Био сам јуче на сајму тражећи столице.
Квалитетне, дуготрајне, повољне.
Наравно, пре тога сам доста истраживао, испробавао...
Од почетка сам циљао средњи ценовни ранг (300-400-500-600е) схватајући да ове јефтине "кинеске" немају квалитет, дуготрајност и анатомију које ми одговарају, а змајеви типа Aeron и Embody су још увек прескупи (за мене). Са урачунатим попустом (Nitea) 5%, Aeron је 960e+пдв, Mirra2 око 680e + пдв.
Зауставио сам се на неколико столица (цене варирају због опреме, боје, механизама итд):
-
Steelcase Think, око 590е + ПДВ (са пуном опремом) + 8 година гаранције
Стабилна, одлична, јака столица са добром подршком за леђа. Међутим, мало је преширока за мене (75kg-185cm) и цена је јача. Одустао сам. (Иначе Steelcase није био на Сајму, столице сам испробавао уочи сајма.)
-
Steelcase ReplyАir, oкo 385е +ПДВ (комплет) + 8 година гар.
Један од фаворита. Повољна и удобна. Наслон је мрежаст са пластичном лумбалном подршком, али након Think-a, тражио сам нешто слично (са јачом и пријатнијом подршком за цела леђа).
-
Wagner AluMedic 5, око 500е, са ПДВом (пуна опрема и 10% сајамског попуста који важи до краја године и може да се искористи и у просторијама заступника у Yu бизнис центру, Нови Београд) + 5 год.г.
Немачка столица, јака, велика, са подешавањима и одличном подршком за леђа. Можете кривити леђа лево-десно, наслон прати ваше покрете - занимљив осећај. Удобна је и мало је фалило да се одлучим за њу. Заправо, испробао сам AluMedic 10 који се разликује од 5-ице по томе што има главонаслон и што је главни држач наслона метални, а не пластични.
-
Herman Miller SAYL, 510е + ПДВ (урачуната лумбална подршка и попуст 5%, док се силиконски точкићи додатно наплаћују: 50е) + 12 година гаранције
Одушевила ме је. Осећај при наслањању још бољи неко код Think-a. Гумаста мрежа прати покрет леђа и даје осећај чврстине, еластичне потпоре, удобности. Дизајн и боја су ми били потпуно небитни мада немогуће је не приметити врхунски дизајн и заиста тешко избећи естетски осећај при доношењу одлуке. Како било, седео сам у њој једно сат времена и то је једина столица (поред Think-a) у којој сам на тренутак "заборавио на столицу", и доживео осећај "седења на облаку" (не рачунајући Аерон и сл). Треба само истаћи, по мојој слободној процени, чини ми се да су руконаслони и дубина седишта на граници за моју висину (185cm)...
Одлучио сам и наручио SAYL. Надам се да ће оправдати моја очекивања дугим служењем јер не планирам да купујем другу столицу у наредних 20 година.
- - -
Пробао сам још неке столице, али неудобност и гаранције од 1-2 год су ме одбиле одмах на старту.
Да напоменем,
SteelCase Please столица је тренутно на акцији (иако није на сајму) и кошта негде око 580e+пдв. Мени лично није одговарала али видим да је доста хвале.
Заступник код нас за SteelCase је
Delight.
Nitea (заступник за Herman Miller) се налази у хали 3 на Сајму, одмах на почетку.
Wagner серију столица (заступник је
Astra) можете наћи у холу који повезује халу 1 са халом 4.
Важно је додати, споменуте гаранције су углавном за механизме, одређени делови столица имају само 1-5 година гаранције, како који део. Обавезно пробајте столицу пре куповине (ако је могуће дуже), не мора свакоме одговарати иста столица, зато је и избор широк.