Šta je novo?

AMD Radeon RX 470 tema

Po meni je sve preko 1800+mhz sweet spot jer dobivas bolje performanse nego na 1750mhz, ako karta moze na 1900 ( a ogromna vecina moze) onda je to vec znatno bolji rezultat, naravno na 2000mhz bilo bi idealno jer je su tu tajminzi i brzina maximalni.
Nova verzija Rx 470 4GB Nitro kartica dolazi sa samsung memorijom i onda za razliku od hynix-a i elpide ima izmedju 1750 i 2000mhz strap 1900 i za te karte sa samsung memorijom sve do 1900mhz je sweet spot.

Vjerujem da ima i losi primjeraka ne kazem da ne uleti, ali mislim da je ogromna vecina sposobna bar 1900mhz da bude full stabilno. sa default biosom bez cackanja oko strapova.

SK hynix H5GC4H24AJR

Priča završena odavno.

Ne hranite trola koji dobija rezultate koji niko drugi nije uspeo.

Treba podesiti kartu da zakuca na boost vrijednostim-a a to za memoriju da je 1750 sweet spot to jednostavno nije i ne moze biti tacno, tome chipu treba sto brza memorija jer je 256 bitna magistrala u pitanju. Mozda se ti prilikom svog testa naletio na igre u kojima nije bitna toliko memorija, ali svakako sto vise mhz-a to bolje.
bait.png

Mining eth-a i gaming nije isto, za mining eth-a jako su bitni tajminzi i tamo do izrazaja dolazi modovanje bios-a ipak je gaming malo drugacija prica.
Konkretno na linku koji si okacio u pitanju je MSI 470 gaming kartica sa 1650mhz memorijom po defaultu. Uz to Hynix memorija sa losim tajminzima.

Necu se vise oglasavati na konto ovoga, jer zaista necu da drvim o necemu sto lako sami mozete da probate I zakljucite, samo cu ovo ostaviti za kraj:

Ne tako davno kad su predstavljene referentne Polaris karte izasle su RX480 8GB (VRAM 2000MHz, eff 8000MHz ) I RX480 4GB (VRAM 1750MHz, eff 7000MHz).
Izuzev u igrama koje znaju da iskoriste dodatnih 4GB (Assasins Creed npr), razlike izmedju te dve karte su bile jako male dok se igrate u 1080p, otprilike do 3% ubrzanja za 15% brzu I duplo vecu memoriju.
I u 1440p su nesto vece (do 6%) razlike, ali 470 ne moze u svemu da baci igriv framerate, tako da li je 30 ili 32fps na kraju dodje svejedno. Ali ovde ne sporim da se vise vidi razlika.

Evo testova:
http://www.gamersnexus.net/guides/2503-amd-rx-480-4gb-vs-8gb-benchmark-is-it-worth-it
http://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-2016-amd-radeon-rx-480-4gb-vs-8gb-review
http://www.legitreviews.com/amd-radeon-rx-480-4gb-versus-radeon-rx-480-8gb_183576

edit:
Goldi, ipak znam i ja oko strapova. Ne bas sve, ali dovoljno da znam sta pricam.

Poslednja izmena:
Od igre do igre, generalno poznato da OC memorije ne donosi bog zna sta pogotovo zbog cinjenice o kojoj smo mi pricali zato sto razliciti proizvodjaci memorijski chipova imaju razlicite tajminge cak samsung u odnosu na ostale ubaca neke strapove tako jedino on ima strap 1900 na RX 470 kartica. Generalno ako bi govorili o nekom benefitu od OC memorije onda bi trebalo modovat biose, mada nije to za svakoga.

Konkrentno o karticama koje si pomenuo Rx 480 8GB i Rx 480 4GB imam i jednu i drugu :d i ja se apsolutno slazem da ti 250mhz koliko je razlika izmedju ti kartica apsolutno u realnom gamingu maltene ne znaci nista, ali da se primjeti u nekim igrama i situacijama primjeti, po meni iz mog iskustva treba kloknut memoriju preko ti 1750mhz bilo sta da doprinese dobro je jer gotovo da ne utice ni na sta ni na potrosnju ni na zagrijavanje gpu-a. (pogotovo na nitro kartama gdje je memorija jako dobro hladjena).

I na kraju priznajemo da smo trolovali celo vreme...
---

Sad ozbiljno, isto kao i dobrivoje sam došao do zaključka da je 1.000 mV idealno.

Malo fotografija...
Mašina sa 3220:
IMG_7630_resize.jpg

I sad sa 3470:. Nečujna mašina (sem harda kad drlja) :d:
IMG_7844_resize.jpg

Malo mi je zlo zbog dužine grafičke, biće malko zeznuto kad ovog meseca
budem ugrađivao 3,5" HDD.

Ti ko pijan plota samo se snavezo trolovanja :d, ako ti trolujes ne znaci da drugi to rade.

Narode, nisam u IT svetu profesionalnio tako da me zanimaju samo krajnji dometi kupljenog komada hardvera. Prosto rečeno hoću da radi što bolje za sve pare. Odradio sam dosta kombinacija zadnjih tri dana i bolje rezultate nisam dobio od ovih a terao sam do 1330 i 2100, i najbolje je ovo u fire stike 12470, i time spy 3753. Možda neko može bolje ili gore poštujem svačiju.
Imam i šafirku rx480 gde bez problema sa 1306/1750 na 1330/2000 sa mnogo boljim fpsom u gejmingu. Kod rx 470 to nije slučaj .
Pozdrav svima čitajući vaše postove iskipe mi voda za čaj............ "bem ti ...

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
@goldi Posto vidim da radis sa kartama i da si upoznat, ako moze koji savet.. Imam MSI Gaming X 470 4GB, jel bi valjalo nesto da menjam oko voltaza i klokova? Cilj mi je da se manje greje karta a da performanse ostanu tu negde iste ili bolje ako je to moguce.. Ako je bitan ASIC, 85.5%..

Pitanje za korisnike asus kartice,koja vam je idle temperatura? na ovoj koju sam vratio bila je oko 50 stepeni...

@marezz konkretno prva verzija ti kartica imala je problema sa naponskom sekcijom gorile su karte ko lude (najbolje znaju rudari o cemu pricam) MSI je lazirao temperature na tim kartama (karta recimo pokaziva 60c a u stvarnosti nije 60c nego 70c) e sad u zadnje vrijeme ljudi ne prijavljuju te probleme vjerovatno je MSI to ispravio.

Konkretno ako hoces da karta manje trosi spusti napon u zavisnosti od primjerka podji sa -50mV testiraj ako bude stabilno idi -75mv pa na -100mv zavisno kazem ti od primjerka. Smanjenjem napona dobices i nize temperature logicno.
U svakom slucaju kad smanjis napon ja bi na tim kartama podesio manuelno fan profil za svaki slucaj postavio malo agresivni fan profil u igrama.

@goldi jel mogu da proverim nekako jel moja karta jedna od tih prvih? Jel napon spustam za gpu i vram ili samo gpu? Jel na svakom stage-u da smanjujem za po -50mV i da li da diram nesto oko vram-a?

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Ne znam da li se moze provjeriti, kad si je kupio?
Napon spustas za gpu iz afterburnera ne moras po -50mv smanjivat moze koliko hoces recimo po -10mv

@goldi, krajem septembra preko madjara.

Cim do sad radi dobro je to :) Izgleda da je MSI neki skart ubacio i odredjene karte crkavale su nakon nekoliko dana rada, tebe je ocito ispravna karta zapala tako da se ne trebas brinuti.
Ako hoces spusti joj malo napon i uzivaj :wave:

žališ se na malo kućište, pogledaj kod mene kartica mora čekičem da se ubacuje u kućište!

PC090015.jpg

Cek, sa kojom kombinacijom si imao najbolji rez, sa ovom dole?

Da sa tom sve ostalo je bilo gore .

Pitanje za korisnike asus kartice,koja vam je idle temperatura? na ovoj koju sam vratio bila je oko 50 stepeni...

45-50 ako su fanovi preko watmana, kod mene je preko msi ab tako da ide od 40 pa naviše.

Poslednja izmena:
Kako 45-50 preko watman a u AB od 40 pa navise? ventilatori ne vrte u idle,ili si ih ukljucio u AB?

Skontao sam sto cu mi rezultati najsugaviji od svih ovde. Matori drajver + prastari firestrike + aktivan OSD. Evo ponovljeno, tu smo negde.
wattman1612.JPG

Jel ima fraj firestrike ili se koriste narodne verzije?

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Fraj, jedino sto je 4 giga daunloada...

Meni je na Steamu velik 2,2 GB, al' to je zato što nisam instalirao sve benčmarke jer mi ne trebaju.

Demo je besplatan.

Imam punu (plaćenu) verziju :d.

Ne vidim poentu ovakvog komentara. Ako vec pises tako nesto, onda lepo iznesi argumente.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Podigao sam nov sistem win10 ali nista i dalje tj cim se instalira msi AB i pokrene caos podesavanja voltaze u WattMan :(

Po instalaciji crimson-relive-16.12.1 TV je poceo da blinka i menja bolje sa sumom i gubljenje slike na TVu (kao kad je HDMI kabl neispravan) problem je resen iz win10 display setting gde sam za tv screen refresh rucno uneo 30 herca.

Inace temperatura za gpu je 37c fan stavljen na 36% cim je fan na 0% temperatura ide i do 58c a tad pocinje paljenje i gasenje ventilatora na grafickoj. Inace kutija je dobro provetrena I prostrana al ajd...

Prilozi

• rd.jpg
    rd.jpg
    348.6 KB · Pregleda: 126
Kako 45-50 preko watman a u AB od 40 pa navise? ventilatori ne vrte u idle,ili si ih ukljucio u AB?

Prodao sam preko watmana i ne odgovarami jer počinju oko 53C sa 12000 obrtaja, ne mogu da podesim da radio recimo na 500-600 obrtaja, pa sam onda preko MSI AB podesio.

Skontao sam sto cu mi rezultati najsugaviji od svih ovde. Matori drajver + prastari firestrike + aktivan OSD. Evo ponovljeno, tu smo negde.
Pogledajte prilog 216770

Ja sam koristio zadnja dva drajvera 16.11.5 i 16.12.1. Pa dobro je to, , mislim to su ti rezultati jedino što je na 1,05V , a na koliko ti je power limit ?

Na 1.05 ode u pikovima, iako sam setovao 1.025V. Vidis na grafu te pikove, uglavnom na pocetku I kraju testa kad "salta" brzine, mada nekad I u sred testa. Power limit je na nuli.

koliko je normalno da se greje ova kartica prilikom igara koliko treba da bude opseg temperature?

Nazad
Vrh Dno