Ja mislim da grešite, ne razmišljaju o apgrejdu na stari način, nego je ovo ogromna promena koja skroz menja industriju ako se nastavi.
Imaćemo stalnu bazu korisnika, backward i "forward" kompatibilnost podrazumevano, igre koje kupiš na običnom ps4 će nastaviti da žive na ps4k i na nekom ps5 sutra.
Mnogo je to različit model.
Onda, kad izađe novi hardver, nije to više tektonska promena, pa da oni moraju da ulože 100 miliona u AAA igru, a baza korisnika nula, nego je baza uvek ogromna i biće sve veća.
U tom smislu je bolje za industriju, iako ima segmenata koji se neće svideti nama koji smo navikli na tradicionalni model.
Nema više one priče izvlačenja svakog delića snage baš iz tog i samo tog hardvera, ali neka cena mora da se plati.
A ipak je to konzolni ekosistem, neće se desiti bilo kakav loš trend koji bi učinio da stari hardver odjednom ne liči ni na šta, kao što je slučaj pc-u kad hardver prestane da bude dovoljno jak.
Ovo je ipak strogo kontrolisano, iako je sad trend da se sve pljune i da se samo priča kako su developeri *****i, lopovi i sve na tu temu.
Ovo je ogromna promena za Gaming industriju i potpuno je drugačije kad se ovako nešto dešava baš sa konzolama, koje diktiraju u kom će pravcu industrija uopšte da ide.
Teško je nekom ko na konzole gleda iz ugla pc korisnika da to shvati, a oni koji samo konzole koriste i ne misle o ovim stvarima.
Bice mnogo priče, a rezultat će biti da ko ima ps4, biće i dalje zadovoljan, jer nema ništa loše, a dalje se ide nekim novim putem, svi će to znati u budućnosti i onda će tržište vremenom da se oblikuje na neki novi način, videćemo kako.
Nije tako crno kako mnogi zvuče. A i meni se nije svidelo na prvu loptu, i sad mi je "strano", ali možda je došlo vreme za to.
Previše zaključujemo na osnovu onoga što je bilo do sada samo u konzolnoj priči , svim ostalim je dozvoljeno da budu dinamične.
Aj da vidimo i ovo, ako ljudi ne prihvate, propašće ideja i kraj.
Onda proizvođači više i ne moraju da se cimaju sa prodajom miliona u svakoj "generaciji", nego im je dovoljno da cela priča ide nekim tempom koji im odgovara, troškovi će verovatno biti manji, prodaja za veće cifre češća itd.
Videćemo...
I na kraju : ovo ne znači da morate da kupujete konzolu svake godine. Možete da je kupujete jednako često kao i do sad, osim možda u slučaju ove poslednje generacije koja je izuzetak i najduža ikada (baš zbog toga što je trebalo više vremena da se vrati uloženo, sve je poskupelo, sve je rizično itd).