Šta je novo?

ASUS MX299Q

Frozen

Cenjen
Učlanjen(a)
03.06.2011
Poena
170
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5800x & CM Hyper 212 Black Edition
Matična ploča
Gigabyte B550I AORUS PRO AX
RAM
G.SKILL 32GB Ripjaws V DDR4 3600MHz
GPU
PowerColor AMD RX 7800 XT Hellhound
Storage
Samsung 990 Pro 2TB & Samsung 980 Pro 1TB
Zvuk
Razer Barracuda X 2022
PSU
Cooler Master V850 SFX Gold
Kućište
Cooler Master NR200P White
Monitor
LG 32UD59-B & Hisense 55E7HQ
Miš & tastatura
Redragon Kumara & Logitech G502
Mobilni telefon
Xiaomi POCO F3 256/8gb
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Mozda bolje ovo - LG 34UM57-P 34" 21:9 IPS AMD FreeSync , na kp za 415e... samo dal je baas ta cena ili su stavili onako.

Poslednja izmena:
Usao je i on u uzi izbor, trazio sam ga na itsvet-u al ga nema, na kupujem prodajem je 415e i za sad mi se cini kao bolja kupovina. Osim sto Asus ima lepsi dizajn i sto ima integrisane zvucnike (jes da su B&O) al svakako bih uzeo neko normalno ozvucenje, tako da mi to i nije neki plus jer ih ne bi koristio.

Nije mi toliko bitna velicina, samo da nije ispod 27", i da ima sto bolju i realniju sliku.

A zna li ko iz iskustva kakva su oba monitora, koji ima realniju sliku i boje, generalno koji ima kvalitetniji panel?

To nem pojma :), samo ovaj od 34' ima visinu kao 27' odnosa 16:9. a ovaj od 29' ima visinu kao od 24' odnosa 16:9.. cisto da imas neki orjentir.

Jel stigao?:D bas me zanimaju utisci :).

Jeste, utisci su fenomenalni, jedino sto sam mislio da je veci (ogroman je svakako, al na snimcima mi je delovao vece) , zeznuo bi se da sam uzeo asus 29" .
Igre i filmovi stvarno izgledaju fenomenalno i vanserijiski. Jedio sto jos nisam iskusio amd freesync jer nisam jos nabavio displayport, koji se ne znam iz kog razloga ne dobija uz njega, vec samo hdmi.
Funkcija black stabilization je vrhunska, stvarno dolazi do izrazaja u igrama i filmovima i balansira crnu boju bas dobro.
Jedina mana je sto video na internetu ne pusta u 21:9 vec standardno u 16:9 pa ima dosta crnog prostora sa strane.

Ja licno sam prezadovoljan i stvarno je vrhunski osecaj bilo sta raditi na 34" u 21:9 formatu, i jos niko nije seo za komp a da nije bio odusevljen.

Ako koga intersuje mogu i da slikam (telefonom), cisto da se vidi koliki je naspram fractal design r5 i 15" laptopa (koji izgleda kao telefon pored njega [emoji1] ) i kako to sve izgleda. Tesko da sta drugo mogu da docaram fotografijom sa telefona.

Sve preporuke za monitor! :)

Poslednja izmena:
299Q je kao i svaki ultrawide 29" monitor prenizak, tj visina mu je kao klasičnom 16:9 monitoru dijagonale od 23". Nekome je to sasvim OK.

Jeste, utisci su fenomenalni, jedino sto sam mislio da je veci (ogroman je svakako, al na snimcima mi je delovao vece) , zeznuo bi se da sam uzeo asus 29" .
Igre i filmovi stvarno izgledaju fenomenalno i vanserijiski. Jedio sto jos nisam iskusio amd freesync jer nisam jos nabavio displayport, koji se ne znam iz kog razloga ne dobija uz njega, vec samo hdmi.
Funkcija black stabilization je vrhunska, stvarno dolazi do izrazaja u igrama i filmovima i balansira crnu boju bas dobro.
Jedina mana je sto video na internetu ne pusta u 21:9 vec standardno u 16:9 pa ima dosta crnog prostora sa strane.

Ja licno sam prezadovoljan i stvarno je vrhunski osecaj bilo sta raditi na 34" u 21:9 formatu, i jos niko nije seo za komp a da nije bio odusevljen.

Ako koga intersuje mogu i da slikam (telefonom), cisto da se vidi koliki je naspram fractal design r5 i 15" laptopa (koji izgleda kao telefon pored njega [emoji1] ) i kako to sve izgleda. Tesko da sta drugo mogu da docaram fotografijom sa telefona.

Sve preporuke za monitor! :)

Cestitke i neka dobro sluzi! Ultrawide monitori su definitivno buducnost. Stavi neke fotke kad uhvatis vremena ;)

Cestitke i neka dobro sluzi! Ultrawide monitori su definitivno buducnost. Stavi neke fotke kad uhvatis vremena ;)

Hvala :)

Evo neke amaterske fotke sa LG G3:

20160217_231330.jpg

20160217_231807.jpg

20160217_232801_HDR.jpg
20160217_232717_HDR.jpg

Ovo sa slika nije ni blizu kako je uzivo, al eto bar nesto :)

Prilozi

• 20160217_231252.jpg
    20160217_231252.jpg
    1 MB · Pregleda: 136
Poslednja izmena:
Odlicno izgleda monitor. Zaista su ogromni ovi ultrawide :)

E, ovo je prava tema za mene.
Ja sam se nenormalno nalozio na UltraWide, prvo sam skupljao pare za neki 16:9 QHD 27" IPS 144Hz, ali kad sam video koliki je nivo imerzije kod UltraWide monitora, odma sam se presaltovao ka njemu.
Kasno videh temu da ti dam preporuku za LG 29UM67-P, sad ne znam dal je 29" malo za ultrawide, moguce da jeste, ali ovaj monitor bar moze da radi u 75 Hz, sto je jako bitno za igre, dok taj 34" LG vidim da radi u 60Hz, ne znam dal moze da se overklokuje do 75 Hz, probaj pa javi ako te ne mrzi. To mi je njegova najveca mana, inace bi mi on bio favorit. Velika je razlika izmedju 75 i 65Hz.
Ja bi doduse voleo neki UltraWide od bar 100 Hz i sa tako nekom pristojnom cenom do 450 evra, to bi mi bio bestbuy.

Sto se tice black barova koji se dobijaju kad gledas video na internetu koji je u 16:9 formatu, ova extenzija pomaze - https://chrome.google.com/webstore/...ngfncacljheahfpahadgipefkbagpdl/reviews?hl=en
jedino sto ne resava problem na pravi nacin, vec se sluzi trikom, tj cut-uje gornji i donji deo slike, da bi upotpunio sirinu, pa se stice utisak ko da je samo zumirana slika, ali bolje ista nego nista.

Postoji i ova opcija:

There is a Chrome extension to allow you to open YouTube videos in VLC: https://chrome.google.com/webstore/detail/videocast-vlcchromecast/gclhodkofgoighinmongpkpncdpalejb

On the VLC try going to Video > Crop > 2.35:1 so that there is no stretching.
Or try a combination of slight stretching and minor cropping which I do with 4:3 videos to fill my 16:9 monitor.

Poslednja izmena:
E, ovo je prava tema za mene.
Ja sam se nenormalno nalozio na UltraWide, prvo sam skupljao pare za neki 16:9 QHD 27" IPS 144Hz, ali kad sam video koliki je nivo imerzije kod UltraWide monitora, odma sam se presaltovao ka njemu.
Kasno videh temu da ti dam preporuku za LG 29UM67-P, sad ne znam dal je 29" malo za ultrawide, moguce da jeste, ali ovaj monitor bar moze da radi u 75 Hz, sto je jako bitno za igre, dok taj 34" LG vidim da radi u 60Hz, ne znam dal moze da se overklokuje do 75 Hz, probaj pa javi ako te ne mrzi. To mi je njegova najveca mana, inace bi mi on bio favorit. Velika je razlika izmedju 75 i 65Hz.
Ja bi doduse voleo neki UltraWide od bar 100 Hz i sa tako nekom pristojnom cenom do 450 evra, to bi mi bio bestbuy.
34UM57 ima AMD Freesync, juce kupio displayport kabl, sad radi na 75hz.
Guglaj malo oko te opcije ako te interesuje, vrlo dobra i korisna za igre :)

E pa extra ako radi bez problema u 75Hz, jel to osvezenje zvanicno podrzano ili si overklokovao?
Onda mi ovaj monitor upada na prvo mesto, i njega cu uzeti cim skupim lovu, ako ne izadje nesto zanimljivije u medjuvremenu.
Sa koje razdaljine ga gledas, da li ti skroz upotpunjuje vidno polje?
Dal je ekran blago zakrivljen, curved?
Kako resavas problem sa crnim barovima kod materijala koji ne podrzava 21:9?

E pa extra ako radi bez problema u 75Hz, jel to osvezenje zvanicno podrzano ili si overklokovao?
Onda mi ovaj monitor upada na prvo mesto, i njega cu uzeti cim skupim lovu, ako ne izadje nesto zanimljivije u medjuvremenu.
Sa koje razdaljine ga gledas, da li ti skroz upotpunjuje vidno polje?
Dal je ekran blago zakrivljen, curved?
Kako resavas problem sa crnim barovima kod materijala koji ne podrzava 21:9?

Zvanicno je podrzano 75hz, gledam sa nekih metar ipo, upotpunjuje potpuno vidno polje, nije zakrivljen. Crnih barova nema kad gledas filmove ni sa strane ni gore ni dole zbog 21:9, a za yt ima nekoliko resenja ma da nije to bas idealno jos uvek :)

Ok, pitam se dal je neko uspeo da ga overklokuje na bar 80 Hz :)
Kolko si platio displayport kabl?

Sto se tice black barova koji se dobijaju kad gledas video na internetu koji je u 16:9 formatu, ova extenzija pomaze - https://chrome.google.com/webstore/...ngfncacljheahfpahadgipefkbagpdl/reviews?hl=en
jedino sto ne resava problem na pravi nacin, vec se sluzi trikom, tj cut-uje gornji i donji deo slike, da bi upotpunio sirinu, pa se stice utisak ko da je samo zumirana slika, ali bolje ista nego nista.

Postoji i ova opcija:

There is a Chrome extension to allow you to open YouTube videos in VLC: https://chrome.google.com/webstore/detail/videocast-vlcchromecast/gclhodkofgoighinmongpkpncdpalejb

On the VLC try going to Video > Crop > 2.35:1 so that there is no stretching.
Or try a combination of slight stretching and minor cropping which I do with 4:3 videos to fill my 16:9 monitor.

Bas skrati gore i dole sliku :)

Poslednja izmena:
Dal ti je 1080p tj Full HD rezolucija dovoljna za koriscenje u Windows-u i u browseru tokom surfovanja? Cijem da se neki zale da je pomalo niska za toliki monitor i da im je text malo krzav?

Dal ti je 1080p tj Full HD rezolucija dovoljna za koriscenje u Windows-u i u browseru tokom surfovanja? Cijem da se neki zale da je pomalo niska za toliki monitor i da im je text malo krzav?
Dovoljna je.

Evo kako izgleda kompletan setup :)

7669d7c1d18dfaa379101ef5d18b3d31.jpg

12b1281ed8f47fe18e8db1db4902061b.jpg

Extra!

Lep je monitor... ali, skloni woofer sa stola :)

Vrh Dno