Šta je novo?

AMD Ryzen 7

Lako, sklopiti par masina, zainteresovani da predloze programe, igre ili vec sta ih zanima.
Organizovati za vikend na nekom od prodajnih mesta da moze da se testira.
Napraviti usput i akciju za poneku komponentu, tako da moze odmah i da se pazari.

Prateći logiku nekih članova, zaključio sam da intel mora u najmanju ruku da prepolovi cenu i7-6900K i X99 platforme, jer je 7700K komplet 3 puta jeftiniji a bolji za gaming. I mora da prepolovi cenu zakljičanih procesora pošto niko ne kupuje modele na 3.5-4 Ghz, kad za samo 100€ više može imati CPU na 5 GHz. Inače će bankrotirati jer prave skupe procesore koje niko ne kupuje :)

Ne znam koga bi ubedili da kupi pc od 1500+ evra tako što bi se poigrao 15 minuta u benchshopu. Pc sa 8/16 jezgara se kupuje za posao, i ako nekom nije dovoljno ovo što sada može da vidi u ovih 100(0)+ recenzija (a to su performanse intel procesora od 1000 evra po bar duplo nižoj ceni) onda neće ni "showroom". Doduše ne bi škodilo, ali ne bi se ni ovajdili.

Ovde nije rec o prodaji nego da nasi ljudi imaju iskustvo iz prve ruke kakve su mogucnosti ryzena u testovima.

Jer ovde se previse linkuje raznoraznih testova i Peca je hteo da ponudi svakome iskustvo iz prve ruke, da se sam uveri u mogucnosti novog procesora. A to ne znaci da ce neko striktno odmah da ikesira 1500 evra za novu masinu

Ovo sto zeljko kaze je jedini nacin ako ne mozes da izguglas. Ono sto ti mogu reci ako nije 2x8 ili 4x8, nije B-Die. Samsung B ide samo u modulima od 8gb.
Sto ne znaci da nije Samsung-E, ali mislim da je Hynix AFR.

8GB je modul ali verzija tera drugu pricu. V3.31 a na listi ima do 3.2x... Nista nisam naso po netu... Opet ne znam sta je :d

Poslednja izmena:
Sta je ovo sada, svima treba Samsung B-die? Sve neki klokeri :D

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Ja nisam ali opet Samsung je Samsung kada su upitanju memorije generalno ;)

Prateći logiku nekih članova, zaključio sam da intel mora u najmanju ruku da prepolovi cenu i7-6900K i X99 platforme, jer je 7700K komplet 3 puta jeftiniji a bolji za gaming. I mora da prepolovi cenu zakljičanih procesora pošto niko ne kupuje modele na 3.5-4 Ghz, kad za samo 100€ više može imati CPU na 5 GHz. Inače će bankrotirati jer prave skupe procesore koje niko ne kupuje :)
Ta klasa procesora i nije za igranje, to sto se moze poigrati sa tim procesorom je bonus. Prvenstveno ima namenu u video editingu i 3d-u etc... Ta klasa kao ni R7 nije pravljena prvenstveno za gejming i ja licno ne verujem da ce cena te vrsta procesora padati mnogo sa cenama, jer ljudi koji ga koriste zaradjuju lepo.Lepo je sto je AMD sa R7 te procesore spustio u siroke narodne mase da i neko ko pocinje da se bavi nekim od poslova u tom domenu moze sebi da priusti tu klasu.

Pa kad si ti bio u pravu :D

Kad vec pitas oko Rajzena sam sve ubo a da nisam pomirisao procesor. Dok je Erik u onoj drugoj temi pominjao nekakve masnoce a kacile se slike kineza u cudu, vozova, Intelu se odbrojavali dani, cak se spekulisalo o tome kako Rajzen na 3.3 GHz dobija 8 core Intela na 4.5 GHz jer je SMT magican (realnost potpuno suprotna)... ja sam rekao Haswell IPC u najboljem slucaju, 3.9 GHz plafon OC za slabije a za binovane modele (1800X) oko 4.1-4.2 GHz. Ko je na kraju ispo licimur, ja koji nemam nista od svega ovoga ili neko kome je u najboljem interesu da bude dobar sa Nedjom i Asusom (ceo net bruji Asus ploce imaju probleme a ovde se pisu hvalospevi)?

Dopada se i meni Ryzen, ali ne za gejming vec za nesto drugo. Dok dodje vreme da se uposljava 8 core + smt eto nama Intel Srebrno Jezero i AMD Srpski San (product name: AMD S4 Sloga) platformi posto ce tada ispucati sve nazive iz engleskog jezika.

Poslednja izmena:
Pitam jer razmisljam kako da vam to omogucimo da probate

Mislim da nekim ljudima ni to ne bi pomoglo :)

@Caridze
Ja stvarno ne znam o kakvom to štucanju ti pišeš, da ima nečeg takvog to bi se kroz minimalni FPS i pokazalo. Kada je minimalni FPS iznad 30 nema govora o nekom štucanju, seckanju ili šta već. Te 4 igre su ujedno uz Crysis i jedine koje zadatke raspoređuju koliko-toliko jednako na više niti (thread-a) i tu najslabiji i3 (2100) ima minimalni FPS 30+. Neću da pričam o tome da konstantno pokazuješ neke nepoznate ruske/poljske testove koji maksimalno favorizuju AMD. U, praktično, svim ostalim igrama imaš jednu glavnu nit koja radi minimalno 70% kompletnog posla u proseku, dok u procesorsko zahtevnim delovima ide i na 100%. E u tim igrama (nekih 95% i više naslova sada, a ne verujem ni da će se nešto u skorije vreme bitnije promeniti) FX počne da štuca, pa možeš da ga klokuješ koliko i kako hoćeš. Jednostavno je jezgro slabo. U tome je razlika između kompletne serije FX procesora i i3, odnosno novih Pentium-a. FX ima malu prednost u 5 naslova koji su i sa i3/Pentium-om kompletno igrivi, dok u svim ostalima i3/Pentium ima solidnu prednost, a FX često pada i na ispod 20 FPS-a gde se javlja to tvoje štucanje i igranje postane mnogo manje prijatno.

Prvo, ne mesaj ljude (ne znam da li je i on to pominjao ali ja bar nisam video). Fps je prosecna vrednost svih frejmova koje izadju u jednoj sekundi. Samo zato sto imas brojku, ne znaci da je vreme izmedju frejmova podjednako. 40 fps sa frametime izmedju 20 i 30ms je bolje iskustvo nego 50 fps sa frametime izmedju 10 i 40-50ms i vise. Ne pada mi na pamet da obajsnjavam razlike.
Link cu staviti za one koji i dalje veruju da je fps merilo https://www.youtube.com/watch?v=TflMlYNgKec

Obratiti paznju na fps i frametime
FPSvsMS.jpg

Poslednja izmena:
Sta je ovo sada, svima treba Samsung B-die? Sve neki klokeri :D

Rasirila se prica da Samsung valja :p A realno onima koji uzimaju Ryzena definitivno treba, jer ce mnogo lakse 1T i zategnute sekundarne/tercijarne tajminge da uhvate za 2933mhz.

Tacno tako... npr sa i3 4160 mi wot klizi "za oci" (nebitno koliko frejmova izbacuje tj pise u igri) dok sa B50 primecujem te sitne mikro frejm lagove iako pise da je prosek oko 60...
Na prvi mah pomislih da tripujem nesto ali i klinja potvrdio isto odigravsi par bitaka na obe masine...

Rasirila se prica da Samsung valja :p A realno onima koji uzimaju Ryzena definitivno treba, jer ce mnogo lakse 1T i zategnute sekundarne/tercijarne tajminge da uhvate za 2933mhz.

Ako se ne varam to je jedna osoba na ovom forumu vec tvrdila. Nisam siguran da li se toj osobi treba verovati, jer dok su mnogi pljuvali po zenu, on je zenu ipak dao znacku na zadnjoj strani svog rivjuva i ostao bez 6950k :D

Salu na stranu, jel ima neka lista za prepoznavanje modula (ako ima oznaka kao sto je slucaj sa napajanjima) jer nesto nisam primetio da pisu sta stavljaju?

Poslednja izmena:
Galax HOF memorija vam je Samsung B-die, pa navalite. :)
Ispada tako, u poslednje vreme je tako. Ddr3 je Samsung bio keva, Corsair Dominatori, G Skill.. Ali dok nisu izasli bili su dobri i BBSE, PSC chipovi, ali najbolje se klokovali Samsung sto se tice vazduha.

Rasirila se prica da Samsung valja [emoji14] A realno onima koji uzimaju Ryzena definitivno treba, jer ce mnogo lakse 1T i zategnute sekundarne/tercijarne tajminge da uhvate za 2933mhz.
Cekaj! Koliko max podržava Ryzen? 3466 Mhz ili bi moglo i 4133 Mhz, kad se dodatno sredi situacija oko BIOS-a?

Gesendet von meinem GT-I9295 mit Tapatalk

Tesko da na AMD-u moze da ide na 4ghz za mem, tu je Intel bolji dosta. Ali apsolutno nepotrebno. A i na Intelu za 4000+ mhz i niske latence mora da se podesi maxmem na 4gb da bi radilo to.

Pretpostavio sam! Ali rekoh da pitam ove koji su testirali Ryzen.

Znamo da izlazi sada G. Skill na 3200 i 3433 Mhz, optmizovan za Ryzen. Zato pitam kakva je situacija.

@ Peca

Kako misliš da izvedeš to sa testiranjem Ryzen-a za članove foruma? U redakciji da dođu ljudi ili kako?

Takođe rekao si da ćeš za koji dan obelodaniti neke nove informacije, koje još ne smeš da kažeš. Pominjali su ljudi da si mislio na Naples procesor. Koliko dugo ćemo čekati na to što si rekao?

Ne postoje delioci za preko 3466. Za sada i 3200 ne radi kako treba jer se u bios-u postave previse labavi tajminzi pa su rezultati ispod 2933. Neke ploce imaju delilac za 3466. Ali ovaj g.skill koji izlazi za platformu ne radi sa istim jer ni on ne sljaka kako treba vec pici preko istog delioca kao i 2933 (najjaci koji trenutno sljaka kako treba) pa se preko BCLK-a nabije dodatno. Mislim teoretski mozes ti i preko 3466 uz pomoc BCLK (ako ploca ima eksterni clock generator poput CH VI Hero).

Ja ne znam za listu rama, da negde pise sta gde ide. Ja sam napisao ono sto znam iz iskustva sta gde stavljaju. Btw. ne mozete ocitati sve module, neki proizvodjaci stavljaju blok da ne mozes da ocitas cipove pa moras skidati heatsink.

@Roberto
Meni po ovome deluje kao da nema ni 50mhz razlike izmedju 1800X i 1700. Nema smisla kupovati bilo sta osim 1700. Mi smo tek sa 1.5v dosegli 4.1 stabilno za sve testove.

Poslednja izmena:
Tako je, 1700 najbolja kupovina. Mozda ce neke nove revizije biti bolje, no videcemo. Za sada 1700 best buy sto se tice ovih procesora.

A pogledaj u testu, lepe latence izvukao na 3200mhz. Sasvim korektno.

Ma primarne nisu problem uopste. Sekundarne/tercijarne odu u tri lepe sargarepe. Barem smo mi to iskusili, da je sa 3200 bacao bas lose rezove. Preko nismo ni probali.
Doduse nije iskljuceno da je to bio i dalje beta bios, mislim da smo na 5704 ostavili 2933 i igrali se sa jezgrom samo.

Dobro, moguce da je do biosa to, ali ne bi Jonathan ostavljao da su se previse opustile sekundarne i tercijarne. Bice i peglanja toga sigurno kroz biose.

Ja ne znam za listu rama, da negde pise sta gde ide. Ja sam napisao ono sto znam iz iskustva sta gde stavljaju. Btw. ne mozete ocitati sve module, neki proizvodjaci stavljaju blok da ne mozes da ocitas cipove pa moras skidati heatsink.

Bas zbog toga i pitam, sve je popularnije da se zakloni memorija, a nisam nesto primetio po nalepnicama da pise neka korisna informacija kad je sama memorija u pitanju.
Jeste da je sansa manja nego dobiti sedmicu na lotou, ali mozda sada pocnu da stavljaju identifikaciju za memoriju s obzirom da imamo procesore kojima je to veoma bitno.

Koliko sam mogao videti, izgleda da na Ryzen arhitekturu više primetno utiče brzina memorije nego na Intelu.

Jesam li u pravu?

Da, BIOS-i su trenutno baš loši, trebaće tu ohoho peglanja.

Erik011, da li još imaš pristupa Ryzen 1800x ili si ga već dao drugoj redakciji? Pitam iz razloga što je verovatno dosad izašao još koji BIOS

Jel kompitabilan kuler od AMD Ryzen 7 1700 koji dolazi uz njega sa AMD Ryzen 7 1800X?

Prvo, ne mesaj ljude (ne znam da li je i on to pominjao ali ja bar nisam video). Fps je prosecna vrednost svih frejmova koje izadju u jednoj sekundi. Samo zato sto imas brojku, ne znaci da je vreme izmedju frejmova podjednako. 40 fps sa frametime izmedju 20 i 30ms je bolje iskustvo nego 50 fps sa frametime izmedju 10 i 40-50ms i vise. Ne pada mi na pamet da obajsnjavam razlike.
Link cu staviti za one koji i dalje veruju da je fps merilo https://www.youtube.com/watch?v=TflMlYNgKec

Obratiti paznju na fps i frametime
Pogledajte prilog 224003

Ne mešam ljude, on je govorio o štucanju na Intel i3/i5 procesorima koje se ne dešava ni na FX-u, ni na Ryzen-u. Kao i o FX-u koji u 63xx verziji tuče i3, a kloknuti 83xx i i7 2600, sve potkrpljeno rezultatima sa ruskih i poljskih noname sajtova.

Drugo, znam razliku između frame rate-a i frame time-a, međutim, taj micro stutter se uvek odrazi na minimalni FPS i česte padove i na ispod 20. U tom, meni sumnjivom, videu je ekstremni slučaj GTA5 na dvojezgarnom procesoru koji ima stutter i na dosta jačim procesorima i ne samo zbog frame time-a.

Slažem se da je frame time bolji pokazatelj, ali ima razloga zašto ga u testovima nema. Prosečan i minimalni FPS daje dovoljno jasnu sliku.

Vrh Dno