Šta je novo?

Externe baterije (generic)

@Cubis

pisali smo o tome više puta...skoro svi power bankovi su deklarisani na 3.7V, a mobilni uređaji traže 5V, i tu se pojavljuje gubitak u konverziji...ta od 10.000 ima znači u praksi nešto preko 7000 ( a sam xiaomi kaže da ima 6250)...a to znači da bi bez problema trebalo da tvoju bateriju od 3000 napuniš dva puta od 0 do 100
Čekaj, ja koliko znam ovi xiaomi od 10000 su sa izlaznom voltažom od 5.1v i 2.1A odakle sad 3.7?
Ovo je sa GearBest-a svuda isto piše.....
51083f83571170093b86421f827fd07f.jpg

Jesu sa 5.1V izlaznom voltažom ali ovih 10000mAh se dobije na 3.7V, dok je na 5.1V to negde oko 6250mAh. Piše sve na poleđini baterije

69c9de19d5aa7d880bcb72ca3d1550ef.jpg

Poslednja izmena:
Aha nisam ni obratio pažnju na to ispod, hvala za pojašnjenje.
Zar nije to moglo drugačije da se reši, ja imam i onaj mali powerbank od 2600mAh on ima samo jednu ćeliju a napuni mi s3 bez problema od 1 - 100% i ne isprazni se skroz. Ovaj xiaomi ima 4 takve ćelije unutra a mogu da napunim tel samo dva puta? Ne uklapa mi se tu matematika.....

Zar nije to moglo drugačije da se reši, ja imam i onaj mali powerbank od 2600mAh on ima samo jednu ćeliju a napuni mi s3 bez problema od 1 - 100% i ne isprazni se skroz. Ovaj xiaomi ima 4 takve ćelije unutra a mogu da napunim tel samo dva puta? Ne uklapa mi se tu matematika.....

To je zato što ti xiaomi govori istinu a taj mali jeftini jednoćelijski :D powerbank te laže, on možda ima litijum jonsku ćeliju od 2600mAh (obično su to samsung ICR18650-26f ili slično) ali ta ćelija je puna kad je na 4,2V a prazna na oko 3V (2,8V) znači, da bi mogla da se koristi za punjenje telefona preko USB porta voltaža baterije koja se kreće između 3V i 4,2V mora da se bustuje (poveća) na tipa 5.1V a to se radi tako što se iz ćelije vuče više ampera, da bi se na izlazu dobilo 5,1V @ 2A iz ćelije mora da se povuče recimo 3 ili 4 ampera, što je ćelija punija to manja količina dodatnih ampera (razlika između 2A na izlaznom USB portu i onoga što se vuče iz baterije da bi se dobilo 5,1V na izlazu) trebati da se dobije 5,1V, što je ćelija praznija to će biti veće njeno opterećenje.

E sad, nisam pratio temu od početka pa predpostavljam da je tvoj s3 zapravo Samsung galaxy S3 koji po specifikaciji ima bateriju od 2100 mAh a pošto je to stariji model predpostavljam da ga koristiš već neko duže vreme i da je baterija već malo oslabila (pošto možeš da izvadiš bateriju iz telefona mogao bi i da izmeriš njen trenutni kapacitet ako imaš adekvatan punjač za litijum jonske baterije kao recimo opus bt-c3100, da, u pravu si, u telefonu je li-po baterija a ono je punjač za li-ion, nema to veze, i jedne i druge se pune do 4,2V i istim algoritmom punjenja...)...
Uglavnom, ako pogledaš xiaomi, kod njih je 10000 mAh na 3,6V odnosno 6250 mAh na 5,1V dakle 62,5% od reklamiranog kapaciteta, ako to analogno primenimo na tvoj mali powerbank 62,5% od reklamiranih 2600mAh bi bilo 1625 mAh @ 5,1V dakle, baterij u tvom telefonu je toliko oslabila da ima ispod 1625 mAh pa mali punjač može da je napuni od 1-100% i da još malo ostane u njemu, kao što kažeš.

Inače Xiaomi sa gornje fotke ima 3 ćelije unutra od 3500 mAh i to su uglavnom panasonic NCR18650BF ćelije.

Prilozi

• cells.jpg
    cells.jpg
    583.7 KB · Pregleda: 127
  • top.jpg
    top.jpg
    733.4 KB · Pregleda: 125
Da se ispravim, koristim s3 neo, star otprilike godinu dana odlična mu je baterija, a imam xiaomi 10400, nisam bio precizan u prvom postu.....
U onom malom powerbanku je 3,7v neka no name baterija vodio sam je pa znam jer sam je punio van kućišta.... Imam punjač za te ćelije....
U xiaomi (10400) su 4 ćelije..... Probaću da nađem sliku pošto se malo teže otvara.....

Mozda ti je fejk baterija, pa samim tim i sasvim moguce slabijeg kapaciteta nego naznaceno. Ja sam se kockao sa nekim mega popustom na xiaomi 16000mah za neke bedne pare od prodavca bez feedbacka, dobio fejk i nakon odokativnog merenja dosao do cifre od ~5000mah.

Ja narucio pre 3-4 dana sa Alija, prodavnica China 3g Store ili tako nesto. Valjda ce stici a i mislim da je original.

Stiglo. 16$, bez dodatnih troskova. Ko ima vremena da ceka mozda mu se vise isplati naruciti nego kod nas kupovati.
I da, original je. Tj proverio sam na sajtu, prodavac izgleda pouzdano, jos samo da testiram u praksi.

Mozda ti je fejk baterija, pa samim tim i sasvim moguce slabijeg kapaciteta nego naznaceno. Ja sam se kockao sa nekim mega popustom na xiaomi 16000mah za neke bedne pare od prodavca bez feedbacka, dobio fejk i nakon odokativnog merenja dosao do cifre od ~5000mah.

To je nesto najgore moguce. Dobijes nesto te velicine a unutra samo taj kapacitet... Iz tog razliga sam ja Coolpad BigBoy pazario u handy za 3k. Jeste skuplje, ali ne cekam da stigne i ne razmisljam da li je kopija, jer ako jeste lako cu da reklamiram i dobijem pare nazad. Za sada jos uvek odusevljen istom - zaboravim koliko sam iP6 napunio puta sa jednim citavim punjenjem a cesto kada sednemo na kafu ili nesto napunim i nekom drugom telefon istovremeno. :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Mozda ti je fejk baterija, pa samim tim i sasvim moguce slabijeg kapaciteta nego naznaceno.

Evo pa ko se bolje razume nek proceni.....
e8e5a24e25d5b16773882a6ca372bf9a.jpg

A ovo je manji powerbank, da ne bude da sam samo moj punio, probao sam na 5 različitih telefona sa približnim kapacitetom baterije.....
6c7aa197b87ea1969817ddb97be116f4.jpg

Uvek napuni do kraja....
Edit: vidi li neko slike koje sam okačio, meni ih ne otvara?

Poslednja izmena:
Dragana NS nema Xiaomi, jel to nema u nekim prodavnicama da se kupi?
Coolpad po specifikaciji deluje vrlo slično? Vidim da njega mogu da pazarim u svim većim lancima hardware-a. Nitro zvuči vrlo zadovoljan istim.
Extazy, vide se fotke.

@ extazy onaj tvoj mi izgleda prilično kao original, 99% je original ali mi sumnjivo deluje da razlika u performansama nije veća u odnosu na onaj mali PB.
Ako te ne bude mrzelo, jednom kad taj mali pb bude totalno ispražnjen, uzmi unimer i izmeri na koliko V je baterija ili još bolje dok je u upotrebi ali pri kraju je sa kapacitetom izmeri koliko je V dok radi. Moguće je da je xiaomi konzervativniji sa punjenjem i pražnjenjem ćelija tipa da ih ne puni do 4,2V i ne prazni do tipa 2,8V kako bi produžili životni vek ćelija, mada to onda smanjuje aktuelni kapacitet PB...

Ja imam Xiaomi ZMI PB810 li-po 10.000mAh ali ga jako retko koristim, ugavnom skuplja prašinu. Ako nekoga zanima mogu da testiram koliko puta će napuniti moj xiaomi mi4 (3080mAh baterija) ali to će potrajati zato što meni telefon na jednom punjenju traje 3 dana (ne igram se, ne gleda serije na njemu + automatski se isključuje u ponoć i pali u 6h ujutru)!

Poslednja izmena:
Za ove pare bolje da se naruči 4 komada ovog modela od različitih prodavaca sa čajna sajtova pa da ga j..... jedna mora da bude original :) a ovde ostale gratis :D

Za 4 hiljade da uzmeš 4 eksterne baterije? Ma važi ;) A carina i pdv na te 4 će isto da bude gratis, par nedelja čekanja takodje ništa ne košta tj ne vredi...

Za 4 hiljade da uzmeš 4 eksterne baterije? Ma važi ;) A carina i pdv na te 4 će isto da bude gratis, par nedelja čekanja takodje ništa ne košta tj ne vredi...

A i garancija je bezvredba pogotovo kada pogledas koliko crkavaju ovde na forumu :)
Ja vam kazem Coolpad BigBoy imate ga za 2990 ili tako nesto u bench shopu, gigatronu, handy, 3990 je u 3G store zato sto su pametni kao Telenor. Kome ne smeta velicina, oblik i tezina nema sta da razmislja :)
Imate moje iskustvo, imate na sajtu bencha test sa nexus 5.
I naravno ako kupite cuvajte i fotokopirajte fiskalni ;)

U svakom slučaju bih pre uzeo Xiaomi nego Coolpad, cena je tu čisto merilo kvaliteta. Uporedi nabavne cene, ako uopšte uspeš da nadješ taj BigBoy u Kini ;)

Pa dobro, ako vise volis da se kockas da li ces ubosti original ili ne, i ako volis da se kockas da li ce da ti crkne ti slobodno kupi tako. Meni je ok kupovati tako robu koja nije sklona kvarovima, ali baterije su verovatno jedna od tehnicke robe koja se najvise kvari.

Pričao sam o kupovini Xiaomi baterije u 3G Store radnji. Nema tu kocke, tebi su naravno glupaci oni koji su se u Srbiji izborili da budu najveći distributeri opreme za mobilne i slično, i pored da ne pričam kakvog saplitanja od strane bate i ekipe. Kažeš, bolje je kupiti bateriju neke ovde izmišljene marke jer je eto soma dinara jeftinija nego poznata i svetski priznata baterija. Bravo za logiku ;)

Ja sam na forumu vide da je samo jednom crkla. A kupljeno je mnooogoooo.

Jedini rizik je lažnjak, ali ako se kupuje od proverenih nema ni tu problema.

Jel probao neko da poruci xiaomi 10000 sa banggood-a, tamo je isto proveren kvalitet, a dostavljali su za Srbiju, posto GB vise ne isporucuje?

Pričao sam o kupovini Xiaomi baterije u 3G Store radnji. Nema tu kocke, tebi su naravno glupaci oni koji su se u Srbiji izborili da budu najveći distributeri opreme za mobilne i slično, i pored da ne pričam kakvog saplitanja od strane bate i ekipe. Kažeš, bolje je kupiti bateriju neke ovde izmišljene marke jer je eto soma dinara jeftinija nego poznata i svetski priznata baterija. Bravo za logiku ;)

Super su se izborili ali su naduvali cene. Primera radi mi band kod njih je 5000 rsd ili tako nesto, a u sloveniji je oko 15 eur u svim prodajnim objektima. Xiaomi Yi je oko 19 k, a u sloveniji 100 eur a oni imaju veci PDV. Imaju takodje u ponudi iz kine maskice koje kupe za 2-3 dolara, a prodaju za 2k+. To se zove bezobrazluk :)

Nek se oni lepo bore za sebe, ali meni kao kupcu ne pada na pamet da jednu te istu robu platim skuplje ako je kod oba prodavca legalna i imam lepo fiskalni i garanciju...

Sto se tice Xiaomi vs Coolpad - opet, sta to mene zanima kao potrosaca. Coolpad sam znao da je bench testirao i da je super baterija. Koja je poenta tog uredjaja - da brzo puni telefon, da ima priblizno isti deklarisani kapacitet. Da li obe baterije to imaju - da. Koju cu uzeti - jeftiniju. Zasto? Pa opet zato sto imam garanciju, tako da ako je loseg kvaliteta ici ce na stetu prodavcu, a ne meni ;)

Takodje, ja sam licno big boy uzeo jer mi lepo stane i on i iPhone u dzep, dok xiaomi od 10k ne staje jer je siri dosta (a big boy je uzi, ali visok).

Kuku, koliko proizvoljnih konstrukcija i naklapanja u jednom postu :) Ostaje žal medju nama ovde naseljenima što svoje znanje i "očigledne" istine kojima kitiš svaki post ne pretvoriš u praksu, pa nas obraduješ tim Xiaomi proizvodima duplo jeftinijim nego što su ovde i maskicama 10-ak puta jeftinijim nego ovde. Hajde za maskice dovoljno mi je da budu 5 puta jeftinije, da i ti zaradiš neki dinar :D

Poslednja izmena od urednika:
Kuku, koliko proizvoljnih konstrukcija i naklapanja u jednom postu :) Ostaje žal medju nama ovde naseljenima što svoje znanje i "očigledne" istine kojima kitiš svaki post ne pretvoriš u praksu, pa nas obraduješ tim Xiaomi proizvodima duplo jeftinijim nego što su ovde i maskicama 10-ak puta jeftinijim nego ovde. Hajde za maskice dovoljno mi je da budu 5 puta jeftinije, da i ti zaradiš neki dinar :D

A što se tiče garancije, za sprdnju od baterije u tvom telefonu može da posluži gotovo svaki powerbank, meni on veoma često i intezivno treba i ne bih se nikada glupirao sa hiljadu dinara jeftinijim uredjajem koji je ovde izmišljen i pod tim imenom NIGDE u svetu ne postoji, a sve sa logikom da eto mogu da ga reklamiram...
Druze kada vec pljujes nekoga i kritikujes konkretno reci o cemu se radi.

Sto se tice cena, nista nisam slagao, gledao sam na par mesta, a secam se tacno da u BigBang-u u BTC-u u Ljubljani Mi Band je kostao 15 eur, i Yi je kostao 100 ili 105 eur, nije preko toga...
Sto se tice price oko garancije kod baterija, opet mi reci sta to nisam tacno rekao? Ti taj Xiaomi porucis iz Kine i ako crkne mozes lepo da ga bacis u kantu, a kada ti crkne bilo koja baterija kupljena u Srbiji mozes lepo da odes i reklamiras. Dakle, nisam rekao nista komplikovano - ako imas IQ veci od prosecnog krompira, onda ti je taj deo jasan. Sada sto se tice iP6 zao mi je sto tako mislis za isti telefon i necu da zalazim u pricu o power managementu posto je to za tebe ocigledno visa nauka i neces razumeti, ali poenta price je da i on kao i svi ima bateriju odredjenog kapaciteta. Rekao sam da mi napuni bateriju 5 puta (to je mereno od oko 1 ili 2% [par puta se i ugasio] do 100%, dakle ne od 10 ili 20% kao sto neki rade). Aj sad da ti pomognem i sa matematikom - ako upotrebis cika Google-a videces da iP6 ima bateriju od 1810 mAh. Sada to pomnozi sa 5 i dobices 9050 mAh. Neka racunamo i da je telefonu oslabio kapacitet baterije za 10%, to je onda 8145 mAh za bateriju deklarisanu na 10400 mAh sto nije uopste lose. Bench kada je testirao otprilike je dobio 7800mAh - http://www.benchmark.rs/artikal/test_coolpad_big_boy_power_bank-4032
Suma moje price je da je to po meni realno i ok, a imas 2 godine garancije, a platis 1100-1200 RSD jeftinije od Xiaomi-a i imas istu garanciju.

Ako opet imas zamerke na moj post, lepo citiraj sta sam to netacno napisao i zasto, a ne da ovako spamujes temu sa samo prozivkama bez osnove. Pozdrav ;)

Porediš cene u Srbiji i cene u Ljubljani - glupost na kvadrat. Napravi radnju ovde, uzmu tu robu iz Ljubljane čak i po maloprodajnim cenama ne treba ti ni vp rabat, prodaj ovde po manjoj ceni nego ovdašnji prodavci. Ti bogat, nama svima super i pokazao si da ti priča nije obično palamudjenje.

Matematiku ti niko tražio nije, samo je nabacana da bi post izgledao pametnije. I tako nema smisla, sve si pogrešno skapirao, poenta je da ću ja češće puniti i prazniti power bank jer mi je potrošnja mnogo veća, zato mi treba POUZDAN uredjaj. A po toj tvojoj uvrnutoj logici je isto kupiti Teslu, Alcatel ili Samsung istih specifikacija - jer je garancija ista :D Ma idi begaj.
Rasklimani usb, ljuštenje farbe, i sve ostalo što može da podje po zlu (ne znam za Coolpad i ne kažem da hoće, ali Xiaomi sigurno ZNAM da neće) - i to pokriva garancija?

I na kraju, toliko dobar uredaj da ne postoji NIGDE osim u Srbiji ostavljam vama informisanima, mi zatupljeni ćemo pre dati soma više ili za iste pare poručiti od preko PROVEREN i POUZDAN proizvod.

Poslednja izmena od urednika:
Tja. A sve je krenulo od toga što je meni sada za vikend potrebna kvalitetna baterija. Coolpad BigBoy niko nema na stanju, kao možda može da bude sutra isporučeno. A malopre sam shvatio da sad više nema vremena ni za slanje.

Sta.jos valja osim Xiaomi i Coolpad? Možda nešto mogu sutra da kupim u nekoj prodavnici u Beogradu.

Evo dodji za NS i pozajmicu ti moj Xiaomi, jos nije ni napunjen, a ne koriscen :D

Ako je neko zainteresovan za malo korišten (4-5 puta) Xiaoim ZMI 10000mAh nek se javi na pp.

Uglavnom, ja sam do sad uzimao dva modela Xiaoim pb-a, najpre one od 10400 mAh a onda one od 10000 mAh, sigurno preko 15 komada, nijedan nije bio fejk, u jednom momentu kad su bili na akciji bilo je povoljnije uzeti ovaj PB nego kupovati individualne baterije tako da sam četiri novija modela rasturio da bi napravio batery pak za bajs lampe, kvalitetne ćelije unutra + već su punktirane, milina za lemljenje...

Vrh Dno