Šta je novo?

Novi HTPC? Raspberry Pi

koristi li neko vnc na OpenELEC ili Xbian-u? ne uspevam nikako da ga konfigurisem. kada izvadim HDMI kabl, funkcionise perfektno. kako ga ustekam u TV krecu problemi tj. na klijentskoj strani dobijam samo crn ekran. mis i tastatura se i dalje uredno forvarduju na serversku stranu. od OpenELEC-a sam odustao noseci se mislju da cu uspeti da resim problem sa Xbian-om al' me docekalo isto neprijatno iznenadjenje. Krene da butuje i kad podigne mrezni interface, vec moze da se ostvari veza vnc-om. prikazuje sliku dok menja splash ekrane al cim stigne do tacke da pokrene kodi, streaming videa prestaje i dobija se samo crn ekran. restart vns servisa nema nikakvog efekta. pokusao sam da deinstaliram postojeci vnc kako bi eventualno podigao tightvncserver al' iz nekog razloga ne uspevam to da uradim.

klijent je tightvnc na Win7
TV je Samsung, FHD

nesto sam siguran da je problem ili negde u kodi-ju ili u podesavanju vnc servera al' nema ideju gde i sta da menjam. ubacivao sam "hdmi_mode=4" u config.txt al' ne primecujem nikakav efekat te radnje

Ja sam nesto malo koristio vnc server na offfic. raspbianu, radi sve perfektno, klijent tightvnc sa win 8.1.

Da vaskrsnem temu, čime kontrolišete HTPi? Ako mogu malo detaljniji odgovori:Koji OS, koji je tip kontrolera, način povezivanja (RF, Ir, BT, kabl), evenutalni problemi u radu, udobnost za različite operacije, itd.

Planiram da kupim Rasberry PI2 na ModyMyPI (cena na sajtu je 34,17eur). Zanima me sta je najbolja solucija za dostavu od iskusnijih clanova?

I imam jos jedno pitanje a vezano za konverziju, tamo imam opciju da PayPal vrsi koverziju il Viza. Šta mi preporučujete?
Hvala unapred.

Poslednja izmena od urednika:
Da vaskrsnem temu, čime kontrolišete HTPi? Ako mogu malo detaljniji odgovori:Koji OS, koji je tip kontrolera, način povezivanja (RF, Ir, BT, kabl), evenutalni problemi u radu, udobnost za različite operacije, itd.

Raspbery Pi 2, OpenELEC, infracrveni daljinski od LG 42K450 na koji je RPi povezan, preko CEC. Ako unosim neki tekst, onda preko Android app Kore (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.syncedsynapse.kore2).
Ponekad se desi da treba minut da daljinski proradi u OpenELEC, nekad ne radi nikako, pa ide reset OpenELEC. Bezicni Logitech komplet mis i tastatura radi bez problema u tom slucaju.

Takodje CEC, daljinac od Panasonic plazme radi besprekorno, ako te zeza proveri opcije za CEC ili u konfiguraciji RPi-ja, recimo meni dodatni tasteri za Play, pause i sl. na daljincu rade lepo posle restarta tek kad sam uključio "Disable CEC initial active source"...
Takodje, zaboravi na Kore koja nije loša aplikacija, ali je Yatse jede za doručak, jednostavno najbolja remote app za Kodi...

Jel neko pravio MAME emulator. Kakva je prica sa joystick-ima?

2 dEXE:
U tim situacijama ne reaguje nikako na daljinski. Hvala za predlog svakako, provericu kako je to podesno. Probao sam Yatse, ali svaka naprednija opcija je in app purchase. Dobro je dodavanje pojedinacnih kodi funkcija u Favorites, mada nisam skontao kako da dodam "Download Subtitles", posto to najcesce koristim.

2 dusko_m:
Ova ekipa je napravila MAME, pogledaj kod njih. http://mamedev.org/
Ja sam zakacio dzojstik sa UPCB i radio je u paketu emulatora, ali je jako neintutivano reseno namestanje kontrola i nisam uspeo da namestim kontrole kako sam zeleo. Ne mogu da se setim sad s kojim emulatorima sam probao. Pokretao sam preko nekog plugina iz OpenELEC.

2 dEXE:
U tim situacijama ne reaguje nikako na daljinski. Hvala za predlog svakako, provericu kako je to podesno. Probao sam Yatse, ali svaka naprednija opcija je in app purchase. Dobro je dodavanje pojedinacnih kodi funkcija u Favorites, mada nisam skontao kako da dodam "Download Subtitles", posto to najcesce koristim.

Budi siguran da gledaš pravu opciju, ta nije u podešavanjima za CEC već u OpenELEC RPi Config addonu, ili možeš ručno da upises u config fajl...
Da, yatse se plaća za naprednije opcije ali vredi i mislim da nije preskupo za nešto što ćeš često koristiti...
Za dl titlova koristim opciju u samom Kodiju (addon AutoSubs), da ako nema titla uz fajl on krene sam da ga skida tj. pretražuje titlove i podnapise, to je mislim najprakticnije...

Jedno pitanje. Mislio sam da napravim neki media centar/htpc sa pi 2, pa me zanima posto cu da povezem eksterni hard na pi 2, kolika kartica mi je dovoljna za sam sistem, i jel dobra npr. Kingston 16GB Class10, ne znam tacnu oznaku, ali ona klasicna sto ima da se kupi po radnjama? Cuo sam da treba sto brza kartica, pa ne znam jel ova dovoljno brza.

mSD slot u RPi je klasa 10. 8GB je i previše za neki OSMC ili drugi media player OS.

Neki predlog za elegantno resenje napajanja eksternog 2.5" HDD? Imam dva eksterna 2.5" diska, i pored "fixa" za maximalnu struju na USB portovima, nema dovoljno struje za HD (klikcu)

Usb hub, nema ti druge.

Neki predlog za elegantno resenje napajanja eksternog 2.5" HDD? Imam dva eksterna 2.5" diska, i pored "fixa" za maximalnu struju na USB portovima, nema dovoljno struje za HD (klikcu)

Da li si siguran da ti je napajanje dovoljno dobro?

Meni je hdd kliktao dok nisam zamenio usb kabel tako da probaj i to. Adapter je 2A od galaxy tab i sa 15cm kablom radi bez problema.

E samo ne znam da li bi punjač za ipad pustio max struju. Jer raspberry nema izvedene data linije, na njemu najbolje rade "glupi" punjači.

Jel kupovao neko WiFi dongle za RP2 sa Alija, neki jeftiniji, a da provereno radi? Ja sam kupio neki preko KP i vidi ga Pi, vidi i moju kucnu mrezu, ali brljavi nonstop nesto, cak i puca sistem, nece uopste da se konektuje, cas vidi mrezu, cas ne vidi. Cenim da nije kompatibilan.

Jel kupovao neko WiFi dongle za RP2 sa Alija, neki jeftiniji, a da provereno radi? Ja sam kupio neki preko KP i vidi ga Pi, vidi i moju kucnu mrezu, ali brljavi nonstop nesto, cak i puca sistem, nece uopste da se konektuje, cas vidi mrezu, cas ne vidi. Cenim da nije kompatibilan.

Ja sam uzeo najjeftiniji koji sam našao na ebay i radi bez problema. Imao sam sličan problem dok nisam promenio ispravljač i sada normalno radi.

Jel ti nije problem da postavis link do tog wifi dongle-a? I koji si ispravljac stavio? Ja sam kupio neki na Aliju za Pi 2.

Pa ne znam kako da objasnim koji sam kupio, kupio sam ga na KP, nema na njemu nikakvu oznaku osim 802.11n.

To je obican genericki, kao vecina kineza.

Poslato sa vremesnog Nexusa 4

Mislio sam VID & PID, eventualno "lsusb" iz linuxa, ili sliku neku. Možda ima problem sa drajverima, a možda je i stvarno buđava kineska roba. Nije bitno toliko.

Kupio sam ovaj, ali ne mogu da ga nateram da radi sa Pi Zero. Windows 8 ga detektuje kao RTL8188ETV, a lsusb daje 0bda:0179.

Nazad
Vrh Dno