Šta je novo?

AMD Ryzen 7

Kad vec pitas oko Rajzena sam sve ubo a da nisam pomirisao procesor. Dok je Erik u onoj drugoj temi pominjao nekakve masnoce a kacile se slike kineza u cudu, vozova, Intelu se odbrojavali dani, cak se spekulisalo o tome kako Rajzen na 3.3 GHz dobija 8 core Intela na 4.5 GHz jer je SMT magican (realnost potpuno suprotna)... ja sam rekao Haswell IPC u najboljem slucaju, 3.9 GHz plafon OC za slabije a za binovane modele (1800X) oko 4.1-4.2 GHz. Ko je na kraju ispo licimur, ja koji nemam nista od svega ovoga ili neko kome je u najboljem interesu da bude dobar sa Nedjom i Asusom (ceo net bruji Asus ploce imaju probleme a ovde se pisu hvalospevi)?

Dopada se i meni Ryzen, ali ne za gejming vec za nesto drugo. Dok dodje vreme da se uposljava 8 core + smt eto nama Intel Srebrno Jezero i AMD Srpski San (product name: AMD S4 Sloga) platformi posto ce tada ispucati sve nazive iz engleskog jezika.

Opet propaganda i zli AMD i mi to tako nismo razumeli.

Još jednom lepo pitam, gde ste vi pročitali da Rajzen na 3.3 GHz dobija Intel 8-core na 4.5 GHz?
Pošto već drugi put lepo pitam a niko mi ne odgovara ukoliko niko sada ne odgovori znači da se slažeš da je ova tvoja izjava OPET laž.

Jedino se mora priznati da SMT jeste magičan :)

Testovi koje je radio Stilt pokazuju da je AMD-ov SMT u 2/3 slučajeva bolji od intelovog HT-a u Kaby Lake-u (ako sam dobro prebrojao rezultate). To naravno ne znači prednost u igrama, bar ne još uvek.

Ne postoji čarobna formula za SMT/HT, jer se CPU koristi za "sve i svašta" i nekad značajno može ubrzati proces, čak i u ST zadacima, a nekad može primetno usporiti izvršenje zadatka. Ko zna šta radi i kad je SMT/HT plus, a kad minus, može da ga uključuje i isključuje po potrebi. Ko ne zna, najbolje da ga ostavi kako jeste

Samo da vas obavestim da CH VI Hero sa biosom 5704 kada za SMT mod izaberete Enable onemogućava SMT. Glupost velika kao ........
Celo veče i jutro se zezam sa tim. Nisam se javljao do sada jer mi je bio pukao Swinjdows instaliran na M5A99X EVO win7 koji je updetovan na win 10 pa posle dva dana vraćen na win7 pa pre godinu dana opet prebačen na win 10 pa crkla ploča i umesto nje upala CH V Formula-Z i evo juče CH VI Hero i Ryzen 7 i posle dva sata podigne Win ali tastatura i miš ne reaguju te ne mogu da se ulogujem. Bekapujem SSD zbog nekih bitnih podataka i uradim čistu instalaciju, ali ne lezi vraže, ne pokazuje digitalni sertifikat od CH V F-Z već samo od prastarog lapija i onda sam morao da jurim da kupim licencu za windows. Sada idem na spavanje pošto ove nedelje radim noćnu smenu pa kačim rezultate testiranja.
Napravite listu želja šta bi ste hteli da vidite pa da odradim u skladu sa slobodnim vremenom i softverom koji imam ili mogu da nabavim.

Pozdrav i ne nisam vas zaboravio :D:whip:
Edit: evo skrina iz CB 15@default

Prilozi

Poslednja izmena:
Ajde i ovde da okačim, kada sam već na "drugom" forumu :D

https://www.pugetsystems.com/labs/articles/SOLIDWORKS-2017-AMD-Ryzen-7-1700X-1800X-Performance-908/

Po majci Puget, Intel i dalje dominira sa Kabyem nad 1700x-om u Solidu. Ryzen se nije proslavio ni na čemu osim u renderingu. Svi ozbiljni programi ove namene imaju mnogo problema sa Ryzenom... Možda update micorcoda donese neka poboljšanja, ali ne verujem. I ovo nije gaming, da se razumemo, ovo je za "ljude za koje je zen namenjen". To me je smorilo, možda bi sa 4.5 se i držali i možda i hoće sa 6/12, ali za sad je jako loše.

Starting with FEA simulation, our results are not very encouraging. For the first CPU, we saw a very poor 70% efficiency which means that in most cases having a high frequency 4-6 core CPU is going to be much better than a higher core count, lower frequency CPU. In fact, we actually saw a steady drop in performance as we utilized the second CPU. In other words, for FEA simulation you can get some benefit from having more cores, but you should strongly avoid dual Xeon systems.

If you are looking for a short answer as to whether or not AMD Ryzen is a good fit for SOLIDWORKS, we would have to say "no". The Ryzen CPUs did extremely well in our rendering testing (easily beating the i7 6850K and matching the i7 6900K), but otherwise the performance was disappointing. In general modeling tasks, Ryzen fell far behind the Intel Core i7 7700K - performing on average about 35-40% slower. Simulations was a bit better but even then Ryzen was ~20% slower than the i7 7700K.

If you do a significant amount of rendering in SOLIDWORKS, Ryzen might be a good choice but anyone doing that amount of rendering can likely either justify purchasing the faster and more expensive i7 6950X or will be using a GPU-based rendering engine like SW Visualize to get faster render times by utilizing the power of their GPU. For the vast majority of SW users, it is clear that you should stick with the Intel Core i7 7700K. Not only is it less expensive and uses less power (so it should run both cooler and quieter), it is also much faster for everything short of rendering.

Poslednja izmena:
Još samo da je WolidWorks ozbiljan softver. Dok ne bude CATIA, NX i Creo, džaba im sve. Mada ne znam da li bi situacija bila bolja ili gora :) Pri tom, i pored ovih testova, firme i dalje kupuju radne stanice sa procesorima sa 6c/12t (i više). Odeš na sajt proivođača gde piše da je za velike sklopove poželjno koristiti 8c/16t Xeon, a ovde vidiš da bi takav bio sporiji od 3-4 puta jeftinijeg 7700K

Realno sve osim modeliranja je sporedna stvar u ovim programima. A tu je i dalje ST bog i batina. Međutim, kao i u igrama, to što je i7 bolji, ne znači da je Ryzen (posebno kad dođu 1500X i 1600X) loš izbor. Ja npr. ne vidim razliku između i7-4790 kod mene i i7-6700K kod kolege. A znamo svi da je ima. Verovatno slično kao i u ovom gore testu između 1800X i 7700K. Bitno je da se sada AMD može efikasno koristiti za taj posao.
Kome treba ozbiljna simulacija i render, zna se šta se od softvera (a i hardvera) koristi u tom slučaj. Ja pustim render u Inventoru na i7-4790 kad odem na pauzu za ručak i kad se vratim to je to, meni dovoljno :) Kolega koji radi profi, vrti ga u 3ds maxu 24h na 6800K. Neću da pričam kakva je razlika :d

Poslednja izmena:
Još samo da je WolidWorks ozbiljan softver. Dok ne bude CATIA, NX i Creo, džaba im sve. Mada ne znam da li bi situacija bila bolja ili gora :) Pri tom, i pored ovih testova, firme i dalje kupuju radne stanice sa procesorima sa 6c/12t (i više). Odeš na sajt proivođača gde piše da je za velike sklopove poželjno koristiti 8c/16t Xeon, a ovde vidiš da bi takav bio sporiji od 3-4 puta jeftinijeg 7700K

Realno sve osim modeliranja je sporedna stvar u ovim programima. A tu je i dalje ST bog i batina. Međutim, kao i u igrama, to što je i7 bolji, ne znači da je Ryzen (posebno kad dođu 1500X i 1600X) loš izbor. Ja npr. ne vidim razliku između i7-4790 kod mene i i7-6700K kod kolege. A znamo svi da je ima. Verovatno slično kao i u ovom gore testu između 1800X i 7700K. Bitno je da se sada AMD može efikasno koristiti za taj posao.
Kome treba ozbiljna simulacija i render, zna se šta se od softvera (a i hardvera) koristi u tom slučaj. Ja pustim render u Inventoru na i7-4790 kad odem na pauzu za ručak i kad se vratim to je to, meni dovoljno :) Kolega koji radi profi, vrti ga u 3ds maxu 24h na 6800K. Neću da pričam kakva je razlika :d

Pa pogledaj neke bench od CATIA-e npr

http://www.tomshardware.com/reviews/amd-ryzen-7-1800x-cpu,4951-9.html

http://www.hardwarezone.com.sg/revi...n-flagship-cpu-matchup/test-setup-performance

A Creo windchil sentezu koristim svakodnveno. Po testovima, zen nema šta još uvek tamo da traži. Daj Bože da optimizuju microcode malo ili da devovi uzdaju patcheve.

Znači "puget" napiše da je bolji i7-7700k od malo skupljeg 1700x... ali u tim istim testovima gde je 7700k bolji i od 2-3 puta skupljih intela :-?
Zašto niko ne kaže da je 6800-6900k fail i bacanje para kad mnogo jeftiniji 7700k dominira i u poslovnim zadacima.

Ne komentarisem često ali stvarno mi nije jasno.
P.s. Mene su ubedili...da imam kintu kupio bih 7700k

Sent from my SGP521 using Tapatalk

Znači "puget" napiše da je bolji i7-7700k od malo skupljeg 1700x... ali u tim istim testovima gde je 7700k bolji i od 2-3 puta skupljih intela :-?
Zašto niko ne kaže da je 6800-6900k fail i bacanje para kad mnogo jeftiniji 7700k dominira i u poslovnim zadacima.

Ne komentarisem često ali stvarno mi nije jasno.
P.s. Mene su ubedili...da imam kintu kupio bih 7700k

Pričaš napamet. Intel 6950 je bolji skoro na svim poljima od 7700k i daleko je od ovih testiranih ryzena. Vidi dijagrame čoveče... Uostalom, ovde iznosimo činjenice da svkao možda vidi da li je novi pcu za njega ili nije. Egu ovde nema mesta. Ili radi posao za "profesionalce" ili ne radi. Jasno kao dan. I ovo non oc test, ne zaboravi

Poslednja izmena:
Neka pogleda još neko pa neka kaže...
pic_disp (1).jpg

Zato i kažem da im više koristi veći klok nego više treadova

@Villy
Preteruješ kao i još neki ovde. Kad neko kaže "zen nema šta još uvek tamo da traži" očekuješ da ryzen gubi 20-30% od proca iz istog cenovnog ranga što u ovom slučaju nema blage veze. Alo, ovde se radi o procu koji je duplo jeftiniji od 8/16 jezgarnog intela.
Izrazi odnos u perf/$ pa vidi ko nema šta da traži.
I treba porediti procesore u klasi po broju jezgara a ne kako kome odgovara.

Vi kako ste krenuli ispade da Ryzen valja samo za igre.

Послато са Nokia 3410 уз помоћ Тапатока

Nista, R5 1600X vs 7700K vs ovo nesto novo i "konkurentno" sto Intel planira da izbaci sad. I to bi izgleda bilo to za mene. Malo sam se umorio od svih ti silnih testova i prepucavanja, ne znas vise kome da vjerujes ***. Cak i onaj debeljko, sto mi je jedan od drazih tech recezenata bio izgleda lazirao testove -.- Reddit necu ni da spominjem, tamo samo sto se nisu poceli klati, toliki nivo toksicnosti i niskog IQ-a nisam odavno vidio a YT komentari nisu ni vrijedni pomena...

AMD Ryzen 7 procesori

Ja tako razmišljam od početka. Nisam mislio da će AMD da napravi jači procesor od najjačeg intela, nego da će biti odnos cena/perf
Po oglasima polovan I7 haswel zaključan je oko 180€ a za te novce treba da izađu ryzen 4/8! Sad ako ryzen bude lošiji od haswell onda će biti promašaj.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nema tu šta mnogo da se priča. Intel (Skylake) je definitivno (malo) bolja arhitektura. Zen je u nekim aspektima same arhitekture veoma sličan, u nekima se primetno razlikuje. Zato je i u nekim testovima veoma konkurentan ili bolji, dok u nekim zaostaje. Intelov proizvodni proces je takođe dosta bolji od GF.

Za neke poslove će i3/i5/i7 biti bolji izbor, za neke Ryzen 3/5/7, ali ništa od toga nije loša kupovina. Šta god da neko kupi (birao po ceni, ili po konfiguraciji), neće pogrešiti

Poslednja izmena:
Ja tako razmišljam od početka. Nisam mislio da će AMD da napravi jači procesor od najjačeg intela, nego da će biti odnos cena/perf
Po oglasima polovan I7 haswel zaključan je oko 180€ a za te novce treba da izađu ryzen 4/8! Sad ako ryzen bude lošiji od haswell onda će biti promašaj.

Gde si video 180e za 4790 ?
Cena je 240,250e.

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Trebao sam reći "video sam jedan....jednom" [emoji23]

Kad vec pitas oko Rajzena sam sve ubo a da nisam pomirisao procesor. Dok je Erik u onoj drugoj temi pominjao nekakve masnoce a kacile se slike kineza u cudu, vozova, Intelu se odbrojavali dani, cak se spekulisalo o tome kako Rajzen na 3.3 GHz dobija 8 core Intela na 4.5 GHz jer je SMT magican (realnost potpuno suprotna)... ja sam rekao Haswell IPC u najboljem slucaju, 3.9 GHz plafon OC za slabije a za binovane modele (1800X) oko 4.1-4.2 GHz. Ko je na kraju ispo licimur, ja koji nemam nista od svega ovoga ili neko kome je u najboljem interesu da bude dobar sa Nedjom i Asusom (ceo net bruji Asus ploce imaju probleme a ovde se pisu hvalospevi)?

Dopada se i meni Ryzen, ali ne za gejming vec za nesto drugo. Dok dodje vreme da se uposljava 8 core + smt eto nama Intel Srebrno Jezero i AMD Srpski San (product name: AMD S4 Sloga) platformi posto ce tada ispucati sve nazive iz engleskog jezika.

Procesor kida za lovu koju kosta. SMT skaliranje je vrhcina, barem u poslovnim aplikacijama. Za gaming nikad nisam ni ocekivao nista od SMT iz iskustva sa HT-om. A i logicki gledano besmisleno je za gaming jer nije visoko paralelizovan load, niti moze biti u nivou aplikacija.
IPC je iznad Haswell-E. Tu negde rame uz rame sa BW-E.

Sto se tice ASUS CH VI Hero ploce, ne da nema problema nego nikakvih. 4 dana dusu vadili procesoru na 1.5v i nije stucnula. Sure beta BIOS-i su imali tu i tamo bag za SMT-om i resetom kloka za ram. Ali ako je to "imaju probleme" onda je to vrh vrhova u odnosu na sta je sve radio X99 kad se pojavio :)

Ja nikad nisam rekao najbolji gaming procesor ikad koji ce oboriti Intel. Bilo bi besmisleno tako nesto reci, jer ni AMD to nije tvrdio ikada. Niti je bilo realno sa prognozom od 40% vise IPC. Ljudi su bili aaa nikad to nece uspeti haha hype blah blah. Kad vidis opa bato 52% IPC increase. Odjednom nije dovoljno cip ne valja. Vazi.

Moje lično mišljenje je da čip valja ali na žalost opet kasne...da je izašao pre jedno godinu dve bio bi vrh ovako jedino što je dobro (a to nije mala stvar) je to što je spustio 16 niti u masu :)....pa će možda i razvojni timovi malo više pažnje da obrate na to, a ne samo da guraju ST.

Ako neko ima mogucnosti , voleo bih da vidim kako se ponasa premijer cc sa 4k videom u multicamu sa 7700k i nekim ryzenom, recimo dve kamere pa 4 kamere.

Samo da vas obavestim da CH VI Hero sa biosom 5704 kada za SMT mod izaberete Enable onemogućava SMT. Glupost velika kao ........
Celo veče i jutro se zezam sa tim. Nisam se javljao do sada jer mi je bio pukao Swinjdows instaliran na M5A99X EVO win7 koji je updetovan na win 10 pa posle dva dana vraćen na win7 pa pre godinu dana opet prebačen na win 10 pa crkla ploča i umesto nje upala CH V Formula-Z i evo juče CH VI Hero i Ryzen 7 i posle dva sata podigne Win ali tastatura i miš ne reaguju te ne mogu da se ulogujem. Bekapujem SSD zbog nekih bitnih podataka i uradim čistu instalaciju, ali ne lezi vraže, ne pokazuje digitalni sertifikat od CH V F-Z već samo od prastarog lapija i onda sam morao da jurim da kupim licencu za windows. Sada idem na spavanje pošto ove nedelje radim noćnu smenu pa kačim rezultate testiranja.
Napravite listu želja šta bi ste hteli da vidite pa da odradim u skladu sa slobodnim vremenom i softverom koji imam ili mogu da nabavim.

Pozdrav i ne nisam vas zaboravio :D:whip:
Edit: evo skrina iz CB 15@default

Rekao bih da ram nije na 2933? Posto sam ja dobijao 160-165.

Opet propaganda i zli AMD i mi to tako nismo razumeli.

Još jednom lepo pitam, gde ste vi pročitali da Rajzen na 3.3 GHz dobija Intel 8-core na 4.5 GHz?
Pošto već drugi put lepo pitam a niko mi ne odgovara ukoliko niko sada ne odgovori znači da se slažeš da je ova tvoja izjava OPET laž.

Ni ja ne videh da je neko to spominjao i vidi se da covek tera vodu na svoju vodenicu. Samo presipa iz supljeg u prazno.
Drugo, niko se ne trudi da bude u dobrim odnosima sa Nedjom i Asusom, vec prezentujemo realnu sliku, ploca je dobra i uz par svezih biosa ce biti odlicna, tu nema dalje polemike. Bice nadam se i drugih ploca na testu, pa cemo imati i da uporedimo, kao i 1700X i 1700 procesori. Isto kao sto je GOW komentarisao da pokopasmo intela, on hoce da pokopa Ryzena. Ryzen je komparabilan sa Broadwell-E u ST i MT u skoro svemu za manje novca ( kljucna stavka), dok gde je 7700K bio bolji od 6900K, pa naravno da ce biti bolji i od Ryzena po bogu, a to vazi za dobar deo igara i neki softwer koji favorizuje jako brza jezgra. U istim uslovima moj 4670K ima 15FPS vise i od 1800X i od 6900K u nekim igrama, ali to ne znaci da je procesor bog i batina, vec da je dobar za taj posao. Niko te ne tera da uzimas procesor od 500e za igre, a znas da konkurencija ima bolji procesor za tu svrhu za manje ili isto novca, isto vazi i za pro upotrebu.
Hajpa je bilo kao i uvek, i intel nam prosipa pamet par godina da napreduje za po 10-20% svake generacije, a u stvari je vise oko 5% ako i toliko i nesto ne vidim ljude sa Haswell procesorima da gube puno sna oko toga, vec se ljudi primaju na paljevinu i ne cekaju rezultate testova i ratuju sa fanboy-ima.
Ja moj 4670K ne menjam ni za ryzen ni za skylake, kaby ili vec koje jezero bude bilo, dok ne bude bio dovoljan da tera naslove koje igram i programe koje koristi, nisam lud da dajem 600e+ da bi mi FPS bio malo jaci ili isti samo zato jer je izasla nova linija procesora ili grafickih karti.
Radimo testove da prezentujemo ljudima sta je brze za tu svrhu trenutno bez imalo pristrasnosti, i to je korisno ljudima ciji su procesori postali suvise spori za ono za sta njima treba, ali opet niko ih ne tera da ih kupe.

Pa moras i ti jednom ubosti :D
I znas ljudi vole pricati o necemu sto ne razumiju, plus nametati svoja misljenja. Samo odi u dx12 temu.

Po pitanju grafike se nista bitno nece promijeniti u narednih 10-ak godina, jer konzole. Jos dugo ce stari i5 briljirati.
Nego zasto ne Ryzen za igranje? Vidi kako to odlicno radi.

[YOUTUBE]8-mMBbWHrwM[/YOUTUBE]

Ni ja ne videh da je neko to spominjao i vidi se da covek tera vodu na svoju vodenicu. Samo presipa iz supljeg u prazno.
Drugo, niko se ne trudi da bude u dobrim odnosima sa Nedjom i Asusom, vec prezentujemo realnu sliku, ploca je dobra i uz par svezih biosa ce biti odlicna, tu nema dalje polemike. Bice nadam se i drugih ploca na testu, pa cemo imati i da uporedimo, kao i 1700X i 1700 procesori. Isto kao sto je GOW komentarisao da pokopasmo intela, on hoce da pokopa Ryzena. Ryzen je komparabilan sa Broadwell-E u ST i MT u skoro svemu za manje novca ( kljucna stavka), dok gde je 7700K bio bolji od 6900K, pa naravno da ce biti bolji i od Ryzena po bogu, a to vazi za dobar deo igara i neki softwer koji favorizuje jako brza jezgra. U istim uslovima moj 4670K ima 15FPS vise i od 1800X i od 6900K u nekim igrama, ali to ne znaci da je procesor bog i batina, vec da je dobar za taj posao. Niko te ne tera da uzimas procesor od 500e za igre, a znas da konkurencija ima bolji procesor za tu svrhu za manje ili isto novca, isto vazi i za pro upotrebu.
Hajpa je bilo kao i uvek, i intel nam prosipa pamet par godina da napreduje za po 10-20% svake generacije, a u stvari je vise oko 5% ako i toliko i nesto ne vidim ljude sa Haswell procesorima da gube puno sna oko toga, vec se ljudi primaju na paljevinu i ne cekaju rezultate testova i ratuju sa fanboy-ima.
Ja moj 4670K ne menjam ni za ryzen ni za skylake, kaby ili vec koje jezero bude bilo, dok ne bude bio dovoljan da tera naslove koje igram i programe koje koristi, nisam lud da dajem 600e+ da bi mi FPS bio malo jaci ili isti samo zato jer je izasla nova linija procesora ili grafickih karti.
Radimo testove da prezentujemo ljudima sta je brze za tu svrhu trenutno bez imalo pristrasnosti, i to je korisno ljudima ciji su procesori postali suvise spori za ono za sta njima treba, ali opet niko ih ne tera da ih kupe.

1+

I znas ljudi vole pricati o necemu sto ne razumiju, plus nametati svoja misljenja. Samo odi u dx12 temu.

Po pitanju grafike se nista bitno nece promijeniti u narednih 10-ak godina, jer konzole. Jos dugo ce stari i5 briljirati.
Nego zasto ne Ryzen za igranje? Vidi kako to odlicno radi.

[YOUTUBE]8-mMBbWHrwM[/YOUTUBE]

https://youtu.be/8-mMBbWHrwM <--- U jednoj recenici sve objasnjeno.

Starče, druže, ti si jedan od onih kojih su upravo u ovoj temi širili onaj lažirani 7700k vs 1700 gaming test, koji je svima koji se razumeju bilo jasno na prvo gledanje da nešto nije u redu sa testom, kao što se na kraju ispostavilo, jer je 7700k bio downklokovan na 4ghz, a da to nigde nije napisano ili rečeno :)

U tom, meni sumnjivom, videu je ekstremni slučaj GTA5 na dvojezgarnom procesoru koji ima stutter i na dosta jačim procesorima i ne samo zbog frame time-a.

Slažem se da je frame time bolji pokazatelj, ali ima razloga zašto ga u testovima nema. Prosečan i minimalni FPS daje dovoljno jasnu sliku.

Bez obzira da li je on pisao ili ne, ja sam generalno odgovarao na tvoj post jer pises da je frametime striktno vezan za fps a ja sam ti samo dao primer koji mozda jeste ekstreman ali je tu. Kada je drug uzeo 1050Ti ja nisam verovao da ce GTA5 raditi normalno na FX 43xx (nisam siguran za tacan model, znam da je vishera) jer sam video kako radi na neklokovanom G3258. Evo sajta gde je test radjen i nigde ne pise da CPU ima problem sa GTA5. Resenje je da se ogranici fps na 30, ali kada ogranicis fps da bi mogao da igras, onda to vise nije veci fps...
http://www.techspot.com/review/1017-best-budget-gaming-cpu/page6.html

G3258 nije los CPU za svoju cenu ali u igrama koje su CPU intenzivne kao GTA5, taj CPU tu nema sta da trazi bez obzira sta kaze fps. Govorim striktno o stock jer je OC za neke ljude "prevara da bi sprzili CPU i kupili novi" (a jedva je i taj kupljen :D). Nije intel bezveze ukljucio HT na novom pentiumu...

FPS je odavno "neprevazidjen" jer su igre mnogo kompleksnije nego pre 10+ godina kada se jos uvek koristili i single core procesori. Svaka tvrdnja da je fps dobro merilo je pogresno jer vec postoji merenje koje daje mnogo preciznije podatke.

@kasa, ali ako ne potrosis 600 evra, neces imati speedswift/pure power ili kako vec to amd zove a bez toga se ziveti ne moze :D
Ako se ne varam kod tebe je u sigu stajao onaj delid podvig, ako jeste, mislim da bi trebalo da ides na ryzen da prepravis malo CPU da se skine ta limitacija za OC :D

Poslednja izmena:
Vrh Dno