, tj. da se ručnim setovanjem postiže bolja situacija ali sve ima svoje...za to ti treba veliko znanje, strpljenje i vreme.
Ovako imaš opciju pa izvoli :)

Sad vise koriste naziv Zen2, koliko vidim ocekuje se 2018 na am4.
Evo i link, da ne budem ko Ljubisa Trgovcevic od malopre
https://www.google.rs/amp/wccftech.com/amd-pinnacle-ridge-cpu-zen-2-core/amp/

Da, to je već vest stara nekoliko dana, video sam već pre koji dan.

Sve je zasada vrlo rano da se tačno zna, ali najmanje godinu dana mora da prođe da bi izašao Ryzen 2.

I da, AMD je već i ranije govorio da planira da AM4 socket bude za duže vreme aktuelan, tako da je sigurno da će i sledeći Ryzen biti na istom socketu.

Sad idem mnogo unapred, ali pretpostavljam da se za 2019. godinu sprema Ryzen 3 na 7 nm Samsung propcesu proizvodnje, verovatno oko Computexa 2019. Mlatim sada, ali indicije su takve, na osnovu onoga što sam ranije čitao.

Dovoljno je samo kao kod pII da naprave rev c3 i ode klok +500 MHz.

Vrh Dno