Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Za početak zameni utičnicu u zidu, moja ti je preporuka da uzmeš schneider electric http://www.razoelektro.com/artikal/prikljucnica-telefonska-dupla-rj11-bela/23965 ili Aling-Conel https://aling-conel.com/sr/proizvodi/prestige-art-611/details/
Ja sam imao situaciju kad sam uveo internet da nije bilo linka a tel. je radio, kada sam otvorio utičnicu u zidu žice na konektoru su bile oksidirale, stavio novu utičnici i sve je radilo bez problema!
Ako budeš i posle toga imao problem onda je najverovatnije problem u instalaciji od ptt razvodne kutije u podrumu do tvog stana.

Zamenio sam utičnicu, ali problem nije otklonjen. Tako da je verovatno problem ili do modema ili do instalacija of podruma do stana.
Ako me sećanje dobro služi, problem se pojavio otprilike u trenutku kada je neko u mom okruženju uzeo Internet (vidim novu WiFi mrežu HG532) ili IPTV.
Možda i to ima neke veze sa pucanjem neta kod mene.

Zamenio sam utičnicu, ali problem nije otklonjen. Tako da je verovatno problem ili do modema ili do instalacija of podruma do stana.
Ako me sećanje dobro služi, problem se pojavio otprilike u trenutku kada je neko u mom okruženju uzeo Internet (vidim novu WiFi mrežu HG532) ili IPTV.
Možda i to ima neke veze sa pucanjem neta kod mene.
Jedino ako ti nisu zamenili paricu pa njemu dali tvoju staru koja je dobra, a tebi uvalili njegovu koja je losa!
Moze i to da bude ako je taj neko insistirao ili imao vezu!

To je vrlo moguće da se dogodilo.
Jednostavno uzeli tvoju koja je dobra a tebi dali krš neku.
Imao sam ja isti problem pre nego što su mi dovukli optiku pa sam ih sutradan terao na banderu da vrate kako je bilo..

To je vrlo moguće da se dogodilo.
Jednostavno uzeli tvoju koja je dobra a tebi dali krš neku.
Imao sam ja isti problem pre nego što su mi dovukli optiku pa sam ih sutradan terao na banderu da vrate kako je bilo..

A kada bih menjao ove kablove, jel bih onda promenio i paricu, ili bi to Telekom trebao da odradi?

A kada bih menjao ove kablove, jel bih onda promenio i paricu, ili bi to Telekom trebao da odradi?
U tom slucaju ne vredi ti nista da menjas kablove u zgradi ako su ti uvalili losu paricu (usla vlaga ili korodirala parica na nekom spoju od centrale pa sve do tvoje zgrade)!

Poslednja izmena:
Sto je najgore nema nikakve šanse da dokaže da je ova tvrdnja tačna, znaš kad će tehničari da priznaju da su to uradili, nikad..

Znači ako zamenim kabl u zgradi, problem ostane, Telekom neće želeti da popravi paricu?

Znači ostaje mi samo da se nadam da je do kabla ili do modema, pošto ako nije do toga, budući da će RATEL verovatno za jedno 10 godina uraditi nešto po mojoj prijavi, moraću da plaćam net koji ne radi još godinu dana, tačnije do isteka ugovora. Nadam se da do toga neće doći, navikao sam na Telekom, za 10 godina nikad većih problema, izuzev ovoga trenutno.
Sutra ću verovatno "preko veze" :D zvati jednog Telekomovog tehničara, da on ispita sve, pa da odradi zamenu kablova, ako je stvarno potrebno.

Znači ostaje mi samo da se nadam da je do kabla ili do modema, pošto ako nije do toga, budući da će RATEL verovatno za jedno 10 godina uraditi nešto po mojoj prijavi, moraću da plaćam net koji ne radi još godinu dana, tačnije do isteka ugovora. Nadam se da do toga neće doći, navikao sam na Telekom, za 10 godina nikad većih problema, izuzev ovoga trenutno.
Sutra ću verovatno "preko veze" :D zvati jednog Telekomovog tehničara, da on ispita sve, pa da odradi zamenu kablova, ako je stvarno potrebno.

Jel mozes da otvoris doznu u prizemlju (jer si u prizemlju) da bacim pogled? Moguce da je los spoj u njoj, ako je nastavljana parica.

Jel mozes da otvoris doznu u prizemlju (jer si u prizemlju) da bacim pogled? Moguce da je los spoj u njoj, ako je nastavljana parica.

Pretpostavljam da je dozna sa telefonskim kablovima u ravni sa PTT ormarom u podrumu, ako je to, mislim da mogu da je otvorim (ali ću ti slikati ujutro, pošto je osvetljenje slabo) , čak mislim da mogu i PTT ormar da otvorim, čini mi se da ga je tehničar otvarao običnim šrafcigerom.

ako je cetvrtka moze i klestima da se otvori, jesu tvoju paricu merili na vodu u podrumu i posle na uticnici u stanu?
ukoliko te je neko iz telekoma prebacio na losu paricu to se lako utvrdi merenjem na vodu.

ako je cetvrtka moze i klestima da se otvori, jesu tvoju paricu merili na vodu u podrumu i posle na uticnici u stanu?
ukoliko te je neko iz telekoma prebacio na losu paricu to se lako utvrdi merenjem na vodu.
Silazio je dole tehničar i merio.

da je parica problem to bi uocio, onda ostaje instalacija od voda do tebe ili modem.

Da li bi recimo problem mogla da stvara loše spojena utičnica? (mada ne znam kako bi mogla da bude loše spojena, ako fiksni radi). Prvi tehničar je skidao staru utičnicu i merio direktno preko kablova u zidu brzinu i rekao mi da može preko 80MB/S. Ovaj drugi tehničar je merio direktno na novu utičnicu i bilo je max 66Mb/s, a dole u PTT ormaru max 82Mb/s.

Da li bi recimo problem mogla da stvara loše spojena utičnica? (mada ne znam kako bi mogla da bude loše spojena, ako fiksni radi). Prvi tehničar je skidao staru utičnicu i merio direktno preko kablova u zidu brzinu i rekao mi da može preko 80MB/S. Ovaj drugi tehničar je merio direktno na novu utičnicu i bilo je max 66Mb/s, a dole u PTT ormaru max 82Mb/s.

Slikaj kako je spojena uticnica. Na Metalkinim uticnima su jedino bitne crvena i zelena zica. Ismirglaj dobro zice sto dolaze od podruma (ili im preseci krajeve i skini izolaciju, hoce vremenom da oksiduju krajevi) i povezi samo jedan port na uticnici, ne povezuj ostale portove jer su nepotrebni. Taj jedan port uticnice povezi tako sto ces npr. crvenu zicu iz uticnice staviti na plavu zicu sto dolazi iz podruma, a belu na zelenu. Dobro stegni sraf i to je to.

Jel moze u Telekomu tj MTS-u da se trazi novi modem za VDSL umesto ADSL-a ili su za VDSL novi internet paketi?

Šta je pesnik hteo da kaže? :D
Pitaš da li možeš da dobiješ i koristiš novi "modem" a da si ti u dalje na ADSL-u?
Ako si to mislio da pitaš odgovor je "da", svi novi uređaji koje Telekom ima u ponudi imaju podršku i za VDSL i za ADSL signal. Znači pitanje je samo to da li će Telekom hteti da ti da novi ruter ako ti stari radi ispravno a ne prelaziš na VDSL (u kom slučaju naravno moraju da ti menjaju uređaj za novi koji podržava takav signal).

Šta je pesnik hteo da kaže? :D
Pitaš da li možeš da dobiješ i koristiš novi "modem" a da si ti u dalje na ADSL-u?
Ako si to mislio da pitaš odgovor je "da", svi novi uređaji koje Telekom ima u ponudi imaju podršku i za VDSL i za ADSL signal. Znači pitanje je samo to da li će Telekom hteti da ti da novi ruter ako ti stari radi ispravno a ne prelaziš na VDSL (u kom slučaju naravno moraju da ti menjaju uređaj za novi koji podržava takav signal).

Ok, hvala. :) Mislio sam da dobijem novi modem na VDSL, a koristim ADSL. Ruter na ADSL je ionako star sest godina, pa sam hteo da ih pitam da mi daju novi ako hoce.

Poslednja izmena:
Telekom sad isključivo nabavlja VDSL modeme, drugar je na ADSL-u i imao je problem sa modemom, dobio je novi VDSL ZTE H267N pošto ima i BBTF liniju!

Koji sad najbolji vdsl ruter sto se tice wifija a i samog rada istog tipa nema reseta svako malo, ne baguje u tom smislu, a i da mu je wifi dobar.
Za 3 mes mi istice UO pa kad budu pitali za obnovu, ja njih da pitam za taj ruter, pa ako nam se interesi poklope da nastavimo saradnju na obostrano zadovoljstvo.
Sad imam matori HW 655b valjda bese, ne znam napamet, dobar je ne baguje sa te strane je super nikad se sam nije restartovao, ali ima izgleda losu wifi antenu, nece preko 43Mb ni da cuje, sam sam na kanalu, nije neka zagusenost u etru a nece vise od toga a u 99% slucajeva ide do 40.
Pa ako neko zna sta je dobra alternativa, zahvaljujem.
Da se pripremim na vreme da ja njih iznenadim ne oni mene. [emoji2]

Послато са SM-N935F уз помоћ Тапатока

Пре неки дан одобрили су ми пакет 20/2.

1. Кад је рачунар повезан каблом, брзине се крећу
- download од 19,3 до 19,6. Mb/s
- upload око 2 Mb/s
- ping 7 до 8 ms

2. Кад је рачунар повезан са интернетом бежично брзине, се крећу
- download од 8 до 12 Mb/s ретко кад до 14 Mb/s
- upload оko 2 Mb/s
- ping 7 до 8 ms

3. Кад мерим брзину преко телефона, брзине се крећу од
- download 19,3 Mb/s па до скоро најчешће око максимума
- upload окo 2 Mb/s и мало више
- ping 4 до 5 ms.

Да ли је нормално овакво одступање кад је у питању бежична конекција са компијутером?

П.С
У селу имамо BBTF линију, били смо сегментирани на 50 Mb/s, дошли су да мере и кажу да је максимум што можемо да извучемо је 45 Mb/s . Ћале је тражио да му одобре тих 50 Mb/s , али видећемо шта ће они да одлуче. Само ме сад занима око ових BBTF линија, да ли је све једно који ВДСЛ рутер добијамо?

Koji sad najbolji vdsl ruter sto se tice wifija a i samog rada istog tipa nema reseta svako malo, ne baguje u tom smislu, a i da mu je wifi dobar.
Za 3 mes mi istice UO pa kad budu pitali za obnovu, ja njih da pitam za taj ruter, pa ako nam se interesi poklope da nastavimo saradnju na obostrano zadovoljstvo.
Sad imam matori HW 655b valjda bese, ne znam napamet, dobar je ne baguje sa te strane je super nikad se sam nije restartovao, ali ima izgleda losu wifi antenu, nece preko 43Mb ni da cuje, sam sam na kanalu, nije neka zagusenost u etru a nece vise od toga a u 99% slucajeva ide do 40.
Pa ako neko zna sta je dobra alternativa, zahvaljujem.
Da se pripremim na vreme da ja njih iznenadim ne oni mene. [emoji2]

Ovaj zte 168 super...

Markić, novosti, slike, broj koji sam poslao ?

ZTE 168 samo to mu je oznaka?
Hvala.

IMG_2460.JPG

Sent from my iPhone using Tapatalk

[emoji106]

Treba mi pomoc ljudi.
Imam problem sa cestim pucanjem wifi mreze, tj nestane mi internet a imam wifi signal. I u stanu u sobi imam jako slab signal a udaljen je bukvalno 5 6 metara

bec93cdb393f51bac362c5298f8e11ff.jpg

Послато са Lenovo A6020a46 уз помоћ Тапатока

Ovaj zte 168 super...

Markić, novosti, slike, broj koji sam poslao ?
Nema nekih novosti, proverio sam utičnicu, dobro je spojena. Internet danas nije pucao, ali je brzina 7/2. Zanimljivo je da se upload brzina nije smanjila. Broj ću zvati sutra, pošto treba da dođe neki tehničar, da vidim šta će on reći, koliko će koštati...
Ako se u slučaju promene kablova, stanje ne bude popravilo, zahtevaću raskid ugovora (jer mi je već dosadilo da se raspravljam sa tehničkom podrškom) , a i neću im plaćati net koji ne radi, samo što u tom slučaju ne znam kojeg provajdera bih izabrao.

Vrh Dno