Šta je novo?

Koliko poznajete Prijateljicu?

C=o=b=e

Poštovan
Učlanjen(a)
09.01.2016
Poena
70
jan9235.jpg

Slika skinuta sa http://retrospec.sgn.net/users/tomcat/yu/index.php Odlican sajt za retro exYu scenu

Nesto listah stare brojeve sveta komjutera i naleteh na ovaj test pa reko da podelim sa vama ako i vi zelite da se oprobate.

Ja se jedva provukoh. 24 poena od mogucih 30.

1a+, 2a-, 3c+, 4b+, 5b+, 6a+, 7c+, 8a-, 9b+, 10b+, 11a+, 12a-, 13a+, 14c+, 15b-, 16b+, 17a-, 18a+, 19b+, 20a+, 21c+, 22b+, 23b+, 24c+, 25a+, 26c-, 27c+, 28b+, 29b+, 30b+

U vreme kada je bilo aktuelno, ne puno, moja jedina mašina do 2004-te je bio C64! (čak ni PC, samo C64). Nažalost, nisam odrastao uz Amigu...

:shock::Klanjanje

Kako je to izgledalo koristiti komodor 2000te?

Pa, kad nemaš nešto jače, i on je bio dobar! :)

Odradio sam na njemu dosta zadataka što iz srednje škole, što sa fakulteta. Negde 2000-te sam se zaposlio i konačno imao novca da kupim jači računar, ali ne i mesta gde da ga držim, što se konačno razrešilo 2004-te. Do tada sam koristio PC na fakultetu/poslu, ali kod kuće samo C64. U to doba sam napravio i onaj kabl za povezivanje 1541 na paralelni port, od jednog prijatelja dobio na pozajmicu (veoma dugu pozajmicu, 3-4 godine!) 1541-II pa sam na poslu skidao igre i programe za C64 i to sve natenane isprobavao kod kuće... :)

:) Prosle godine sam i ja nabavio taj kabl. Veoma korisna stvar.
Koje si programe koristio na C64?

Čuveni Monitor 49152, nekoliko programa za pravljenje fontova (jedan moje izrade :) ), par asemblera, nekoliko packer-a/cruncher-a, Basic Compiler, Dir Master i slične, ... Uh, ma svašta... :)

U vreme kada je bilo aktuelno, ne puno, moja jedina mašina do 2004-te je bio C64! (čak ni PC, samo C64). Nažalost, nisam odrastao uz Amigu...

Iznenadio si me ovim, mlađi si nego što sam mislio. :)
Inače, imao sam i ja c64 sve do 1996-e, ali je malo pao u drugi plan, kad je moj najbolji prijatelj nabavio Amigu 1991-e i od tada se dosta igralo i na njoj.
Sledeće godine sam i ja uspeo da priuštim sebi svoju prvu Amigu 500, a onda 1994 sam je prodao i kupio A600 i prilično se pokajao.
Neke dobre igre nisu radile, a bez dodatnog Ram-a, ReloKick nije mogao da pusti igre koje traže 1Mb i sve me to dosta smorilo, pa sam i nju prodao i opet kupio A500, koju imam i dan danas.
Mada od 1997, za mene je krenula Playstation era i onda su svi računari ostali po strani, dok nisam počeo ozbiljnije da se zanimam retro scenom, nege od 2001-e na ovamo.

Da A600 je i meni za to vreme bila nepotrebno ulaganje komodora koje je mogao slobodno da preskoci kao i jos dosta toga... Ali danas je preslatka tako malecka i ima i ide i pcmciu sto u ono vreme retko da je kome nesto znacilo jer je su svi dodaci bili preskupi.

@zzarko
A od productivity softwera sam mislio jel si nesto koristio.

Ide bre Zarko... Pa kako... moro sam da ukucam onu tvoju liniju iz potpisa da vidim sta je :D kako bre tolki randomi da daju na kraju uvek istu vrednost.. kako si ga zamrsio svaka cast :)

Da A600 je i meni za to vreme bila nepotrebno ulaganje komodora koje je mogao slobodno da preskoci kao i jos dosta toga... Ali danas je preslatka tako malecka i ima i ide i pcmciu sto u ono vreme retko da je kome nesto znacilo jer je su svi dodaci bili preskupi.
Iz sličnih razloga mi se jako sviđa Atari 520ST (verzija bez flopija) - relativno mali i sa džojstik portovima sa strane...

@zzarko
A od productivity softwera sam mislio jel si nesto koristio.
Ako misliš na tekst editore i slično, uglavnom nisam jer nisam imao na čemu da štampam. Jedina eventualna vrsta takvog softvera koju sam intenzivno koristio je bio moj katalog programa i igara, gde sam lako mogao da lociram gde mi se nalazi koja igra na 60 i kusur kaseta koje sam imao... Inicijalno započet u BASIC-u, relativno brzo je prebačen na asembler sa kompresijom znakova na 5 bita jer drugačije nisam znao kako da sve da strpam u 64K... A morao je biti jedan program jer sam disketnu jedinicu imao uglavnom na kratko, kada uzajmim od nekoga.

Ide bre Zarko... Pa kako... moro sam da ukucam onu tvoju liniju iz potpisa da vidim sta je :D kako bre tolki randomi da daju na kraju uvek istu vrednost.. kako si ga zamrsio svaka cast :)
Stvar je u tome što RND ne daje slučajne, nego pseudoslučajne brojeve, odnosno kad mu zadaš inicijalnu vrednost, uvek izbacuje istu sekvencu brojeva. Napraviš program koji pretražuje sekvence i to je manje-više to. Sama ideja nije moja, ali ova konkretna realizacija jeste :)

Ja se jedva provukoh. 24 poena od mogucih 30.
Ti si odličan, ja jedva 13, i to sam neka nasumice pogodio, a neka znao samo zato što sam u skorije vreme gledao neke klipove o Amigi sa youtube.
Da sam radio test pre nekih godinu-dve, ne znam da li bih 5 tačnih nakalemio.

Imao je Commodore i gluplje odluke. Čini mi se da sam negde video da su nakon C64 izdali komp koji je slabiji od C64, ali je isto, ili skuplje koštao. Da l' je to Commodore 16, ili onaj +4... ne mogu da se setim... znam samo da sam viđao da to ljudi pominju.
Ali da... izdati A600 92. god. je bio potpuni fail. Ajd' da su je izdali '88, pa i nekako.
Tragično propade onoliki Commodore zbog jedne tužbe, a još tragičnije, što kažu ljudi, da nije propao 94-te, propali bi 95-te, jer su vodili katastrofa marketing.
Mada, da je CD32 napravio bum ko Playstation malko kasnije.. ko zna šta bi bilo.

^ da, komodor je uglavnom imao glupe odluke od kojih su neke gluplje :) verovatno taj +4 kog su zvali i -60 :) tako da su morali pre ili kasnije da propadnu svakako. Ne bi CD32 uspeo to, mozda da je imao 030, fast, i AAA chipset :)

@zzarko
Aaa da, sad si me podsetio za te pseudorandom brojeve... super fora.

ne bi ga trebalo shvatiti suvise ozbiljno.
a PC u teoriji moze i sa diskete, mislim da (bar sad) ima ColibriOS ili tako nesto, ranije si imao DOS i sl.

Doobar. Odusevio sam se recenicom koju cesto koristim "Windows95 is like the Amiga in 85" ali bez nastavka! :)
70.6% Amiga pure

Uvek me fasciniralo kako je nekima mana to što Amiga može da šljaka i sa disketama, i sa HD-a, a PC-u je prednost to što može da šljaka jedino na HD-u.
Откуд ово? РС је некад давно и радио само на дискетама па су се појавили хардови па је после ишло даље. Ако нађеш оперативни систем који стаје на дискету, онда ће и комп да ради. Једино што ће да буде нешто друго у односу на оно на шта смо навикли али је овде кул да се буде ретро па не би сметало.

E pa nisam to znao.
Moje iskustvo se uglavnom bazira na 286, 386 i 486, kada su rasprave sa ortacima bile vođene na tom nivou, i kada su oni upravo potezali argument da je bolje kad kompjuter šljaka na jednom medijumu, a ne na dva.

Па баш су у то време и биле актуелне дискете и рад на њима. Данас више не стављају флопије нити плоче имају контролере за њих из практичних разлога. Први комп на коме сам радио (у фирми, дуго нисам куповао за по кући јер сам то имао на послу) је имао два флопија (по 360к) без харда. Углавном на једној дискети ОС а на другој подаци. А онда су кренули хардови, па сам тако добио комп са чак 2 харда по 5МВ. ;)

1a+
2a- (ja bih rekao netacan odgovor u SK> b "graficka radna stanica")
3c+
4b+
5b+
6a+
7c+
8b+
9b+
10b+
11a+
12c+
13a+
14c+
15a+
16b+
17a-
18a+
19b+
20c-
21c+
22b+
23b+
24c+
25b-
26c-
27c+
28b+
29b+
30b+
---
25/30 - nije lose buduci da smo Amigu 500 kupili tek ~1993. i da smo je rabili uglavnom za: Skid Marks, Hired Guns, ATR... :D

Ooo svaka cast! E da, i ja isto za drugo pitanje mislim da je pogresan odgovor u SK.

Pitanje je lose formulisano....

The Lorraine prototype is the product of a Californian startup called Hi-Toro. The motherboard, named after the company president's wife, would later become known as 'Zorro', the 'Amiga' (1985 - 1987), and the 'Amiga 1000' (1987+). The official name for the final product would have been the 'Amiga PC'. Hi-Torro's original aim was to design a next generation games machine - an evolution of Jay Miners' previous machine, the Atari VCS - but when the games market collapsed in 1983 the Hi-Torro team developed the console into a full computer.

Odgovor je A i B ;)

Па баш су у то време и биле актуелне дискете и рад на њима. Данас више не стављају флопије нити плоче имају контролере за њих из практичних разлога. Први комп на коме сам радио (у фирми, дуго нисам куповао за по кући јер сам то имао на послу) је имао два флопија (по 360к) без харда. Углавном на једној дискети ОС а на другој подаци. А онда су кренули хардови, па сам тако добио комп са чак 2 харда по 5МВ. ;)

Pa kažem ti, sve se ja slažem sa tobom, u pravu si, ali nisam ja potezao taj argument, nego ljudi koji su imali PC. :)
Kad gledaš tako, i boot disketa je neka vrsta sistema, čim ti dozvoljava da imaš interakciju sa kompjuterom. Ali koliko je bilo udobno tako raditi na PC-u u poređenju sa Amigom? Ja mislim: kao bog i šeširdžija. Uzgred, ja se ne sećam da sam video ijedan 286 bez HD-a (ne kažem da ih nije bilo), a kamoli 386, 486...
Sumnjam da je na 286 mogla da se ubaci disketa, i da poteraš program poput Skale, Deluxe Paint-a, Real 3D-a...
Tako da, Amiga wins.

Malo se zanemaruje cinjenica da je veliki deo amiga OS-a sadrzan u samom kickstart romu. Npr u 3.0 mis radi kada se udje u kick meni da podesis priorite boot uredjaja , iskljucite cpu kes i slicno. Butabilne diskete ste mogli praviti sami namenski za pojedine programe koji vam trebaju samo natrpate potrebne libraryi device fajlove i ponesto u C direktorijumu. Naravno prikljucivanjem hdd-a komocija upotrebe amige raste za red velicine. Licno kada sam dodao hdd na svoju 1200 osecao sam se kao da sam dodao jos ram memorije. Kasnije dodavanje turbo kartice 030 i 8mb ram nije me toliko prodrmalo.

Malo se zanemaruje cinjenica da je veliki deo amiga OS-a sadrzan u samom kickstart romu. Npr u 3.0 mis radi kada se udje u kick meni da podesis priorite boot uredjaja , iskljucite cpu kes i slicno.

...kao EFI na PrCu 2016. godine! :d :p

pre neki dan sam uzeo da uradim update BIOSa na GigaByte ploci iz neke 2005-6.: stavim USB tastaturu, udjem u BIOS sve ok. Udjem u utility za flashovanje BIOS i da izaberim opciju "restore BIOS" kursor nece da se pomeri!
Da ... morao sam da nadjem PS/2 tastaturu jer govn0 od flash utilityja ne radi sa USB tastaturom...

SVAKA CAST PrC luserima koji su od samog pocetka navikli na ovakve gluposti i kojima je ovo normalno!

tek sad sam shvatam zbog cega me ovakve gluposti izbace iz takta i zbog cega sam uvek crna ovca: JER NISAM NAVIKAO NA OVAKVE NEBULOZE (tj. nisam odrstao uz iste)! Neko ko koristi PC od starta ili nije nista drugo koristio - njemu je to perfektno normalno stanje stvari!

Butabilne diskete ste mogli praviti sami namenski za pojedine programe koji vam trebaju samo natrpate potrebne libraryi device fajlove i ponesto u C direktorijumu. Naravno prikljucivanjem hdd-a komocija upotrebe amige raste za red velicine. Licno kada sam dodao hdd na svoju 1200 osecao sam se kao da sam dodao jos ram memorije. Kasnije dodavanje turbo kartice 030 i 8mb ram nije me toliko prodrmalo.
4MB RAMa i rezidentan ram disk na STu = perfektna komocija u radu (programi su mogli da se pakuju sa nekim pakerom tako da je moglo da stane sijaset programa na floppy tj. u RAM disk a pride retko koji program je zahtevao vise od 1MB za rad)!

Kod atarija je i ctav tos u rom-u pa verujem da je upotreba uz diskete jos jednostavnija. Kompresija u letu je radjena i na amigi u pocetku power packerom pa je bilo pravljenja disleta sa WB-om gde je sve kompresovano sem nuznih fajlova koji su trebali da omoguce raspakivanje svih ostalih fajlova, Sve zarad trpanja sto vise programa na disketu . Secam se da je drugar imao problem da sve to raspakuje posle na hdd posto je dekompresija trajala duze od ucitavanja sa hdd-a. Kasnije se pojavila gomila packera za kompresiju/dekompresiju i secam se da je medju poslednjma bio neki koje je mogao da koristi gomilu tih librariya od drugih pakera. Imam ve to bekapovano po diskovima :) cuvam kao hrcak ,jos da nabavim ponovo jednu a1200 ili mozda proradi to sve s majstinim vampirom .

Kad gledaš tako, i boot disketa je neka vrsta sistema, čim ti dozvoljava da imaš interakciju sa kompjuterom. Ali koliko je bilo udobno tako raditi na PC-u u poređenju sa Amigom? Ja mislim: kao bog i šeširdžija. Uzgred, ja se ne sećam da sam video ijedan 286 bez HD-a (ne kažem da ih nije bilo), a kamoli 386, 486...
Sumnjam da je na 286 mogla da se ubaci disketa, i da poteraš program poput Skale, Deluxe Paint-a, Real 3D-a...
Tako da, Amiga wins.
Не разумем идеју, ако не постоји хард тј још се није ни кренуло са коришћењем, онда и не постоје програми који не могу да се покрену са дискета. Ако је хард у употреби, програми се праве да буду покретани са харда и онда је бесмислено и покушавати такве мазохистичке варијанте. Шта, да данас тражимо програме који ће да се покрећу са флопија и на комповима који имају 2МВ рама?
Као када би рекао да је Спачек закон јер може да се пали на курблу што нови Ситроени не могу (ваљда не могу, мада ме од њих не би чудило да и даље може) па тако и РС (који има хард и програме који се са њега покрећу) је изгубио зато што не може да се покрене велики програм са флопија.
Da ... morao sam da nadjem PS/2 tastaturu jer govn0 od flash utilityja ne radi sa USB tastaturom...

SVAKA CAST PrC luserima koji su od samog pocetka navikli na ovakve gluposti i kojima je ovo normalno!
Претпостављам да би Пријатељица ладно радила са USB тастатуром. Мада нисам сигуран да би неки 386 могао да користи рецимо флешку од 32GB па би и он био лош као пример.

Мада и даље не разумем ово ретро одушевљавање, мислим, волим и ја старо али ме уопште не занимају пегле на жар, парне локомотиве, црно бели телевизори, 286/386/... компови, дискете од 180кВ и слични некадашњи технички изуми. Очекујем да ускоро крене одушевљавање VHS касетама и бушеним картицама.

Kriviš Kovačev hejt ;)

USB neće raditi bez drajvera. Negde drajver mora da postoji, da li u adapteru koji će prevesti tastaturu na PS/2 ili Amiga/Atari kbd port ili u BIOSu pa koristiti USB port kao takav.

Не разумем идеју, ако не постоји хард тј још се није ни кренуло са коришћењем, онда и не постоје програми који не могу да се покрену са дискета. Ако је хард у употреби, програми се праве да буду покретани са харда и онда је бесмислено и покушавати такве мазохистичке варијанте. Шта, да данас тражимо програме који ће да се покрећу са флопија и на комповима који имају 2МВ рама?

Ne pričamo za danas, nego za tada.
Ideja je da si tada imao dve mašine. Jednu u kojoj je bilo mazohistički pokušavati pokretati programe sa flopija, i drugoj, u kojoj nije.

Поменуо сам и то време. Ако хардови нису били у оптицају, сви програми су могли да се покрену са дискета. Ако су хардови већ почели да се користе, само мазохиста би размишљао о покретању тих програма са дискете ако може са харда. Хардови су се појавили много пре 286, било их је на комповима са првим х86 процесорима мада су били мали али сасвим употребљиви за програме из тог времена. А тада нису постојали превише графички захтевни или озбиљни програми. Ако се добро сећам, на тим комповима са два флопија сам покретао ... хм, лотус 123 и вентуру, па штампао на ласеру. Било је чудо.
Музика и графика тада нису били актуелни, углавном озбиљни послови.

Претпостављам да би Пријатељица ладно радила са USB тастатуром. Мада нисам сигуран да би неки 386 могао да користи рецимо флешку од 32GB па би и он био лош као пример.
Da je prijateljica pozivela, sigurno joj se ne bi desilo da u 2006., godini kada svi uveliko čak i na PCju koriste USB periferije (to je 7 godina od kako je Mac izbacio SVE legacy portove i ostavio samo USB) ti dodjes u situaciju da treba da trazis PS/2 tastaturu.

tebi je ovo normalno, jel da?

Мада и даље не разумем ово ретро одушевљавање, мислим, волим и ја старо али ме уопште не занимају пегле на жар, парне локомотиве, црно бели телевизори, 286/386/... компови, дискете од 180кВ и слични некадашњи технички изуми.
šetaj dalje.
ne znam šta bih ti drugo rekao
jer ne mogu ni da naslutim šta tražiš ovde.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno