Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Verovatno ZTE. Nije tolerantan na zagusenja mreze. Mada meni licno odgovora sto ne prelazi 20Mbs zbog d3i na kablu.

Promeni kanal za wifi

A ti ne želiš da pričaš ?:D

uglavnom ni menjanje kanala na wifi ruteru ne pomogne. ako hoces vecu brzinu, nabavi neki ruter koji podrzava 5ghz frekvencije (ako ih i uredjaji koje korostis na wifi mrezi podrzavaju)

poslato sa pejdžera

Promenio sam kanal i maksimalno dobio 23, moracu da kupim dodatni ruter. Hvala na odgovorima.

Telekom Srbija VDSL

Imam taj ruter i redovno se desavalo kao i problem sa kacenjem bezicno na ruter radi podesavanja parametara. Vise puta, negde dvadesetak, sam ih zivkao i menjali su neke stvari i sad je mnogo redje potrebna promena kanala.
Svaki put kad promenim kanal, idem na Speedtest i menjam dok ne dodje do skoro maksimalne brzine. Nema pravila koji ce kanal da odradi posao a definitivno je najpametnije postaviti dobar ruter koji radi i na 5GHz.
Kad to budes radio, moras da im najavis da zelis da ti prebace u bridge mod. To radis preko call centra i onda te zovu i obaveste da su odradili i da mozes da povezes dodatni ruter.

Izgleda da centrale na Dorcolu imaju neki problem trenutno? Ja sam trazio novu liniju (na mestu gde je vec bio VDSL ranije, cak i veca brzina), provereno moguce, ali mesec i vise nisu resili zahtev. Sreca nije za mene, i nije hitno, ali ovo je haos. Ista centrala ranije (radio sam 3 zahteva na njoj do sada), jedino je seoba trajala 2-3 dana, novi zahtevi su extra brzo resavani.
Da nemaju modema, seobe bi barem radile brzo. Da nemaju portova, opet bi seobe radile. Nesto drugo zezaju.

Itekako mislim da je dobar razlog da se zove RATEL.

Ja im ne bi poverovao da moze isti dan, sem da sam ne radim ceo proces ;)

Meni drze vec 3 meseca na 10/1 imam uslova, blizu centrale (Mirijevo) a kao nema portova u centrali.
Ne znam dal me leraju. :D sta da radim?

To je moguce, ali ovde kod nas bi rekli da je do portova.. a pogotovu ne bi cimali za PRENOS na istoj centrali. Sem ako nisu bilide, pa mu je nestao port kada se iskljucio DSL na jednom, pa onda ceka na drugom u istom stanu :D

Ja na primer nemam ni jedan wifi koji mi guši signal pa mi se dogodi da mi bude oko 20 mb dok kabl 50 konstantno.
Problem prave i drugi uređaji u stanu koji takođe rade na 2.4 ghz

@vladavina: skini WifiInfoView, možeš da vidiš na kojim kanalima je gužva. Meni je sve OK na 20/2 ali sam i jedini na tom kanalu.
@Wuk: bukvalno su mi rekli da mogu da dobijem 20/2 (nemam uslove za više) ali kada dobiju portove i to ne znaju ni sami kada. Može da bude sutra, za mesec, dva, tri... Podneo zahtev, čekao otprilike mesec dana.

Društvo, danas sam dobio uz ADSL "VDSL2 IAD H267N". Kada budu u mogućnosti da mi isporuče VDSL (tipa 50 ili 100 mega) da li ću morati da menjam uređaj ili je ovaj dovoljan? I kako da proverim da li je WiFi na 5Ghz ili 2.4?

@makiacaveki
Taj će biti odgovarajući.
On je na 2.4GHz po specifikaciji nažalost, Telekom još ne deli rutere na 5GHz. Još jedna nebuloza kod tog rutera (bar po specifikaciji) je da ima samo jedan gigabitni lan, ostali su na 100mbps..

Sent from my S7 using Tapatalk

koja je poenta jednog gigabitnog porta? i koji je to port na pomenutom uredjaju?

poslato sa pejdžera

11 meseci vdsl mi je radio odlicno. Pre jedno mesec dana sam imao prve probleme sa netom prekid u vise navrata u toku dana. Uvece pozovem i prijavim kvar. Ujutru dodje tehnicar i ni pet ni sest promeni mi modem HG 630 sa ZXHN H367N. Od tad ponovo nisam imao problema do veceras. Gledao ligu sampiona posto imam i njihov iptv i pocela je slika da secka. Vidim na modemu u tom trenutku da se ugasila dsl i internet lampica i na iptv izbacio medijska graska. To je trajalo manje od minuta i net i slika su se vratili. Od tog trenutka ima i net i iptv ali slika i zvuk na 10 sekundi secne, i internet se nije vise gubio. Udjem u modem da vidim da li se desava tamo nesto i imam sta da vidim. Sad se ja ne razumem ali vidim da parametri nisu isti kao sto su nekad bili. Postavicu sliku parametra nekad i veceras a Vi ako mozete da mi pomognete odnosno kazete sta nije u redu ili sta je problem.
Nekad Untitled.png
Veceras slika.png
Merio sam i brzinu preko speed testa i tu pokazuje da je sve ok.
slika1.png
Hvala.

Pa lošiji su ti parametri (povećano slabljenje signala , niži margina koja predstavlja odnos šum/signal...) sad sa novim ruterom. Sad je pitanje da li i jedan od ta dva rutera prikazuje "realne parametre" i čija procena max brzina je realnija. Ali eto brzina koju su ti "pustili" je i dalje ista (66 Mbps) tako da ukoliko ti ne bude u budućnosti non stop prekidao net realno nije ni bitno šta piše u parametrima. Ali ovako pod uslovom da ništa drugo nije menjano osim rutera ispada da je Huawei bolji... Ali imaš dosta FEC grešaka to se odmah sad vidi...

Da li imaš dugačak kabl (5+ metara) od tefonske utičnice do rutera i jel to presavijano oko vrata i čudesa i da li se po tome često gazi (pod tepihom i sl)? Proveri taj kabl, uzmi otkači spliter i pogledaj unutra za sva 3 "ulaza" te 2 "iglice" da li su čiste ili ima od vlage i sl naslaga i proveri isto na svakom od konektora na telefonskim kablovima. I na kraju ne bi bilo loše ni da pregledaš i utičnicu (isto "iglice", ali i pozadi spoj žica).

edit: Sad se setih... vidim na screenshot sa novog rutera da piše "Annex B". Jel to ISDN linija??

Poslednja izmena:
Pa lošiji su ti parametri (povećano slabljenje signala , niži margina koja predstavlja odnos šum/signal...) sad sa novim ruterom. Sad je pitanje da li i jedan od ta dva rutera prikazuje "realne parametre" i čija procena max brzina je realnija. Ali eto brzina koju su ti "pustili" je i dalje ista (66 Mbps) tako da ukoliko ti ne bude u budućnosti non stop prekidao net realno nije ni bitno šta piše u parametrima. Ali ovako pod uslovom da ništa drugo nije menjano osim rutera ispada da je Huawei bolji... Ali imaš dosta FEC grešaka to se odmah sad vidi...

Da li imaš dugačak kabl (5+ metara) od tefonske utičnice do rutera i jel to presavijano oko vrata i čudesa i da li se po tome često gazi (pod tepihom i sl)? Proveri taj kabl, uzmi otkači spliter i pogledaj unutra za sva 3 "ulaza" te 2 "iglice" da li su čiste ili ima od vlage i sl naslaga i proveri isto na svakom od konektora na telefonskim kablovima. I na kraju ne bi bilo loše ni da pregledaš i utičnicu (isto "iglice", ali i pozadi spoj žica).

edit: Sad se setih... vidim na screenshot sa novog rutera da piše "Annex B". Jel to ISDN linija??

Mislim da je duzi od 5 metara ali nije nigde presavijen. Kabl ide direktno iz tavana kroz plocu uza zid se spusta niz kanalicu do rutera. Meni je spliter u tavanu povezan direktno na kabl koji dolazi sa bandere. Te zice, kablove i spliter cu moci tek za vikend da isproveravam jer nemam vremena zbog posla. Nemam pojma da li je ISDN linija.

Mislio sam na ovaj pljosnati kabl koji ljudi imaju od utičnice do rutera, pa je čest slučaj da je utičnica 2 prostorije daleko od mesta gde je TV a koriste IPTV pa "kao" diktira samim tim i gde stavljaš ruter.

Samo što mnogi ljudi ne kapiraju da su značajni gubici kad imaš 10/15m tog telefonskog kabla po kući i da je bolji pristup da se ruter stavi metar od telefonske utičnice a da do IPTV risivera/kompa/čega god ide ako treba i 50m mrežnog/LAN/UTP kabla.

Moze misljenje o ovoj konekciji posto se apsolutno ne razumem u VDSL a ne pitam za sebe vec za drugara, od nove godine mu ne radi net kao pre, koristi ga za strimovanje i primetio je da mu igra ne radi kao pre dok strimu, ja sam samo proverio da ne gubi pakete ne postoji packet loss i ne puca konekcija. Drugar je na Karaburmi inace ako to nesto znaci...miki VDSL.png

Ovo neki star paket sa upload boosterom?
Koliko mu je uopšte uptime vreme?

Pzdrav svima na forumu prvi put sam ovde pa ako moze pomoc .
naime imam ruter
ZXHN H168N V3.1 V3.1.0T6_SRB
Imam sledeci problem,,, nakon 5 meseci normalnog rada,
kada se udje u glavni meni biosa /firmwera postoje tri stabla , za WLAN, LAN I USB.
meni nema odnosno nedostaje stablo USB , na njega mi je nakacen usb printer za serovanje za racunarima ali ga samim tim sada ne vidi .
Probao sam reset na default vrednosti, reboot nista ......
Na ruteru sam iskljucio WPS ali mislim da to nema veze sa gore navedenim problemom .
Wlan i lan radi normalno .
takodje kada je nestalo stablo usb prikljucka nestalo je u meniju -internet --opcija 3G --- samo vidi DSL --4 intunnel -6intunnel.
Cak ne mogu da nadjem pdf sa tim firmwerom nego neki slicni ali ne taj...
Moze pomoc,
Hvala.

probaj se ulogovati sa admin/tzlkisonpk umesto telekom/telekom

poslato sa pejdžera

Vidim ja nesto fali posle ovo poslednjeg updejta. Definitivno su iskljucili USB....:mad:

Kod mene na reviziji 2.1 još uvek imam USB i firmware je nepromenjen. Da ja lepo preventivno sabotiram TR069 konekciju? :D Nije baš da koristim USB funkcionalnost (pogotovo jer 3G modem podršku su u startu disable-ovali) ali bolje da ima a da se ne koristi nego da nema kad se desi da treba :p

Nazad
Vrh Dno