Šta je novo?

Saveti za novu konfiguraciju

Balzak

Cenjen
Učlanjen(a)
25.12.2013
Poena
180
Ljudi sklapam novu konfiguraciju. S obzirom da nisam zadnjih godinu dana aktivno pratio neka desavanja sa komponentama nemam pojma sta da uzmem.

Trenutno imam 700e, kapiram da je dovoljno, ako nije *** nacicu neko resenje :D.
Od pc-a ce mi prvenstveno trebati CPU snaga vise nego GPU, jer od igrica bukvalno igram samo fifu, i probam neki AAA naslov koji me drzi 2-3 dana max, a cpu snaga mi treba zbog audio i dj programa.
E sad se tu namece dosta pitanja, s obzirom da imam kes, moguce su sve kombinacije (Madjari, Polovno, Novo...nisam gadljiv)

Za kuciste sam resio da izdvojim 100e, trenutno imam cooler master advanced 690 II, pa bih isto neko kvalitetnije minimalisticko resenje.
SSD min 250gb, i neki prateci 1tb hdd. To je sto se tice nekih mojih zahteva, a sad pomagajte :wave:

I5 6600k 220e
Rx 460 ili gtx 1050 kad izadje 120e
Z170 ploca 110e~(model ploce nek neko drugi preporci)
Ssd samsung 850 evo 250gb 85e
Hladnjak lc-cc-120 20e
Napajanje evga power supply 600w 50e
Ram 8gb ddr4 kingston 2133mhz 40e
Hard disk 1TB WD/SEAGATE 7200RPM 45e

Izadje 690e.
Ako si hteo kuciste od 100e u budzet od 700, onda bi morao da napravis neki kompromis sto se tice procesora i ploce, znaci nesto tipa i5 6500 i b150 ili h110 ploca i onda ti i ne treba CPU kuler.

Mozda postoji bolje resenje sa nekim Xeonom, nek neko preporuci ako je tako.
EDIT:
ako hoces polovno imas i7 3770k za 200e na KP, nadjes mu adekvatnu plocu i 8-16gb rama za slican novac verovatno i manji nego za ovo gore.
Taj i7 iako je stariji ima 8 threada i bice bolji van gaminga, dok ce 6600k i5 davati bolji fps u vecini igara zbog novije tehnologije i ne koriste sve igre 8 threada.
Od polovnog isto mozes da juris i i5 3570k za manje pare, ako kuciste od 100e spada u budzet od 700.
Sent from mTalk

Poslednja izmena:
3770k su precenjeni, i7 2600K ili 2700k sa pločom, 16gb rama i kulerom može da se uzme za ~270e ako ne i manje. Sve ovo ostalo što si nabrojao je na mestu. GTX 1050, 850 EVO 250g, EVGA 500w i HDD, to je još 300e. Ukupno ~570e bez kućišta.

Što se novog tiče, bacaj pogled na oglase. Skoro je na benču bilo više i5 6600K za 180e i i7 6700K za 250e, novih. Takođe ima 32gb rama za 140e pa podeli sa nekim, dakle 70e za 16gb, Asus Z170-P za 100e, LC kuler za 20e. Ukupno 370 ili 420e.

Možeš i lagano da sačuvaš tu GTX 660 i kućište i dodatno uštediš, jer ako ti grafička završava posao nema razloga da je menjaš. A što se kućišta tiče, ja bih pričekao NZXT Source 340 Elite :)

Poslednja izmena:
Da, 16gb memorije je obavezno, grafiku ne moram sad da uzimam, posto vidim da ce ovo da ode na preko 800e :D
ne bih bas uzimao i7 2600, staro mi to previse, stari komp sam prodao u kompletu, tako da nista ne ostaje od njega, i NZXT 340 sam i mislio da pazarim, ali gde da ga pricekam? Vidim da nam ga madjari imaju na stanju

Pa napisao sam, prodao sam drugaru ceo komp, njemu ne treba ni ovo vodeno ni kuciste, ali da sad ne rasparcavam uzeo je sve djuture. Sve je to malo neplanirano ispalo, pa sad moram da jurim sve komponente

Mislim da sam stvorio neku ideju u glavi oko toga sta cu uzeti, praticu jos oglase narednih par dana ako iskoci neki polovan komplet, ako ne icicu na i5 6600k, i plocu koju mi vi budete preporucili.
koju grafiku da pojurim, rx 470, gtx 1060, gtx 970, gtx 960? Koliko sam gledao to su neke koje se krecu oko 220e cenovnog ranga, nove i polovne varijante

Iskreno nisam ni video da imas gtx 660.
To je daleko od lose i zastarele grafike i iskreno ja ne bih kupovao drugu, pogotovo za fifu.

Lepo ti uzmi ostale delove, pa ksd upalis neku igricu i vidis da ti je graficka slaba za nju ili takav tip igrica i zelis da u buducnosti igras iste, stavis grafu na oglas, dodas novac i uzmes rx 470/gtx 1060 jer mi je besmislen upgrade sa gtx 660 na 1050 ili rx 460.

To upgrade jeste ali nije proporcionalan upgrade u odnosu na novac koji ces da ulozis. Tako da moj savet ostavljaj grafu pa menjaj na dalje za nesto ozbiljnije ako uopste budes menjao.

Sent from mTalk

Ja kao da pisem u drugoj temi a ne ovoj, napisao sam da sam prodao pc iz "moja masina" nema vise ni gtx 660, ni fx 6300 ni kucista. Znaci jedini logican upgrade sto se tice grafike bi bio gtx 1060, vidim da ima varijanta od 3gb i 6gb, s obzirom da cu se ja igrati u skorijoj buducnosti na 1080p da li ima potrebe ici na 6gb, gledam tu da ustedim 50e razliku

GTX 660 moze da posluzi jos neko vreme, sacekaj bolje 1050 samo sto nije.
Bolje se koncentrisi na CPU i plocu, FX6300 nije vise ni za posao ni igre.

Ja kao da pisem u drugoj temi a ne ovoj, napisao sam da sam prodao pc iz "moja masina" nema vise ni gtx 660, ni fx 6300 ni kucista. Znaci jedini logican upgrade sto se tice grafike bi bio gtx 1060, vidim da ima varijanta od 3gb i 6gb, s obzirom da cu se ja igrati u skorijoj buducnosti na 1080p da li ima potrebe ici na 6gb, gledam tu da ustedim 50e razliku

Izvinjavam se, nisam video da si napisao da je prodat, moja greska.
Mozes uzeti rx 460 ili da sacekas gtx 1050 ti sluzice te dobro.
Ako ipak zelis malo lufta ili jednostavno jacu graficku onda rx 470 safirku,msi ili xfx ili gt 1060 3gb.
Edit: Da svakako ne uzimaj 1060 6gb overkill je za tvoje potrebe.

Sent from mTalk

Poslednja izmena:
Cekao sam sledeceg trola, da napise "sto menjas windows, odlicno ce ti sluziti za tvoje potrebe" :whip:
Ok, ovo je za sad presek stanja:
i5 6600k
asus z170 p
evga ili neko pandan napajanje 550-600w (Voleo bih ovde jos neku preporuku za modularnu varijantu)
nzxt 340
16gb ddr4
ssd sam rezervisao od clana sa foruma 480gb - 90e, nemam pojma koji je ono brend, valjda ce potrajati 1 godinu :D
gtx 1060 3gb, ne znam kog proizvodjaca da jurim

Preslo je budzet od 700e, na sta sam i racunao, ovo mu dodje oko 800-840e. Kuler i par ventova cu dokupiti kasnije, ionako necu overklokovati odmah u startu nista

Ne znam da li 6600k dolazi sa box kulerom, proveri.

Sto se tice modularnog napajanja, thermaltake sps 530 ili 630, bolje 630.
Evga je bolji brend i ako uzimas kuciste sa mestom iza ploce nemas neke brige o modularnosti.
Ja bih pre uzeo ovo evga, ako te bas vuce modularnost uzmi thermaltake bice ti dovoljno.

Sent from mTalk

Lc ti je sasvim dobar jedan kuler za te pare.
Ne ocekuj ne znam kakav 5ghz ovrrklok ili nesto slicno tako ali normalan neki oc 700-800mhz ce valjda da izvuce. Ne znam kako se klokuje skylake, da li bolje ili losije od fx-a, meni na 6300 800mhz oc i ima jos mesta sudeci po temperaturi :)

Sent from mTalk

Sve mi je jasno sa te strane, imao sam vec taj LC, ni ne planiram neki preterani klok 500mhz za pocetak, i to je cisto kad sam vec uzeo K procesor :D
Ako neko ima da doda jos nesto, neka doda, jer ce tema ici u standby na par dana, dok ja kontaktiram i porucim sve komponente, pocetkom sl nedelje se nadam da ce pristizati

Na kraju sam se odlucio za sledecu konfiguraciju, morao sam da idem na manji ssd i 8gb ddr4 jer su cene bile vise nego sto sam planirao pa cu to krajem novembra da dogradim :
1. NZXT S340 kuciste - To mi je stiglo
2. Kingston DDR4 8gb - stiglo takodje
3. i5 6600k - ceka se
4. Asrock fatal1ty z170 k4 - ceka se, odlucio sam se za ovu plocu jer ima najbolji izbor konektora, inace nemam iskustva sa asrock-om, valjda su dobri
5. gigabyte windforce gtx 1060 3gb
6. evga 600 plus 600w
7. ssd jos uvek ne znam koji cu, cekam da mi stigne ostatak pa koliko para ostane :D

Ako imate jos neki predlog da se eventualno nesto promeni recite mi dok nije kasno, mada sam se vec sluzio savetima koje ste mi dali. Sledeci update ce biti nadam se sklopljena masina i par slika od iste.
Zahvaljujem se jos jednom svima koji su pomogli

Na kraju sam se odlucio za sledecu konfiguraciju, morao sam da idem na manji ssd i 8gb ddr4 jer su cene bile vise nego sto sam planirao pa cu to krajem novembra da dogradim :
1. NZXT S340 kuciste - To mi je stiglo
2. Kingston DDR4 8gb - stiglo takodje
3. i5 6600k - ceka se
4. Asrock fatal1ty z170 k4 - ceka se, odlucio sam se za ovu plocu jer ima najbolji izbor konektora, inace nemam iskustva sa asrock-om, valjda su dobri
5. gigabyte windforce gtx 1060 3gb
6. evga 600 plus 600w
7. ssd jos uvek ne znam koji cu, cekam da mi stigne ostatak pa koliko para ostane :D

Ako imate jos neki predlog da se eventualno nesto promeni recite mi dok nije kasno, mada sam se vec sluzio savetima koje ste mi dali. Sledeci update ce biti nadam se sklopljena masina i par slika od iste.
Zahvaljujem se jos jednom svima koji su pomogli

Sve si lepo odabrao,za plocu ne mogu da kom. Jer ne znam ali chipset dobar za OC ako ti ikad bude trebao.

Moj savet da nista nemas potrebe da menjas.
A za ssd kad budes uzimao javi se pa i to da nadjemo nesro sto odgovara za budzet :)

Sent from mTalk

Napokon je stiglo sve, kao iz fabrike da sam porucivao, sad mi jos "samo" sleduje sklapanje i testiranje.
Ssd sam nasao corsair neki
IMG_0983.JPG

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ako ti je mrsko to da radis, evo imas moj komp sklopljen istestiran sve instalirano samo da ga bocnes i gotovo, platim ja obe postarine :D

Salu na stranu, kako lepo izgledaju te kutije poredjane da ti prosto bude zao da otvoris.

Sent from mTalk

Vise mi je bilo mrsko nego zao :D. Inace instalacija gotova, utegao sam sve koliko sam mogao, sljaka da kucnem u drvo sve iz prve, okacicu neke slike sutra u temi predvidjenoj za to

Nazad
Vrh Dno