Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Zna li neko da li u Smederevu ima igde postavljen neki isturen stepen? Zivim u kuci, zelim vdsl 50/2 ali posto sam na oko 1000m od centrale dzaba. Trenutno imam do 10/1 mb/s adsl, realno dobijam 7,70/0,85 mb/s i iptv.

Ja sam iz Smedereva i imam super box isturena centrala mi je na 200m, znam gde je isturena centrala u mom kraju ne znam za ostale delove grada. Iz kog si ti kraja?

Da li su ta mesta ikako obezbeđena ili može svako tu neometano da priđe, otvori i radi šta želi?

Vidis po slici svrlja ko gde stigne. Kad pocnu i kablove da seku za preprodaju onda ce biti veselo
Ma nema tu nekih posebnih silnih kablova, u principu ima kablova koliko i u obicnom izvodu plus opticki koji ide do njega!
Taj koji ce da sece kablove nece se ama bas nista ovajditi, vec ce samo steta po korisnike biti velika zato sto dok dodju i nastave kablove trebace im nekoliko dana!

Poceli su i to da rade :( Neki toliko mrze kada nesto ima epitet "drzavno" pored njega, da su poceli i stetu da prave samo. (cini mi se da je ispod nekog nadvoznjaka bio slucaj, ogromna steta, ali nista sto se moze preprodati bukvalno)

Nalazim se u ul. Dr.Jovan Cvijic, kuca je u pitanju. Ti u kom delu Smedereva zivis?

Ja sam u ulici Ive Andrica na Lestaru a ovo se nalazi u ulici iznad moje u ulici Tanaska Rajica. Ti si covece u centru grada mora da imas negde isturenu centralu u blizini. Pozovi call centar i neka ti oni kazu na koliko ti je centrala ili idi do mts poslovnice.

Da li su ta mesta ikako obezbeđena ili može svako tu neometano da priđe, otvori i radi šta želi?

Nisu obezbedjena kao i sto se vidi na slici, sad dal mogu da otvore mogu ako ga razvale. Sve je to zakljucano a kakvih .diota ima ne bi me cudilo da razvale jedan dan. Nadam se da nece.

Mislio sam prvenstveno da li može na neki način da se zloupotrebi, ako je tu centrala za dosta korisnika? To što će da razvale, popraviće se.

Ja sam u ulici Ive Andrica na Lestaru a ovo se nalazi u ulici iznad moje u ulici Tanaska Rajica. Ti si covece u centru grada mora da imas negde isturenu centralu u blizini. Pozovi call centar i neka ti oni kazu na koliko ti je centrala ili idi do mts poslovnice.

Zvao call centar i isao u poslovnicu, reli su mi isto da sam udaljen oko 1000m od centrale, nemam uslova za vdsl 50/2mb,s, za 20/2mb,s nisam ni pitao, verovatno bi moglo? Takodje modem mi isto kaze oko 1000m da sam udaljen. Pitao i radnika Telekoma, kaze nema isturen stepen do tebe vec si direktno na postu vezan :) Hvala na odgovoru, pozdrav.

Pozdrav svima, dobio sam zte moden i 1i 4 uticnicu mogu da koristim za internet. Da li moze negde u podesavanjima da se promeni i za 2 i 3 uticnicu da koristim za lan

Послато са Lenovo K50a40 уз помоћ Тапатока

Hvala, koristio sam pretrazivac i nisam nasao.

Послато са Lenovo K50a40 уз помоћ Тапатока

Uveo sam danas VDSL pa me interesuje da li su mi dobri parametri?
Ja se bas nerazumem u to pa ako neko zna da mi kaze.
Unapred hvala.telekom adsl.jpg

Moze li neko sa Starog grada / BGD da napise iskustvo sa VDSL2+? Planiramo za firmu da uvedemo backup usranom SBB-u pa me zanima kakva je situacija iz prve ruke sto se tice stabilnosti pre svega a i mogucnosti za vece brzine. Knez Mihailova prakticno.

Imas dosta CRC greski, moguce da ti je parica negde fizicki ostecena, deformisana. Mada ostali parametri su u redu.

Moze li neko sa Starog grada / BGD da napise iskustvo sa VDSL2+? Planiramo za firmu da uvedemo backup usranom SBB-u pa me zanima kakva je situacija iz prve ruke sto se tice stabilnosti pre svega a i mogucnosti za vece brzine. Knez Mihailova prakticno.

Knez je malo dalje od onoga sto sam siguran da podrzava VDSL, ali posto ima firmi puno, verovatno je moguc.
Donji Dorcol i deo Gornjeg za koji znam ko ima VDSL, niko nije imao problema. (ne racunam to sto DNS nekada ne radi, kod nas je prosto neophodno za bilo kog providera da se bace Google DNS)
Ja sam na 2 lokacije ovde imao, odlican na obe. Samo jednom je bilo prekida, i to zbog nekih radova u sred noci. (bilo je i nesto pri samom pocetku, bas, ali to su se uhodavali, pa zaboravili da urade bitflip za VDSL, nego ostao na ADSL :D)

Ali Knez je ipak daleko od nas kada je u pitanju IS, pa je pitanje kako gore radi.

Hvala alfa!
Sto se kaze nije valjda da su Kneza zaboravili :)
Ako je moguca optika ovde nadam se da je i VDSL2+.

P.S. Za DNS se podrazumeva OpenDNS :)

Poslednja izmena:
Imate optiku Telekoma u Knezu?

Ako TS ima optiku, valjda ima i VDSL :)
A i linija ce biti dobra.
Za SjBB znam da ima ali smizle ne daju Fiber pakete ovde :)

Daju ali prave fiber pakete ;)
Najsmesniji je cenovnik za prave fiber pakete....

Kod mene na poslu radi super. Knez.

Јесте да постоји али ми никад није било јасно зашто се FTTB рачуна као оптика. Наравно, није исто када до зграде дође оптички кабл па се то подели по згради или да на оптичко чвориште стигне сигнал и дели по околини ... ипак, у мом крају је број корисника који су закачени на оптичко чвориште у згради до моје сигурно мањи него број станова у некој већој згради.

СББ оптика је била смешна, за мало већи upload се плаћа мало више, практично неки бустер и скоро да је ту оптика минимално у причи. Ем једва разлике у брзини ем FTTB.

Кад мало размислим и погледам нови СББ сајт, оптика се више нигде не помиње или не могу на први поглед да је приметим. ТТ нестаје па престаје и потреба да се оптика нуди. Ово што се у мом крају и још по неким нуди им је вероватно занемарљиво и не осећају то као конкуренцију. Мени одговара. ;)

Kod mene na poslu radi super. Knez.

Super. Hvala na info! Valjda ce moci 100/2 makar :p

Ako TS ima optiku, valjda ima i VDSL :)
A i linija ce biti dobra.
Za SjBB znam da ima ali smizle ne daju Fiber pakete ovde :)
Daju, za pravna lica. Zoves i pitas 'svog menadzera'.

Kao i ostatak "ponuda" za optiku pretpostavljam ;)
Upravo. Ali najbrutalniji je TS. Ubedljivo.

Јесте да постоји али ми никад није било јасно зашто се FTTB рачуна као оптика. Наравно, није исто када до зграде дође оптички кабл па се то подели по згради или да на оптичко чвориште стигне сигнал и дели по околини ... ипак, у мом крају је број корисника који су закачени на оптичко чвориште у згради до моје сигурно мањи него број станова у некој већој згради.

СББ оптика је била смешна, за мало већи upload се плаћа мало више, практично неки бустер и скоро да је ту оптика минимално у причи. Ем једва разлике у брзини ем FTTB.

Кад мало размислим и погледам нови СББ сајт, оптика се више нигде не помиње или не могу на први поглед да је приметим. ТТ нестаје па престаје и потреба да се оптика нуди. Ово што се у мом крају и још по неким нуди им је вероватно занемарљиво и не осећају то као конкуренцију. Мени одговара. ;)
Pa, u pravu si FTTB ne bi trebalo da ima tako nenormalne cene, ali tehnicki gledano od cvorista u zgradi mozes da dovuces Ethernet kabl, koji gura 100 Mbit/s (da ne idemo na 1Gbps). Toliki sinhroni protok ce ti naplatiti po ceni optike.... samo je stvar tehnike dovodjenja do same lokacije korisnika.

Za SjBB sam mislio na Fiber pakete, koje nude za fizicka lica u drugim delovima grada (iako ih mogu fizicki ovde ponuditi - ali NECE namerno).

Maki, da li si trazio VDSL/SuperBox sada?

То су нудили када се појавио ТТ и кренуо ... па стао. Онда стао и СББ. Као што сам написао, СББ више и нема оптику у понуди ни пакета ни обичног интернета, једино се помиње међу ценовницима.

Sve je to dogovor. Kada bi Rusima prodali telekom, tek onda bi dobili brz i jeftin internet u Srbij (pretpostavjam najbolji na Balkanu). Po svim malo vecim gradovima (mala neka zemlja) imaju 100/100mbit u ponudi za smesne pare (do 11e) i bez ugovornih obaveza. A u Moskvi optika u stan gpon 500/500mbit 25-30e. Pa ne treba im mnogo ni da ulazu kod nas - dovoljno staru opremu iz Moskve da prebace ovamo, samo kablove da kupe i postave. Ali telekom nedaju Rusima zbog EU, a mozda i SBB. 100% nastao bi monopol, ali ne verujem da bi Rusi stavili vece cene od sadasnjih, jer i ove su i te kako solidne za njih. Telekom i bez Rusa moze povecati brzine i spustiti cene, ali eto.. koriste ga za pljacku naroda radi otplate kredita. I sve jedno kad tad ce ga prodati pod pritiskom EU.

Vrh Dno