Šta je novo?

AMD Radeon RX 470 tema

Evo po 100-ti put ovde NE kupujte Gigabyte rx470 a isto vazi i za 480.
Greju se kao lude, hladjenje im je lose odradjeno. Imao sam pa sam na kraju zamenio za Sapphire!

Dakle citajte temu, pisao sam vise puta da gigabyte ne uzimate, ima i video klipova koji takodje pokazuju kako kart radi.

Dal da se uradi FAQ u prvom postu what to buy

Sent from my iPhone using Tapatalk

3Dmark testove sam batalio jos pre koju godinu tako da nemam nista instalirano od toga ono sto mogu reci za igre je sledece:

1270mhz drze:
Deus Ex Mankind Divided
Call of Duty Infinite Warfare
Dark Souls 3
Doom (vulkan api) (zauzece gpu 100%)

Rise of the Tomb Raider obara takt gpu 1228-1270 a zauzece gpu drzi uglavnom na 100%

Prve tri igre za gpu usage imaju grozne pikove od 0-100 ali u gejmingu se apsolutno nista ne primeti (max setovanja = 59-60fps s tim da deus ex ima nekad pad na 50fps)

solajam, koji rezultat ti je u 3DMark Fire Strike testu? Koliko cesto kartica obara takt sa 1270? Evo moj rezultat, a obori mi takt na 2 mesta u prvom grafickom testu, jednom do 1236MHz 3-4 sekunde, drugi put na oko 1250MHz 1-2 sekunde, vidi se na AB grafu. Ostatak vremena zakucana na 1270.

djokosrb, evo moja ne prelazi nikad 71C a pri tom se ne dernja, ali je trazilo malo cackanja po fan profilu (2. attachment), fabricki jeste bila bucnija dosta. Sad je najbucnija stvar CPU kuler u 3. testu, ali to ne mogu da utisam bez uticaja na temperature (probije CPU 70C u tom slucaju)

Poslednja izmena:
izgleda da ne ;)
Mislim nije mi jasno zasto stavljaju fan na 0% kad se karta u osnovi greje (dovoljno je surf netom i youtub i eto zzzzz)
Sto se tice gejminga tu sam prezadovoljan a trenutno igram:

Deus Ex Mankind Divided
Call of Duty Infinite Warfare
Dark Souls 3
Doom
Rise of the Tomb Raider - ovde sam ipak morao ustrojiti setovanja 50FPS

Ali pazi ja sam osetljiv na raznorazno zujanje i zvrckanje dok drugi u glavnom na to ne obracaju paznju odnosno ne smeta im.

Ima li neka RX 470 da nema neki problema, da li je to throttling, buka(meni je to najbitnije), temperature i slicno? :)XFX i Nitro izgleda, jedino njih dve.

Poslednja izmena:
Resava se power limitom lagano, poveca se malo i radi na propisanom default taktu.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Kako to misliš lagano, evo pokušavam da podesim asus rx 470 pa je bilo koji savet dobrodošao, inače šestopinsko napajanje ima grafika.

Kako to misliš lagano, evo pokušavam da podesim asus rx 470 pa je bilo koji savet dobrodošao, inače šestopinsko napajanje ima grafika.
Sta te muci tacno? Znam da ima, tesitrao sam tu kartu.

Pa to povećanje da radi na difolt taktu od 1250, probana u gejmingu i power na +10, +15 i obara po malo, jedino na + 25 radi zakucana.
A dokle može overklok pošto si testirao, ja nešto iz prve gpu 1300, vram 1750 i vidim da radi , a nije ni bučna nešto .

Poslednja izmena:
Sam si sebi dao odgovor. Ostavi na +25 i dobices zakucano na fabrickim taktovima. :)

A koliko moze da ide to zavisi od primerka do primerka, moj primerak je isao na 1400mhz za core i 1850mhz za memoriju.

Prvo nadji limit za gpu a onda za memoriju pa kad to nadješ spusti malo.Posle toga cak i da prodje benchmarke u igrama cesto pucaju pa ceš možda morati malo da koriguješ dok ne nadješ odgovarajuce klokove koje drže u svim igrama.Imaj na umu da tako overklokovane karte mogu da troše osetno više struje.

Sam si sebi dao odgovor. Ostavi na +25 i dobices zakucano na fabrickim taktovima. :)

A koliko moze da ide to zavisi od primerka do primerka, moj primerak je isao na 1400mhz za core i 1850mhz za memoriju.

Probao sam opet na difolt radnim taktovima i sa povećanjem power limita za +10 u gejmingu stabilno radi zakucano na 1250 i 1650 bez problema. Dobro su to napravili, verovatno sa povećanjem gpu vrednosti mora da se podiže power limit na +15,+20 ili +25 probaćemo možda sutra..
A jer si nešto povećavao voltažu za gpu?

Prvo nadji limit za gpu a onda za memoriju pa kad to nadješ spusti malo.Posle toga cak i da prodje benchmarke u igrama cesto pucaju pa ceš možda morati malo da koriguješ dok ne nadješ odgovarajuce klokove koje drže u svim igrama.Imaj na umu da tako overklokovane karte mogu da troše osetno više struje.

Moraću tako, ja odma reko krk ovamo 1300 onamo 1750 i ajde da radi, neće moraću lepo da podesim.

Poslednja izmena:
Jel bucniji Asus od, recimo, XFXa? Kako se cuje na preko 40-45% RPM?

Послато са ALE-L21 уз помоћ Тапатока

Probao sam opet na difolt radnim taktovima i sa povećanjem power limita za +10 u gejmingu stabilno radi zakucano na 1250 i 1650 bez problema. Dobro su to napravili, verovatno sa povećanjem gpu vrednosti mora da se podiže power limit na +15,+20 ili +25 probaćemo možda sutra..
A jer si nešto povećavao voltažu za gpu?

Povecavao sam da bih izvukao tih 1400mhz. Power limit sam ja odvrnuo odmah na +50, nisam probao manje uopste.

@ksLazy, nije nesto bucna karta. Ne znam kakva je XFX, ali za kartu te cene mislim da je korektno tiha. To je dosta subjektivno koliko je bucna.

Znam da je subjektivno, zato i pitam kakva je u odnosu na XFX. Kontam da neko od majnera ima obe. :)

Cena je svakako dobra za kartu ove klase i 3 god garancije, mozda uzmem za crossfire ili neki lagani majning sa dve.

Znam da je subjektivno, zato i pitam kakva je u odnosu na XFX. Kontam da neko od majnera ima obe. :)

Cena je svakako dobra za kartu ove klase i 3 god garancije, mozda uzmem za crossfire ili neki lagani majning sa dve.

Za majning je ok, kada se moduje i undervoltuje bude stvarno hladna.

@ostoja

3dmark FS GPU se kretao od 1182-1256

Prilozi

• 3dfs.jpg
    3dfs.jpg
    482.7 KB · Pregleda: 76
Poslednja izmena:
Hvala solajam.
Iste su nam karte, s tim sto imas imas noviji proc I koristis noviji beta driver. Veci graphics score, veci physics score, a manji combined, nista mi nije jasno :D. Na koliko vozis taj 4770K?

Za referencu, moj rezultat je dobijen sa i7 2600 na 3.9GHz(all core turbo) I Red Devil RX 470 karticom na difoltnim klokovima (1270/1750).

Povecavao sam da bih izvukao tih 1400mhz. Power limit sam ja odvrnuo odmah na +50, nisam probao manje uopste.

Kako si povećavao na tih +50?
Ja ne mogu da povećam više od +25 u Watmanu,MSI afretburneru ili Asus gpu tweek-u. Može da se poveća od 0-25.

Cudno, meni moze +50. Vidi flesuj bios neki drugi, otkljucace se verovatno. Ako je Strix u pitanju.

Capture5.JPG

Ma da, ASUS ROG STRIX RX 470 Gaming OC, vidim na netu da ima dva biosa za tu karticu, možda su čipovi vram-a različitog vendora, ali pošto grafika radi dobro neću da diram ništa .

Da li neko zna zašto mi televizor preko HDMI kabla ne daje sliku kada ga nakačim na karticu iz potpisa?

Nemam trenutno drugi uređaj da probam preko HDMI-ja, monitor mi radi preko DVI-ja potpuno normalno.

U pitanju je Tesla televizor, a hdmi kabl verzija 1.3

Zakaci i jedan i drugi port pa vidi u Display adapters da li vidi HDMI, ako vidi, namesti ga kao primarni displej, pod uslovom da je izlaz ispravan, trebalo bi da imas sliku.

Zakaci i jedan i drugi port pa vidi u Display adapters da li vidi HDMI, ako vidi, namesti ga kao primarni displej, pod uslovom da je izlaz ispravan, trebalo bi da imas sliku.
On televizor vidi u display adapters, čak i kada ga nakačim zajedno sa monitorom koji je na DVI, monitor kada bocnem hdmi kabl trepne.

I u drajveru se pojavljuje takođe televizor ali slike nema. Nisam probao da bude primarni, ali sam probao duplicate, extended i neće ni da čuje.

ASUS ROG Strix 470 4G

Sintetički testovi (rezultati za grafičku, naravno).

16.8.3 / 16.9.2 / 16.11.2
(1.206 / 1.750 MHz @1.000 mV)

Unigine Valley (Extreme HD)
1.936 / 1.981 / 1.981

Unigine Heaven (Extreme)
1.191 / 1.195 / 1.195

Sky Diver
35.816 / puca / 35.905

Fire Strike
11.555 / 11.596 / 11.657

Fire Strike Extreme
5.229 / 5.245 / 5.272

Što je niži napon, kartica bolje radi. Ispod 1.000 mV pukne drajver pri grafički intezivnim igrama.
Ventilator radi automatski.
Ciljana temperatura je 75, a max 90 stepeni.
Power limit +25%.
Memoriju sam podigao na 1.750 MHz. Sve preko toga degradira performanse (sam kucao o ovome).
Napon: 800 - 800 - 860 - 920 - 960 - 985 - 1.000 mV.
Očigledno koristim Wattman.

Potrošnja, buka i zagrevanje prilično smanjeni.

Pre neke 2-3 nedelje sam konačno kupio "nov" (polovan) procesor - Core i5-3470 zajedno sa novim LC ventilatorom.
Source (TF2 i CS: GO) igre drastično bolje rade zato što traže fizička, a ne logička jezgra.
Dota 2 (Source 2 u DX9ex modu) radi bolje, ali sam i dalje razočaran.
Saints Row The Third isto puno bolje radi.

Gledao sam neke testove, u proseku je RX 470 jednaka GTX 780 i R9 290,mozda malo sporija od r9 290. Ubedljivi best buy je 4gb varijanta,nista se bitno ne dobija sa 8gb.

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Power limit +25%.
Memoriju sam podigao na 1.750 MHz. Sve preko toga degradira performanse (sam kucao o ovome).
Napon: 800 - 800 - 860 - 920 - 960 - 985 - 1.000 mV.
Očigledno koristim Wattman.

Potrošnja, buka i zagrevanje prilično smanjeni.

1) Ako povecas ili smanjis power limit, da li se ista smisleno desava, obzirom da si vec undervoltovao? Da li si mozda probao ima li razlike u performansama izmedju +15% I +25%?
2) Zato sto od 1751MHz krece novi strap sa labavim tajminzima. Ista situacija kao na 7850 I novijim od nje. Ipak ces imati bolje performanse overklokovanjem memorije, ali prvo treba potrositi 100-150MHz da se anuliraju labavi tajminzi, pa tek odatle krece neki boljitak. edit: U sustini se ne isplati ili je jako mali boljitak (da ne kazem inglis rec "benefit").
3) Sta ti kaze GPU-Z za vrednosti napona, posto bi najmanji korak kontrolera trebao biti 6.25mV? Tako da od ovih napona koje si ti postavio, kartica efektivno izvlaci 800-800-856-919-956-981-1000 I tako bi I trebalo da se vidi u bilo kom hw monitoru. Jedine moguce "okrugle" vrednosti su umnosci broja 25 (npr 825, 975 itd..)

Poslednja izmena:
1) Imam sačuvane podatke za 16.8.3. u Unigine Heaven (Extreme):
776 (1.206 / 1.815 MHz @1.000 mV) power limit -20% – trokira
989 (1.206 / 1.815 MHz @1.000 mV) power limit -10% – trokira
1.122 (1.206 / 1.815 MHz @1.000 mV) power limit 0% – blago trokira
1.188 (1.206 / 1.815 MHz @1.000 mV) power limit +25%

2) Postoji jedan problem ako se ide sa većom frekvencijom - greške u memoriji drastično skoče, a to se može očitati u HWiNFO.

3) Nisam te baš najbolje razumeo... U Wattmanu se može podesiti napon za svaki stage. To su moje vrednosti.
Pitaš me za VVDC u GPU-Z ako te razumem :)?

Pogledajte prilog 216054

Ma da, ASUS ROG STRIX RX 470 Gaming OC, vidim na netu da ima dva biosa za tu karticu, možda su čipovi vram-a različitog vendora, ali pošto grafika radi dobro neću da diram ništa .
Ja imam ne-OC verziju. Naša grafička ima 6-pinsko napajanje. Bio sam otkucao svojevremeno...
Posle novog BIOS-a, može samo +25% što je i logično. Pre novog BIOS-a na mojoj kartici power limit nije ni radio.

Pokreni oba Unigine pa vidi da li kartica trokira (prati u Wattmanu).
---

Koristite Wattman, eventualno TriXX, ne Afterburner sa Polaris karticama.

Poslednja izmena:
Sta podrazumevas pod "trokira"? Obara boost?

Bas su ustrojili taj ASUS.

edit: da li mozes da ponovis unigine, sa +15 I ponovo sa +25, da bi mogao da uporedis posto si menjao driver u medjuvremenu, molim te? Mislim da ces zbog undervolta na +10 ili +15 imati isti rezultat kao I sad na +25 (ustedeo si deo powerlimita tim undervoltom).

A ovo pod tri... mozes da navedes koju god hoces vrednost napona, ali kontroler na grafickoj koji je zaduzen za ovo ima rezoluciju (tj radi u koracima od) 6.25mv. Znaci, ako stavis 903 ili 897 svejedno ce on to prebaciti na 900 kad bude slao napon GPU ili memoriji. GPU-Z iz kontolera povlaci informaciju koji napon salje. Realno nije preterano ni bitno ako je razlika ispod tih 5-6mV, cisto informacija.

Poslednja izmena:
Trokira - znači da GPU ne ostvaruje brzinu koju treba zato što nema dovoljno struje.

Od toga pate skoro svi modeli. Nemački computebase je jedan od retkih koji i to testira.
Strix trokira ko blesav, al' to su primetili i drugi testeri. Kao što sam otkucao, logično zbog 6-pinskog napajanja.
Zato Strix i troši ubedljivo najmanje.

OC Polarisa je glupost (kao i Fury modela) pošto potrošnja raste eksponencijalno u odnosu na brzinu GPU-a.
5% veća brzina ne znači ništa u realnom radu.

Bolje oboriti napon maksimalno i dobiti nečujnu karticu koja troši dosta manje.

Ajd videću da odradim sutra za Unigine. Mrzi me večeras.

Nazad
Vrh Dno