Šta je novo?

IKOM - generalna rasprava

Može li neka pomoć oko yebenog raspalog IKOMa?

Ništa nisam pipnuo u podešavanjima i odjednom u igrama koje su radile bez problema više ne mogu da se povežem sa ljudima. Šta mogu da uradim po tom pitanju da proverim? Vidim, spominjali su neki CG NAT, kako to da proverim?

Kad pozovem podršku, dobijem samo odgovor kako su svi parametri "super" i šatro ne mogu da pomognu...

A tracert kaže ovo:
9e86b2d172334c5599a17f4865e71b74.png

Poslednja izmena:
Može li neka pomoć oko yebenog raspalog IKOMa?

Ništa nisam pipnuo u podešavanjima i odjednom u igrama koje su radile bez problema više ne mogu da se povežem sa ljudima. Šta mogu da uradim po tom pitanju da proverim? Vidim, spominjali su neki CG NAT, kako to da proverim?

Kad pozovem podršku, dobijem samo odgovor kako su svi parametri "super" i šatro ne mogu da pomognu...

Ako ruter/modem dobija IP adresu iz opsega 100.64.0.0 – 100.127.255.255, onda je u pitanju CG NAT. Ako imas samo modem, pogledaj u statusu konekcije koju IP adresu dobija racunar, a ako imas ruter, pogledaj u podesavanjima rutera koju IP adresu dobija ruter.

Kad odem na IP lookup, adresa je iz 95.180. opsega

A kad uradim tracert dobijem 100.64.64.1.

Šta uopšte mogu da uradim po ovom pitanju?

Popio si CG NAT, sudeci po tracert-u. Svi portovi su ti zatvoreni. Trazi im da ti vrate javnu dinamicku IP adresu. Ako nece da vrate, nek ti bar daju staticku CG NAT privatnu adresu i nek ti otvore portove potrebne za igre koje igras, moras znati koje portove koriste igre koje igras. Ako ni to ne zele, promeni provajdera, ne znam sta da ti kazem.

Procitaj ovo: https://en.wikipedia.org/wiki/Carrier-grade_NAT

A možeš i da kloniraš MAC adresu rutera, pa ćeš da dobiješ novu ip adresu koja možda neće da bude CG NAT-ovana.

Zvao ih, kažu da će da me uklone sa NAT liste.

Jako me frustira činjenica da moram da poznajem internet kao tehnička podrška ne bi li elementarnu upotrebu interneta i što kada im objasnim problem dobijam odgovor "svi parametri su super" - onda kad promenim priču i kažem gde je tačno problem odgovor bude "jeste NATovani ste, skinućemo vas u roku od 10 minuta".

Da, pokusaj i to sto je predlozio bobiska.

EDIT: Odlicno sto uklanjaju sa NAT-a na zahtev! :)

Odlicno sto uklanjaju sa NAT-a na zahtev! :)

ne verujem da će uklanjati kad zvanično objave da nismo više IKOM, već SBB.

dakle, novi vlasnik započeo sa uvođenjem NAT-a.
mislim, nisam drugo ni očekivao, ali sam se nadao da imamo bar još malo fore dok ne objave da je transfer na SBB završen.

Poslednja izmena:
Bio sam juce u lokalnoj prodavnici tehnike i na izlazu me zaustavi momak sa majcom SBB-a. Nakon par razmenjenih recenica rekao mi je da IKOM korisnici nece morati da prelaze na SBB ali ce im biti ponudjena ta opcija. Mozda SBB i ostavi IKOM da nudi posebne usluge kao sto su ostavili Beogrid.

Jako me frustira činjenica da moram da poznajem internet kao tehnička podrška ne bi li elementarnu upotrebu interneta i što kada im objasnim problem dobijam odgovor "svi parametri su super" - onda kad promenim priču i kažem gde je tačno problem odgovor bude "jeste NATovani ste, skinućemo vas u roku od 10 minuta".

Ja sam muku mucio sa njima po pitanju konektovanja na pojedine Teamspeaker i Ventrilo servere. Iz celog sveta radi konekcija samo sa IKOM-a ne.

Poslednja izmena:
Nisam ispratio u kom trenutku je termin NAT poceo masovno da se koristi sa prefiksom CG? Mislim, isti ovaj problem je postojao i ranije i periodicno se pojavljivao kod razlicitih provajdera u poslednjih 10+ godina. Uvek se koristio termin NAT jer je iz konteksta jasno o kakvom se NAT-u radi, tako da ne kapiram kada i zasto je pocelo da se forsira to CG NAT?

A sto da ne? Vidiš da adrese nisu kao "kucni nat" 192.168... ili slično

Bio sam juce u lokalnoj prodavnici tehnike i na izlazu me zaustavi momak sa majcom SBB-a. Nakon par razmenjenih recenica rekao mi je da IKOM korisnici nece morati da prelaze na SBB ali ce im biti ponudjena ta opcija. Mozda SBB i ostavi IKOM da nudi posebne usluge kao sto su ostavili Beogrid.

Decko nema tri blage veze sa zivotom.
Mislis da je realno ce u jednoj zgradi imati razlicite ponude po zelji?
Nema sanse. Najverovatnije nas prebacuju na svoju ponudu, mozda, ali jako malo mozda nas ostave kako jeste.
Ali da korisnici sami biraju? Nesto sumnjam. Zamisli kakva ce biti reakcija SBB-ovih korisnika. Dalje. Prava. IKOM-ova prava ce polako cureti i nece se obnavljati, morace SBB da ih preuzme. Prica je daleko slozenija od prostog nece nas dirati ili ce nas prebaciti na svoju ponudu.

Poslednja izmena:
A sto da ne? Vidiš da adrese nisu kao "kucni nat" 192.168... ili slično

Pa samo pitam. Ako nesto 10 godina zoves na jedan nacin i vrlo je jasno iz konteksta na sta mislis, ne vidim potrebu to menjati iz cista mira (pogotovo sto je novi termin duzi). Radio je ovo IKOM i pre 8-9 godina, radili su i mnogi wireless provajderi. I uvek smo to zvali NAT.

Poslednja izmena:
Ja sam ih danas zvao i postavio im isto pitanje u vezi toga da u zgradi imamo IKOM, da li mogu da imam ponudu SBBa.
Rekli su da će da odgovore u roku od 3 do 4 dana.

Poslednja izmena:
"Zvončići ,zvončići..." stiže nam novogodišnji poklon od IKOM u vidu povećanja cena svih usluga.

Poklon od IKOM-a ili SBB-a?
Mozda je ovo samo uskladjivanje cene da ne bi doslo do soka kad predjemo na SBB cene :)

Mene sad zanima da li ce mi stici ponuda kao i prethodne dve godine u decembru da nastavim koriscenje FLAT 3 paketa po akcijskoj ceni.

Poklon od IKOM-a ili SBB-a?
Mozda je ovo samo uskladjivanje cene da ne bi doslo do soka kad predjemo na SBB cene :)

Mene sad zanima da li ce mi stici ponuda kao i prethodne dve godine u decembru da nastavim koriscenje FLAT 3 paketa po akcijskoj ceni.

Tako bi trebalo da bude, bez ikakve promene nastavak dalje pod istim uslovima.

Како је беше ишла она промоција за Флат 3 пакет, да се пређе на Тел 3. Две године плаћамо 200 динара више, а првиx 6 месеци стара цена, без уговора. Две године загарантована цена. Заборавиx како је тачно ишла промоција.

Послато са GT-i9300 уз помоћ Тапатока

Како је беше ишла она промоција за Флат 3 пакет, да се пређе на Тел 3. Две године плаћамо 200 динара више, а првиx 6 месеци стара цена, без уговора. Две године загарантована цена. Заборавиx како је тачно ишла промоција.

Imaš odgovor ovde http://forum.benchmark.rs/showthread.php?177820-IKOM-generalna-rasprava/page375

Realno ocekivao sam neki mnogo zesci horor, 50 din je skok za Flat 3 standard, prihvatljivo.

Dižu cene već drugi put,a brzine i ostalo ništa...

Svake godine dizu cene od 25-50 dinara, sto je relativno ok jer vise predstavlja uskladjivanje sa inflacijom nego neki ozbiljan rast cena. Daleko veci problem zapravo predstavlja to sto mnogi ljudi kod nas nemaju plate vezane za kurs evra, pa sa njihovog gledista ovakve stvari jesu povecanje cena. Gledano u evrima, ja danas placam 5-6 evra manje nego pre 8 godina a nikad nisam menjao paket.

Meni kod keve stigao u poštu reklamni flajer IKOM-a o mogućnosti Digitalna TV za 100 din...

Meni je zanimljivo da dizajn i boje izmenjene u odnosu na ranije...

Vrh Dno