Koliko se secam, standard "primereni rok" je i uveden da ne bi morali da napisu precizno koliko je dana, vec da to ostave sudu za ocenu u svakom pojedinacnom slucaju, ali kao sto se i moglo videti, moje secanje po pitanju ovoga nije nimalo sveze.
Inace, bez obzira na to sto pise u zakonu, veliko je pitanje kako prodavci reaguju u praksi, i kolika je tvoja spremnost da isteras svoja prava.
Evo ovo npr. meni nije bas ni najjasnije:
U clanu 52 pise:
Ako se nesaobraznost pojavi u roku od šest meseci od dana prelaska rizika na potrošača, potrošač ima pravo da bira između zahteva da se nesaobraznost otkloni zamenom, odgovarajućim umanjenjem cene ili da izjavi da raskida ugovor.
Ako se nesaobraznost pojavi u roku od šest meseci od dana prelaska rizika na potrošača, otklanjanje nesaobraznosti moguće je opravkom uz izričitu saglasnost potrošača.
Zasto su naglasavali ovo da je u prvih 6 meseci moguce popraviti uz izricitu saglasnost potrosaca, i da li to znaci da bi neko imao pravo da to tumaci tako da kada istekne 6 meseci vise nije neophodna izricita saglasnost?! Mislim, oni su to kao dodali jer ovde u mogucnostima za izbor nacina resavanja u prvih 6m nije ni navedena opravka, ali meni to izgleda vrlo pipavo, mozda i zlonamerno, ili kako vec da kazem. Da su bar napisali da je moguca na izricit zahtev potrosaca, pa ajde, ali sta je ovo koj moj. Fora im je verovatno da kao, ako se potrosac ne seti sam da trazi opravku, prodavac to moze da mu ponudi, i on kao da izricitu saglasnost. A da je izricit zahtev, onda bi potrosac sam bez da mu prodavac to i pomene morao da trazi bas opravku. Sve u svemu, rekao bih da ovo suvisno, i da samo zamucuje situaciju, i iako bi po svakom dobronamernom tumacenju bilo logicno da ako si izricito trazio jedan nacin resavanja, to iskljucuje bilo kakvu mogucnost prodavca da on tumaci sta on hoce.
Samo hocu da kazem da ovo ostavlja mogucnost da se neko pravi lud, jer ko to pa i ide na sud za jednu komponentu.
Ali ok, mrzi me da citam ostatak, moguce da se negde krije odgovor.
U svakom slucaju, ocigledno da se Razbojnik vise bavio ovim nego ja (ja jesam davno malo prelistao, ali to je sve), pa sacekaj njega da odgovori.