Šta je novo?

I5 6600K + MB + RAM

fatza

Čuven
Učlanjen(a)
09.08.2005
Poena
665
Pozdrav svima! :)

Imam neku dilemu što se tiče procesora, ne u smislu koji da uzmem, već od koga. Mala je verovatnoća da će crći, ali mogućnost uvek postoji. :) Po prodavnicama se cene kreću od 260e (za i5 6600K), dok na kupujemprodajem cene se kreću od 230e - kod znamo već koga, do čak 205e za BOX varijantu. E sad, u bilo kojoj domaćoj prodavnici daću minimum 30 evra više za istu stvar, ili čak i više, s obzirom da je najjeftinija opcija 205e, sa garancijom od 36 meseci. Začkoljica je u tome što od Madjara dobijam Madjarsku garanciju, i u slučaju nekog sra*a, imam peripetije oko svega toga, dok za ovu varijantu od 205e ne dobijam nikakvu pisanu garanciju, nego reč prodavca da se garancija može iskoristiti preko njega ili preko jedne firme u Bg koja je Intel-ov zastupnik, samo na osnovu ATPO i FPO serijskog broja. Dakle, bez ikakvog računa, bez ikakve garancije. Opet kažem, najmanja je verovatnoća da se nešto desi sa procesorom, ali se nikada ne zna. Cena je primamljiva, jedino me taj deo oko garancije muči. :) Šta raditi? :)

U svakom slučaju, razmišljao sam da kupim Intel i5 6600K procesor, neku L170 matičnu ploču (ako može preporuka za neku) i neki RAM DDR4 od 8 giga. Ni tu nisam pametan šta da uzmem. Bavim se video montažom, i znam da će sad mnogi da skoče i da kažu da mi je potrebno nešto jače, brže, ali jednostavno više od ovoga ne mogu da priuštim. Trenutno imam Quad Core Q6600 koji mi je dovoljan za SD i HD video montažu (donekle), ali je sve to nedovoljno brzo. Bitno mi je da rendering bude brži, što će svakako i biti sa i5 6600K. Grafička mi je AMD Radeon R7 200 serija i nju za sada ne bih menjao, možda u nekoj budućnosti...

Hvala svima na pomoći. ;)

Nisi napisao glavnu stvar, koliki je budžet?

CPU bih kupio najjeftiniji nov koji nađem, nebitno čija je garancija, jer je verovatnoća kvara jako mala kao i što si sam naveo.

Ploču neku od jeftinijih Z modela kao što je Asus Z170-A ili ASRock Z170 Extreme 4.

Što se memorije tiče, išao bih na 16GB zbog namene računara, a da bi uštedeo gledaj 2400MHz modele, dakle najjeftiniji 2x8GB kit koji nađeš.

Hvala, Kolos. :)

Što se tiče budžeta, ne bih išao na više od 350, maksimum 400 evra. Napajanje takođe ne bih menjao, mislim da nema potrebe, imam LC Power od 550W. Koliko sam video, i5 6600K je manji potrošač od Quad Core Q6600 za nekih 20W otprilike.

Što se tiče onog CPU-a od 205e, nov je, BOX varijanta.

Znam da memorije nikada dosta, ali da li mi je zaista potrebno 16 GB? Radije bih uzeo neki manji SSD.

Hvala još jednom. :)

Za video montazu ti je itekako potrebno,pogotovo ako radis u nekom od Adobeovih softvera.

Sent from my 6S using Tapatalk

Hvala, Kolos. :)

Što se tiče budžeta, ne bih išao na više od 350, maksimum 400 evra. Napajanje takođe ne bih menjao, mislim da nema potrebe, imam LC Power od 550W. Koliko sam video, i5 6600K je manji potrošač od Quad Core Q6600 za nekih 20W otprilike.

Što se tiče onog CPU-a od 205e, nov je, BOX varijanta.

Znam da memorije nikada dosta, ali da li mi je zaista potrebno 16 GB? Radije bih uzeo neki manji SSD.

Hvala još jednom. :)

I 32 ume da bude malo.

Trudim se da ne koristim, i izbegavam u širokom luku sve što je Adobe. Za montažu najviše koristim Grass Valley Edius, Premiere ako baš, baš moram. Kad bih gledao po Adobe-ovom softveru, ne bi mi bilo dovoljno ni 32 giga RAM-a, toliko jedu memoriju.

Edius je poprilično nezahtevan,pogotovo ako koristiš šesticu. U tom slučaju,išao bih prvo naSSD pa posle +8gb RAMa.

Sent from my 6S using Tapatalk

Koristim sedmicu, vidim pojavila se i osmica, ali nisam je detaljnije testirao. Svejedno, razmisliću i o 16 giga RAM-a, njega kao što rekoh nikada dosta. Ipak, izbegavaću Adobe software dok sam živ, naročito Premiere. After effects je već nešto drugo. :)

Nisi napisao glavnu stvar, koliki je budžet?

CPU bih kupio najjeftiniji nov koji nađem, nebitno čija je garancija, jer je verovatnoća kvara jako mala kao i što si sam naveo.

Ja cu evo da ti kazem da mozes da dobijes ****** CPU ja sam pre 2 meseca uzeo nov u radnji ne otvoren 6800k kom je 5to jezgro bilo defektno, pravo iz kutije, zamisli da si uzeo od madjara koliko bi cekao na novi/zamenu, meni su to ovde resili za 3 dana

Nazad
Vrh Dno