Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Obicnu ljudi nisu nista ni ocekivali.Oni (mts) su prenosili dnevnik preko 4g mreze.A telenor je otisao toliko daleko u reklamama,da u sred neke planincine reklamira mrezu i uz logorsku vatru surfuju.
Onda je logicno to sto reklamiras i radi na taj nacin.

Послато са Lenovo P1a42 уз помоћ Тапатока

Who cares? Mala im je dobit? F them :)

c6fdbc7bf38a5365e132dff337a9f4ba.jpg

Ej 20 mijardi investicija,o cemu pricate,jos malo pa ce cela Srbija biti pokrivena 5g signalom..........
(Samo pitanje u ciji dzep je investirano)

Сад ће сезона (годишњих) одмора, па се мора мало успорити то ширење 4Г ;)
Онда на јесен још коју БС у Београду и стиже НГ и јануар кад се традиционално ништа не ради, и тако ће многи корисници осетити „благодети" њихових 4Г...

Uz to ne znam odakle Septimusu 4EUR ARPU, kada je dobit mobilnog sektora (sva tri operatera) oko milijardu evra, na oko 9 miliona korisnika, sto je oko 110 EUR godisnje, znaci skoro 10eur mesecno ARPU.
Sva tri imaju slican ARPU, Telenor malkice visi, ali nije 2x kakvim ga je predstavio :)

Širi telenor i dalje po beogradu 4G, hvatam ga sada kod kuće, Braće jerković, raskrsnica sa Jovana Bijelića.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Uz to ne znam odakle Septimusu 4EUR ARPU, kada je dobit mobilnog sektora (sva tri operatera) oko milijardu evra, na oko 9 miliona korisnika, sto je oko 110 EUR godisnje, znaci skoro 10eur mesecno ARPU.
Sva tri imaju slican ARPU, Telenor malkice visi, ali nije 2x kakvim ga je predstavio :)
Pomenuo sam to otprilike, MTS je pre par godina imao ARPU oko 4 eur, VIP oko 7, a Tnor oko 9. Bilo je u izveštajima.
Nego odakle si vadio podatke?

Širi telenor i dalje po beogradu 4G, hvatam ga sada kod kuće, Braće jerković, raskrsnica sa Jovana Bijelića.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Kod mene ga nije bilo,a danas vidim da ga ima (na mapi nije oznaceno),ona mapa im nije azurirana,vise je pokriveno nego sto tamo pokazuje.

Pomenuo sam to otprilike, MTS je pre par godina imao ARPU oko 4 eur, VIP oko 7, a Tnor oko 9. Bilo je u izveštajima.
Nego odakle si vadio podatke?

To si gledao podatke koji nisu po standardima, jer je MTS racunao tu i +2 miliona prepaid korisnika koji nisu po zvanicnom standardu racunanja, ono preko 3 meseca nisu aktivni.
Ratelov prosli izvestaj sam gledao za broj korisnika. Samo sam dodao mtsov novi bilans za ovu godinu za promet.

Pisalo se ovde pre par dana da telefon prelazi na mobilni mrežu iako je wifi dostupan. Biće da je ova opcija u MM "krivac" za to.
Screenshot_2016-07-03-17-54-47.png

Dokle je vip stigao sa 4g ? Najgori su medju konkurentima ili su rame uz rame ? Da li su makar valjano pokrili bg ?

LG

Trenutno kod VIP i MTS je mrtvo sto se tice ulaganja u prosirenje 4G. Jedino Telenor gruva, najvise u BG, NS i Nis.

Videcemo kako ce biti od jeseni, trenutno je ovako.

Opaaa bato do pre 2 dana imao sam 4g samo kod prozora moje sobe i to 2-3 crtice,a sad pun signal u centru stana i to 3-4 crte ;) Sad ce to telenor da izgruva i u tih par gradova ce biti ekstra pokrivenost. Onda ce klasika godinu,dve svi pauzirati pa opet pokriti neki deo Srbije i sve tako ;)
Nego jel zna neko precizno koje je sve gradove telenor uopste bar nesto pokrio sa 4g osim one klasike Bg,Ni,NS,Zlatis,Kop,Su itd.?

Poslato sa KIW-L21 uz pomoć Tapatoka

I mts i telenor su prosle nedelje postavili 4g bazne stanice u kneza milosa blize gazeli. Gledaju ka slaviji. Bice pustene u rad za par dana.

Opaaa bato do pre 2 dana imao sam 4g samo kod prozora moje sobe i to 2-3 crtice,a sad pun signal u centru stana i to 3-4 crte ;) Sad ce to telenor da izgruva i u tih par gradova ce biti ekstra pokrivenost. Onda ce klasika godinu,dve svi pauzirati pa opet pokriti neki deo Srbije i sve tako ;)
Nego jel zna neko precizno koje je sve gradove telenor uopste bar nesto pokrio sa 4g osim one klasike Bg,Ni,NS,Zlatis,Kop,Su itd.?

Poslato sa KIW-L21 uz pomoć Tapatoka

Е баш нам је драго што вама у БГ не мањка ниједна могућност... ;)

Покрио је још Крагујевац и Нови Пазар.

Skakanje mts-a sa jedne na drugu mrežu je baš primetno na više lokacija u Nišu... cenim ga da ću isključiti 4g.

Trenutno kod VIP i MTS je mrtvo sto se tice ulaganja u prosirenje 4G. Jedino Telenor gruva, najvise u BG, NS i Nis.

Videcemo kako ce biti od jeseni, trenutno je ovako.

Mislim da grešiš bar što se Vip-a tiče. Imam informaciju da se intezivno se radi na proširenju 4G mreže BG,NS,NI,SD,JA,KG,KS,SA,ZR,SM,SU,VA.

Kažu da se mapa stalno ažurira i da odražava stanje na terenu:
http://www.vipmobile.rs/o-vipu/vip-mreza/mapa-pokrivenosti.1634.html

Pre desetak dana, pušten je i Leskovac:
http://www.juznevesti.com/Servisne-...i-prenos-podataka-dostupna-u-Leskovcu.sr.html

U pravu si, nisam bio precizan.. Nema novih sajtova vec dugo, mozda su poceli krajem juna. Uglavnom dug post su imali za nove akvizicije.

Skakanje mts-a sa jedne na drugu mrežu je baš primetno na više lokacija u Nišu... cenim ga da ću isključiti 4g.
U Nišu sam, isto Mts, i nemam takav problem. Generalno, zadovoljan sam kako je Mts pokrio državu sa 4g signalom.

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

Mislim da grešiš bar što se Vip-a tiče. Imam informaciju da se intezivno se radi na proširenju 4G mreže BG,NS,NI,SD,JA,KG,KS,SA,ZR,SM,SU,VA.

http://www.juznevesti.com/Servisne-...i-prenos-podataka-dostupna-u-Leskovcu.sr.html

Према карти Вип покрива аутопут према југу...

Nikad nisam bio u Pozarevcu, ali po signalu pretpostavljam da je u nekoj dolini, a sa istocne i zapadne strane su uzvisenja?
Dovoljno je da bude i par desetina metara da napravi smetnje u zavisnosti od polozaja BS.

edit: koga ne mrzi nek proveri na Google Earth posto sa fotki ne moze da se utvrdi tako malo uzvisnenje. Dovoljno je da napravite sa rulerom putanju od BS do Pozarevca (tipa centra) i onda ima fazon da se pregleda visina terena odnosno da li negde ima prepreke.

Poslednja izmena:
Ravan skoro ko tepsija :)
Ustvari ima ka zapadu uzvišenje, ali nije veliko, sa istoka je ravan.
Možda je greška i u mapi...

Poslednja izmena:
Kazem ti - jako malo brdasce moze da napravi problem - treba da se gleda citava putanja izmedju njega i polozaja BS. Moze on biti ravan, ali ako je gledajuci od BS neka prepreka prema istoku, onda eventualno ima slab signal na tom malom uzvisenju, a u samom Pozarevcu nema.

evo brzo pretrazih - ima jos klipova koji objasnjavaju (ne znam dal je ovaj dobar, ali sam video na brzaka da koristi tu opciju). Dakle postavis jednu tacku na BS, drugu u centar Pozarevca i pogledas LOS - https://www.youtube.com/watch?v=ovz6zFnT1fo

Poslednja izmena:
Ne znam, možda ima, od autoputa do Požarevca nisam primetio ništa ozbiljno ili ne mogu da se setim. Mogu da uporedim kao npr. kad idem iz BG u Vršac; možda ima nešto, ali ne znam.
Peta brzina non stop...
Svakako ima logike to što pričaš; verovatno je ili to ili greška u mapi.

Poslednja izmena:
Пошто постављају на 1800, мали је домет, кад нису још почели у граду да постављају.

Ja sam nacuo da je navodno u planu da se do kraja godine pusti 4G za sve. (mislim na prepaid).

Nazad
Vrh Dno