Šta je novo?

Lenovo Z51-70 particije

Spahija

Slavan
Učlanjen(a)
09.08.2008
Poena
320
- i3 5005U
- Integrisana graficka
- 4GB RAM
- 500GB SSHD

U pitanju je model bez OS-a.

Pri prvom paljenju, a pre same instalacije Windowsa 7 vidim da postoji System (FAT32) particija od 1GB (ne system reserved koju win sam napravi) skoro potpuno prazna dok je ostatak diska Unallocated. Sta je ta particija?

Ja imam taj laptop, ali se ne sećam te particije (možda je na njoj instaliran onaj FreeDOS).

U svakom slučaju, ja sam sve to "pregazio", i napravio dve particije (plus sam Win7 napravi neku svoju malu particiju bez slovne oznake).

Vredi napomenuti da u ovom slucaju Win ne pravi system reserved particiju i da je ova takodje bez oznake. Razumeo bih da je u pitanju neka recovery particija (mada bi to svakako trebalo da je skriveno), ali s obzirom da nema OS bilo mi je cudno da postoji. Ne bih da obrisem nesto sto ne bi trebalo da obrisem :)

Nema recovery particije, jer nema šta da se rekoveriše ;)

A drajveri postoje za Win 7/8/10, samo je malo glupavo urađeno:
- ode se na ovaj tvoj link
- malo se skroluje na dole, pa se u polju Operating System izabere "Pick an OS"
- nakon toga se biraju drajveri za pojedinačne komponente u polju "Component".

Kod mene Win7 HP 64-bit radi bez ikakvih problema (samo bih ipak voleo da ekran nije FullHD, već da je HD Ready).

Poslednja izmena:
Gresis GPT UEFI instalacija Windows 8.1 ili 10 pravi jednu FAT32 partticiju:

Capture1.PNG

Sta Pick a OS , pa samo Windows 8.1 ima da se bira?

1. Gresis GPT UEFI instalacija Windows 8.1 ili 10 pravi jednu FAT32 partticiju:

2. Sta Pick a OS , pa samo Windows 8.1 ima da se bira?

1. Spahija u prvom postu kaže:
"Pri prvom paljenju, a pre same instalacije Windowsa 7 vidim da postoji System (FAT32) particija od 1GB (ne system reserved koju win sam napravi) skoro potpuno prazna dok je ostatak diska Unallocated. Sta je ta particija?"

Dakle, nije bitno šta bilo koji WIN radi prilikom instalacije, pošto ta particija postoji PRE instalacije bilo kog Win-a. Pretpostavljam da je u pitanju particija na kojoj je instaliran FreeDOS, tako da sme slobodno da je izbriše.

2. Upravo kao što sam rekao i kao što se vidi na skrinšotu ;) Verovatno su nešto zabrljali na sajtu, pa u padajućem meniju postoji samo Win8.1, ali kad se "izabere" opcija Pick an OS, dobija se mogućnost downloada drajvera za sve verzije Win-a (7/8/10).

1. Spahija u prvom postu kaže:
"Pri prvom paljenju, a pre same instalacije Windowsa 7 vidim da postoji System (FAT32) particija od 1GB (ne system reserved koju win sam napravi) skoro potpuno prazna dok je ostatak diska Unallocated. Sta je ta particija?"

Dakle, nije bitno šta bilo koji WIN radi prilikom instalacije, pošto ta particija postoji PRE instalacije bilo kog Win-a. Pretpostavljam da je u pitanju particija na kojoj je instaliran FreeDOS, tako da sme slobodno da je izbriše.

2. Upravo kao što sam rekao i kao što se vidi na skrinšotu ;) Verovatno su nešto zabrljali na sajtu, pa u padajućem meniju postoji samo Win8.1, ali kad se "izabere" opcija Pick an OS, dobija se mogućnost downloada drajvera za sve verzije Win-a (7/8/10).

Upravo tako. Potvrdjujem da je bila u pitanju FreeDOS particija, a i da postoje drajveri. Hvala svima na odgovorima.

Vrh Dno