Šta je novo?

Mini PC dilema

streets_fan

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2004
Poena
645
Pozdrav,

Sklapam konfiguraciju za oca, zahtevi su da bude sto kompaktnija pa je izbor pao na neku mini itx varijantu, pa sam zato i postovao u ovom forumu. Ne treba mu nista preterano zahtevno, ali bih ja sklopio nesto da radi brzo, bez stucanja, bar 5-6 godina za ofis, surf i slicne stvari.

- Procesor: i3 - 6100 mi deluje kao najbolje resenje, ne bih uzimao ove pentiume, nemam iskustva sa njima, ali mi ne deluju kao preterano brzi. Mozda gresim?
- Ploca: neka itx, ne mora wifi, ali ne smeta da ima
- Memorija: 8/4gb
- Hard: ssd 120 + neki obican 3,5 / 2,5 incha
- Sve bi islo u CM elite 110 kuciste

Dilema je sledeca. Da li uzeti ovako nesto, sto bi posle moglo relativno lako da se nadogradi, ili uzeti neko gotovo resenje (koje se meni licno ne svidja), kao na primer:

http://itsvet.com/desktop_gigabyte_brix_mini_gb_bsi3h_6100-pdaa1-20.i?id=2618

http://itsvet.com/desktop_asus_vivopc_vm62_g286m-pdaa1-20.i?id=3092

Budzet za ceo projekat je nekih 400-500e sa sve monitorom, ali nije preteran problem ni neki evro preko. Nisam uzimao i5 u razmatranje, jer mislim da je stvarno nepotreban za njegove poslove, ali me zanimaju misljenja. Ako imate neki drugi predlog, voleo bih da cujem.

Nema sta da uzimas ni i5 ni i3.

Uskoro ce stici pentium g4560 koji ce za 75-80e biti sasvim dovoljan za vase potrebe.
Taj pentium je u sustini isti kao i3, 2 jezgra i 4 threada sa malo slabijom integrusom ali dovoljnom za tu upotrebu.

Mozes 8gb memorije bez problema spakovati u budzet.
Preporuka za neki ssd od 240gb za 80ak evra i dodatni hard pored.

Sto se ploce tice, gledaj da ima dvi ili hdmi ili oba izlaza zbog digitalne slike koja je dosta bolja od analogne(vga). Takodje obrati paznju da monitor ima dvi ili hdmi ulaz.

Edit: ovo sto si linkovao su slabi sistemi, pogotovo za novac koji dajes za njih.
Dosta vise ces dobiti ako uzimas desktop racunar.

Edit2: procesor koji sam naveo je iz Kaby lake serije, ali ide isti 1151 socket, samo je potrebno da se uradi bios update na ploci.
Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Deluje zanimljivo taj g4560, videcemo kad izadje koja ce biti cena. Digitalni izlaz se podrazumeva :).
Kakve su preporuke sto se amd sistema tice?

Sto se amd opcija tice nema nikakvih preporuka, pogotovo ako si u mogucnosti da sacekas malo da dodje pentium 4560.

Cak i ako nisi, neki g4400/g4500 bi bio bolja opcija nego bilo koji amd za te potrebe. Amd-ova trenutna ponuda, za onog ko vec nema neku solidnu amd plocu pa da kupi polovan fx 8xxx i overklokuje ga, je likvidirana izlaskom g4560 procesora u svakom smislu.

Ok, hvala na savetima. Ako ne budem cekao, bice i3, u suprotnom pentium.
Jos jedno pitanje, Ima li smisla praviti sa nekim amd apu-om? Za moje potrebe je bitno da lepo radi na dva ekrana, na jednom youtube za cerku, a na drugom normalan rad za mene?

Bice dovoljna i ova u pentiumu.

Mozes uzeti i pentium g4600, ako g4560 bude recimo 75, ovaj bi trebalo da bude 85-90, ima 100mhz visi takt i oko 25% jacu integrisanu graficku(ista ta jaca grafika je i na i3-ju).

Sama procesorska snaga i3/ht pentiuma je dosta veca nego kod apu-ova.

Ja sam svojevremeno sklapao isto to sto tebi treba. Ima i tema koju sam otvorio o tome, mozes da bacis pogled. Meni to i dalje super radi i zavrsava posao koji i tebe zanima. Ukratko, pentium g1820 zavrsava posao apsolutno. Eto cisto moje iskustvo da podelim. Integrusa njegova tera sve sto ti treba tj. ocu. E sad, mozda i ja, zavisno od cene odem na nove pentiume o kojima se prica. Ali i sa manje para mozes bez problema da prodjes, poenta...

Hvala na jos jednom savetu.
Izbor je na kraju pao na i3, ploca gigabyte b150 phoenix, 8gb value kingstona u stapu, cm elite 110 kuciste. Zbog (ne)potreba za velikim diskovima bice dovoljan ssd od 12 i jos jedan od 500 za storage. Sa sve monitorom i ostalim periferijama izacice oko 70 hiljada. Nisam jurio preko madjara, sve sam jurio u regularnim radnjama, to su bili zahtevi:).
Uz dodatak memorije i ako bude biko potreba, hard diskova, ovo ce trajati bar 10 godina...

Pa dobro. U svakom slucaju dobar izbor. Ja ako uzimam opet nesto, idem ipak na micro kuciste i plocu. Manje para prilicno od itx varijante a nije neka razlika sto se gabarita tice.

Sent from mTalk

Gledao sam sebi matx varijante, ali je maltene duplo vece od ovoga. Ovo kuciste je cca 25x20x25. Slazem se da je egzotika, ali je stvarno maleno.

Pa dobro. U svakom slucaju dobar izbor. Ja ako uzimam opet nesto, idem ipak na micro kuciste i plocu. Manje para prilicno od itx varijante a nije neka razlika sto se gabarita tice.

Sent from mTalk
Што се разлике у парама тиче зависи које се кућиште узме :)
Ова "коцкаста" :D попут CoolerMaster Elite 110 и мог фаворита SilverStone Sugo SG13 ,) подржавају и стандардна ATX напајања и full profile графичке карте. Значи главна разлика је у цени плоче, рецимо најјефтинија mATX socket 1151 плоча је 7 000, а најјефтинија miniITX 10 000.

Наравно цена експоненцијално расте ако се жели оверклоковање, матична Z серије и водено хлађење :D

Adame, jel mi mozes objasniti zbog cega je veca cena kada je ploca fizicki manja? Logikom bi veca ploca trebalo biti skuplja.

iz nekog razloga je minijatura uvek bila skupa... ja sam svoju miniITX platio 245€ i to preko madjara. mogao sam da uzmem full atx isto z170 ali sam hteo miniITX masinu...

Sta znam, ja sam sve smestio u cooltek coolcube crni kojim sam i dalje podjednako odusevljen kao prvog dana. Svi misle da je neki vufer ili slicno. Prelepo je. Platio sam ga ovde na benchu 60€. Dosta dugo sam trazio kuciste i nije moglo nijedno da mu parira po pitanju velicine i funkcionalnosti (240x200x210 - v š d) , rekoh ima tema pa koga zanima nek baci pogled. Sad recimo merkam LC-Power Micro ATX Tower 2010MB (380x180x366). Nije to neka preterano strasna razlika, a kuciste mi se bas svidja. Jedino sto je moj coolcube aluminijum pa nisam siguran da li ce lc biti bucnije mozda... Videcemo kakve ce biti cene maticnih i ponuda istih itd itd...

Sent from mTalk

Nazad
Vrh Dno