Šta je novo?

SBB - Generalna diskusija (nije tema o EON-u)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pitao si u vezi Gold paketa.

Pozdrav!

Kontao sam da se preko Gold paketa dobije neki promo kod preko koga se pravi nalog na Pickboxu, nisam ocekivao da su ga oni integrisali u okviru njihovog VOD-a sto je nebuloza ipo, al dobro. Hvala svakako

Ne samo sto tako treba, nego si osim toga em neuk, em bezobrazan potrosac. :d Takodje, treba da kupis business paket. Ako sam nesto zaboravio, siguran sam da ce me neko dopuniti.

Pozdrav!

Ne radi se o tome da li tako treba ili ne treba nego je to tako. I nebitno je da li je to u redu ili nije u redu i kako bi trebalo da bude. Odrastanje se ogleda i u tome da "zelje i pozdravi" ne ulaze u razmartranje u pogledu na zivot kod ozbiljnog, odraslog coveka. Kao i "fer" pojam, ko to ne shvata, da to u realnom zivotu ne postoji, nije dovoljno zreo ma koliko godina ima.

A vas dvojica, osim decijeg nadmetanja kako nekoga oblatiti, imate li nesto korisno da napisete?

Pozdrav!

Ne pratim vas, ali hvala na info-u svakako.

Nema veze, to je nesto "interno" a sluzi za razbibrigu, radovanje i slicne duhovno oplemenjujuce oblike komunikacije. :) Bitno je da si dosao do informacije koja te zanimala.

Pozdrav!

Koliko vremena obično prođe otkad ugrade SBB do aktivacije paketa za koji sam potpisao ugovor?

Uzeo sam Fiber 70/8 i danas oko 15h su mi ugradili net, od tad imam 50/2 i nema promene. Kapiram da ću verovatno čekati ponedeljak da aktiviraju brzinu iz ugovora.

Meni su ugradili u subotu, u tehnickoj mi rekli da se servisi pustaju u roku od nedelju dana - mada mi je vec u utorak sve radilo.

Gold trio paket 50/3, dok nisu pustili sve upload je bio oko 2Mb, od kad su pustili imam jakih 3 (i malo preko). Takodje, svi ostali servisi (d3go, unifon, unify) ne rade dok se ne pusti sve.

Koliko vremena obično prođe otkad ugrade SBB do aktivacije paketa za koji sam potpisao ugovor?.

Ja sam se ujutro dogovorio da operaterom, poslepodne je došao majstor i sve je odmah radilo (Trio Gold paket). Odmah je bio aktivan Unify, Unifon I D3GO. Priključak je na "običnom" kablu.
Posle mesec dana, ukinuli HBO, XXX kanale... Pickbox će biti aktivan 2 godine.
BTW, ono sto mi je majstor objašnjavao za, recimo, puštanje 72h unazad, kasnije mi je tehnička podrška objasnila, da to baš ne ide tako.....

Poslednja izmena:
Је л' тај Pickbox само за нове кориснике?

Занимљиво, баш сам скоро гледао и био је закључан, а имам Трио Голд.

Hvala svima na odgovorima vezano za aktivaciju paketa. Velika mudrost pustiti korisniku paket, pa da toliko mora da se čeka. Ne žuri mi se nigde, nego mi bilo neverovatno da im toliko vremena treba da aktiviraju. Za D3 box su sve pustili odmah.

Pa jeste it to ali imaju onda pogrešne "tehničare", koja je to strašna tehnika da se samo fizički zameni modem ??
UPDATE:
Došli danas da zamene modem za noviji, nije im dao ni u sobu sa kompjuterom da uđu. Ovoga puta radi kako treba, čak je dobio skoro 100Mbps a sa starim oko 85.

Zdravo drugari,

Pitaću isto što sam pitao pre godinu dana kada sam želeo da uvedem SBB telefon i dobio odgovor na forumu, a od SBB-a sa više instanci samo i jednino da to -- nije moguće kako sam zamislio.

Naime, želeo bih novi Cisco HG ruter da povežem sa postojećom telefonskom infrastrukturom koju imam u stanu, koja je uštemovana u zid i povezuje dva fiksna telefona. SBB kategorički tvrde da to -- nije moguće. Kažu, naime, da će iz mog HG rutera staviti spliter i da će od splitera ići dva kabla ka postojećim telefonskim aparatima. A kablove već imam u zidu da ne koristimo, a novi da se dodatno vuku po kući?

Razumem da jedna stvar možda ne odgovara samom HG uređaju, a to je otpor -- postojeće žice su bakarne, nove žice koje bi stavili biće bakarne, samo možda drugog prečnika. Pa to smanjuje ukupnu snagu sistema, čime oni navode da maksimalno može dva telefona i da mora da bude njihova instalacija (ne Telekomova ili lična).

Naravno, ostavljaju malu, više teorijsku mogućnost da to može da proradi, ali će se znati tek ka kraju -- kada Telekomu podnesem zahtev za raskid priključka, znaću verovatno kada mi SBB dodeli priveremeni broj, a najkasnije kada dođu 7 dana kasnije moj preneti broj da povežu, tad ću ih zamoliti ("jer oni to ne rade"), da RJ11 utičnicu iz HG-a povežemo sa prvim slobodnim RJ11 utikačem u zidu -- i vidimo da li postojeći telefoni rade: da li imaju signal kada se podigne slušalica.

Na žalost, ništa ne mogu da uradim da ovaj postupak skratim, već tek da saznam na samom kraju da li može ili ne. Ako ne može, rekli su, ne moram da potpišem ugovor sa SBB-om (imam 15 dana period da odustanem), ali ako se vratim u Telekom vode me kao novog korisnika, gde je priključak 1din uz UO 2 god ili preko 6k din bez UO.

Pre godinu dana dobre duše na ovom forumu napisale su da su uspeli u ovome o čemu ja pričam (bar u svom slučaju). Prošlo je godinu dana, oni i dalje iste rutere isporučuju, i preko kol-centra teraju istu priču -- da to nije moguće.

Sa novim korisnicima, novim iskustvima, ali i starim -- šta vi kažete, hoću li moći? :guitar:

Да проверим, ти си некада направио телефонску инфраструктуру у стану тако што си паралелно повезао линије и када неко позове, звоне оба (сви) апарата а када неко разговара, други могу да чују шта се прича? То у принципу није добар начин јер стварно смањује отпор мада углавном ради. Не знам како је са СББ варијантом, то би лако могао да проба неко ко то користи, само веже паралелно два телефона и провери.
Ипак, инфраструктура коју си некада поставио временом губи употребљивост па је можда време и за нову. Не може неко да наштемује BNC мрежу и сутра тражи да му UTP пролази кроз тај кабл. ;)

Можда можеш да ставиш сплитер до уређаја па одмах ту повежеш неки бежични тј базу а кроз стари кабл иде до другог.

Koje tačno telefonske aparate imaš, tj da li podržavaju dect? Ako da, ne treba ti sve to što imaš u zidovima.
Ja sam nedavno bio u sličnoj situaciji, ovako sam uradio:
Na jednom jedinom mestu mi ulaze u stan svi provajderi koje sam do sada imao (sada je sbb).
SBB je ušao sa 30cm coax kabla, stavio spliter, onda jedan 30cm coax kabl u njihov modem, a drugi 30cm coax kabl u čvorište moje kućne coax mreže.
Iz modema UTP kabl do mog rutera.
Iz modema, kratak telefonski kabl do baze onog jeftinog bežičnog telefona, koji sam dobio od njih. Slušalica rog telefona je isključena, ne koristi se, jer je baza zajedno sa pobrojanom opremom postavljena visoko, malo ispod plafona.
Moj jeftini Panasonic bežični telefon je registrovan na onu prvu bazu (SBB telefona), a njegova baza služi samo kao punjač (uključena samo u struju).

Nema nikakvih problema sa funkcionisanjem postojećih bakarnih parica i SBB modema. Samo je potrebno na ulazu u stan odvojiti paricu koja ide ka Telekomovoj centrali, a u stanu ostaviti sve ostale "razgranate" parice paralelno vezane.

SBB modem mi je povezan u jednoj sobi, DECT baza je u drugoj, a u trećoj telefon sa brojčanikom i mehaničkim zvoncetom koje budi iz mrtvih. Sve radi.

Više paralelno vezanih telefona obara impedansu, i povećava struju koju modem mora da da. Verujem da radi, ali verujem i da spaljuje modeme. Posebno stari, mehanički telefoni.

Sve navedeno u ovih nekoliko postova je tacno. I ja sam probao kad sam dobio SBB Tel. liniju. Prvo sto sam uradio je da otkacim Telekom i postojeca dva telefona tako kako su do tada (zicom) bili povezani povezem na SBB HG. Sve je radilo bez problema. Sada imam drugaciju vezu jer sam vratio ta dva telefona na Telekom izvor (nisam otkazako) a sa SBB Tel. koristim trenutno samo jedan Panasonik (DECT, druga slusalica je crkla, moze bilo koja DECT varijanta da se autorizuje...).

Ali je nesto drugo znacajno za tebe @owim. Kazes da Mozes da probas 15 dana... pa to i uradi. Nemoj nista da govoris ekipi koja dodje, nemoj nista da molis ili nesto slicno nego kad odu probaj da povezes kako tebi odgovara. Ako radi dobro je, ako ne radi nadji modus kako ce raditi, kompromis, kupi bezicne varijante (kako je naveo @kibicer) ili sta god smislis da radi (na kraju krajeva pozajmi od nekoga bezicni, DECT, telefonski aparat za probu). Ako ni tako ne moze otkazi i nema prioblema.

Glupo je da dozvolis da ti, eventualno, naplate njihov rad i zice koje bi postavili ako ne moras (a to bar ne moras, mozes sam, i da probas i definitivno da postavis). Sto manje price sa ljudima koji dolze da nesto rade, ekipom SBB-a (to je uvek poenta).

Pozdrav!

Hvala svima na odgovorima vezoano za uvođenje SBB telefona.

Ovo biram za stan mojih roditelja, gde bi sve trebalo da bude sa što manje promena za njih i što jednostavnije. Imaju dva fiksna (obična, ne s brojčanikom) i jedan DECT bežični (koji se najmanje koristi jer zaborave da ga napune).

Nekada je napravljena telefonska infrastruktura u stanu tako što su paralelno povezane linije, pa kad neko zove zvone svi aparati, a ako neko razgovara, drugi mogu da podignu slušalicu i čuju šta se razgovara. To im tako i odgovara, bez obzira Cale što kažeš da nije dobar način. Tako je napravljeno, uštemovano u zidove i šanse nema da se menja. Nije vreme za novu. :) UTP? Kakav sad UTP? Ako se ne varam, SBB od splitera bi razveo bakarne kablove sa RJ11 utičnicama, nikakav UTP.

Можда можеш да ставиш сплитер до уређаја па одмах ту повежеш неки бежични тј базу а кроз стари кабл иде до другог.

Mogu, ali vraćamo se na osnovno pitanje: da li bi kroz stari kabl išlo? :)

Oni će meni najpre u sklopu prenosa broja najpre dati privremeni broj. Da bi mi dali privremeni broj, moraju da dođu i instaliraju HG ruter, povežu sve, itd. Je li tako? Ako da, ja već tada mogu da testiram da li to radi sa mojim bakarnim paricama u stanu.

Inače, ovo što kažete da bi trebalo da odspojim paricu koja ide ka Telekomu, hm, ne vidim gde u stan ulaze parice jer je sve uštemovano u zid. Čak ni doznu ne vidim. Da li je baš neophodno da otkačim tu particu ka Telekomu, jer oni meni ionako gase signal (valjda i napon)?

Proverio u SBB danas ponovo, od trenutka uvođenja imam 14 dana da otkažem uslugu bez ikakvih troškova, "no questions asked".

Dok se prenos ne završi, napon u Telekomovoj parici ostaje. Ako ne odspojiš telekomovu paricu na ulazu u stan, velike su šanse da nešto spališ.
Imaš li pristup telekomovom razvodnom ormaru (podrum)? I tamo se može otkačiti tvoja parica. Ali će prvi revnosni tehničar Telekoma to da vrati na mesto.

Da bi mi dali privremeni broj, moraju da dođu i instaliraju HG ruter, povežu sve, itd. Je li tako? Ako da, ja već tada mogu da testiram da li to radi sa mojim bakarnim paricama u stanu.
Tako je, i to je poenta, da nista od njih ne trazis nego da sam probas. A mozes da probas na nekoliko nacina. Na primer, sam iskljuci telefonske aparate iz zida pa ih organizuj/povezi svojim kablovima (uvek ima neko od koga mozes da pozajmis da ne kupujes razne kablove, od plavo-belih pa nadalje a vezano za telefon) i probaj. To je najjednostavnije.

Inače, ovo što kažete da bi trebalo da odspojim paricu koja ide ka Telekomu, hm, ne vidim gde u stan ulaze parice jer je sve uštemovano u zid. Čak ni doznu ne vidim. Da li je baš neophodno da otkačim tu particu ka Telekomu, jer oni meni ionako gase signal (valjda i napon)?
Obicno ulazi kod ulaznih vrata, bar tako Telekom radi oduvek. Ako ne vidis doznu gde je bila prvobitna, osnovna, uticnica za telefon to je zato sto je to taj koji je ugradio kablove to prekrio, obicno radi estetike to rade, sto je greska - bar iz ove situacije koju imas sada. Da trazis gde je bilo, po secanju tvom ili roditelja, je rizik - ali svakako bi trebalo da odspojis, razlog je tacno naveo @kibicer, stradao bi modem (HG). Ako je zgrada velika onda je to problem jer se uglavnom nalazi pod jucem, ako nije pod kljucem onda nije mali posao naci tvoju paricu jer, koliko se secam, nista nije obelezeno u smislu imena ili broja jer Telekom nikada nije dozvoljavao pristup nikome osim njihovom radnicima.

Proverio u SBB danas ponovo, od trenutka uvođenja imam 14 dana da otkažem uslugu bez ikakvih troškova, "no questions asked".
Odlicno, znaci da imas vremena da proveris svaku mogucnost ili kombinaciju koja ti padne na pamert

Pozdrav!

Da li SBB trenutno u opticaju ima više D3 risivera koje daje novim kirisnicima?

http://sbb.rs/televizija/tv-oprema

Mada, oni daju ono sto u tom trenutku imaju na lageru pa kako se kome zalomi, obicno ne moze da se bira nego sta ti donesu. Izgleda da u svakom slucaju nema vise onih prvih risivera (D3V2...) koji su i pored svih mana bili daleko ozbiljniji nego ovi sto ih daju sada.

Pozdrav!

Za šta se opredeliti između PDS 3121 i PDS 2100? Koji je brži i stabilniji u radu?

Колико знам, 2100 је класичан слејв пријемник па је 3121 боље решење.

Da li se digitalna TV na SBB-u moze gledati bez ikakvog STB-a? Kupio sam LCD TV koji ima digitalni DVB-C tuner. Da li SBB uopste ima digitalni signal koji odgovara DVB-C standardu?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno