Šta je novo?

PotPlayer (naslednik KMPlayer-a)

Znam, kao sto rekoh, uradio sam sve bio po tvojim upustvima, ali mi je i dalje onakva situacija, kao u zadnjem shotu sto sam okacio.

Jesi li isao apply kod promena? ako nisi odradi pa izdji iz pota i ponovo ga pokreni.

jesam uradio sve moguce, vise puta apply, ok, otvorim, zatvorim, bar 100 puta, sve isto, cak sam i restartovao komp, nista ne pomaze... mozda je do graficke...

Pusti video, otvori gpu z i vidi zauzece graficke.
Da vidim prvo da negde ne gresimo, koji ti je to OS 64 ili 32 bit?
Onda i koji player 64 ili 32 bit?
Jesi li sacuvao folder sa fajlovima od madVR?

Poslednja izmena:
GPU Load ide od 45% do 98% zauzeca u zavisnosti kolko zahtevan klip pustim.
Nego me sad nesto zeza, kad pocnem video bude trzaja, kad udjem u fullscreen, krene da mi prebaci u window mode, pa mi izbaci poruku da je exlusive fullsreen mod ukljucen iako mi stoji iskljucen u opcijama i tako neki tripovi.
Cini mi se da je slika za nijansu lepsa, ali bogami i zahtevnija, nema vise one brzine i glatkoce, kao kod default rezima... krivio bi graficku...

win 10, 64 bita, i pot je 64 bit verzija

procesor mi je i5 3350P , a zvucna je asus xonar essence stx.

da, folder sa madvr je tu... ali kad sam ga instalirao, nije hteo da mi ga raspakuje u sistemskoj particiji, jer je zezalo nesto oko admin prava, pa sam ga raspakovao u drugoj particiji i samo tako raspakovane bacio u sistemsku u program filles napravio folder... i isao na install bat, i instalirao ga iz dos-a.

Poslednja izmena:
Pusti video pa ukljuci playback/system info...pa okaci ovde

Desktop_2016_09_21_02_56_56_750.jpg

Poigraj se sa renderima, vidi koj ti najbolje radi/izgleda

Desktop_2016_09_21_03_00_51_500.jpg

Koji drajveri su ti instalirani za tu kartu?

Poslednja izmena:
za graficku zadnji nvidia, tacnije 341.96

Capturety.JPG

eto shota, a sto se tice rendera, sutra cu da se igram i isprobavam, sad moram na spavanje, hvala za pomoc :)

To je to...

za graficku zadnji nvidia, tacnije 341.96

Pogledajte prilog 210301

eto shota, a sto se tice rendera, sutra cu da se igram i isprobavam, sad moram na spavanje, hvala za pomoc :)

Ako koristiš madVR da DXVA skaliranjem nećeš ni dobiti bolju sliku od recimo EVR-CP rendera ili većine drugih rendera. U stvari, uglavnom ćeš dobiti lošiju jer DXVA skaliranje koristi resize algoritam grafičke karte koji se na starijim karticama svodi na Bilinear koji je dosta mutan, dok recimo Intel-ove Haswell iGPU grafičke koriste nešto na nivou Lanczos algoritma koji je dosta oštriji od Bilinear. Iz tog razloga će ti EVR-CP sa Bicubuc dati malo bolju sliku na tvojoj grafičkoj.

Drugo, podešavanje madVR ne radiš iz plejera već iz samog madVR.
2016-09-21_121914.jpg
2016-09-21_121918.jpg
2016-09-21_121940.jpg

Uz svo poštovanje za trud koji Vuk40 ulaže da pomogne ljudima na ovom forumu njegovo poznavanje madVR-a nije baš na nivou za deljenje saveta a neke stvari po ovom pitanju je naučio pogrešno. Naravno, kad mu to pomenem on se uvredi ali i dalje tera po svome. Mada razumem njegovu reakciju. Dosta ga napadaju u Windows 10 temi pa misli da svako jedva čeka da mu nešto ospori.

Poslednja izmena:
Nisam mu ni rekao da ga koristi zbog slike...ali dobro, nebitno.
Cilj mog pisanja nije uopste dobijanje bolje slike za sta madVR se prvenstveno koristi.
Ti si naucio par stvari oko ovoga, i sve sto se kosi sa time za tebe je moja nebuloza.
Sve sam to ja vec iscitao vec davnih dana na netu i jasno mi je za sta je namenjen i kako se sam madVR podesava.
Ja ga prvenstvano koristim za dobijanje HW asceleracije i ukljucivanje graficke karte u process pustanja filma.
Video i filmovi koje gledam su odlicnog kvaliteta tako da mi madVR kod toga ne moze nista pomoci marocito na velicini ekrana na kojoj gledam.
Evo iskljucen DXVA i sta dobih...

Screenshot (245).png

Vuče, sve što se kosi sa mojim poznavanje madVR-a u 99% slučajeva jeste nebuloza. Razlog za to je što je moje poznavanje madVR-a i njegovo funkcionisanje veće od onoga što možeš pročitati po netu a što ti izbacuje google pretraga. Čitao sam i ja te stvari i većina nema mnogo veze sa činjeničnim stanjem. Do sada sam naišao na jedan ili dva teksta koji se baziraju na tačnim činjenicama.

Moje znanje o načinu rada madVR-a dolazi iz aktivnog testiranja rendera i direktne interakcije sa developerom i ljudima koju su učestvovali u samom testiranju a ne iz čitanja kojekakvih tutorijala po netu. To svoje znanje sam koristio i na domaćim forumima da pomognem ljudima da instaliraju i podese madVR do pre 2-3 godine. Na osnovu tog zalaganje jedan od članova SK Foruma - ZoNi me je zamolio da napišem kraći tutorijal o tome kako podesiti i instalirati madVR sa ciljem da bude jednostavan i ukaže na bitne stvari u madVR vezanih za kvalitet slike naspram gomile tutorijala po netu koji su toliko komplikovali stvari i insistirali na nebuloznim podešavanjima koje i nemaju veze sa kvalitetom slike. Taj tutorijal imaš ovde.

Pre oko 2 godine sam prestao da aktivno testiram madVR jer su počeli sa testiranjem stvari za koje ja nisam imao hardver (kompleksni dither algoritmi, NNEDI skaliranje, kasnije 3D i HDR) ali nisam prestao da pratim promene koje madVR donosi i kako funkcioniše. Upravo zbog toga ti kažem da tvoje poznavanje rendera u globalu, pa izgleda i dekodera nije baš na nivou za deljenje saveta. Jer koliko sam video iz tvojih postova tvoji testovi nisu kontrolisani, ne proveravaš sve varijable i izvlačiš zaključke bez da razumeš zašto je to tako.

Pobogu pa sta ja radim, nego testiram? i vec deseti put naglasavam da mi nije prioritet kvalitet slike.
Snimci sami po sebi su dovoljno kvalitetni da bi se tu nesto dalo poboljsati, moje angazovanje je prvenstveno
u cilju pomoci da se process prebaci vise na graficku iz razumljivih razloga rasterecenje procesora.
Nije mi cilj da necije znanje omalazavam, testiranjem sam i otkrio nus pojavu da graficka radi i bez dobijanja
pune HW asceleracije u potu, nastavlja da gura...to sam pokazao sa 315m i dual core koji nemaju nikakvu podrsku za 4K.
Nemaju snage da isprate do kraja ali to nije ni bitno, bitno je da graficka je uposlena punom snagom.

Poslednja izmena:
Vuče, ako grafička ne podržava DXVA dekodiranje nekog formata madVR to neće omogućiti. Samo nemoj da meštaš DXVA dekodiranje i DXVA skaliranje jer su to potpuno dve različite stvari. Na primeru tvog video snimka:
Evo malo i 8K/60 fps u Pot-u...

Ovde se vidi da tvoja GTX 960 ne koristi DXVA dekodiranje jer ne podržava 8K60p ali koristi DXVA skaliranje koje nema veze sa formatom videa već sa činjenicom da li grafička ima dovoljno šejdera da to odradi. Plus, DXVA skalianje je najmanje zahtevno od skoro svih drugih algoritama. DXVA skaliranje koristi šejdere dok DXVA dekodiranje koristi poseban čip koji služi isključivo za te namene i nizaša drugo.

Potražiću tvoje postove da vidim šta si tačno testirao.

Nemoj da se mucis evo...laptop je totalno neupotrebljiv zakucava ali gura.

Screenshot (101).png

Ok, na prikazanoj slici se vidi da plejer ne koristi hardversko dekodiranje. U GPU-Z ti stoji da ti je Video Engine Load 0%. Što znači da dekodiranje ide preko procesora. Taj procesor je očigledno dovoljno jak da sa 87% zauzeća dekodira video koji si pustio.

Dakle h264 kodek rasterecuje cpu na brauzerima i prebacuje na grafiku.

Evo testa Chrome 1080p na konfi AMD X2 4800+ 2,50Ghz,4GB 800Mhz i integrisanoj GeForce 8200.

20-tak izgubljenih frejmoma dok se kodek valjda ukljucio.:D

Pogledajte prilog 210305

Recimo, Sasa je ovde okačio test gde se vide na Nvidia 8200 hardverski dekodira video. Video Engine Load je 65%.

Nažalost, za Intelove grafičke GPU-Z ne prikazuje Video Engine Load pa isti ne može da posluži za testiranje. Zato moramo u plejerima da pratimo koji su dekoder se koristi za dekodiranje, ne koji je namešten.

Recimo, ti omogućiš DXVA dekoder u PotPlayer-u. Ali ako grafička ne podržava DXVA dekodiranje ulaznog video formata ili rezolucije prebaciće automatski na softverski dekoder. Ili, ako u LAVFilters staviš da ti dotični koristi DXVA Native/Copy-back/QuickSync/NVCUVID a kartica ne podržava rezoluciju ili fomat u plejeru će i dalje stajati da je LAV Video dekoder aktivan ali se tek u njemu, dok ide video, može videti da li koristi izabrani metod ili se prebacio na softversko dekodiranje.

Isto tako, kod dual-GPU sistema moraš da vodiš računa preko koje grafičke ide prikaz i/ili dekodiranje.

Poslednja izmena:
Nije obicno zakuca na 100%, to je uhvaceno na padu...gpu load ide do 20% i to je uhvaceno u padu vidi se u CPU-z.
Tesko je i screenshot uhvatiti posto laptop blokira, ali najbitnije od svega je rad graficke na MAX, obicno kada nema zauzeca
je na 135mhz...ovde se vidi da je u punom pogonu. processor nikako nije za 4K taj i 1080p jedva pusta.

Poslednja izmena:
Dopunio sam prethodni post.

To što grafička radi na maksimum je vezano za resize slike i renderovanje frejmova i nema veze sa dekodiranjem.

Opet kažem. Ti i ja se nešto ne razumemo. Ja pričam o DXVA dekodiranju dok ti često kačiš screenshot-ove koji prikazuju zauzeće grafičke dok radi skaliranje. Zato i kažem da DXVA dekodiranje i (DXVA) skaliranje koriste različite delove grafičke karte. Svaka grafička ima DXVA skaliranje dok samo neke imaju DXVA dekodiranje određenih video formate i rezolucija istih.

Evo nesto sto moze da pusta...

Sa DXVA+mad

Screenshot (102).png

Bez DXVA ukljucen mad.

Screenshot (104).png

Bez DXVA i bez mad...bez mad ne radi msi...processor sto pokazuje 30% to je ustvari 100% (down je iz nekih mojih razloga)

Screenshot (106).png

Iz ovih....

Screenshot (107).png

I jos jedan zanimljiv detalj pogaseno sve DXVA, mad, nikakva HW asceleracia...i5 3470 nije poznat po pustanju 8K videa.
Grficka samo baca sliku...

Screenshot (247).png

Poslednja izmena:
Drugo, podešavanje madVR ne radiš iz plejera već iz samog madVR.

Ma znam da se odatle vrsi podesavanje madvr, jos samo kad bi neko napisao sta tu zapravo trebam da stavim :D
Ali vidim da si okacio onaj tutorijal, pogledacu ga... generealno nisam zadovoljan, dal koristio madvr ili dxva, video mi secka i koci prvi par sekundi po premotavanju ili po prelasku iz prozora u full screen i obratno, a to me nervira... takodje sam film mi deluje ko da sporije radi i manje glatko, a slika moguce da je nesto bolja... no imam taj utisak ko kad predjes sa igre od 60 fps-a, na igru od 30 fps-a... probacu taj tvoj tutorijal, pa ako ne vredi, vracam sve na auto-recomended, i ta postavka je sasvim ok, bar radi sve kako treba... bar dokle ne kupim rx 480.

U podešavanjima madVR-a isključi Full Screen Exclusive mod i uključi Smooth Motion. Prvo je pod rendering - general settings a drugo pod general - smooth motion.
2016-09-22_114330.jpg
2016-09-22_114338.jpg

Evo nesto sto moze da pusta...

Sa DXVA+mad

Pogledajte prilog 210339

Bez DXVA ukljucen mad.

Pogledajte prilog 210340

Bez DXVA i bez mad...bez mad ne radi msi...processor sto pokazuje 30% to je ustvari 100% (down je iz nekih mojih razloga)

Pogledajte prilog 210341

Iz ovih....

Pogledajte prilog 210342

I jos jedan zanimljiv detalj pogaseno sve DXVA, mad, nikakva HW asceleracia...i5 3470 nije poznat po pustanju 8K videa.
Grficka samo baca sliku...

Pogledajte prilog 210349

Mali OFF: Kako ja nemam sve ove opcije u GPU-Z? Nigde mi ne nudi "Video Engine Load" .
Screenshot (13).png

Zato što imaš AMD grafičku. GPU-Z ne prikazuje Video Engine Load za AMD i Intel grafičke. Sucks ali šta je tu je.

@ilidan sve sam odradio po tvom tutorijalu, iskreno ja ne vidim nikakav boljitak u slici, sem sto mozda sto rece Vuk, rasterecuje procesor, tako sto uposlavlja graficku (madvr), a to meni bas i nije korisno, jer imam trenutno bas slabu graficku.
Radi mi ok sa takvim podesavanjima, mada i dalje mi se cini za nijansu sporije i manje glatko u odnosu na auto podesavanja.
Recimo mi onda za kraj, sta da stavim za video render, mad vr ili evr custom ili video render ili vmr9 renderless? sta je najpametnije za slabu graficku (8600GT) i dal da iskljucim DXVA video dekoder?

8600GT nije slaba grafička. Ja sam imao 9500GT (rebrendirana 8600GT) koja je sasvim pristojno radila sa madVR na default podešavanjima a to isto sam koristio i na Inelovoj integrisanoj koja je slabija od obe. E sad, sa default podešavanjima madVR ne nudi previše u odnosu na EVR-CP sa Bicubic resize ali ima par zgodnih opcija:

1. Smooth Motion - blenduje frejmove kako bi kreirala dodatne frejmove i izbegla motion judder kod prikazivanja 23,976/24/25fps video fajlova na monitor koji radi na 60Hz. Ovo neće da eliminiše motion judder koji je već deo samog filma ali će sprečiti pojavu novog zbog razlike u FPS i osveženju ekrana.

2. Artifact removal (processing) - daleko umanjuje color banding iliti makroblokove na jednobojnim ili mračnim delovima slike nastalim kao posledica kompresije.

3. Dithering - prilikom procesurianja slike radi dithering kako bi sprečio pojavu color banding-a.

4. Image enhancement ili upscaling refinemet - razni shapren filteri koji pomažu da se slika malo izoštri. Prva opcija radi po završetku obrade slike dok druga može da radi u više faza tokom obrade slike, tačinije tokom povećanja rezolucije ako je ona više od 2x manja u odnosu na rezoluciju monitora. Ja ovde koristim Luma Sharpen pod Image enhancement.

Nema potrebe da isključuješ DXVA dekoder. On koristi hardver koji nizašta drugo se ne koristi i rasterećuje ti procesor. Stavi na DXVA Native jer je to najmanje zahtevna opcija. Video se dekodira i smešta u memoriju grafičke kartice i direktno šalje na monitor bez kopiranja u RAM. DXVA Copy-back ili NVCUVID opcije kod pojedinih dekodera dekodirani video kopiraju iz memorije grafičke u RAM pa ga opet vraćaju u memoriju grafičke i time u određenoj meri opterećuju procesor.

Poslednja izmena:
1. Probao sam vec taj smooth motion kad si mi ga preporucio u nekoliko postova ranije, ali on mi je samo izazvao veliko trzanje i podrhtavanje slike, tj frejmovi se totalno zbune, koju god od 3 opcija za njega izabrao, tako da sam ga iskljucio. To se desava samo u fullscreenu, a u prozoru je mnogo manje... da, ukljucen mi je exlusive mode ako te to zanima, mada mi on samo pravi probleme iskreno...
2. Probacu
3. Dihtering mi je vec po defaultu ukljucen kolko vidim, na ordered dihtering je podesen.
4. Ovde cim stavim na Luma Sharpen, krene da mi kilavi kao kad ukljucim smooth motion kad sam u fullscreen-u... a u prozoru radi nesto bolje, ali i dalje pomalo kilavi i gubi frejmove... tako da sam iskljucio.

5. Gde se podesava DXVA Native, ne mogu da nadjem?

Mozda me ne zeza graficka, vec mozda adapter, jer koristim DVI to HDMI adapter za prenos slike na monitor, pa mozda tu ima nekih tripova :/

edit

5. Nasao sam, to je samo da se cekira DXVA u video dekoder opcijama, to je i bilo, ok.

Poslednja izmena:
Vezano za trzanje slike, probaj da isključiš ove 3 opcije ako je neka uključena ili da uključiš drugu i/ili treću opciju ako su isključene.
ScreenShot00002.jpg
Možda je LumaSharpen previše zahtevna za 8600GT pored već uključenih algoritama za skaliranje. Zavisi koliko ti je optrećena grafička. To možeš da vidiš sa GPU-Z pod GPU Load.

Full Screen Exclusive bi trebalo da ima malo bolje performanse od Windowed moda ali meni se ne sviđa ono blinkanje kad idem full screen/windowed ili kad kliknem desnim klikom na sliku jer tada prelazi u Windowed mod pa ga držim isključenog.

Za tvoje potrebe pod scalling algorithm bi mogao da koristiš Bicubic, Lanczos 3taps ili Spline 3taps, bez Linear Light i Antiringing a za image downscalling DXVA.

Isto tako, što više stvari ovde uključiš to će performanse biti bolje bez nekog vidljivog gubitka u kvalitetu. Ili ga bar ja nisam primetio.
ScreenShot00003.jpg

I da, DXVA dekodiranje uključuješ u plejeru ili zasebnom video dekoderu, zavisi šta koristiš.

Poslednja izmena:
Vezano za trzanje slike, probaj da isključiš ove 3 opcije ako je neka uključena ili da uključiš drugu i/ili treću opciju ako su isključene.

Probao, ne pomaze... zapravo nije trzanje, vec kao neki slow motion, sve mi usporeno radi i ne vraca se u normalu, kad god ukljucim taj sharpness ili smooth motion.

Možda je LumaSharpen previše zahtevna za 8600GT pored već uključenih algoritama za skaliranje. Zavisi koliko ti je optrećena grafička. To možeš da vidiš sa GPU-Z pod GPU Load.

I ja mislim, skace sa 60% na 94% kad ukljucim Luma sharpen.

Full Screen Exclusive bi trebalo da ima malo bolje performanse od Windowed moda ali meni se ne sviđa ono blinkanje kad idem full screen/windowed ili kad kliknem desnim klikom na sliku jer tada prelazi u Windowed mod pa ga držim isključenog.

Upravo to i mene nervira, pa ga isto drzim iskljucenim uvek.

Za tvoje potrebe pod scalling algorithm bi mogao da koristiš Bicubic, Lanczos 3taps ili Spline 3taps, bez Linear Light i Antiringing a za image downscalling DXVA.

Bicubic mi je vec ukljucen za te stvari, a stavimo sam za downscaliing dxva, i ne koristim linear light i antiringing.

Isto tako, što više stvari ovde uključiš to će performanse biti bolje bez nekog vidljivog gubitka u kvalitetu. Ili ga bar ja nisam primetio.

Tu mi je kolko vidis vec dosta toga po defaultu ukljuceno... neka ga sve to, pa cu to poiskljucivati kad budem kupio novu graficku.

Ok mi gura sad sa madvr i dxva kombinacijom, ako ne koristim sharpen algoritme, smooth motion ili exclusive mode... zadovoljio sam se za sad, pa cu pitati za jos neki savet kad uzmem RX 480 :)

Hvala svima na pomoci, ali izgubio sam vise zivce da se zezam sa silnim podesavanjima, ok je ovako za sad.

E da, zadnje pitanje... jel za Audio Normalizer rusi kvalitet zvuka? jer vidim da je zvuk bogatiji i detaljniji kad je on iskljucen, ali zato mi film bude tih, pogotovo sam glas glumaca, a kad ga ukljucim, onda bas boostuje glasove i explozije... za glasove mi je ok, ali za explozije ume da bude preglasno... takodje primecujem manju detaljnost zvuka... ehh, nikako da podesim, da budem potputno zadovoljan... jedino znam da mi Wasabi rendering najbolje radi, i da je najglasniji, ali izgleda da cu morati da koristim ove vestacke boostere u vidu normalizera, jer mi bude ponekad tih film, cak i kad pojacam na 100%, a ovako mi sve radi dovoljno glasno na 60%.

Ne znam kako radi Audio Normalizer na PotP. Ja koristim MPC-BE godinama sa uključenom opcijom Auto Volume Control i Boost Audio. Nisam isprobavao bez toga u zadnje vreme jer sam navikao i odgovara mi da glasovi ne budu mnogo tiče od ekspolzija.

Da ne zaboravim, i ako slučajno nisi znao, dok gledaš film pritisni CTRL + J dobićeš statistiku koja ti između ostalog pokazuje i performanse madVR-a.
ScreenShot00004.jpg

Nisam, sad sam ukljucio, imam dropped frames bilo sa mad vr, bilo sa auto podesavanjima, a sa mad vr imam i presentation glitches, ne puno, ali prijavi poneki s vremena na vreme.

Sto se tice normalizacije zvuka u pot-u po difoltu je gain na 75. Ako si slucajno povecavao moze se desiti sa su izrazenije distorzije pri eksplozijama i jacim zvukovima. Probaj da smanjis recimo na 65 ili malo manje ako nisi zadovoljan kako zvuci na difoltu.

Nazad
Vrh Dno