Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Pisao sam o problemu koji imam sa prekidima interneta i IPTV na drugoj temi.
Sada su ponovo počeli prekidi.
Ovi iz Telekoma su stvarno nemogući.

Ovo su rezultati:
Line standard VDSL2
Channel type
Interleaved
Downstream line rate (kbit/s) 54271
Upstream line rate (kbit/s) 2048
Downstream max rate (kbit/s) 75824
Upstream max rate (kbit/s) 32073
Downstream SNR (dB) 10.1
Upstream SNR (dB) 31
Downstream line attenuation (dB) 11.3
Upstream line attenuation (dB) 5.2
Downstream output power (dBmV) 14.4
Upstream output power (dBmV) 5.4
Downstream CRC 1
Upstream CRC 0
Downstream HEC 0
Upstream HEC 0
Downstream FEC 36263
Upstream FEC 0

Da li iz ovih rezultata može neko da proceni u čemu je problem? Zasto se dešavaju prekidi interneta?
I to najčešće uveče posle 22h.

Pisao sam o problemu koji imam sa prekidima interneta i IPTV na drugoj temi.
Sada su ponovo počeli prekidi.
Ovi iz Telekoma su stvarno nemogući.

Ovo su rezultati:
Line standard VDSL2
Channel type
Interleaved
Downstream line rate (kbit/s) 54271
Upstream line rate (kbit/s) 2048
Downstream max rate (kbit/s) 75824
Upstream max rate (kbit/s) 32073
Downstream SNR (dB) 10.1
Upstream SNR (dB) 31
Downstream line attenuation (dB) 11.3
Upstream line attenuation (dB) 5.2
Downstream output power (dBmV) 14.4
Upstream output power (dBmV) 5.4
Downstream CRC 1
Upstream CRC 0
Downstream HEC 0
Upstream HEC 0
Downstream FEC 36263
Upstream FEC 0

Da li iz ovih rezultata može neko da proceni u čemu je problem? Zasto se dešavaju prekidi interneta?
I to najčešće uveče posle 22h.

Trazi da ti donesu drugi ruter.

utisci posle preko 2 godine koriscenja vdsla- su extra nema pada brzine ni tokom dana ni noci ping ok za 2 god da li je ili nije pukla mreza veoma stabilno i korektno obnovio jos 2 god

A ja mislio da daju neki gigabitni. :) Da nije malo to knap za Internet + saobracaj u LAN-u?

Nisu ni razmisljali da ces da imas saobracaju u LAN-u, u svakom slucaju WiFi ide 130 sa njim... ako imas odg. WiFi na uredjaju...

Inace da Telekom xDSL je bas stabilan, ali zna da ne vuce max brzinom posebno petak/subota... nije drasticno, ali se oseti, kako streaming tako i download... to recimo od kraja leta na ovamo je primetno, verovatno su navukli korisnika zbog raznih akcija.

Nisu ni razmisljali da ces da imas saobracaju u LAN-u, u svakom slucaju WiFi ide 130 sa njim... ako imas odg. WiFi na uredjaju...

Inace da Telekom xDSL je bas stabilan, ali zna da ne vuce max brzinom posebno petak/subota... nije drasticno, ali se oseti, kako streaming tako i download... to recimo od kraja leta na ovamo je primetno, verovatno su navukli korisnika zbog raznih akcija.

Slazem se da je stabilan. Jel mislis na pad brzine ka inostranstvu? Brzina ka domacim serverima mi je uvek puna, dok ka nekim inostranim (Ubuntu download i sl.) ume da varira, ali Torrent uglavnom ide punom brzinom, koliko sam primetio. Download sa Steam-a mi je jedno vece isao oko 3.4 MB/s.

Slazem se da je stabilan. Jel mislis na pad brzine ka inostranstvu? Brzina ka domacim serverima mi je uvek puna, dok ka nekim inostranim (Ubuntu download i sl.) ume da varira, ali Torrent uglavnom ide punom brzinom, koliko sam primetio. Download sa Steam-a mi je jedno vece isao oko 3.4 MB/s.

pa to... ali ko zna do koga je i gde problem... speedtest je uvek dobar

pa to... ali ko zna do koga je i gde problem... speedtest je uvek dobar

Gledam sad download sa Nvidijinog servera, varira od 2.2MB/s do 5.2 MB/s.

U trenutku dok sam uradio screenshot bio je 3.1 MB/s.

nvidiadl.JPG

Testirano preko kabla, iskjucen wireless na ruteru i nikakav drugi DL u pozadini.

Poslednja izmena:
To isključivo zavisi od nvidie i njihovog servera i ti to dobro znaš. :D
Torrenti su stabilni, preko uplay downloada brzina mi je bila na stabilnih 5.8 tokom svog vremena downloada, a fajl je bio oko 30 gb...

Pa pazi, ako ti radi internet sa kompa na 50Mbps trenutno i hoces da koristis jos i LAN sa njega na drugi racunar, ici ce <50 *** :) Ali inace LAN-LAN stvarno radi 100ka, maltene bez gubitaka, kao da je odlican LAN switch (meni radi kopiranje izmedju laptopova >12MB/s konstantno, nema pada nema oscilacije - oba su SSDovi naravno)

Za merenje brzine, gle stvarno, prvi put mi nVidia download ne ide >5MB/s.. torrenti sa TVChaosUK doduse idu preko 5MB/s uvek. (djubre u centrali gde sam sada ne pusta full speed korisnicima, iako moze, ali nemam nameru da se cimam za 0.5MB/s :))

Poslednja izmena:
Samo mali hint, za 2 racunara, ako kopirate vise Gb, kabl direktno iz jednog u drugi, ako nemate switch koji vredi necemu, radi savrseno (ne treba "uvrnuti" kabl, to sve mrezne same rade danas)...

Sa ovim zarezima, prvo sam nesto drugo shvatio, i pitam se da nisi typo imao ;) ("ako nemate switch koji vredi necemu, radi savrseno" kao da je zasebno)

Inace se skroz slazem, u sustini Gbit brzine se dobiju tako, a redje su ruteri Gbit LAN ovi jeftini.

Da, ja sam se dugo mucio, flash drive isl. gluposti, ADSL ruter spor (Huawei 520c), i onda probam obican LAN kabl, iz mrežne u mrežnu... i 1Gb veza... zaista odlicno radi...

Nije skup switch, ali ko nema pri ruci i treba mu povremeno, valja znati "foru"...

Od jutros imam probleme sa VDSL uslugom, jednostavno u zadnjih par dana mi je često WiFi pucao, morao sam da restartujem ruter da bi proradio, međutim od jutros neta nema ni u jednoj prostoriji,sem u sobi u kojoj se nalazi ruter i to je jačina signala na jednoj "crtici". Zvao sam da prijavim problem, prvo mi je pričao kako oni ne garantuje dobar rad u ostalim prostorijama, već samo u prostoriji u kojoj se nalazi ruter. Na kraju sam ga nekako ubedio da prosledi zahtev tehničkoj službi, nadam se da je zaista prosledio zahtev.
Inače jel zna neko do čega je problem? Ja sumnjam na ruter.

Evo našta sada liči internet kod mene, posle ovog problema (paket 20/2)-ništa od filmova za praznike:

Ako ti radi LAN, a WiFI je los, do rutera je.
Mozes traziti da ti zamene za novi! Ako neko nece da prosledi zahtev, precuti sledeci put da radi preko LANa:)

Ako ti radi LAN, a WiFI je los, do rutera je.
Mozes traziti da ti zamene za novi! Ako neko nece da prosledi zahtev, precuti sledeci put da radi preko LANa:)

Što je najgore ni LAN ne radi. A WiFi je očaj živi, em slab signal, em prekida. Sutra ponovo zovem Telekom i ima da im tražim zamenu rutera.

A, onda je ruter, ne verujem da je nesto do parice, inace ne bi samo ti imao problem.
Znaci, verovatno ruter, kazi im da ti ni LAN ne radi uopste (precuti da "iole" radi, ako radi), doci ce neko odmah.

Internet podrska MTSa (kada predjes FAQ u call centru) je odlicna.

Moze li neko da mi kaze koja bi brizina trebala da bude u praksi sa ovim parametrima?

Untitled-1.jpg

Imam Net 50 paket, ali je brzina od 30 do 35 Mbit/s ne moze preko toga. Da li da podnosim reklamaciju?

Poslednja izmena:
A jel može ceo ss, i kako imaš 35 na kablu ?

Moze li neko da mi kaze koja bi brizina trebala da bude u praksi sa ovim parametrima?

Pogledajte prilog 218949

Imam Net 50 paket, ali je brzina od 30 do 35 Mbit/s ne moze preko toga. Da li da podnosim reklamaciju?
Ako ti radi stabilno na tih 30-35 i nemas puno CRC gresaka na duzi uptime, a pogotovo ako imas jos i IPTV ja se ne bih zalio s obzirom da je SNR margina dosta mala, a i nisi bas nesto blizu centrale, ili su instalacije malo losije

Sent from my Galaxy S7 using Tapatalk

Kada sam podnosio zahtev (pre oko godinu dana) receno mi je da je udaljenost manja od 400 metara i da mozda nece moci 50 mbit/s, ali da ne bi trebalo da bude manje od 45 mbit/s. 12-og decembra (pre mesec dana) su bili neki radovi na unapredjenju i taj dan mi je prestao da radi internet (DSL lampica prestala da sija). Nakon toga dolazio je lik, nije uspeo nista da uradi na mojoj strani, pa je zvao tehnicare u centrali koji su sredili problem jer nesto nisu dobro podesili kada su unapredjivali mrezu, nakon toga mi je rekao da bi internet trebao da radi bolje, ali mislim da radi dosta sporije jer sam pre tih radova uspevao da predjem 40 mbit/s. Nalazim se na Vracaru u okolini kalenic pijace. Neko je trazio ceo screenshot.

Untitled-1.jpg

Downstream line attenuation ti je 11.6db što je nekih 800m udaljenosti od centrale a Downstream SNR je 6.8db na samoj granici........očigledno to unapređenje tebi nije donelo ništa dobro!

Sad se konektuješ na jedva preko 40 Mbps, znači da kad odbiješ obavezan "overhead" od nekih 5% ne možeš nikad ni da očekuješ 40 a ne preko toga.
Loša ti je parica, negde postoji šum čim je tako nizak downstream SNR, a brže od toga što sad imaš ne mogu da ti puste... Ne bez da prvo probaju da srede problem sa instalacijom.
Minimalno brže i krenuće konstantno da ti puca konekcija.

@topten: Netačni su ti kalkulatori (za naše uslove) . Meni je atenuacija 8.6 db a 300% sigurno sam 320m žično od centrale (imam i šemu tačno kuda ide podzemni kabl do bandere) a ne 620m kako tvrde kalkulatori.

Poslednja izmena:
Da je sve ok sa linijom margina ne bi smela da varira, ako imaš manje od 400m kako su ti rekli u telekomu margina bi trebala da bude mnogo mnogo veća!

Ovo je stanje 233.jpg
Korisnik sam D3i usluge SBB preko telekomovog interneta 50/2 i to za dva uredjaja. Telekom nece da mi otvore portove na VDSL ZTE ZXHN 168N V3.1 ,imam lokalnu kucnu mrezu,znaci ako hocu da koristim internet LAN moram da iskljucim kabal od jedne televizije i u port 1 ili 4 (po definiciji) ubacim mrezni kabal od moje kucne mreze. Imate li neki savet kako da resim ovu situaciju ?

Pitanje broj 2. Poslednjih dana ping mi je 25ms a bio je manji,kada udjem u igricu warthunder ping mi ide oko 60-70 i smeta mi za igranje,koja je sugestija za ovaj problem ?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno