Šta je novo?

AMD Radeon RX 480 tema

Ima, ako neces da igras na max detaljima, za sta je potrebna 1070.

Sto se tice Resident Evil benzhmarka, steanica sa koje je uzeta ona slika(guru3d) je napisala iapod slike da je Nvidia izbacila drivere koji su drasticno poboljsali rezultate i da je u trenutku testiranja jako tesko reci pravu situaciju.
Ali je goldi izgleda slucajno izostavio taj podatak.

Zato ima normalan aktuelan benchmark:

a29c82be4e9cb8e514f2ce967c3cd7b1.jpg

Nema sile nikada da 1060 i 480 budu bolje od 1070. Ako se to desi, nesto nije u redu.

Sent from the 7th edge of the 3rd world.

Poslednja izmena:
Zato sam to i rekao. Da je bilo poredjenje protiv 1060 lagano je moguce da bude brza RX480.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Licno meni je uvek prioritet cena, totalno mi je svejedno da li je nvidia ili amd(ati). U ovom momentu definitivno je pristupacniji amd. Ali za one koji zele bas 4K u ovom momentu gtx1070 i 1080 nemaju nikakvu konkurenciju (mozda gtx980-ku). Za full HD Amd ima konkurentne karte, jos kako konkurentne...

Послато са SM-G361F уз помоћ Тапатока

Koji 4k? O tome mogu da razmisljaju tek sa titanom pascal a sa ove dve kartice mogu samo da gledaju 2k i to sa mozda malo smanjenim detaljima. Jer kolikogod da je 1070/80 jake nisu bas ni one svemoguce.

Za full hd gejming je dovoljno rx 480 ili 1060 i sve preko toga je bacanje para.

Koji 4k? O tome mogu da razmisljaju tek sa titanom pascal a sa ove dve kartice mogu samo da gledaju 2k i to sa mozda malo smanjenim detaljima. Jer kolikogod da je 1070/80 jake nisu bas ni one svemoguce.

Za full hd gejming je dovoljno rx 480 ili 1060 i sve preko toga je bacanje para.

Za full hd je potrebna 1070.
Mogu i ove slabije, ali zaboravi da odvrces sve na max.
I to govorim kao neko ko sa 970 ostvaruje vece rezultate od svih benchmarka za 480 koje sam video.
Ne znam kako se 1060 klokuje, ali ako moze kao 970, onda je na limitima 1080p rezolucije i verovatno ce u narednih 6 meseci izaci igre u kojima nece moci ni da prismrdi max podesavanjima, Watch Dogs 2 je vec prevazisao sve 3 kartice o kojima pricam.

Evo, skidam GTA 5, pa cu da uradim i tu test sa mojom 970, te da opet dokazem da je brza od 480 ili u najmanju ruku jednaka, zbog ogromnog overclocking potencijala(jos sam ja klokovao samo preko OC Guru-a, nisam cackao nista oko biosa).
Vec sam uradio u par igara i potvrdio da je poprilicno jaca(Far Cry Primal, ROTTR-dx12, Arkham Knight).
E sada, mozda ja nisam nasao benchmarke za 480 koji su ostvarili bolje rezultate, pa se nadam da ce okaciti oni koji znaju za bolje.

Za full hd su 1060 i 480, za normalnog gejmera koji nije ovisnik podesavanja da mora bas svako na max.

To sto si ti kupio 1070 koja je za 1440p da bi igrao na 1080p sa SVAKIM podesavanjem na maximumu ne znaci da je 1070 za 1080p.

Daleko od toga.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Cuj, 970 brza od 480, a kada nije to je AMD naslov. 480 je brza i od 1060, 980 u poslednje vreme redovno.

Za full hd su 1060 i 480, za normalnog gejmera koji nije ovisnik podesavanja da mora bas svako na max.

To sto si ti kupio 1070 koja je za 1440p da bi igrao na 1080p sa SVAKIM podesavanjem na maximumu ne znaci da je 1070 za 1080p.

Daleko od toga.

Ovde je izgleda prava drama ako FPS padne na 55, ili da bude iznad 60 ili je neigrivo.

Ne, drama je oko podesavanja.

Mora SVAKO na max max :D

Evo meni na doom dx12 na ultra 1080p, uglavnom 120-130fps, padne u nekim delovima na oko 100. Kome to nije dovoljno onda stvarno...

Inače za neke igre sa SVIM upaljenim čudima i na max detaljima u 1080p nije dovoljna ni gtx 1070.

Poslednja izmena:
Onda je 470 za 1080p, jer sta ce vam ti detalji i ta podesavanja. Jos bolje, gtx 950, na low ce sve igre da rade na 40fpsa sigurno.
Dakle, 480 i 1060 kupuju samo ludaci koji ne znaju sta ce sa parama, jer se isto igras i ma gtx 950.

Kada se prica o kartici za odredjenu rezoluciju, podrazumeva se da ta kartica tu igru na toj rezoluciji pegla na max podesavanjima na 60 fps.
Ja cu da igram na 1440p sa 1070, ali je realnost da je ona potrebna i za 1080p. Najveci je problem sto 1060 nije donela nikakvo poboljsanje u odnosu na 970, a da je bila malo jaca od 980, to bi bila 1080p karta, a ovako je preslaba za opusteno 1080p igranje, vev moras da cinculiras sta da ukljucis, sta da iskljucis i da li je ok ako ti padne na 35fpsa samo na 5s kada ti izadje njih 10, a posle radi na 50-60 fps.
Takva graficka moze da fura 1080p sa kompromisima.
A to da li je nekome ok da ih pravi i koliko je nezahvalno pricati, jer je to kod svakoga drugacije.

Opet gledate ograniceno na stvar, jer vec Watch Dogs 2 kida te kartice na 1080p, a sta kada u marednih par meseci izadju jos jaci naslovi, kojima je poenta da nagruvaju new gen grafiku?
Nije malo dati 250-350e za grafiku i skapirati da si je jedva naceo, a vec moras da potrosis sat vremena na podesavanje igre, ne bi li bila igriva.

Dakle, ne pricamo o tome da li neko moze da igra igre sa 480, nego da li neko treba sada da pljune 250-350e za 480 i 1060 za 1080p gaming, racunajuci da ce 99% ljudi to uzeti za narednih par godina.

Sent from the 7th edge of the 3rd world.

Da, treba.

Da, te kartice su super za full hd gaming.
Neoptimizovane gluposti od igara ne dolaze u obzir pri gledanju performansi.

Iskljucujem se iz dalje diskusije na temu 1070 za fhd jer ocigledno nema poente pisati vise, ubedjen si u to sto si ubedjen, samo nemoj druge ubedjivati molim te..

I ja se isključujem iz rapsrave, em nema poente em je gubljenje vremena.

Za sada smo zakljucili da je Watch Dogs 2 neoptimizovano *****, koje slucajno svi hvale kao izvanredan port, ali sta oni znaju, nisu ni svesni koliko je nebitno kako igra izgleda, vazno da ides i pucas :)
A onda se spominje Doom, kao pojam performansi moderne grafike, dobro se nije Counter Strike spomenuo kako leti :)

A van *******cije, 1070 jeste 1440p karta, ali je problem sto nema nista izmedju 1060 i 1070.
Problem je sto je 1060 trebao biti kao i 960, najjaca low mid grafika, a 1070 high mid, a ovi su sa odvaljivanjem cena 1070 i 1080, vestacki od ovih slabijih napravili neku jaku srednju klasu, a onda dobili satro 2 high end kartice.
Ako pogledas da je cela nova generacija otprilike duplo jaca od prethodne, 970-1070, 980-1080, 1060 je naslednik 960-ice, a ne 970-ice. Ali im vriste jaja usled nedostatka konkurencije i sve se poremetilo.
AMD je za sada tu da bi dao low budget alternativu.
Od 1070 se vestacki napravi kao neki monstrum, a realno je isto sto je i 970 nekada bila.
Ja tipujem da ce vec na ovo leto sa novim igrama 1070 jako brzo da se spusti na zemlju i da ce sve te karte da se dovedu na svoje mesto.
Nerealno je dati 350e za 1060, koja ima proslogeneracijske performanse, ta graficka treba da je 250e u proseku, 300e da sabijaju primerci.
Prosecna cena rx480 je 300e, 1060 je 350e, 1070 je 550e, a 1080 je 800e...
970 high end model nije bio 550e, a ne prosecni, pa se nije 960 toliko velicala kao savrsena grafika za gaming.

Poslednja izmena:
Nanosis mi dusevni bol.

Smatram da nema nikakve potrebe izdvajati toliko novca (GTX1070 i 1080) da bi se igralo u full HD-u.
Taj Radeon 480 i nvidia 1060 su nešto za šta vredi dati novac i očekivati visoke performanse u pomenutoj rezoluciji.
Naravno ko želi sve na max ima puno pravo kad kaže da 480-ka i 1060-ka ne mogu sve igre na max. detalja. Jer postoji određen broj igara (koje se trenutno broje na prstima jedne ruke) koje traže jače grafike od ove dve.
U narednih 1-2 godine će izaći još nekoliko igara koje će zahtevati monstruma od grafike i tada će rx480 i gtx1060 biti slabe, ali isto tako će i gtx1070 i 1080 biti slabe ili onako negde na granici. Naravno govorim za maksimalne detalje u igrama.
Priča za 4K već nešto drugo i tu već stvari stoje kako stoje. Ali uz grafiku na 4K treba imati i dobar tv/monitor koji su sve samo ne jeftini. Ja recimo i dalje igram neke starije igre u rezoluciji 1024*768 i zadovoljan sam time jer ja igram igru, ne gledam da li se vide senke, dim, lišće koje lleti, kiša koja pada itd... Ali naravno kako volim i novije igre koje su rađene za full HD treba mi grafika koja će me služiti bar 2-3 godine. Kada počnu izlaziti igre koje traže jače grafičke karte ja ću kao i većina smanjivati detalje i po potrebi rezoluciju jer opet kažem igram igru i nisam jako zainteresovan da likovi iz igre izgledaju kao živi ljudi jer je u pitanju igra.
Naravno sve ovo govorim sa moje tačke gledišta, ima i onih koji će kupiti svaki top model koji bude izlazio u narednim godinama kako bi mogli imati sve naj naj, ali to je za mene jako skup sport.
Upravo su te grafike oko kojih se vodi rasprava (rx480 i gtx1060) namenjene za gejmere koji hoće za što manje novca što bolje performanse a naravno da bi igre bile igrive u full HD-u. Na kraju krajeva kako se uopšte mogu porediti grafičke karte između kojih je razlika u ceni nekoliko stotina eura. Svi znamo da je nVIDIA TITAN X jača od Radeon R7 250 isto tako kao što je i GTX1070 jača od RX480 ali razlika u ceni je ..........
Ali kome je R7 250 dovoljan da igra GTA V na nižoj rezoluciji u low detaljima neće razmišljati o Titan X-u sigurno. Zna se ko kupuje Pascal.
A u vezi ubeđivanja ljudi ko ima jaču grafiku, e to je već smešno.

Nanosis mi dusevni bol.

Ti si otisao.

Goor, kao sto sam i rekao, uvek moze, ali ovde pricamo o tome da te igre ipak fundamentalno treba da budu ono sto su namenjene, a ne da cujes nekoga, pre nego sto ga ugledas, a to ce se desiti za godinu dana(dobro, mozda ga malo preterah :)), pa zato mislim da je 1070 potrebna za dobro fhd igranje, a da su 1060 i 480 jednostavno ok za tu rezoluciju i da ne treba preterivati.

A isto sam vec rekao da je to kako ce neko nesto da igra individualno, da neko voli na velikom TVu, neko na malom brzom monitoru, neko na dzojstiku, neko na misu i tastaturi, pa su tako i zadovoljavajuci izgled i brzina igre takodje individualni, te je bespoentno ubedjivati nekoga u svoj standard.

Glavni problem je sto su se cene abnormalno siftovale, pa je 1060 fhd, jer je 1070 preskupa da ne bi bila nesto bolje, a cene su zapravo nerealno visoke za sve te kartice.
Nije normalno da das 350e samo za grafiku, da bi igrao nesto na 70%, na sada vec i vise nego smesnoj rezoluciji.
Cene 4k tv-a su se prepolovile, a 4k igranje je poskupelo, sto nema nikakvog smisla. Tako mislim da je i cena fhd igranja poskupela sa 970, na 1070, sa tadasnjih 400, na sadasnjih 500e.

A posto smo krenuli o tome da li je neka 1080p ili 1440p graficka, kako to utvrditi?
Ako uzmemo kao osnovu da je to kartica koja moze da pusta sve igre na medium i tako ce raditi jos 2 godine, to podrazumeva mnoge kartice, pa ne vidim zasto bi 480 bila posebna tu, samo zato sto je najbolja u nekoj imaginarnoj normali cene.

Moje misljenje je da je to kartica koja sada sve gura na max detaljima i velika je verovatnoca da ce nastaviti to da radi jos 2 godine.
Ok je da se neko ne slaze sa time i da je po njegovom standardu to kartica koja gura sada sve fura na ultra i naredne 2 godine ce biti prihvatljiva za medium, ali niti ja treba nekoga da ismevam zbog toga i nemogucnosti da skapira sagovornika, niti neko treba da ismeva nekoga, samo zato sto mu je standard igranja malo visi.

Potpuno trece je prica o odnosu ulozeno/dobijeno i isplativosti necega.

Poslednja izmena:
Za sada smo zakljucili da je Watch Dogs 2 neoptimizovano *****, koje slucajno svi hvale kao izvanredan port, ali sta oni znaju, nisu ni svesni koliko je nebitno kako igra izgleda, vazno da ides i pucas :)
A onda se spominje Doom, kao pojam performansi moderne grafike, dobro se nije Counter Strike spomenuo kako leti :)

A van *******cije, 1070 jeste 1440p karta, ali je problem sto nema nista izmedju 1060 i 1070.
Problem je sto je 1060 trebao biti kao i 960, najjaca low mid grafika, a 1070 high mid, a ovi su sa odvaljivanjem cena 1070 i 1080, vestacki od ovih slabijih napravili neku jaku srednju klasu, a onda dobili satro 2 high end kartice.
Ako pogledas da je cela nova generacija otprilike duplo jaca od prethodne, 970-1070, 980-1080, 1060 je naslednik 960-ice, a ne 970-ice. Ali im vriste jaja usled nedostatka konkurencije i sve se poremetilo.
AMD je za sada tu da bi dao low budget alternativu.
Od 1070 se vestacki napravi kao neki monstrum, a realno je isto sto je i 970 nekada bila.
Ja tipujem da ce vec na ovo leto sa novim igrama 1070 jako brzo da se spusti na zemlju i da ce sve te karte da se dovedu na svoje mesto.
Nerealno je dati 350e za 1060, koja ima proslogeneracijske performanse, ta graficka treba da je 250e u proseku, 300e da sabijaju primerci.
Prosecna cena rx480 je 300e, 1060 je 350e, 1070 je 550e, a 1080 je 800e...
970 high end model nije bio 550e, a ne prosecni, pa se nije 960 toliko velicala kao savrsena grafika za gaming.

Decko o cemu ti pricas?

Koja prosecna cena rx 480 300 evra, gde si to video? Gde si video 1060 za 350 evra? Ti si nesto predvideo a to nije dobro.

Evo moja rx 480 kupljena pre dve nedelje sa 4 gb je kostala celih 234 evra od dobavljaca iz madjarske. A 1060 kartice mogu da se kupe vec za 280 evra samo treba pitati prodavce da li moze da cena ide jos nize od trenutne.

I nije tacno da je 1060 zamena za 960 nego je ona tu da bi se borila rame uz rame sa 980-kom, 980ti je tu da bi se borila sa 1070 a 1080 je tu da bi zamenula proslogodisnji titan.

Treba ti jos malo da proucis tu tematiku koja koju karticu zamenjuje.

I ko te je to ubedio u pricu da za full hd gejming mora da ide 1070 a da ne mogu rx 480 i gtx 1060? Odigrao witchera 3 sve do kraja nasvirao, rise of the tomb raider nisam nasvirao sve do kraja jel nije bilo potrebe jer jedina razlika izmedju high i sledeceg podesavanja su bile 4k texture koje traze vise od 4 gb vrama, dooom sve sto je moglo da se ukljuci osim nightmare moda sam ukljucio i fps mi ide do skoro 150 u nekim situacijama a kao i kod stopketa se vrti tu oko 120-130 a bude kada padne na 100 ali to je retko naravno vulkan api, mafia 3 mi sve nasirano do kraja ide tu do skoro 50 fps-a i ne koci.

To sto neko pati od toga da mi fps bude sto veci i tu se prosipa prica da ne moze da se igra ako fps nije 60 je glupost.

Onda probao sam doom da igram na open gl isto mi igra radi na 60 fps kao i na 120 nema kocenja nema seckanja u guzvi.

Ne znas ti kako se nekada igralo jer ako je to 87 tvoje godiste onda ti ne znas kako se nekada igralo i kako je to bilo samo uzivati nisi znao koliko igra ima fps-a samo si znao kada ukoci da je ukocila kada se vrati da si nastavio da igras a danas se pati od toga da se ne igraju igre nego da se vrtiti sintetika i bencmarci i da se kartice natezu do krajnjih granica zarad cega, zbog par fps-a vise a kartica se greje mnogo vise i samim time joj skracujes vek trajanja.

Da ne bih otvarao novu temu pitacu ovde, od kada sam imao 7970 pa sada ovu rx 480 mi se desva da kada sliku prebacim na lcd tv da mi se nekada desi da mi se ekran zacrni i da mi u levom uglu izbaci hdmi2 jer je na taj spojen, probao sam i ostala dva porta isto se desava. A dok sam imao 8600gts je bila povezana na dvi na kartici a na tv-u onaj plavi vga port i nije mi se ovo desavalo da mi nestaje slika... Zna da to radi u intervalu minut dva da nestane slika i da se pojavi vise puta.

Jel zna neko u cemu je fora i kako resiti problem? Hvala

Sent from my Redmi 3S using Tapatalk

Poslednja izmena:
UmPahPah i ja sam imao isti problem ranije sa GTX770, problem nastaje prilikom detekcije novog uređaja i znao sam nekad napamet u podešavanjima tačno šta i kako ali sam već zaboravio.
Uglavnom sećem se da mi je reinstalacija draivera uvek rešavala problem...

Dzaba to se upravo desava na sveze reinstaliranom sistemu i stavljenim zadnjim drajverima 17.1.1 a isto mi se desavalo i na 16.12.1 a isti slucaj mi je bio i sa 7970 sa bilo kojom serijom drajvera da stavim to mi se desavalo da se gubi signal na lcd-u. Jedino sto nisam probao je to da zamenim hdmi kabel ali to cu vec koliko ovih dana da obavim da vidim jel ce se isto desava?

Pogledaj da ti hdmi (spoljni deo,lim) ne dodiruje kućište. Meni je to pravilo problem.Karta malo "legla" pa pravila kratak spoj i resetovala konekciju sa TV-om.

Kabl je problem, uzmi kvalitetniji.

Pogledaj da ti hdmi (spoljni deo,lim) ne dodiruje kućište. Meni je to pravilo problem.Karta malo "legla" pa pravila kratak spoj i resetovala konekciju sa TV-om.

Evo da javim da sam isprobao ovo i jos ne mogu da poverujem u ovo resenje. Za sada radi, nisam ranije stigo da probam a iskreno nesto nisam ni verovo da nesto tako mizerno moze da napravi takav problem.

Jos jednom hvala na resenju. Koliko jednostavno a nikada mi nije palo na pamet da samo malo izvucem hdmi napolje da ne pravi kontakt.

Da ne pričam šta sam ja sve probao dok nisam video varnicu.Bitno da je to,bez troška.Nema na čemu.

Da li je neko upoznat sa sapphire rx480 nitro+ 11260-07-20G.Zasto je jeftinija 7,8 hiljada od iste takve samo oc verzija.Da li istina da su to lose serije i da li sapphire vuce mnogo vise struje od npr strix verzije.
Kod asusa strix rx480 oc jeftiniji oko 4 hiljade od obicne strix rx480? Nema logike ili ima?

Jedino ako nisu stare zalihe, nabavljene skuplje pa se nije prodalo.

Vrh Dno