Šta je novo?

Povezivanje interneta preko dvorista

blastermaster

Poštovan
Učlanjen(a)
27.09.2016
Poena
60
Pozdrav.

Potreban mi je savet kako da se povezem na net. Evo kako izgleda shema:

257db8z.jpg

Dakle od rutera pa do mog kompa ima bar 20 metara dvorista. Da li obican kabl ili wireless? Bitna mi je brzina interneta.

Hvala unapred.

Kablo pa kroz rebrasto crevo da se zastiti od spoljasnjih uticaja i milina. I ping i brzina dobra :)

@blastermaster

"Najobicniji" LAN kabl nije u stanju da nosi sam sebe na toj duzini ( 30-40m ) , a samonoseci ( sa sajlom ili celicnom zicom ) LAN kabl za spoljnu montazu je prilicno skup.

Kupi najjeftiniji PVC buzir 12-15mm u prodavnicama elektromaterijala - oko 15din./m
i plastificiranu sajlu ( za ves ) 30-40m - oko 10-15din./m , koja ce da nosi buzir i kabl

Moraces prilicno da se potrudis da provuces 30-40m mekanog kabla kroz buzir.

Treba obratiti paznju i na mogucu pojavu kondenza , pa na krajevima kabla na 20-30cm od konektora treba napraviti mali rez na izolaciji ( bolje je da voda iscuri na pod nego da zavrsi u ruteru ili kompu )

Можда има где успут да окачи да баш не буде самоносећи. А и не мора мекани кабл, за ово ми се чини да је више wall него fly.

Можда има где успут да окачи да баш не буде самоносећи. А и не мора мекани кабл, за ово ми се чини да је више wall него fly.
Okači žicu za sušenje veša pa prikači kabl za nju na nekoliko mesta ali da kabl bude bar malo duži. Ja imam obične, krute (za ugradnju) kablove napolju već jedno 5 godina i ništa im nije.

Ako zelim da imam wifi singal i u kuci u dvoristu, pretpostavljam da mi je potreban ruter je li?

Ako sam dobro shvatio od rutera sa prozora treba da provucem obican LAN kabel do kuce u dvoristu gde bih ga ukljucio u jos jedan ruter (koji bi mi dao wifi signal), a iz rutera jos jedan LAN kabel koji ce u racunar.

U sustini mozes i sa jednim ruterom da resis signal u kuci i dvoristu ako ga pravilno pozicioniras, a kabl u tom slucaju iz njega ide direktno u računar. I u slucaju da ne budes zadovoljan sa signalom, dokupis rutrr i stavis ga pored tog kompa (preporuka za TP-LINK WR740N, meni radi posao a prilicno je jeftin).

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

U sustini mozes i sa jednim ruterom da resis signal u kuci i dvoristu ako ga pravilno pozicioniras, a kabl u tom slucaju iz njega ide direktno u računar. I u slucaju da ne budes zadovoljan sa signalom, dokupis rutrr i stavis ga pored tog kompa (preporuka za TP-LINK WR740N, meni radi posao a prilicno je jeftin).

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Nisam zadovoljan signalom, zato bih ovako rešavao.

Da li sam onda dobro opisao postupak? :D

Iz starog rutera LAN kabel do novog rutera koji salje wifi signal, a iz novog rutera LAN kabel u računar? Valjda mi neće jako opasti signal, to je sad već skoro 50m LAN kabela :O

Dobro si upisao postupak.
Ne bi trebalo da opadne signal jer ti se ne sabiraju dužine kablova, a ruter ti se ponaša kao pojačivač signala.

Nazad
Vrh Dno