Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Крагујевац.
Мидеа се заледила као Сибир.
Али још увијек ради. :)
20170120_135805_1.jpg

Radi ali sa kojom efikasnošću?

Ma kakva efikasnost, to jedva mlako duva ako moze i toliko. Dobro je da i ventilator vrti ikako.

sent from P9 lite

Dobra reklama za Mideu. Salu na stranu, ovo mora da je klasicna klima, nije inverter a ukljucena da greje na ovim minusima koji uz mali predah traju 20 dana.

Улазио сам у продавницу, ради Ок с обзиром да је спољашња залеђена потпуно, али доста мање ефикасно. Стављена је на 28 С, али ради нон стоп.
Зар је могуће да не ради дефеост када је спољашња оволико залеђена!? :О

Poslednja izmena:
Pa znas kako , kod fix klima defrost je vremenski namesten , a ona je toliko zaledjena da ne stigne da se odledi za to vreme , i tako u krug ..

Da, ona odledi izmenjivac ali nedovoljno pa se vremenom napravi ovo. Ili je toliko los kompresor da nema snage da otopi.

Moje Midee, obične, se ne isključuju čim počne sezona grejanja. Malo pre sam izmerio, jedna duva 45C vazduh, a druka 43C. Greju kuću od 90m2 sa izolacijom na zidovima i plafonu.

Када клима хлади избацује ваздух између 5-7 С, а када грије, колику температуру избацује? :)

Када клима хлади избацује ваздух између 5-7 С, а када грије, колику температуру избацује? :)

To u mnogome zavisi od spoljne i unutrasnje temperature, modela klime, kolicine freona u sistemu, itd.

Inace 40+ stepeni je rezultat koji treba da bude kada je u prostoriji oko 20c, a napolju do nekog blagog minusa.

Samo da napisem da mene kinez invervet Vox IVA (12ka) izuzetno dobro sluzi, u decembru je radio 24h svih 31 dan, bez gasenja. Danju kada izlazim stavim na 24,5 C, kada sam u stanu inocu 29,30. Stan 40 kvm, vrata od spavace su otvorena uvek. Zadovoljan sam i potrosnjom. Imala je malu pauzu za Bozic ali je nastavila da radi punom parom od tada.
Posto je koristim svega 3,4 meseca videcu kako ce se pokazati u narednom periodu i leti.
Ne znam samo da li treba da se ocisti posto od kako je kupljena nije nista radjeno.

Pozdrav ljudi,pratim ovu temu dosta dugo i zelim da podelim svoja iskustva sa vama koja imam i da pitam za par saveta.
Pa da pocnem: Kupio sam pre 3 godine gree change premium klimu http://gree.rs/change_premium.html i pokvarila se nakon pola godine taman negde pred kraj zime i zvao sam distributere i cekao 5 meseci da dobijem nov uredjaj i dobio sam i dosli su i ugradili umesto pokvarene,sad ovu imam eto 2 sezone(ovo joj je druga) i nisam ni malo zadovoljan s istom,grejem dve sobe od po 15 kvadrata(stavicu sliku cele kuce,lose je nacrtano ali cisto da imate uvid kako izgleda sve i da posavetujete za buduce pitanje) koje su odvojene kliznim vratima od metar sirine,dvorisna kuca je u pitanju,2.4 metara visoko,stiropor oko kuce od 10 cm,stolarija odlicna,tavan za sada samo ploca ali uskoro cu i to resiti sa nekom izolacijom i kad grejem u ovom periodu kad je od minus 3 do minus 8 ne mogu da ugrejem obe prostorijie na vise od 20 stepeni,klima na svakih 45 min ide u defrost koji traje oko 12 minuta i onda joj treba jos par minuta da pocne opet da duva toplo,u sobi u kojoj se nalazi klima temp je 20 u drugoj je stepen,dva manja.Unutrasnja i spoljasnja jedinica su stavljene sa minimalnim razmakom(citam ovde da to nije dobro ali nisam tada znao kako se i sta montira jer su to bili neki nadri majstori koji su dosli i tako namestili,uzeli pare i to je to),kupio sam merac potrosnje stuje i on pokazuje da ona trosi na sat oko 1.3 kw sto je po meni puno(verovatno sto radi kompresor punom snagom i ne moze da zagreje taj prostor od 30kvadrata,kad je upaljena da greje na 23,24 pise da vuce 1.6 kw klima).Kad zatvorim vrata izmedju soba(obicna drvena vrata na klizni mehanizam koja ne dihtuju ni najmanje) klima uspe da nagreje na 23-24 stepena i potrosnja bude oko 900-1100w sto je ok ali opet greje samo 15 kvadrata.

Kad sam kupovao klimu citao sam na nekim forumima i svi su rekli da je ta klima odlicna a niko nije ni jednom spomenuo cuveni defrost i kako i kad i koliko se on cesto pojavljuje i traje,pre tri godine retko ko je u Vrbasu imao inverter i da se grejao na to pa da sam mogao da pitam iz licnog iskustva kako to zapravo radi i kad je defrost kuca se razladi malo ali ne strasno nego ta pauza od 15 min nije bas mala.Razmisljao sam i onim grejacima tacne i kompresora ali mislim da to nista ne bi promenilo sto se tice grejanja i potrosnje.
Istu klimu ima i brat u svojoj kuci(zivimo na istom broju i imamo dve kuce) i on greje dnevni boravak od 35 kvadrata i isto se ponasa klima kako i kod mene.
Iskreno nisam zadovoljan sa klimom jer se niti ugrejem niti malo trosi,super je kad je temp iznad 0 i kad je mala vlaznost onda lepo greje i sve je ok ali kad je ovako vreme nikako ne radi,kuca se pre klime grejala na kotao i radijatore i bez problema je bilo u kuci toplo samo je sad taj vid grejanja trenutno neisplativ meni.
Ovo su moja iskustva i ne zelim s nikim da se svadjam niti bilo sta samo iznosim ono sto se desava kod mene zadnje tri godine jer vidim da su se ljudi lepo ogrejali sa raznim klimama a neki i nisu pa su utisci razliciti.

Ovde na forumu sam dosta naucio od vas tu strucnih ljudi i hvala vam na tome.

Zeleo bi da ako je moguce sa nekom jacom klimom koja bi stojala na istom mestu mogu da ugrejem te dve sobe koje su spojene na neku temperaturu od 22-23 stepena i da potrosnja bude manja od trenutne(odgovaralo bi mi kad bi grubo trosila oko 1kw),razmisljao sam o jednoj od ove dve klime.
www.acs-klime.rs/klima-uredaji/inverter/fujitsu-asyg14luca-aoyg14luca.html
http://www.acs-klime.rs/klima-uredaji/inverter/fujitsu-awyz14lbc-aoyz14lb.html

Iskreno za mene bi ovo bila velika investicija i ako bi jedna od ove dve klime uspela da ugreje 30 kvadrata sa manjom potrosnjom od postojece ja bi bio veoma zadovoljan zato vas pitam za misljenje i neki savet ako imate da mi date.

Nadam se da sam uspeo da vam docaram problem.
Pogledajte prilog 220005Pogledajte prilog 220007Pogledajte prilog 220008Pogledajte prilog 220010

Poslednja izmena:
Najveći broj korisnika ovde u temi priča o grejanju, "snazi" klime i kvadratima prostora koji greju.

Ono što je bitno za početak bilo kakve priče, jeste koliko je vama toplotne energije potrebno da održavate prostor ugrejanim, bez obzira kako tu toplotu dobijate.

Cena dobijene količine toplote tipa din/J (dinara po džul-u) naravno varira u ogromnom rasponu, od uglja preko drva/struje/gasa/pelata/TP/obične klime, ali bez obzira koji nam je izvor toplote, za isti prostor, treba uvek ista količina toplote da ga zagrejemo, te onda i održavamo toplim cele zime.

Džul je srodna jedinica wat času, i lako se i linearno preračunavaju.

Koliko je vama toplote potrebno da grejete vaš prostor, teško ćete odgovor dobiti odmah ovde na forumu. Nađite tabele i formule, te izračunajte. Ima to po građevinskim i termotehničkim sajtovima. Ili na kraju krajeva, platite nekom ozbiljnom da vam uradi toplotni proračun. Prema tom proračunu, dizajnirajte grejanje za vaš prosotor. A ne prema savetu u dva tri posta na forumu. To nije ni pitanje za zidara koji kaže da zna da lepi stirpor (ma obelp'o ja bre baćala već 500 kuća), niti za trgovca u WW shopu. To je ozbiljno pitanje koje mora da se računa posebno za svaki objekat.

Sve ozbiljne firme daju tačne i precizne karakteristike svojih termičkih uređaja. Iz podataka o vašem objektu, i podataka o grejnim uređajima, bira se uređaj za grejanje.

I za kraj da opet dodam, brojni su primeri u Srbiji napravilno postavljene a skupe izolacije, a onda gunđanje na ili skupo grejanje, ili "bačene pare" na izolaciju. Najčešća greška, duvanje promaje između sloja izolacije (obično stiropor) i samog zida (da se vratimo na onog majstora što je već 500 kuća oblepio, sve na isti način). Takvu grešku je jako teško uneti u gore spomenuti proračun. :(

Poslednja izmena:
Izloaciju imas samo na 2 strane?

Tavan obavezna izloacija tu gubis dosta toplote.Bilo koja sa linkova klima bi trebalo da ugreje tu kvadraturu lagano.Da li si razmisljao da stavis multi sistem 1 spoljnu jedinicu sa 2 unutrasnje?

Izloaciju imas samo na 2 strane?

Tavan obavezna izloacija tu gubis dosta toplote.Bilo koja sa linkova klima bi trebalo da ugreje tu kvadraturu lagano.Da li si razmisljao da stavis multi sistem 1 spoljnu jedinicu sa 2 unutrasnje?

Izolacija ima na ta dva zida koja su spoljna i bila su navodno problematicna i sad su sa izolacijom resena,ostali gledaju u ususakano dvoriste i tu je fasada i napravljena je kuca sa te strane kako valja,razmisljao sam sa i o tome ali mi je to bas puno para trenutno.

Da li ce te klime raditi pun gas ili bi ugrejale taj prostor i onda odrzavale jer sam gledao da su one dosta jace i ako bi stalno radile pun gas dosta bi vise trosile od trenutne klime.

Prvo ce zagrejati prostor pa odrzavati temperaturu.Tavan nemoj da zapostavis jer tu odlazi i do 40% toplote, mada zavisi i od cega je napravljena ploca.

Mislim da ti je multi split bolje resenje cak i sa nekim slabijim modelima.Koliko se secam LU je dizajnerski a NOCORIA top model.Sacekaj nexteena on ih zna u prste.Ovo je samo moje misljenje pa ga uzmi sa dozom rezerve.

Prvo ce zagrejati prostor pa odrzavati temperaturu.Tavan nemoj da zapostavis jer tu odlazi i do 40% toplote, mada zavisi i od cega je napravljena ploca.

Mislim da ti je multi split bolje resenje cak i sa nekim slabijim modelima.Koliko se secam LU je dizajnerski a NOCORIA top model.Sacekaj nexteena on ih zna u prste.Ovo je samo moje misljenje pa ga uzmi sa dozom rezerve.

Ok,najvise vremena se provodi u toj sobe gde se i nalazi klima,tavan cu cim otopli resavati i onda ce i on biti izolovan i onda ce cela kuca biti odlicno izolovana, cekam nexteena da se javi jer dosta zna o tim klimama.

Sredi izolaciju tavana umesto zamene klime.

jel imao jos neko iskstva sa inverter kilmama Gree? vidim da su se spojili sa daikinom.

Romeo Crennel je ne zadovoljan,ima li jos nekog

Poslednja izmena:
Sredi izolaciju tavana umesto zamene klime.
Kod brata koji greje tu jednu sobu cak je spusten plafon i izolovan kako treba i opet ne moze da ugreje,iskreno mislim da je ova klima slaba za taj prostor,iako sam verovao da ce moci da ugreje i sve koje sam pitao pre kupovine su rekli bez problema ali eto u praksi se nije bas pokazala a i potrosnja ne ispada mala.

Sent from my ONE E1001 using Tapatalk

Poslednja izmena:
A iz kog razloga ti nije isplativo da se grejes na drva?
Ja imam kotao u kuci i 3 radijatora i ugrejem 52 m2 sa nekih 5 metara drva za sezonu a drva me kostaju 150 evra.
Klima me kosta sigurno preko 200 evra za sezonu a ne greje nikako u odnosu na kotao.

A iz kog razloga ti nije isplativo da se grejes na drva?
Ja imam kotao u kuci i 3 radijatora i ugrejem 52 m2 sa nekih 5 metara drva za sezonu a drva me kostaju 150 evra.
Klima me kosta sigurno preko 200 evra za sezonu a ne greje nikako u odnosu na kotao.

Nemam kotao,pre se grejalo na kotao na naftu pa na struju i grejao je obe kuce(sretna vremena),sad bi morao da uzimam kotao,imam 6 radijatora a i ne bi imao ko da lozi sto znaci kad dodjem s posla tek bi se onda lozilo i bilo toplo posle nekog vremena.Naravno da je toplije na radijatore ali klima mi je jedino isplativo(barem ja tako mislim) resenje.

Ja imam mali kotao Milan Blagojević Smederevo, koštao je 300 evra i ugreje vodu na 60 stepeni za pola sata maksimalno i već se u kući oseti da je toplo. Probao sam i na klimu ali nije ni blizu tako toplo a skuplje je. Ja isto ložim posle posla da ne bude zabune i jako se brzo kuća ugreje.

Dobra inverter klima, pogotovo neki japanac je najisplativije i najelegantnije rešenje po meni, pod uslovom da je izolacija koliko-toliko ok. Kod mojih prijatelja sam se uverio o isplativosti tih ozbiljnijih klima, ja lično imam Nocriu i sad čekam čekam prvi račun za struju. Pre par strana sam napisao veći post o utiscima pa čitajte. Isto sam imo velike dileme o rešavanju grejanja u mojoj kućici.

Sent from my C6603 using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno