Šta je novo?

AMD’s Next Gen x86 High Performance Core is Code Named “Ryzen”

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako ovi procesori opravdaju hype, ne vidim kako ce iko za bilo kakvu upotrebu opravdati kupovinu bilo kog intela osim g4560 i eventualno 7700k za entuzijaste/ljude kojima treba dosta jak single core i solidan multi core pa je 8/16 Zen neadekvatan, po ovim cenama za koje intel nudi trenutno sve procesore osim g4560.

Svaki zakljucani i5 za preko 150e pada u vodu ako imamo 4/8 zen za 180-190e otkljucan koji moze bar malo da se nasvira i da daje slicne/iste/bolje perf u odnosu na i7 7700.

Isto vazi i za i3 sa 4/4 zen, mada je i3 prop'o zbog pentiuma.

6600k/7600k takodje ne vidim ko ce kupovati, zbog istog pomenutog otkljucanog 4/8 i 6/12 koji ce ih drati u multi-core a imati 15-25% slabiji single core.

Mada dobro, mozda ovo iz mene vice amd fanboy koji je ovako nesto cekao duze vreme, ali videcemo.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Ista stvar je i za RAM. Danas 4 GB (toliko smo imali još u doba DDR2) je sasvim dovoljno za ogromnu količinu igara dok je 8 GB apsolutno sve što ti treba danas.
Koliko vidim u ovoj temi niko nema ispod 16 GB :)
Ih sad'.. na prethodnoj strani, jedna mašina sa 16GB...

R5 4/8 nece stici i7 4/8 po performansama prvenstveno zbog takta, tu je intel bezbedan. R5 6/12 ce biti interesantan i zao mi je sto ne izlazi sada jer bi vise pokopao 7700 cene.
Okreni obrni za I5 i I3 nesto ne vidim blistavu buducnost, ne verujem da ce im takt pomoci.

Послато са Nokia 3410 уз помоћ Тапатока

550e sa porezom, ili mindfactory ne ukljucuje porez?

Ako je sa porezom onda je to super cena, s obzirom da je roba u eu skuplja i da je 500$ americka bez poreza.

Sa porezom.
PC World testovi, komentar: "While the latest performance demonstration is promising, one snag could make Intel fans cry foul: AMD configured the two quad-core Intel CPUs in dual-channel mode. Intel’s Core i7-6900K and Core i7-6800K both feature quad-channel memory support, which would require four memory modules. AMD’s configurations, however, featured both Intel CPUs configured in dual-channel mode with two pieces of RAM. "
A u linku gore imate i I7 7700k smicalicu, ne znam sta im je to potrebno.

Poslednja izmena:
Znaci, odokativno, 4/8 koji ce u teoriji kostati 175$ EU cena bi trebala biti nesto niza od 200e?

Znaci, odokativno, 4/8 koji ce u teoriji kostati 175$ EU cena bi trebala biti nesto niza od 200e?

Znaci I7 7700k objektivna cena 230e, malo visa na takt[emoji1]

U principu se slažem za "kupi sad" opciju za računar koji se koristi samo za igre ali mislim da je do sada najviše bilo primenljivo na grafičke kartice, dok su procesori nešto što isprati dve ili tri generacije GPU-ova.

Takođe, trenutne potrebe su rastegljiv pojam. Neko može da menja konfiguraciju ili vitalne delove na godinu - dve (radio sam to previše puta) dok neko kupuje za 5 ili 6 godina.
Kroz moje ruke su prošli i Q6600 i Q9550 i i5-2500K i i5-3570K sve dok ovaj poslednji nisam do danas zadržao. Mogao sam da idem na Haswell ili Skylake ali jednostavno nije bilo potrebe.

Hardver daleko brže evoluira od softvera ali kupovina nečega što je možda sada 10% sporije (po 8% manjoj ceni) i manje troši, a što može biti daleko brže sledeće ili naredne godine je po meni zdravorazumska investicija, ne bacanje novca. Pogotovo što se za iste pare dobije "više".

Ista stvar je i za RAM. Danas 4 GB (toliko smo imali još u doba DDR2) je sasvim dovoljno za ogromnu količinu igara dok je 8 GB apsolutno sve što ti treba danas.
Koliko vidim u ovoj temi niko nema ispod 16 GB :)

Project CARS isto profitira od većeg broja jezgara?

Po meni ovi prelasci u mejnstrim segmentu, kao što je sada slučaj sa prelaskom 6/8 jezgara u konzumersku klasu, ili kao što je to prethodni put bio slučaj sa prelaskom sa 2 na 4 i primerom koji sam dao u prethodnom postu, predstavljaju najgori period za kupovinu "za 5 ili 6 godina". Ovo je prelazni period za industriju i one koji kupuju za duži period bih savetovao da sačekaju da sve to sazri i da sačekaju narednu generaciju, gde bi trebalo i da se prebaci ipc četvorojezgarnih procesora.

Mislio sam na 4/8 zen [emoji20]

Ljudi otvorena je zvanična Ryzen tema. Ne bi bilo loše kada se NE BI pisalo na dva fronta, već samo na zvaničnoj temi.

Tema sad može pod lock. Moderator please!

Gesendet von meinem GT-I9295 mit Tapatalk

Tu bre propade intel.......
dobro je što nemam tamo deonice.

Nizak je tu takt Pixell. Jel ti to odgovara? Generalno AMD je sklon sasecanju cena posle izvesnog vremena
sto Intel bas i ne praktikuje tako da moze da se ocekuje povoljniji trenutak.

Sa moje tacke gledista, cisto zbog poslovne politike i uspeha mislim da bi trebali da idu sa blazim startom a u onoj temi sam vec objasnio zasto.
E sad, ja nemam uvid u njihove troskove tako da moja zelja mozda nije uopste opravdana ali hipoteticki kada bi najjaci Zen kostao 400 evra i iza njega
slabiji modeli poredjani u nizu cak i ako OC potencijal bude los, mislim da bi razvalili sa prodajom. Bolje je ici na veci broj prodatih jedinica sa nizom cenom nego
na drasticno manji sa vecom.

Nizak je tu takt Pixell. Jel ti to odgovara? Generalno AMD je sklon sasecanju cena posle izvesnog vremena

Sa moje tacke gledista, cisto zbog poslovne politike i uspeha mislim da bi trebali da idu sa blazim startom a u onoj temi sam vec objasnio zasto.
E sad, ja nemam uvid u njihove troskove tako da moja zelja mozda nije uopste opravdana ali hipoteticki kada bi najjaci Zen kostao 400 evra i iza njega
slabiji modeli poredjani u nizu cak i ako OC potencijal bude los, mislim da bi razvalili sa prodajom. Bolje je ici na veci broj prodatih jedinica sa nizom cenom nego

Najbolje da ga dadnu dzabe, da nije intel zacjenio svoj i7 6900k 1000+$ sad bi i najjaci Ryzen mogao da se uklopi u tvoje ( a bgmi i moje) zelje :D

5.14 GHz na svih 8 jezgara pod LN2.
1:08 pred kraj videa
https://vid.me/ZVcf

Takođe ničim izazvano pojavljivanje VEGA GPU-a sredinom videa

Poslednja izmena:

Ne smeju ni mnogo da spuste cenu, psihologija je cudna stvar, onda je to jeftini procesor, znas ono Kinez:D

Najbolje da ga dadnu dzabe, da nije intel zacjenio svoj i7 6900k 1000+$ sad bi i najjaci Ryzen mogao da se uklopi u tvoje ( a bgmi i moje) zelje :D

Ma procesori od po 1000 i vise evra kao i karte su prica za sebe. To svakako nema veze sa realnoscu.

Naravno da ne treba da daju "bud zasto" ali moras u sve da ukljucis malo i psihologiju. Nije sve samo u proizvodu pogotovu u situaciji u kojoj su oni bili proteklih 6 godina i kakav je
to utisak ostavio na krajnje kupce. Ja na to mislim. Treba gledati na to da se pridobije sto veci broj pristalica, da se ponovo stekne poverenja a na kraju svega toga profit bi sigurno bio veci.

Opet kazem, nemam uvid, ogradio sam se u startu tako da moja zelja uopste ne mora da bude nit realna nit opravdana.

Jos kada bi VEGETA zacinila stvari, da i nVidia-u malo promrda, eh ;)

Intel gotovo nikada nije spustao cene, AMD je godinama imao i brzi i jeftiniji procesor (razlike su nekada bile i drasticne) ali Intel nije popustao. Isto kao i nVidia, godinama i sporiji i skuplji i opet su bili uspesniji na trzistu... "Ipak je to Intel/nVidia". Slicno ce biti i sada.

Nisam ispratio danasnji hype do kraja, jel su rekli nesto o predstavljanju 4c i 6c cpu, ono kad ce i parice!?

e590c1f6_XG24Bit.jpeg
sa drugog foruma

Bice i za pristalice povoljni procesora, koliko sam primjetio 129$ recimo za 4c to bi recimo mogao biti jako fin procesor inace mislim 18 procesora ce imati tako da su 8c/16c spustili na 400e ili ispod gdje bi ove ostale utrpali, sisli bi sa 4 jezgre ispod 100$ a ovakav IPC za ispod 100$ to je tesko ocekivat, realno za nas bi bilo super, sto nize to bolje....iz mog ugla gledano dosta realna ponuda ako se pogleda sta konkurencija nudi u segmenut 8c/16t (govorim o ovim procesorima jer jos nema nista o 4c/8t i 6c/12t ako sam dobro razumio sad samo izlaze 8c/16t procesori tj. vrh njihove ponude a kasnije ce jeftiniji modeli).

Vega ce biti slag na tortu :D mada tu kasne vjerovatno prvo Vega kao protivnik GTX 1080, a kasnije full chip i pokusaj odgovora na GTX 1080ti i Titan tj GP 102.

bolje da je otvorena nova tema kada krene prodaja 2.3. ali ajde, moze i ovako.

Da li je realno da je zatvorena tema u Trendovima iako procesori jos uvek nisu u prodaji zato sto je Kosta tako rekao? Kapirate da su teme u ovom delu foruma namenjene ljudima koji su zapravo kupili procesore i testiraju ih, bar je tako nekad bilo.

Goldi citirao si pogresan post :D

Da u pravu si ti za to ali pazi razlika za 200 Mhz je cena od 100$/evra. Mogli su da ih utegnu tu malo.
Ali ok, zavisi iz koje se perspektive sve posmatra.

Da 129$ mozda u americi,u evropi racunaj dosta vecu cenu zbog slabog evra + pdv + marze + ovo i ono pa da vidimo koliko ce biti povoljan...mada vidicemo uskoro.

Evo neko video FPS sa testa
"Dota 2 streaming with OBS live demo; SMT and XFR enabled* (1700 vs. 7700K):

The Ryzen chip didn't drop frames, while the Core i7 chip did.

AMD Ryzen 7 1700 (QS) → 93–94 fps
Intel Core i7-7700K → 87–88 fps"
Obzirom na klok R7 1700 i na to da je DOTA2 vise CPU nego GPU a bili su na istom GPU lepo bo'me, mozda novi najpovoljniji gaming procesor.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno