Šta je novo?

Win 10 ili Win 7 ????

IvaVuk

Poštovan
Učlanjen(a)
04.01.2017
Poruke
28
Poena
55
Mozda nekome zvuci nebulozno (onda se izvinjavam), ali me zanima da li je bolje na nov, jaci kompjuter (Intel® Core™ i5-4460, SSDNow 240GB, GeForce GTX 750 Ti, 16GB rama) instalirati Win 10 ili Win 7? Posle konsultacija sa poznanicima ispada da je Win 7 bolji, pa me zanima da li se slazete sa tim. U pitanju bi bio nelegalan softver, nazalost. Inace kompjuter je namenjen igranju igrica uglavnom.
 
Što se hardwera tiče tu ti je đene-đene, nego se ti ravnaj po igrama i da li ti treba DirectX 12 i koliko su ti igre kompatibilne sa 10kom.
 
Windows 10 Pro je odličan za igrice. Proveri na forumu Toms Hardware. Konfa ti je super, samo bih grafičku pojačao. Velika mana Win 10 je što ima brojne greške koje izluđuju korisnike širom sveta. Ti probaj da odradiš ali brzo ćeš se vratiti na Win 7. Ja ozbiljno razmišljam da se vratim. Svako 3.-4. paljenje kompa izbacuje mi grešku i moram da ga restartujem - 'your pc ran into a problem and needs to restart'. Tako da, dobro razmisli.
 
Ja koristim Windows 10 Pro 64 Bit od njegovog samog izlaska,Avgust 2015.I dan danas ga koristim,istina je da ima bugova,ali za sada nije se desilo nešto što bi me nateralo da se vratim na Windows 7.Ne znam koliko ti je bitan dizajn,ali to je možda i glavni razlog zbog koga W7 verovatno neću ponovo instalirati,posle desetke se vidi koliko je sedmica star OS.Takođe meni se lično dosta više sviđaju default aplikacije na W10 nego na W7,a tu je i Store koji ima neke solidne aplikacije i igre.
 
Windows 7, zato što bolji i stabilniji !
 
Ako planiras nove igre onda stavi Windows 10, koji nekome radi bez problema a neko se stalno zali. :d
Ako se plasis "spijunskih" gluposti u Windows 10 i/ili nisi napredan korisnik onda stavi Windows 8.1 koji je sasvim dobar i zreo OS.

Ne postoji razlog da koristis Windows 7 koji je izmedju ostalog zahtevniji, da ne kazem sporiji, od ova dva.


PS. Za sve ovo je nebitno da li ti je software legalan ili ne, a ionako ces staviti "narodni" Windows. :D
 
Poslednja izmena:
10-ka, ako su igre primarne (jer rade bolje na 10-ci).
 
Još jedna preporuka za windows 8.1 Brži i moderniji od 7-mice, a za ovih cirka 6 meseci koliko ga koristim nisam imao nikakve probleme i bugove na koje se žali toliko korisnika 10-ke.
 
Uz Classic Shell (i instalaciju win 7 Solitaire-a i Minesweeper-a :D ) win 8.1 je dobar.
 
Kolega je postavio pitanje, ja sam napisao svoje misljenje. U cemu je problem?


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Ne sviđa mu se tvoje mišljenje. :D
 
To je vec druga stvar i off topic.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
...i pticice na grani znaju da stopke ne voli win10 tacka
 
Zavisi od osobo do osobe. Ako si gamer, Windows 10 zbog svoje DirectX 12 podrske mogao bi ti znaciti, ali gledajuci tvoj hardver, GTX 750, bas i nije trenutno dobra. Ako jos nisi kupio hardver, zameni GTX 750 za RX460 i na konju si. Sto se tice stabilnosti, trenutno Windows 7 je dovoljno okrpljen i Microsoft ga se odrice koliko sledece godine. Tako da ako ne zelis biti "legalni" pirat, onda Windows 10. Malo nestabilan Windows 10 ipak ima siru podrsku programa(aplikacija sa Store-a) a negde sredinom ove godine sve ispravke ce biti zavrsene. Ako planiras da koristis za Video Edit(Amaterski), sto cisto sumnjam, sve ti je jedno. Zasto? Windows 10 je prvenstveno izasao zbog njegove tabletske funkcije, koja popravlja Start "Metro" kod Windows 8.1 i 8, takodje zbog nove DirectX optimizacije sto ce Gamer-ima omoguciti stabilniji FPS tokom igara. Tako da tokom video edita sa tom grafickom kartom nece biti primetne razlike. Ako bi kompjuter koristio za razonodu, a pod tim mislim na ucenje programiranja, web design-a ili web developmenta, definitivno Windows 10, zbog Windows Store-a. U Windows Store-u mozes pronaci dosta pocetnickih kurseva programiranja, web developmenta, web design-a i slicnog, kao i alata koji mogu izvrsiti te funkcije. Pored toga Microsoft-ovo programersko okruzenje .NET 4.6 fabricki dolazi uz Windows 10, i takodje ima podrsku za F#, dok u Windows 7 verziji podrzava samo C#. Pored toga, stabilnost Driver-a je u Windows-u 10 strasno slabija nego u Windows-u 7, tako da sto se toga tice Windows 7 za Driver-e moze koristiti, ako imas neki malo stariji Wireless adapter, kao sto je AirLive WL-1600. Ako si planirao Dual-Boot bezi sto dalje od Windows-a 7, jer on i njegovi Registry Filovi jedu Hard-Disk, tako da Windows 10 je za Dual Boot odgovarajuci. Ako si planirao na neki manji SSD operativni sistem, razlika je nekih 5-6GB, sto eventualno moze znaciti kod instaliranja vecih igara. S tim sto svaku particiju treba stedeti, pa takodje Windows 10 odnosi pobedu.

Napisi u poruci odgovore na sledeca pitanja:

1. Da li si Gamer i koje igre si planirao da igras?
2. Bavis li se Video Editom?
3. Koristis li Dual Boot?
4. Koristis li Microsoft .NET okrucenje?
5. Bavis li se Web Developmentom?
6. Da li si vec sastavio racunar?
7. Koristis li starije uredjaje koji zahtevaju Driver Utility?

Nadam se odgovoru, tada cemo znati koji Windows tebi odgovara.
 
Windows 7 definitivno! Meni je vazno da mi je sistem stabilan i pouzdan i naravno da mogu da kontrolisem svaki njegov proces. To se nemoze reci i uraditi sa win 10-kom. Koji fps vise se nikako ne isplati da se ubacuje nestabilna i spijunska desetka. Nadam se da necu dobiti jos jedno upozorenje od admina posto sam rekao da je windows 7 bolji. Samo da znate, ovde admini mrze ljude koji kude win 10.
 
Na poslu mi je na kompu instaliran win 7 pro x64,sluzi samo za surf i malcice excel,word....
Kod kuce na 2 kompa imam desetku,procesori su cetvorojezgarni i radi to lepo.Malo surfa,malo zezanja u Photoshopu,filmici nisu ispod 20-30giga po komadu...nista ne secka,fluidno radi,procesor u stanju mirovanja nuliran,sa vise operacije ide do 90 pa i nekada i do 100 procenata zauzeca...
Na jednom starijem kompu sa dvojezgrasem imam win7 32 bita,i to lepo radi.
2017-ta je i nisam za varijantu da guram sistem iz 2009 nam godine.
 
Ja sam se pokajao sto sam u staru instalirao win10 kad sam kupio laptop. A i na sajtu proizvodjaca nema podrske za Win7, ne znam kakva je situacija sa drajverima pa je to presudilo. Sad bih se smorio da probavam i idem ispocetka.

OS kao OS nije los, par nestabilnosti i bagova, ali su drajveri nekako bolji na win7. Cim su drajveri bolji, bolje se ponasa i HW. Imam neki HW koji je neuporedivo bolje radio na Win7, npr Xonar USB kartica, Wireless USB itd itd. Vjerovatno zbog budjavih MS drajvera za USB. Pa i to je jedan od razloga velikih mojih jer Intel USB 3.0 nema podrsku za WIn10, a neuporedivo se bolje ponasa USB sa intel drajverom nego M$ generickim.
 
Poslednja izmena:
Čovek ima gtx750, a vi mu predlažete w10 zbog dx12? Otkad gtx750 ima dx12?
Da li je komp brzi ili sporiji pod nekom verzijom Windowsa, najviše zavisi od toga kako odrzavate sistem. Moj laptop sa win7 nije reinstaliram 4 godine, radi po mesec dana bez restarta, instant se budi iz sleepa i apsolutno nema nijedan problem.
W10 sporadično koristim na drugim računarima i radi korektno, ali mi je UI neprihvatljiv i dešavaju se razni problemi sa updejtom i driverima. Meni lično w10 nije za posao, tj. nepouzdan mi je. Kolegi je u sred posla, restartovao računar i instalirao update.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
 
Windows 10, odradis update kad ga instaliras, skines o&o shut up 10 da se resis svih nezeljenih stvari i radi kao sat.

Pogotovo jer imas ssd nemas razloga da stavljas win 7 jer ce na ssdu i i5 da lete i jedan i drugi.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
 
za koji god se odlucis neces pogresiti, oba sistema su rock stable ako ih odrzavas i koristis racunar onako kako treba. mala prednost win 10 zbog toga sto je noviji sistem

sto se tice stabilnosti, imao sam win 7 instaliran kad se pojavio i reinstaliran pre, mislim, tri godine kad sam uzeo jos memorije pa stavio x64. sto se tice win 10 isto tako instaliran kad je isticao free upgrade i radi stabilno i dan danas. evo up time od poslednje instalacije amd reshit drivera http://i.imgur.com/zOD3sRf.png

ne znam jedino kakav je win 10 za "lecenje" ako je kao i win 8.1 onda slobodno mozes da ga instaliras.
 
Windows 10, odradis update kad ga instaliras, skines o&o shut up 10 da se resis svih nezeljenih stvari i radi kao sat.

Pogotovo jer imas ssd nemas razloga da stavljas win 7 jer ce na ssdu i i5 da lete i jedan i drugi.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
Hajd' exportuj listu i postavi, da vidimo sta bi trebalo otprilike iskljuciti i tako to! :)

Nisam se nikad igrao sa ovakvim programima za disable spy-a wina10.

Sent from my Pixel XL using Tapatalk
 
Meni je sve pogaseno osim "App access to loosely coupled devices", posto nisam bas najbolje razumeo sta znaci to(nisam se ni trudio).

Nemam nista skinuto sa Windows store-a, nemam wireless vec je konekcija preko lan kabla, tako da ne znam da li bi neka od podesavanja uticala negativno na wifi ili neku Store app.
 
Poslednja izmena:
Ako smatras da je Windows 10 bagovit a sedmica stara onda instaliraj Windows 8.1 i program Classic Shell start menu.
 
Samo 7, zaobidji 8.1.

Sent from my D6603 using Tapatalk
 
Zasto zaobici odavno sazreli Win 8.1?
 
Poslednja izmena:
8.1 radi skroz korektno, to je neka sredina između ova 2 ponuđena.
Danas sam na poslu čačkao neki lap sa win 7 i baš mi je onako previše šaren, napadan što se tiče UI, ali radi i dalje.
Ja se ipak ne bih vraćao na win 7, osim da je to jedina opcija.
O win 10 sam razmišljao ali i dalje mi ne deluje pouzdano cela priča.
 
Upravo sam koristio program o&o shut up 10 i sad nakon restarta ne mogu da se ulogujem. Hvala ti puno.
 
Nazad
Vrh Dno