Evo ti prikaz kako bi trebalo da bude strujanje vazduha u kucistu:
Napravio sam 2 primera.
Prvi kada imas 2 venta na hladnjaku procesora gde prvi vent sa desne strane usisava vazduh iz kucista i gura ga kroz telo hladnjaka, a drugi ventilator izvlaci vazduh ih tela hladnjaka i gura ga ka izduvnom ventilatoru na zadnjem delu kucista.
Drugi je primer kad bi skinuo zadnji ventilator sa hladnjaka i montirao ga u krov kucista, naravno uklonio bi poklopac da taj sada gorni ventilator moze izbacivati vazduh iz kucista.
Bitno je da se vazdusne struje ne sudaraju, vazduh treba da "tece" kroz hladnjake i kuciste.
Kada bi stavio da dva ventilatora duvaju jedan ka drugom dobio bi kovitlanje vazduha, koji se u nekom trenutku greje na nekod delu (hladnjak, hdd ...), bi drastisno usporilo protok i odvodjenje toplog vazduha te smanjilo hladjenje (podiglo temperature).
Proveri da li si dobro orjentisao drugi ventilator na hladnjaku, on mora da vuce vazduh iz hladnjaka i gura ga ka ventilatoru u zadnjem delu kucista.
Licno mislim da na tolikoj blizini u zatvorenom kucistu taj drugi ventilator na hladnjaku je visak jer sav topli vazduh proteran kroz hladnjak od strane prednjeg ventilatora, dalje povlaci i iz kucista izbacuje taj ventilator od kucista...
Na otvorenim kucistima, a pogotovo kada se testiraju hladnjaci van kucista (samo ploca, cpu, eventualno graficke) ... drugi ventilator definitivno osetno poboljsava hladjenje cpu ali u ovako zatvorenom prostoru kao sto je kuciste, mislim da nema koristi od drugog venta na hladnjaku cpu zbog postojanja venta u zadnjem delu kucista.
Postavljanjem ventilatora u krov kucista
mozda ces smanjiti za 1-2C temperaturu procesora i verovatno za isto toliko poboljsati hladjenje ploce i memorije...
Dobices verovatno i nesto vecu kolicinu prasine u kucistu jer bi zbog 2 venta koji izbacuju imao mali podpritisak u kucistu pa bi vise prasine kroz otvore sa zadnje strane ulazilo u kuciste. Ne zaboravi da imas ventilator(e) na grafisckoj koji takodje izbacuju vazduh iz kucista.
Graficka se uglavnom hladi sama sa svojim ventilatorima...