Šta je novo?

i5-4690K Overclocking

Evo upravo testiram sa Erikovim podešavanjima 4,5 ghz je stabilno u Prime95 na 1.24v. U svakom slučaju mali napredak u odnosu na 1.25v.

Sad ću da dižem samo cpu core voltage da vidim koliko mu treba za stabilnih 4,7 ghz. Sa starim podešavanjima na 1.35v je pucao u Prime95 ali je bio stabilan u ROG Realbenchu.

Jedno važno pitanje da li su:

-VCCIN (cpu input voltage) na 1.850v,

-LLC na lvl 6 ,

-cpu current capability na 140% i

-phase na optimized,

bezbedni kao podešavanje za 24/7 tj. za svakodnevni rad?
 
Dok god su temperature u normalnom radu/gamingu ok, sve je to ok. Vidi samo temp naponske na ploci, jer ne znam kakve su efikasnosti mosfeti tu.
 
Evo sad istestirao stabilnost na 4,7 ghz 1.36 v. Prime95 i Realbench potpuno stabilni. :smash: Jedino ne znam da li je 1.36 v previše za 24/7 tj. da li dovodi do brže degradacije procesora.

Ne znam koja je temperatura naponske. Evo par screenshotova iz HWInfo:

Capture 1.JPG Capture 2.JPG Capture 3.JPG
 
Ako je verovati senzorima za VRM, onda je max isla do 46C, sto je odlicno. Nece nsita degradirati na 1,35V, naravno kada ostvaris stabilnost stavi da napon bude adaptive i da obara klok i napon kada ne radi nista specijalno. Moj radi po potrebi na 1,375V u igrama vec dve godine i nije mu nista :d Pipni ti ipak hladnjake naponske posle jedno 30 minuta kuvanja, cisto da utvrdimo da senzor ne laze :D
 
Aha znači to je onaj VRM senzor. Evo sad se krčka Prime95 već 15 minuta a temperatura VRM je 59 C (otvorena stranica kućišta). Znači biće viša bar 6-7 stepeni kad bude zatvorena. Ali naravno u igrama i realnom radu nikad neće biti load preko 100 w i tako visoke temperature kao u Prime-u.

Ne verujem da senzor laže. Evo sad pipao hladnjake na mosfetima mlaki su - može ruka da se drži normalno.

Znači kad se nađe stabilan napon uneseš tu vrednost i prebaciš sa manual na adaptive? I naravno uključiš EISI i C-state.
 
Poslednja izmena:
Prebacio cpu voltage sa manual na adaptive i podesio turbo volate na 1.36 v i uključio EISI i C-states.

Najveći problem je što CPU-Z ne prikazuje da obara voltažu niže od 1.36 v i ne obara klok procesora sa 4.7 ghz. Uvek je zakucano na time vrednostima. Ali po temperaturama procesora od~28 C izgleda kao da radi...hmm vrlo čudno.
 
Moraš i u win da upalis balanced power profile umesto performance da bi obarao na 800MHz. Do duše procesor će uzimati onoliko napona koliko mu treba za to opterećenje i da 28C idle je dobro :)
Pa dobro i to 59-60+ je ok. Nije od šećera :d
 
Moraš i u win da upalis balanced power profile umesto performance da bi obarao na 800MHz. Do duše procesor će uzimati onoliko napona koliko mu treba za to opterećenje i da 28C idle je dobro :)
Pa dobro i to 59-60+ je ok. Nije od šećera :d

E to sam zaboravio da prebacim na balanced :wall: Nadam se da je samo to problem tj. da sam podesio u biosu adaptive i ostalo kako treba...Ako nisam onda ću da vičem za pomoć. :D Bar ti i Erik imate Asus ploče pa ću da vidim šta je problem.

Pa biće pre 66-67 C na VRM sa zatvorenom stranicom kućišta, ali to je opterećenje sa Prime-om. U gamingu/renderingu tj realnom radu nikad neće biti toliko opterećena naponska.

Znam da sam dosadan ali po vašem mišljenju da li vredi čačkati min i max cpu cache ratio i cpu cache voltage. Tj. da li bi povećanje min/max cache ratio sa 35 naviše i povećanje cache voltage sa auto na 1.150-1.20 v moglo da poveća stabilnost klokova na manjoj cpu voltaži? Ili da ne diram ništa. Ne znam koliko to podizanje cache klokova utiče na performanse uopšte.

Hvala na pomoći i savetima svima :)
 
Poslednja izmena:
Cache voltage stavi manual na 1.15V bez obzira što je cache ratio 35. Ponekad podizanje na 1.2V ili 1.25V ima uticaja na stabilnost CPU kloka, zavisi od primerka.

Dobitak u performansama dizanjem keša nije vredan cimanja, ostavi na 35 fiksno.

LLC stavi na srednju vrednost, to bi trebalo da je lvl 5. Input 1.85 kao što je već rečeno.
 
Podizanje casha utice samo na benchmark programe tipa Firestrike i slicne. Za gaming apsolutno nista, eto fps jedan gore dole. Dizanje casha moze da dovede do nestabilnosti i potrebe za dizanjem i cashe voltage i cpu voltage, ne suprotno. Ako nemas preku potrebu ili bas zelju da ga podesavas u sitnna crevca, ne diraj :D Ako dobijes BSOD sa stop kodom 101, onda povecaj napon za cashe, to jest prebaci ga na vrednost slicnu vcore ili za 0.020-0.050V manju od vcore, i to naravno adaptive :) Auto zna nekad da da bas visok cashe napon, jer skalira sa vcore, tako je meni jednom bio dao 1,9V za cashe i masina se restartovala :d Od tada ja podesavam bitne napone :)
 
Nemam želju uopšte :) Samo pitah da li ima šanse da poveća stabilnost na manjem cpu core naponu. Tj. da li mogu da izvučem stabilan OC sa povećanjem cache ratio i cache voltage na manjim cpu voltažama od ovih koje sam uspeo na nađem kao stabilne.

Probaću večeras da stavim cache voltage na manual 1.150v da vidim da li je stabilan OC kao sa auto. CPU Input voltage je na 1.85v.

LLC je na 6 sada. Jel može to da ostane na tom podešavanju ili da prebacim na 5?

Trenutno mi je stabilan OC 4.7 ghz na 1.36v.

@Kasa
ijuu 1.9v cache voltage ludilo :hair:
 
Poslednja izmena:
Neces ni videti razliku izmedju 5-6 bukvalno, tako da se ne brini. Ali slobodno prebaci na 5 i vidi jel i dalje stabilan (malo veci pad napona pri opterecenju), ako jeste onda ostavi na 5, jos bolje!
Ok je napon za 24/7 sasvim i temp VRM-a je sasvim ok za prime, u gamingu ce verovatno biti do 50, ne moras da brines za degradaciju.

Cache mahom nije vredan cimanja, pogotovo sto moze da ti destabilizuje core :)
 
Tacno tako, ja vidim nesto se komp vuce, ja napone pogledam kada on 1,9V na vazduhu :d Ostavi slobodno LLC na 6, naravno mozes da probas da oboris ako ne utice na stabilnost. Meni cashe na 35 i 1,32V, dok je vcore na 1,35V da bi bilo stabilno, ali kod tebe mozda bude sve super sa cashe na 1,150. Ako zabode, dizi cashe napon.
 
Evo stabilan OC na 4.7 ghz sa 1.36 v. Izvrteo 30 min Prime (small ftt) i 1 sat ROG Realbench. Po meni rock solid.

Podešavanja su:

memorija: XMP

sync all cores

core ratio: 47

min. cpu cache ratio 35

max. cpu cache ratio 35

cpu core voltage: manual 1.360 v

cpu cache voltage: manual 1.150 v

cpu input voltage: manual 1.850 v

DIGI+ podešavanja:

LLC: lvl 5

cpu current capability: 140%

phase: optimised

Ostala podešavanja su na auto.

EIST i CPU C-states isključeni, turbo uključen.

Jedino me buni koliko struje stvarno vuče procesor. CPU-Z kaže core voltage: 1.360, Core temp kaže VID: 1.362, HW Info kaže VID: 1.362 a V core: 1.376. Bojim se samo da nije previše za svaki dan. Ona cifra 1.376 mi se ne sviđa... Mada vidim da Kasa tera svoj primerak na toj voltaži otprilike :whip:

I još jedno pitanje. Pošto nađoh stabilne voltaže da li treba da prebacim sa manual na adaptive i cpu voltage i cpu cache voltage. Tj. da li treba podesiti additional turbo mode cpu core voltage na 1.360 v i additional turbo mode cpu cache voltage na 1.150 v?

Nije baš neki extra primerak ali radi stabilno na 4.7 ghz. Što se mene tiče i više nego dovoljno. Naravno "with a little help from my friends" :D :happy:
 
Prebaci sve na adaptive i naravno additional turbo voltage da bude 1,36V za cpu i 1,150V za cashe, to jest da ti final turbo voltage pise koliko treba da bude :D Moj radi na 1,375V i ako je u biosu podeseno da je 1,355V, jer VID je ono sto si postavio u biosu, dok je vcore stvarni napon koji ide kroz jezgro u windowsu i programima. Mozes ukljuciti EIST i C state, da bas ne ide 1,375V uvek kroz njega, vec po potrebi, ne treba ti 4,7GHz za FB ili youtube :D Naravno upali power plan da bude balanced. U igrama ce naravno dizati i napon i frekvenciju do zadate. Tvoj primerak je extra u poredjenju sa mojim. Postoji mogucnost da ces morati malo napona da dodas za adaptive voltage, tipa da bude 1,365V za vcore i 1,155V za cashe ako popijes BSOD sa adaptiven aponom u igrama i programima. Meni je na manual modu stabilno 4,4GHz na 1,320V, ali adaptive trazi 1,355V u biosu i to ti dodje na 1,375V u win-u.
 
Ovo sto je Kasa rekao je manje vise to. Nemoj da brines, To oko 1.35v je sasvim ok za svaki dan. Degradirace naravno kao i svi, ali neces videti ni D od degradacije jedno 5 godina, kad mozda budes morao da spustis za 100mhz.
To govorim barem iz iskustva sto sam video nekoliko Sandy-a koji su degradirali nakon 4-5 god, ali su ih furali ljudi na 1.4v i vise.
 
Pa to je onda sasvim ok. Nek degradira za 100 mghz haha.

Važno je da sam mu našao maksimalni domet bez delida. Videću koliku voltažu traži za 4.6 ghz - možda to bude sweet spot. Realno za koju igru/program trenutno ti treba i5 na 4.7 ghz - ni za jednu. To je samo za nas da testiramo krajne mogućnosti čipa. Kad bude zatrebalo založiću haswell furunicu :whip:

Hvala svima na pomoći. :wave:

Moja podešavanja možda nekome pomognu kao neka osnova za OC, iako zavisi od primerka koji ti zapadne, mora se krenuti od nečega. :smash:
 
Poslednja izmena:
Samo da ti kazem da delid radis samo ako je tipa dobar primerak i ogranicen je sa temperaturom, sto ovde nije slucaj. Ovo je solidan primerak, ali ne verujem da ces videti vise od 75C u igrama i programima i bez delida. Kod tebe je problem dosta visok napon za ostvarivanje 4,7GHz, odlaskom an 1,4V i vise da bi dobio tipa 4,8Ghz ne verujem da se isplati. I jos sam otkrio da pad od cak 30C sa delidom i vodenim nije pomoglo overkloku ili omogucilo da se smanji napon. Procesor vidi 52C jednom u prestupnoj godini, ali mu i dalje treba 1,375V za 4,4GHz u igrama. Retko koja igra trazi cak i toliko visok klok, nego eto da se ne baci :d
 
Samo da ti kazem da delid radis samo ako je tipa dobar primerak i ogranicen je sa temperaturom, sto ovde nije slucaj. Ovo je solidan primerak, ali ne verujem da ces videti vise od 75C u igrama i programima i bez delida. Kod tebe je problem dosta visok napon za ostvarivanje 4,7GHz, odlaskom an 1,4V i vise da bi dobio tipa 4,8Ghz ne verujem da se isplati. I jos sam otkrio da pad od cak 30C sa delidom i vodenim nije pomoglo overkloku ili omogucilo da se smanji napon. Procesor vidi 52C jednom u prestupnoj godini, ali mu i dalje treba 1,375V za 4,4GHz u igrama. Retko koja igra trazi cak i toliko visok klok, nego eto da se ne baci :d

Ma jasno mi je to čim sam video koliko mu voltaže treba. Nema šanse a ni svrhe da se radi delid. Video sam na forumima primerke koji idu na 4.9-5 ghz sa 1.25 v. e to u slučajevima kad imaš sreće pa ubodeš vrhunski čip.

A za preko 4 ghz nije to samo da se ne baci - tako smo u mogućnosti i može nam se, ipak je to neki k...mislim procesor :d :D
 
Ako mi je 4690k stabilan na 4.4Ghz sa 1.2v Adaptive, koliko mi mozete savetovati da podizem cache ratio? Moja ploca je asusova pa imam dve opcije minimum cache i max cache ratio. Koliko sam skontao dobro bi bilo da bude 1:1 ali to me ne zanima, ali recimo 40 ili 41 bi bilo ok. E sad ako postavim min=8 i max=40 , menjace se i voltaza kao i kod vcorea. Ovako ako drzim i minimum i max na 40 napon ce uvek biti isti cache multipiler na 40x.

Sta je bolje za stabilnost da oba budu na istom, ili moze da se zada min i max bez problema? Trenutno se oba nalaze na auto podesavanju i veci je napon u odnosu na vcore oko 1,22v auto cache core.
 
Ako mi je 4690k stabilan na 4.4Ghz sa 1.2v Adaptive, koliko mi mozete savetovati da podizem cache ratio? Moja ploca je asusova pa imam dve opcije minimum cache i max cache ratio. Koliko sam skontao dobro bi bilo da bude 1:1 ali to me ne zanima, ali recimo 40 ili 41 bi bilo ok. E sad ako postavim min=8 i max=40 , menjace se i voltaza kao i kod vcorea. Ovako ako drzim i minimum i max na 40 napon ce uvek biti isti cache multipiler na 40x.

Sta je bolje za stabilnost da oba budu na istom, ili moze da se zada min i max bez problema? Trenutno se oba nalaze na auto podesavanju i veci je napon u odnosu na vcore oko 1,22v auto cache core.

Mani se auto overkloka. Kad nađeš stabilan napon onda podesi tu voltažu i prebaci sa manual na adaptive. Isto uradi i min/max cache ratio - stavi na 1.150 v i min/max na 35. Ako baš hoćeš da čačkaš kreni da podižeš dokle ti stabilno radi. Ali ako si čitao ovu temu pažljivo video si da cpu cache OC donosi izuzetno mala poboljšanja u performansama.
 
@Stormbringer_NS

Pa da, tako sam i uradio. Nego mi je bilo samo za cache ratio, ali to sam vec postavio na x35 i necu da diram :)
 
Za min cshe stavi 8 a za max stavi 38, to ce da ide lagano, mozes da probas i sa 40, ako je nestabilno vrati na 38, posto to sigurno hoce.
 
Probao sinoć moj 4690k i stabilan iz prve na 4,4GHz uz napon 1.250. Probaću po postovima iznad, da vidim dokle ide.
 
Zavisi od primerka, ali ciljam da ce ici od 4,6 do 4,7Ghz sa 1,35V. Ako je solidan 4,7Ghz sa 1,3V je super :D
 
1.4V i 4.7GHz stabilno. :)
 
Mom je trebalo 1.35V za 4.7GHz, a držao sam ga na 4.5GHz sa 1.2V. Generalno, sve su to prosečni primerci.
 
Ja to drzim na 1,35V 4,4GHz, posto dobijam 100MHz za 0,06V vise tako da mi se ne isplati :d
 
Nazad
Vrh Dno