Šta je novo?

Koji 24'' TFT?

AyS^

Čuven
Učlanjen(a)
22.12.2003
Poena
619
Planiram da menjam ova dva IBM-a za neki od 24"(ne mora 24 ali da je tu negde),e sad,koji uzeti ? ne treba mi za igranje,uglavnom posao (dizajn)

kakav je Dell 2405FPW ? ajde neki iskusni saveti :d

Poslednja izmena od urednika:
Video sam i ranije prvu i treću recenziju od te tri, gledao sam i ranije šta kažu na Amazonu. Sve me je to i privuklo, dok nisam video komentare u kojima se žale. Lično, ne smeta mi ono gubljenje detalja kad se okreće kamera u igrama, ali mi onaj ghosting i flicker koji sam video na snimcima deluje baš preterano.

Video sam na nekom od foruma, ne sećam se više gde, da pominju kako je firmware najbitnija stvar i da monitori sa istim panelom koji imaju različit firmware mogu da budu nebo i zemlja. Nisam do sad čuo da kod monitora može da se apdejtuje firmware. Može li, ili je ono sa čim je izašao iz fabrike kraj?
Mogu, ali samo direktno proizvođači.
Zato na stranim forumima gledaju koja je serija jer definitivno dođe do ispravki
(odnosi se generalno na monitore ne na ovaj konkretan primerak).
Verovatno je to i slučaj sa tim modelom.

Pitao sam u gigamega radnji da vidim kakav je monitor kad se uključi, ali su mi rekli da kod njih ne mogu da se uključe monitori. Da li znaš nekoga kod koga to može?
Ovde kod nas u skoro svim prodavnicama su monitori i TV-i već u startu uključeni mahom. Znam u nekim prodavnicama
gde ne bih imao problem da isprobam.
U najgorem slučaju, ako kupiš preko neta, imaš 15 dana rok da otkažeš ugovor, jedino što te košta
slanje nazad, al' ako ima prodavac kod tebe u gradu, onda mu vratiš direkt.
Tako sam ja letos dobio problematično postolje od emmija, zvao korisnički servis i rekli da odensem u WW
tako me nije ništa koštalo povratno slanje.
I da li, možda, znaš šta mu dođe "almost flicker free" kod LG monitora? :D
Koliko znam, samo monitori sa DC načinom imaju pravu eliminaciju treperanja.
Svi ostali imaju do određenog nivoa osvetljenja, a onda kad odeš ispod, šipak.
A osvetljenje je bitno zbog radnog okruženja. Uostalom zato neki monitori, svi/većina (?) TV-i
i većina modernih mobilnih telefona imaju to da se automatski reguliše.

Razmisljam da uzmem ovaj monitor: http://www.dell.com/ed/business/p/dell-u2414h/pd.
Gledao sam ga preko KP, cena je oko 250e. Primarna namena kodiranje, surf. Gledace se naravno i po koji film, i poneka igra, ali u dosta manjoj meri. Dakle, dosta gledanja u monitor i citanja.
Da li imate neku drugupreporuku, po slicnoj ceni? Svidja mi se sto moze da se podesava visina monitora, mada realno mogu i da podmentnem nesto ispod monitora ako nema to. Razmisljam i o 27ci, pa sam i tu otvoren za predloge.
Svidja mi se i ovaj lg, http://www.lg.com/us/monitors/lg-24MP88HV-S-led-monitor, lep je, nadam se da mu to nije jedina dobra strana.
Citam ovu temu unazad i ne vidim da ima nekih posebnih preporuka..

BenQ VZ2470H i GW2470H definitivno nemaju isti panel.
VZ ima noviju reviziju i čitajući iskustva na Hardforumu, vidno je bolji po nekim parametrima.

Razmisljam da uzmem ovaj monitor: http://www.dell.com/ed/business/p/dell-u2414h/pd.
Gledao sam ga preko KP, cena je oko 250e. Primarna namena kodiranje, surf. Gledace se naravno i po koji film, i poneka igra, ali u dosta manjoj meri. Dakle, dosta gledanja u monitor i citanja.
Da li imate neku drugupreporuku, po slicnoj ceni? Svidja mi se sto moze da se podesava visina monitora, mada realno mogu i da podmentnem nesto ispod monitora ako nema to. Razmisljam i o 27ci, pa sam i tu otvoren za predloge.
Svidja mi se i ovaj lg, http://www.lg.com/us/monitors/lg-24MP88HV-S-led-monitor, lep je, nadam se da mu to nije jedina dobra strana.
Citam ovu temu unazad i ne vidim da ima nekih posebnih preporuka..
Dell U2414H je dosta popularan kancelarijski model.
Imaju dva profi testa od dva najbolja sajta za testiranje monitora na engleskom jeziku.
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2414h.htm
https://pcmonitors.info/reviews/dell-u2414h/

Monitor nema PWM regulaciju pozadinskog osvetljenja tako da nema treperenja.

Dell sam vec koristio, u prosloj firmi u kojoj sam radio, dosta solidan monitor. Jedino me zanima da li ima nesto bolje/jeftinije u tom cenovnom rangu? Ali verovatno je to to

Cena u Ugarskoj mu je negde ~230 €. Ako prodavci traže 250, onda i nije nešto jeftiniji
nego ovde u Srbiji (34K din).

Prilikom kupovine monitora, uvek kupiti ono što je provereno, a ne rizikovati za nešto
što je možda bolje, a verovatno nije ;).

Taj monitor je namenjen za kancelarijsku upotrebu i to radi perfektno.

Pretpostavljam da ti treba tilt - Dell P2417H je jeftiniji i ovogodišnji
nov model, al' kakav je, ko zna. Skoro sigurno ima isti LG Display AH-IPS panel kao i U2414H.
Onda su isti po pitanju kvaliteta slike.

Razlika je u dodatnim konektorima koji ti verovatno ni ne trebaju.

Da, realno ne znam ni sam sta tacno pitam, ali rekoh da proverim ovde u temi pre nego sto krenem u kupovinu. Sve kao mislim mozda se pojavi neko i kaze, e ovo ti je best buy, razbija monitor :)
Primetio sam i taj dell, i vidim da su se zalili ljudi ovde na forumu, to me u startu prilicno odbija. Mada ga imam u razmatranju.
Generalno, nisam preterano ogranicen budzetom, pa me zanima sta bi mi bile alternative...
Razmisljao sam za pocetak o nekom 4k monitoru, ali onda kada sam video da ako se koristi HDMI izlaz daje 30hz, i bas se ohladio.
Razmisljao sam i o nekom ultra wide monitoru, ali koliko sam video, verovatno se treba pruziti dosta cenovno za bolji, veci ultra wide, a onda mogu da uzmem i 2 monitora regularna. Voleo bih da cujem iskustva drugih ako ih ima.
Bas me cudi da do sada nije bilo neke preterane diskusije ovde o monitorima za "poslovnu upotrebu".

Možda si trebao otvoriti posebnu temu. Generalno je ova tema zatrpana svim i svačim.

Nikoga ne interusuju monitori za poslovnu upotrebu kao što se i ne zna za VA panele dok nisam počeo kucati
početkom meseca :). Većina hoće za igranje - šta je, tu je ;).

Ultraširoki monitori su čisto deranje plus problemi oko prikaza slike. Bolje kupiti dva ili tri redovna.

Na šta su se žalili na Dell P2417H? Koliko vidim po stranim komentarima, monitor je sasvim dobar.
Ako je u pitanju izbijanje belog (LED) iz uglova, to je masovna boljka IPS/PLS/AHVA panela.
Panel lutrija je neminovna mada za to ima rešenje (ugovor na daljinu kod domaćih prodavaca).

Za monitor, uvek:
- budžet
- veličina i rezolucija
- namena
- šta je bitno
- šta ne možeš tolerisati, a šta da

Ne mož' sve :).

Vidim da se u ovoj temi par njih zalilo na taj dell P serije.
Crvena boja im je bila narandžasta, bukvalno (ima i slika poređenja), i neki su se žalili na duhove prilikom skrolovanja.
Pročitao sam temu unazad.
Dva člana su dobila škart, jedan je dobio dobar primerak.

@savior

Ne znam iz kog mesta si, ako si iz BG-a, NS-a odeš i lično vidiš da li je škart pre kupovine.
Do 14 dana se može vratiti kupljena roba na daljinu bez problema.

Opet na stranim sajtovima sasvim ok monitor.

Škart te može zapasti i sa 1.000+ evra monitorom i to se nažalost dešava pošto ne postoji
kontrola kvaliteta.

Nisu problem ta dva primerka, nego što probam u radnji nije mogao da nađe normalan primerak. A ne žele ni da uvaže garanciju, navodno osvetljenje dok sam Dell ne kaže da je felerična serija.

Pre nedelju dana sam kupio Dell P2417H i dobio primerak sa inverse ghostingom i dva mrtva piksela. Za narandžasto umesto crvene nisam siguran, verovatno i malo toga. Na žalost nije kupljen na daljinu već u prodavnici pa sam skeptičan oko vraćanja, tj. nisam siguran da li će prihvatiti da zamene bez slanja na servis i čekanja. U svakom slučaju, posle svega pročitanog nisam siguran da li da tražim isto ili nešto drugo, pa ajde preporučite nešto u okviru sledećeg:

- cena: oko 35000
- namena: grafički i UI dizajn, programiranje
- veličina: 24"
- poželjno da ima podešavanje visine, pivot i ostalo

Napomena: monitor je kupljen u G******nu tako da sam uslovljen njihovom ponudom.

Pre nedelju dana sam kupio Dell P2417H i dobio primerak sa inverse ghostingom i dva mrtva piksela. Za narandžasto umesto crvene nisam siguran, verovatno i malo toga. Na žalost nije kupljen na daljinu već u prodavnici pa sam skeptičan oko vraćanja, tj. nisam siguran da li će prihvatiti da zamene bez slanja na servis i čekanja. U svakom slučaju, posle svega pročitanog nisam siguran da li da tražim isto ili nešto drugo, pa ajde preporučite nešto u okviru sledećeg:

Napomena: monitor je kupljen u G******nu tako da sam uslovljen njihovom ponudom.

Javi kako si prosao, ja se jos uvek dvoumim sta da kupim sebi...

Na posao je stigao jedan P2417H i ne vidim ni ghosting, ni mrtve pixele a i onaj test sa bojama bez kabla sam probao i crvena je CRVENA...

Panel lutrija, kažem ja.

Kud nisi kupio preko interenta :(...
Nisi mogao proveriti u prodavnici pre kupovine?

Pošto treba tilt, izbor ti je jaaako sužen.
Jedino prethodnik U2414H, al' mu je cena prenaduvana (35K).
Ili P2317H.

Kupovao sam uz popust preko Vip-a i na čekove pa zato u prodavnici.
A iscimao sam se kad sam poručivao, jer sam tražio neotpakovani koji nisu imali u prodavnici. U utorak 27.12. su rekli za dva dana, pa onda opet za dva dana, pa onda utorak 03.01. Opet se nisu javljali, pa mi je već dopizdelo pa sam nazvao drugu poslovnicu gde su imali neotpakovani i posle svega toga sam samo hteo da ga konačno priključim da mogu da nastavim s poslom. Pri tom me od tog prvog dana poručivanja, dakle tačno dve nedelje, do danas nisu zvali da išta jave, a praktično sam tri puta poručivao. Ali dobro, to je već tema za drugi thread.

Što se tiče preporuke, kad kažeš prethodnik, pretpostavljam da misliš na prethodnika modelu U2417H jer je moj iz P serije.
Tilt, pivot je poželjno, ali ne i obavezno. Kompromis je ok ako ću dobiti kvalitetan panel.

Pisao sam u drugoj temi, ali dodacu i ovde, dobio sam zamenu, medjutim i ovde problem postoji. Takodje, nisam dobio neotpakovani primerak i nekako mi deluje kao da je jedan od reklamiranih. Ne verujem da cu opet traziti zamenu za isti model, sto je puno puno je.

Dajte preporuke, uz malo drugacije uslove od onih koje sam naveo. Razmiljam o mozda cak i Dell U2515H pa ciljajte nesto u okviru tog budzeta. Jel ima neko iskustva sa ovim modelom?

Koji od ova tri ukratko? (Jedan jeste 27" ali nema veze)

U2414H
P2417H
UP2516D
S2715H

Koliko kapiram, ove druge dvije cifre su godina prozivodnje, 2014,2015, i 2016 uovom slucaju i sa ovim serijama Dell nije imao problema (ili jeste)?

Varijanta je dva monitora na standu, minimum 24" a mozda i 27" te stoga i poslednji u nizu u opticaju.

Hvala.

Poslednja izmena:
P2417H bolje skini sa spiska, pročitaj iskustva sa poslednjih par stranica u ovoj temi. Monitor jeste odličan u odnosu na cenu, ali da li je loša serija uvezena kod nas ili šta već, uglavnom uzmi ga urazmatranje samo ako imaš živce da se eventualno bakćeš sa vraćanjem monitora i zamenama.
U2515h ima neki problem sa DP, slika posle određenog vremena kreće da nestaje i vraća se. Nekima je problem rešilo stavljanje na DP 1.2 u meniju monitora, neki misle da je problem do MacBooka, neki da je do AMD grafičkih, a da na nVidiji radi ok. Ja nisam uspeo da nađem definitivno šta je uzrok problema. Ali rekao bih da je do DELL-ove implementacije DP-a u toj generaciji.
UP2516D, postoje problemi sa uniformnošću boja, izašla je nova revizija.

Da dodam vama koji se dvoumite, postoji i U2417h, oko 35.000 (9000 skuplje od P2417h) koji bi trebalo da ima najmanje problema po onome što sam čitao na netu. Njegov prethodnik U2414h ima slične probleme kao U2515h i par hiljada je jefitniji, tako da ga ne bih razmatrao.

To je neki info koji sam ja prikupio dok sam planirao kupovinu monitora. Još jedna stvar oko koje sam se lomio je da li je 1440p na 25" previše sitno u odnosu na 1080p na 24", ali nažalost nisam mogao uživo da testiram i odučio sam se za P2417h jer je bio dvostruko jeftiniji, a monitor sam ionako uzimao kao bridge do 34UC99 (koji je LG na kraju odložio za Q3, ***).

My 2c.

Hvala, dakle nisi zadovoljan sa P2417h koji si uzeo?

Dakle, UP2516D ako je novija verzija fw-a dolazi u obzir ili U2417H ili U2515H eventualno?

Sta je sa S verzijama, S2715H konkretno, pate li od istih problema?

Ја сам користио U2414H скоро две године и нисам имао никаквих проблема, али сада после 3 године не би у животу дао те паре на њега. Ја сам га тада новог платио 200 евра

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Hvala, dakle nisi zadovoljan sa P2417h koji si uzeo?
Ja sam za sad zadovoljan, crvena je crvena, testirao sam inverse ghosting na dellovom sajtu sa visokim kontrastom i nema ga. Ali da sam znao za ove probleme, ne bih rizikovao i uzeo bih U2417h. Vidim da priznaju da postoji problem sa panelom na P24 i da su priznali svima (uz manje ili više natezanja) garanciju, ali lično ne bih imao živce za to.

Dakle, UP2516D ako je novija verzija fw-a dolazi u obzir ili U2417H ili U2515H eventualno?
Ja bih pre uzeo UP2516D nego U2515h zbog tog potencijalnog problema sa ispadanjem DP-a i zbog USB 3.0 huba (može da se koristi na dva kompjutera istovremeno) koji meni dosta znači. Ali ga treba proveriti zbog uniformnosti boja. Ako ti navedeno ne znači mnogo U2515h je izbor, samo treba odmah proveriti da li monitor dobija i gubi sliku na DP-u.

Sta je sa S verzijama, S2715H konkretno, pate li od istih problema?
To ne bih znao, kad sam uzimao u obzir su dolazili samo monitori sa podesivim nosačem.

Poslednja izmena:
Kako uniformnost boja provjeriti na UP2516D? Znacilo bi mi, jer planiram pored desktopa da koristim i lap top (na jednom monitoru makar, jer planiram dva da uzmem).

U2417H nema da se kupi u Cg trenutno, tako da ostaje ovaj prvi.

Planiram preko daisy chaina da ih spojim na r9 270x, je li dovoljna ona?

Ostatak konf u potpisu.

Kako uniformnost boja provjeriti na UP2516D? Znacilo bi mi, jer planiram pored desktopa da koristim i lap top (na jednom monitoru makar, jer planiram dva da uzmem). .

Promeniš color space na sRGB i promeniš uniformity compensation na enabled i provrtiš fullscreen jednobojne slike, bele, crne, plave... Ako ti je ok, uzimaj.

Imaš ovde kako ne bi trebalo da izgleda - http://en.community.dell.com/support-forums/peripherals/f/3529/t/19675282

Vrh Dno