Da bacim ja svojih pet para oko kvaliteta mreže.
Pošto živim u Obrenovcu i pošto je isti pre dve i po godine bio poplavljen, mogu da iz prve ruke kažem kako su se mreže ponašale u kriznoj situaciji. Sad, ta krizna situacija je nešto što se nadam niko više neće doživeti, ali jeste na neki način pokazatelj kvaliteta.
Naime, tada sam imao dve kartice MTS i Telenor, a par prijatelja VIP. 15. maja u toku dana svi smo neprestano pokušavali da stupimo u kontakt sa ljudima koji su ostali zarobljeni u gradu, i sa druge strane sa prijateljima van Obrenovca koji su organizovali razne vrste pomoći. Ja sam ceo dan bio na relaciji nasip na Kolubari i Barič (koji nije bio poplavljen i bio je kao neki izbeglički kamp za nas tad). Jedino, ali JEDINO su Telenorovi SMSovi prolazili van, dok nijedan drugi operater nije bio u funkciji. Pozivi su na telenoru proradili nekad uveče (posle ponoći) dok se u toku dana događalo da prođe poziv, čak i ka drugim operaterima, ali ipak najčešće telenor ka telenoru. Mts i VIP su bili u potpunom nokautu. Za MTS mi je to donekle razumljivo, jer mislim da najveći broj stanovnika koristi MTS ovde, ali VIP nema toliko korisnika i opet su bili dno.
Zbog tog ličnog iskustva bih ja uveo obavezni minimum kvaliteta i uslova koji mreža mora da ti zadovolji da bi bio operater. Taj minimum (da mreža uošte radi, kada dođe do havarije na delu mreže) nijedan operater nije ispunio u obrenovcu. Mobilna mreža je potpuno zakazala izuzev te bedurije, koja nam je doduše tad mnogo značila, što bi svako 25i sms prošao.
Nadam se da se situacija od tada popravila i da je infrastruktura sada kvalitetnija i da može da podnese slične scenarije bolje, ali ono - SNS.
P.S. Sa druge strane kad odem u selo koje je blizu granice sa Bosnom, radi samo MTS, dok telenor hoće odmah u roaming a vip se gubi i pre toga. Ali, eto, tamo sam 0,0007% svog vremena, pa mi nije ni važno. U stvari, možda mi je važno da budem nedostupan kad sam tamo