Šta je novo?

AMD Radeon RX 470 tema

Ostoja koja je potrošnaj kartice na tim taktovima?
Kod mene se vrti oko 130W na sličnim podešavanjima.

Jel normalno da napon ne bude uvek ravan, a takt gpu-a ravan?

Nisam pre ovog drivera primetio mozda je i bilo tako, sada mi se napon vrti od 9.98-1.00 a podesen je na 1v.

Danas (tj juce) mi stigla Asus Strix RX 470,cim se optereti zavojnici drce glasno,izgleda sam dobio falican primerak i moram vratiti ili zameniti...

Poslednja izmena:
Da li zavojnice piste samo pri pokretanju igre (gde je visok fps) ili konstantno zavijaju tokom gejminga ? Da li si kartu probao samo u jednoj igri ?

Kod mene takodje cvile zavojnice ali samo u delu gde krece uvod u neku igru tokom gejminga sve ok.

Danas (tj juce) mi stigla Asus Strix RX 470,cim se optereti zavojnici drce glasno,izgleda sam dobio falican primerak i moram vratiti ili zameniti...

Pri pokretanju nema nista,kad pokrenem render test iz gpuz cuje se veoma tiho pistanje koje nesmeta,cim opteretim jace pocne da drci,juce igrao brat dota 2 i culo se iz kucista kao tisi 56k modem u radu :D vsync je naravno ukljucen.

Mali offtopic:
Vsync ti donosi osetan input lag, ne bih preporucio koriscenje za bilo kalav gaming pogotovo za Mobe/fps ili bilo kakav pvp.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Vsync ne koristiti u kompetitivnim igrama ili igrama u kojima ne može da se održi stabilan frejm rejt,
osim ako nemaš Freesync monitor, onda se obavezno koristi.

Testirao sa Crimson ReLive (16.12.1)
(1.206 / 1.750 MHz @990 mV)

Unigine Heaven (Extreme)
1.197

Sky Diver
pukne i resetuje WattMana, isto kao i 16.9.2

Fire Strike
11.688

Fire Strike Extreme
5.265

U suštini isto.
Vidim na r/AMD da su prijavili da je DX11 draw call ponovo solidno poboljšan.

Oborio sam dodatno napon u nižim fazama kad već neće u poslednjoj.

WattMan.jpg

@duke da li je normalno da napon koji je namesten na 1v varira izmedju 9.96-9.98-1v, a takt je stabilan na 1206?

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

@DukeofSerbia jel mozes da pogledas moj post od pre 2 dana? :)

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Jel normalno da napon ne bude uvek ravan, a takt gpu-a ravan?

Nisam pre ovog drivera primetio mozda je i bilo tako, sada mi se napon vrti od 9.98-1.00 a podesen je na 1v.

Meni je u WattManu podeseno 1.025V, a AfterBurner OSD pokazuje 1.025V pa povremeno skoci na 1.031V, pa se vrati na 1.025V... tako da je verovatni normalno :)

Jel mozes da mi napises voltaze i clock ako ti nije problem (za core i vram?) Jel povecana frekvencija memorije nece da skodi kartici? Izvini na glupim pitanjima :)

EDIT: Jos jedan test sa ukljucenim pracenjem voltaze, ne prelazi 1056mV ako je verovati MSI Afterburner-u. Core i VRAM clock ne padaju uopste koliko vidim ali GPU usage opada na nekim mestima. Podrzazumevana podesavanja proizvodjaca, nista dirano.

U sustini I sam rad kartice joj skodi (trosi se), blagi overklok joj nece nista lose uraditi (mozda ce joj skratiti zivotni vek sa 20 na 18 godina). Ekstremni overklok je druga prica, veci su naponi, veci su procenti ubrzanja, tu je deteoracija ubrzana, ali ti se time neces baviti. Memoriju probaj da poteras na 1750, to je neki sweetspot.
A za klokove i napone GPU: uglavnom kao sto vidis kartice trpe da se spuste do 1.000V za neke default taktove, a tvoja je 1242MHz, tj iznad default-a. Probaj sa malo vecim naponom (1012 npr), pa ako je stabilno, spustaj na 1000. I poucen mojim iskustvom, nizi napon nije uvek bolji - evo meni bolje rezultate daje na 1018 nego na 1006 ili 1000. Tako da testiraj malo dok ne nadjes najbolju kombinaciju za tebe.

Poslednja izmena:
Evo snimao sam kako to kod mene zvuci,danas zovem da vracam kartu,samo neznam dali da vratim ili zamenim za istu...

au koji užas..uzmi neku drugu.... gde si uzimao koja radnja ?

ako imaš 10k dodaj za AMD Radeon RX480 Sapphire NITRO 8GB GDDR5, HDMI/DVI/DP/256bit/11260-07-20G 8gb verzija sad je 36k na akciji..
ako ne, probao bih da vratim i uzmem pare nazad. ili možeš ponovo istu nisi valjda toliki baksuz dve sa coil whineom da dobijes... :D

Kakve veze ima koja je radnja, nije prodavnica pravila karticu? Jedino ako budu pravili problem zbog garancije...

Malo sam podešavao karticu, podstako me najviše DukeofSerbia, i onaj Duketov švaba koji je dobro odradio testove, mogu reći da sam dobijao slične rezultate, za potrošnju ili temperaturu grafičke.
Ostoja je u pravu što kaže da niži napon ne mora da da bolje je rezultate, a mogu samo da potvrdim da je za RX 470 kartice 1750MHz sweet spot. Nema nikakve svrhe terati kartice preko 1300MHz za GPU , i preko 1750 MHz vram, dobici su minimalni kartica stresira poprilično. Napon za Asus RX 470 treba tražiti malo ispod 1,0V zavisi od primerka, tu kartica daje najbolje rezultate, u testovima, igrama, potrošnji ili temperaturi.

1200MHz, 093V
1200-0,93V.JPG

1270MHz, 0,97V
1270-0,969V.JPG

1280MHz, 1,0V
1280-1,0v.JPG

1290MHz, 1,0V
1290-1,0v.JPG

Poslednja izmena:
Treba podesiti kartu da zakuca na boost vrijednostim-a a to za memoriju da je 1750 sweet spot to jednostavno nije i ne moze biti tacno, tome chipu treba sto brza memorija jer je 256 bitna magistrala u pitanju. Mozda se ti prilikom svog testa naletio na igre u kojima nije bitna toliko memorija, ali svakako sto vise mhz-a to bolje.

Goldi, kad predjes preko 1750, aktivira se strap sa opustenim latencijama, pa anulira veci takt. Tj fizicki ti zaista imas vecu propusnu moc sa povecanim taktom, ali je problem sto latencija ode na vecu vrednost nego na 1750 pa potire dobitke. Tako da prvih 100ak MHz bukvalno nista ne dobijas, cak je rezultat manji. Probaj I sam, nisam izmislio, pun ti je net ovih iskustava. Ako ne verujes, sedi jedan dan, pripali excel da inosis podatke I racunas procente I vrti unigine, firestrike I neku igru sa memorijom na 1750, 1800, 1850, 1900 itd., pa ces videti I sam.
A da ima benefita od brze memorije, ima, ne bi Sapphire dzaba stavljao 2000MHz memoriju, ali to je vec osetno veci takt, nece svaka moci da se klokne dotle. Nacin da se ovo zaobidje je da editujes BIOS, pa da prekopiras tajminge iz strapa do 1750 u sledeci strap, tu se onda vidi dobitak odmah, I za 50MHz overkloka. Ali ne zna ili nece svako da se bakce sa ovim.

Goldi, kad predjes preko 1750, aktivira se strap sa opustenim latencijama, pa anulira veci takt. Tj fizicki ti zaista imas vecu propusnu moc sa povecanim taktom, ali je problem sto latencija ode na vecu vrednost nego na 1750 pa potire dobitke. Tako da prvih 100ak MHz bukvalno nista ne dobijas, cak je rezultat manji. Probaj I sam, nisam izmislio, pun ti je net ovih iskustava. Ako ne verujes, sedi jedan dan, pripali excel da inosis podatke I racunas procente I vrti unigine, firestrike I neku igru sa memorijom na 1750, 1800, 1850, 1900 itd., pa ces videti I sam.
A da ima benefita od brze memorije, ima, ne bi Sapphire dzaba stavljao 2000MHz memoriju, ali to je vec osetno veci takt, nece svaka moci da se klokne dotle. Nacin da se ovo zaobidje je da editujes BIOS, pa da prekopiras tajminge iz strapa do 1750 u sledeci strap, tu se onda vidi dobitak odmah, I za 50MHz overkloka. Ali ne zna ili nece svako da se bakce sa ovim.

Jel ti znas uopste kakvi strapovi postoje, gdje ces prekopirati strap 1750, pa da vidis benefit od toga? jel znas kakve strapove imaju elpida, hynix, samsung i micron?
Dosao si mi na jak teren, hajde malo da te cika goldi propita :d

Tajminge iz strapa 1626-1750 u sledeci, 1751-1875 (ili je do 2000, nisam pri kompu, ladno je da bih sad guglao).
Strap je do sad isao na 125MHz, valjda nisu menjali na rx seriji).

Eh pa valjda to mi vec govoris da ne znas :d salim se nemas strapa 1875 ni na jednoj RX kartici.
E sad sta to znaci? to znaci da kad predjes 1750mhz karta ubrzava i mora ubrzavat sve do 2000mhz jer uvjek koristi zadnji strap tj 1750. ovo je naravno automatski suprotno tvojoj teoriji po kojoj kazes:
Goldi, kad predjes preko 1750, aktivira se strap sa opustenim latencijama, pa anulira veci takt. Tj fizicki ti zaista imas vecu propusnu moc sa povecanim taktom, ali je problem sto latencija ode na vecu vrednost nego na 1750 pa potire dobitke. Tako da prvih 100ak MHz bukvalno nista ne dobijas, cak je rezultat manji.

Znaci jednostavno ne moze biti tacno niti postoji nikakva praksa koja to moze potvrditi.

Opet, nisam pri kompu, smrzli mi se prsti. Mislim da bas nitro ima razlicite tajminge za do 1750, I za do 2000. To sam se letos xanimao pa vrteo biose sa techpowerupa kroz hex editor. mozda je nitro specifican.

Mozda I ja gresim, do skoro sam imao 7850 I r9 280x, tamo sigurno znam da ima strapova na svakih 125, zadnji je valjda bio 1750, preko toga je sve islo kao 1750.

Edit:
Evo I nesto sa overclok.net: www.overclock.net/t/1604567/polaris-bios-editing-rx480-rx470-rx460.
Oni tvrde u prvom postu da ipak postoji strap 1751-2000, takovda tvoja prica ne pije vodu, osim u slucaju da su tajminzi isti za do 1750 I od 1751-2000. Sta je sad istina od ovo dvoje

Poslednja izmena:
Pusti sad 280x pricamo o RX 470 nemoj bjezat sa igralista :p
Naravno da postoji strap 1750 to sam i ja rekao i on ide do 2000mhz sto znaci da moja teorija pije vodu.
Ja sam rekao citiram:
to za memoriju da je 1750 sweet spot to jednostavno nije i ne moze biti tacno, tome chipu treba sto brza memorija jer je 256 bitna magistrala u pitanju.
znaci preko 1750mhz karta mora ubrzavati u igrama, nadam se da ti je sad jasno?

Da bude jasnije karta ima strap 1750 znaci kad je dignes na 1800 tajminzi ostaju isti samo radi na vecoj brzini sukladno tome mora imati veci fps u igrama nikako isti ili nizi, dalje kad dignes na 1850mhz znaci imas jos vecu brzinu, kad dignes na 1900 jos vecu i tako do 2000mhz tek preko ucita ce se strap 2000 sa jos opustenijim tajminzima, ali pitanje je koja je memorija stabilna u igrama preko ovi 2000mhz tako da je to skroz nebitno, ono sto je bitno da karta preko 1750mhz za memoriju jednostavno mora davati bolje performanse u igrama i to ne moze niko osporiti ko se imalo razumi.

Poslednja izmena:
Uslovno da, ali I ne - a zasto: taj strap koji pominjes pocinje od 1751. Do 1750 su manje latencije ( ili ostriji tajminzi, sta vam draze). Sto znaci da je 1750 poslednji mhz gde imas ostre tajminge, vec za 1 vise su labaviji I karta sporija jer je mala razlika u propusnoj moci a jos uvek elativno velika u tajminzima. Odradite test sa 1750 I 1755, pa dajte rezultata. Ja bih rado, ali narednih 2-3 sata nisam kuci.
A sad zasto jesi u pravu: u jednom trenutku ce overklok prevazici labavihe tajminge ( recimo od 1830mhz ili tu negde I onda ce se izjednaciti skor, preko toga ce brza memorija imati prednost I latencija I bendvita.

edit: strap se definise DO frekvencije. Znaci jedan strap sa tajminzima je DO (I ukljucujuci 1750), drugi od 1751 DO (I ukljucujucu 2000). Zasto je sad ovo bitno? kad sa 1650 overklokujes na 1750, ti si digao brzinu 6% I dobio neki linearan ukuipan dobitak performansi (manji od 6%). Kad si sa 1650 digao na 1815 to je 10% overkloka, ali sam rezultat ce biti manji ili identican kao 1750MHz. Znaci za 6 ili 10% overkloka imas iste reezultate, zasto onda silovati 10%?. A I nece svacija hteti preko 10% da ide

Poslednja izmena:
Pa gledaj ako je neces kloknut bar 100mhz onda i ne treba nista dirati. Do sada sam isprobao bar 50 RX 470 kartica i svaka je mogla ali svaka na 1900+mhz za memoriju i na tim taktovima je drasticna razlika u odnosu na 1750mhz.
Ja stvarno ne mogu da prihvatim cinjenicu da je 1750mhz sweet spot.

Jednostavno sto vise zategnes memoriju imaces vece performanse u odnosu na default i tako je sa svim ovim 256 bitnim karticama tipa RX 470/ 480.

Pa rto I pricam, kad kloknes sa 1650 za 100, dobijes neki rast performansi jer si u okviru "brzog" strapa do 1750. Onda kloknes jos 50 (ukupno 150, tj 1800 je sad klok) I dobijes iste ili neretko i losije rezultate nego 100 zbog sporijeg strapa. Kloknes jos 50 (ukupno 200, tj 1850) I dobijes mizerno bolji rezultate nego sa +100 overkloka. Naravno da ce 2000 biti brza nego 1750 cak i sa labavim tajminzima, ali nece svacija kartica hteti toliko. Zato je 1750 sweetspot, tj kompromis izmedju overkloka I dobitka.

Nazad
Vrh Dno